Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 11

Italijoje spindintis E.Bendžius tikėjosi likti „Ryte“: „Lietuviai „Žalgiryje“ vertinami labiau“

Sardinijos saloje įsikūręs Eimantas Bendžius vis dar negali atsistebėti vietinių vairavimo kultūra, tačiau pats klaipėdietis per Italijos krepšinio aikšteles važiuoja kiaurai. „Atominės musės“ globoje atsidūręs snaiperis žydi ir demonstruoja įspūdingą rezultatyvumą, nors dar prieš kelis mėnesius jis troško likti Vilniaus „Ryte“.

Klaipėdos „Neptūno“ gynėjas Gintautas Bendžius prieš 27-erius metus buvo sunkiai sustabdoma jėga Lietuvos krepšinio lygoje. Pirmajame 1993–1994 metais čempionato sezone atletiškumu bei geru metimu pasižymėjęs 197 cm ūgio klaipėdietis fiksavo net po 19,2 taško.

Tai buvo trečias rezultatas tarp visų žaidėjų pirmenybėse, į priekį užleidęs tik Kauno „Žalgirio“ centrą Gintarą Einikį (vid. 21,2 tšk.) bei Plungės „Olimpo“ lyderį Augenijų Vaškį (vid. 22,9 tšk.).

Tuo metu Eimantui Bendžiui buvo vos treji, karščiausio tėčio karjeros sezono jis nepamena, bet natūralu, jog Sasario „Banco di Sardegna“ puolėjo meilę krepšiniui įskiepijo būtent aštrumu aikštelėje išsiskyręs G.Bendžius.

„Kartais pasiimdavo mane į treniruotes. Pamėtydavau kamuolį, pamušinėdavau. Taip viskas ir prasidėjo. Su tėčiu ligi šiol pasikalbame apie žaidimą. Gal patarimų didžiulių nebeduoda, bet po rungtynių padiskutuojame. Jis senosios mokyklos atstovas, jam atrodo, kad žaisti reiktų kitaip. Bet krepšinis per tiek laiko smarkiai pasikeitė. Būna, kad apsipykstam, bet po to vėl viskas gerai“, – 15min sakė Eimantas Bendžius.

Daug priekaištų sūnui G.Bendžius neturėtų turėti. Atomine muse kadaise vadinto pašėlusio italo Gianmarco Pozzecco schemose prigijęs 207 cm ūgio 30-metis šaulys iš Klaipėdos yra rezultatyviausias „Banco di Sardegna“ komandos žaidėjas (vid. 18,1 tšk.), o Italijos pirmenybių taškų rinkėjų įskaitoje jis žengia penktas.

Tiek daug taškų E.Bendžius niekada dar nebuvo metęs.

Jis tolimais metimais drasko itališkus tinklelius, nors dar prieš keletą mėnesių vylėsi, jog pavyks toliau atstovauti „Rytui“, kurio marškinėlius vilkėjo ir karjeros pradžioje, ir pastaruosius dvejus metus jau būdamas komandos kapitonu.

„Šansų likti Vilniuje buvo, „Rytui“ tiesiog reikėjo pratęsti su manimi sutartį, bet jie to nepadarė. Gaila, kad nepratęsė, – 15min sakė Sasario ekipos legionierius iš Lietuvos. – „Žalgiryje“ lietuviai vertinami labiau. Jie nebijo mokėti daugiau lietuviams ir savo mokyklos žaidėjams, aplink kuriuos suksis žaidimas ir kurie padės atvykstantiems krepšininkams suprasti ir pajusti, ką reiškia būti „Žalgirio“ žaidėju. „Rytas“ eina kitu keliu.“

nuotr. FIBA/Eimantas Bendžius
nuotr. FIBA/Eimantas Bendžius

Komandos tikslai ir COVID-19 situacija Sardinijoje

Finansinį diržą traukęs „Rytas“ praėjusią liepą nusprendė, jog komandos kapitonas jiems yra per brangus, tad sutartyje numatyto „pliuso“ neaktyvavo.

Nors buvo gandų apie „Monaco“ susidomėjimą, tačiau galiausiai taikliarankis klaipėdietis pagal kontrakto formulę „1+1“ nutūpė Viduržemio jūros Sardinijos saloje.

Sasario „Banco di Sardegna“ – viena stipriausių jėgų Italijos krepšinyje, šįmet mininti 60 metų gyvavimo jubiliejų.

Šį sezoną Biancoblu (baltai mėlyni – aut. past.) kaunasi FIBA Čempionų lygoje, nors praėjusį dešimtmetį daugiausiai migravo tarp Europos taurės ir Eurolygos turnyrų. „Banco di Sardegna“ kartą tapo Italijos čempione, dukart triumfavo taurės varžybose, o 2018–2019 metų septynerių rungtynių pareikalavusioje finalinėje čempionato serijoje 3–4 krito prieš Venecijos „Umana Reyer“.

„Kiekvienais metais komandos tikslai Italijoje yra aukšti, – dėstė E.Bendžius. – Ekspertai „Dinamo“ nestato pirmoje vietoje prieš sezoną, bet ši komanda daugmaž visada eina iki pabaigos. Mažiausiai būna penkete. Dabartinė situacija krepšinyje yra keista. Išvykose laimi komandos, kurios įprastai to nepadarytų, nes žiūrovų nėra. Jei viskas su COVID-19 bus gerai, manau, kad atkrintamosiose nebus skirtumo – pirmas ar aštuntas buvai reguliariajame sezone. Bus staigmenų, bet atkrintamosios yra visai kitas žaidimas.“

View this post on Instagram

Focus on ???? ????: @luigicanuph

A post shared by Eimantas Bendzius (@bendzius22) on

Sasaryje, kaip ir visoje Italijoje, galioja komendanto valanda – nuo 22 valandos vakaro iki 5 valandos ryto žmonėms neleidžiama palikti namų, išskyrus avarinius atvejus. Jei žmogus palieka namus, kaukė visada yra privaloma. Taip buvo vasarą, taip yra ir lapkritį.

Sardinijos saloje yra kiek daugiau nei 1,5 mln. gyventojų, o COVID-19 naujų užsikrėtusiųjų skaičius sukasi apie 300–400 per parą.

Nosį ir burną dirginantys COVID-19 testai, kurių per savaitę E.Bendžiui atliekami du arba tris kartus, krepšininkui tapo įprastu dalyku. Vienas testas – 48 valandas prieš Italijos čempionato rungtynes, kitas – po rungtynių. Dar vieno testo reikia 72 valandas prieš Čempionų lygos mačą.

Tyrimų tempas – pasiutėliškas, bet krepšininkas prie tokios rutinos priprato.

Šį sezoną „Banco di Sardegna“ komandoje buvo du teigiami koronaviruso atvejai. Žaidėjai pasijuto blogai, jiems buvo atlikti testai, kurie parodė teigiamus atsakymus. Klubas atšaukė artėjusią treniruotę, ištyrė visus žaidėjus, o po paros likę sveiki krepšininkai grįžo į pratybas.

„Tokia realybė. Priimame, kaip neišvengiamą dalyką, jei norime, kad krepšinis tęstųsi“, – teigė E.Bendžius.

championsleague.basketball/Eimantas Bendžius
championsleague.basketball/Eimantas Bendžius

Įspūdinga E.Bendžiaus sportinė forma

Gianmarco Pozzecco vadovaujama Sasario komanda Italijoje per septynerias rungtynes iškovojo keturias pergales. Ketvirtoje čempionato vietoje esanti „Banco di Sardegna“ į priekį kol kas užleidžia Venecijos, Brindizio ir Milano klubus.

E.Bendžius sezono starte fiksuoja įspūdingus skaičius – pelno po 18,1 taško (61,3 proc. dvit., 50 proc. trit., 76,5 proc. baud.), atkovoja po 3 ir perima po 1,3 kamuolio, atlieka po 1,3 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 1,9 karto ir renka po 17,1 naudingumo balo per beveik 28 minutes.

Įžūlus lietuvis pastarojoje trejų rungtynių atkarpoje varžovams atseikėjo net po 25,7 taško per susitikimą. Šioje serijoje Trento, Venecijos ir Varezės ekipoms jis suleido 13 tritaškių iš 22.

„Stengiuosi neapsikrauti, nes ši atkarpa bet kada gali baigtis. Reikia iš jos pasiimti kuo įmanoma daugiau, bet aš į tokias situacijas žiūriu paprastai – susidėlioju mintis ir ruošiu save kitam mačui. Manau, kad geriausia yra žiūrėti į priekį“, – 15min teigė buvęs „Ryto“ kapitonas.

Čempionų lygoje – dviprasmiškos nuotaikos. Pagal pirmąjį planą Sasario krepšininkai turėjo žaisti vienoje aštuonių komandų grupėje, kurioje – ir Vilniaus „Rytas“ su kaimyninės Latvijos klubu Rygos VEF, tačiau dvi kelionės į namus lietuviui nuplaukė.

Siekdama sumažinti rizikos užsikrėsti koronavirusu galimybę, Čempionų lyga komanda išskirstė po keturias į grupes, o E.Bendžiaus klubui teko „Galatasaray“, Tenerifės „Iberostar“ ir Orhuso „Bakken Bears“.

Grupė stipri, tačiau „Banco di Sardegna“ laimėjo pirmąsias dvejas pirmojo rato rungtynes, o desertui liko turnyre debiutuojantis Danijos klubas.

Šiuose mačuose klaipėdiečiui sekėsi kukliau, nei kad Italijos čempionate, – vidutiniškai rinko po 10,5 taško bei 1,5 atkovoto kamuolio.

„Galėjau grįžti ir į Rygą, ir į Vilnių, bet dabar neteks nei ten, nei ten, – pasakojo E.Bendžius. – Labai gaila. Karjeroje man dar nėra tekę žaisti prieš savo buvusią komandą. Būtų buvę smagu. Dabar mums teko stipri grupė, bet stengiamės ir kaunamės.“

„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco
„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco

Prie vairo – „atominė musė“

Gerą asmeninį pasirodymą lietuvis sieja su prakaitu, kurį jis liejo tarpsezonio metu gimtojoje Klaipėdoje, kai dėl COVID-19 pandemijos 2019–2020 metų sezonas buvo nutrauktas dar kovą.

Kita svari priežastis – emocingasis „Banco di Sardegna“ strategas Gianmarco Pozzecco, lietuviams prisimenamas ne tik dėl raudonai kadaise dažytų plaukų ir emocijų aikštelėje, bet ir ašaromis nuplauto pusfinalio Atėnų olimpiadoje.

48-erių strategas vasarą jau buvo bepalikęs komandą, kai galiausiai buvo įtikintas likti. „Atominės musės“ pravardę krepšininko karjeros metu nešiojęs italas palieka įspūdį ir legionieriui iš Lietuvos.

„Energingas ir emocionalus treneris, – sakė E.Bendžius. – Jis užsidegantis, labai karštas, bet tikrai gerai supranta krepšinį. Jis juokauja, kad išskirtinių taktikų ir derinių nemoka, tais reikalais jam padeda asistentai, bet turi labai gerą žaidimo pojūtį. Jis supranta, kaip reikia žaisti bei ką daryti.“

„San Antonio Spurs“ legendai Timui Duncanui įspūdį kadaise palikęs G.Pozzecco visada degė aistra žaidimui. Nors „Banco di Sardegna“ demonstruoja triuškinantį bei pagyrų vertą puolimą, tačiau strategas auklėtiniams dažniausiai į galvas kala gynybą.

„Kiti pabrėžia, kad pas Pozzecco dominuoja laisvas žaidimas ir puolimas. Taip, jis duoda laisvės, bet labai akcentuoja ir gynybą. Jis sako, kad mes turime talento puolime, galime rinkti taškus, bet akcentuoja gynybą. Visi treneriai kažkiek skirtingi. Žaidžiau pas Dainių Adomaitį – vienokia sistema, žaidžiau languose pas Darių Maskoliūną – dar kitokia sistema.

Profesionaliai krepšinį žaidžiu dešimt metų, bet tokios sistemos, kokia yra pas Pozzecco, nesu matęs. Kiekviena filosofija turi savito įdomumo, – 15min mintimis apie žaidimo pamatą Sasaryje dalijosi E.Bendžius. – Mes puolime jaučiame trenerio pasitikėjimą. Kiti griežtai neleidžia kažko daryti aikštelėje, o G.Pozzecco prašo žiūrėti į situaciją, kokios yra galimybės. Galbūt penktas su ketvirtu numeriu žaisti „du prieš du“ nepradės, bet tai nėra blogiausias variantas, jei žaidėjai mato, kad kažkas gali pavykti. Niekada nebus taip, kad jis viską sustatys į griežtus rėmus. Manau, kad tai ateina iš patirties. Jis aikštelėje būdavo lyg varikliukas – nepatikdavo, jei kažkas įkišdavo jį į rėmus. Pozzecco duoda žaidėjams didelį pasitikėjimą, ypač gynėjams. Komanda tai jaučia.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Žvilgsnis į „Žalgirį“ ir „Rytą“

Italijoje rungtyniaujantis lietuvis neapleidžia lietuviško krepšinio pulso. Jis stebi įvykius gimtinėje – jam įspūdį palieka Kauno „Žalgiris“, o įvykius sostinėje stebi su nerimu.

15min su buvusiu „Ryto“ kapitonu kalbėjo dar prieš vilniečių pergalę Strasbūre. „Žalgiris“ Eurolygoje į priekį užleidžia tik „Barcelona“, tuo metu „Rytas“ užklimpo permainose ir keturių pralaimėjimų serijoje.

„Kauniečiai žaidžia užtikrintai, – teigė E.Bendžius. – Nesvarbu, kad treneris ir sistema pasikeitė, žaidėjai surinkti yra su charakteriu. Liko lietuviai – Marius, Lukas, Paulius, Artūras. Jie laiko „Žalgirio“ rūbinę ir perduoda šią filosofiją atvykusiems žaidėjams. Lietuvos krepšinio lygoje „Žalgiris“ eina užtikrintai. Tuo metu „Rytas“ surinko naują komandą – kažkas atvyksta, išvyksta, dar vidinių nesąmonių pilna. Demetrius Jacksonas išvyko po poros pralaimėjimų, o žaidėjai po nesėkmių atrodo praradę pasitikėjimą. Užsikūrė toks nemalonus ratas. Kaip sakė Gediminas Petrauskas – „Rytas“ yra sužeistas žvėris, kurį dabar visi nori įveikti.“

Vilniaus „Rytas“ sezoną pradėjo šešiomis pergalėmis iš eilės, tačiau tuomet sekė keturių pralaimėjimų ruožas, ilgiausias nuo 2016-ųjų metų, kai komandai vadovavo Tomas Pačėsas.

E.Bendžius tiki, kad „Rytą“ vėl išjudinti gali pergalė. Ją vilniečiai galiausiai nuskynė Prancūzijoje, kurioje komandai dar nepadėjo naujasis įžaidėjas Ryanas Boatrightas.

„Jiems reikia vienų gerų rungtynių, kad viskas vėl sugrįžtų, – sakė Vilniuje su pertraukomis šešis sezonus žaidęs snaiperis. – Jie labai gerai pradėjo sezoną, bet mes prie Dainiaus Adomaičio abu sezonus irgi pradėjome fantastiškai. Tuomet žmonės kalbėjo, kad čia jau tie metai bus. Bet reikia laiko. Visada labai svarbu, kaip komanda sureaguos į pirmąjį pralaimėjimą. Šešios pergalės buvo geros – visi laimingi, pelno taškus, šypsosi, bet kai pralaimi mačą, kažkas nepataiko, tuomet pradedama dairytis į šonus. Tai yra momentas, kai turi perlipti visą atmosferą ir charakterį. Kartais net perlipti save. „Rytui“ trūksta laiko. Vienas įžaidėjas išvyksta, kitas atvyksta. Ndouras irgi neseniai prisijungė. Viskas karšta, o reikia žaisti. Reikia pergalės, kuri sugrąžintų jiems pasitikėjimą savimi. Tuomet laiko, kol viskas įsivažiuos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas