Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 23

J.Zdovcas gyrė ASVEL vienaragį ir „Žalgirio“ veteranus: „Jie gyvena krepšiniu“

Jure Zdovco tikslas nelikti paskutinėje Eurolygos vietoje slysta iš rankų. Namuose žaidęs Kauno „Žalgiris“ nesugebėjo pratęsti Vilerbano ASVEL pralaimėjimų atkarpos, toliau tūno stipriausio Senojo žemyno turnyro lentelės dugne, o iki reguliaraus sezono pabaigos liko vos dvejos rungtynės.
Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Keturi Kauno „Žalgirio“ veteranai – Edgaras Ulanovas, Artūras Milaknis, Paulius Jankūnas ir Lukas Lekavičius – parodė lyderystę ir sugrąžino Lietuvos čempionus į kovą prieš aštuonių pralaimėjimų liūne buvusią Vilerbano ASVEL, bet dvikovos pabaigą nulėmė kylanti bei dabartinė šio Prancūzijos klubo žvaigždės.

5289 sirgalių akivaizdoje jaunasis Victoras Wembanyama gerino karjeros rekordus, o Elie Okobo paskutinėmis mačo minutėms įskraidino tris sudėtingus tolimus metimus, kurie padėjo ASVEL komandai išsivežti pergalę 72:68.

Tiesioginiam oponentui dėl vietos galutinėje Eurolygos rikiuotėje nusileidęs „Žalgiris“ lieka lentelės dugne.

„Žinojome, kad laukia sunkus mačas. Neparanki komanda – greita, fiziška ir atletiška. Tikėjomės sunkių rungtynių. Vienas žaidėjas (Elie Okobo) išsprendė mačo baigtį, pataikęs sunkius metimus svarbiausiu dvikovos metu. Galbūt galėjome atlikti geresnį darbą gynyboje, bet tokias rungtynes ir taip privalome laimėti. Kartais lengva žaisti prieš dideles komandas, kaip „Barcelona“ ir „Real“, bet prieš tokias ekipas, kaip ASVEL, privaloma laimėti, jei komanda nori žaisti atkrintamosiose“, – po rungtynių kalbėjo „Žalgirio“ strategas Jure Zdovcas.

Į starto penketą Jure Zdovcas nutarė mesti Janį Strelnieką ir Karolį Lukošiūną, o rungtynių pradžioje „Žalgirio“ žaidėjai kamuoliais baudos aikštelėje maitino Edgarą Ulanovą, kurio žaidimas nugara sukūrė pirmuosius septynis šeimininkų taškus be ASVEL atsako.

Joshui Nebo strigus prieš Prancūzijos vienaragį Victorą Wembanyamą, kuriam prognozuojamas pirmasis NBA šaukimas 2023-aisiais metais, į aikštelę buvo mestas praėjusią savaitę prieš Eurolygos čempionus dėl kaklo skausmo nerungtyniavęs Joffrey Lauvergne'as.

„Žalgirio“ centras prieš jaunąjį tautietį pasižymėjo staigiu puskabliu su pražanga.

Vis dėlto nesėkme pažymėtame susitikime brangiausias žalgirietis žaidė vos 8 minutes.

„Jis nesitreniravo visą savaitę. Bandėme jį, bet žaidimas nesiklostė, tad teko išbandyti kai ką kito. Nusprendėme šioje dvikovoje eiti kita trajektorija“, – sakė J.Zdovcas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL

Lietuvos čempionų vidurio puolėjams teko atlaikyti neįprastą testą – 220 cm ūgio V.Wembanyamą keitė 221 cm ūgio Youssoupha Fallas.

Pirmasis sirgalius stebino neįtikėtinomis fizinėmis galimybėmis, kurios taip traukia JAV žvalgų akis, antrasis ketvirtį uždarė 6 taškais per 3 minutes.

Rungtynėse buvo momentų, kai šie du krepšininkai aikštėje rungtyniavo kartu.

„Matėte, kad prieš juos mes išbandėme viską, – sakė J.Zdovcas. – Žaidėme ir mažu penketu su T.Cavanaugh vidurio puolėjo pozicijoje. Pabaigoje atradome ritmą su T.Cavanaugh ir P.Jankūnu aikštėje. Per ilgąją pertrauką sakiau, jog negalime atrasti tinkamo momento perdavimui, kad juos nubaustume. Geru laiku neskirstėme perdavimų iš baudos aikštelės prie tritaškio linijos ir atvirkščiai. Mes nejudinome kamuolio tinkamu metu. Kai jie keitėsi gynyboje, buvo sunku surasti didelį žmogų baudos aikštelėje. Žinojau, kad bus sunkus mačas. Galiausiai atradome savąjį ritmą, bet E.Okobo pataikė tikrai įspūdingus metimus.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL

Antrojo kėlinio pradžioje – įspūdinga Nielso Giffey atkarpa. Vokietis bloku pavaišino 20 cm aukštesnį Y.Fallą, po kelių sekundžių dar pridėjęs dvitaškį su ASVEL centro pražanga.

Klampus žaidimas po dviejų ketvirčių atsispindėjo švieslentėje, kuri skelbė minimalų „Žalgirio“ atsilikimą 32:33.

Antroje dvikovos pusėje „Žalgirio“ sąskaitą atidarė E.Ulanovas, tačiau tuomet sekė šeši pramesti metimai iš eilės, kurių du nupūtė ASVEL perlas V.Wembanyama.

18-metis prieš Kauno ekipą užfiksavo karjeros mačą – 14 taškų, 5 atkovoti ir 2 perimti kamuoliai, 2 rezultatyvūs perdavimai, 5 blokuoti metimai, 23 naudingumo balai per beveik 29 minutes.

„Nebuvo specialios Victoro stabdymo strategijos, – sakė J.Zdovcas. – Didelis vyrukas. Žinojome, kad jis žais ketvirtoje ir penktoje pozicijose, nes ASVEL trūksta šių pozicijų žaidėjų. Nieko specialaus nesiruošėme, bet jis ir nepelnė taškų iš žaidimo vienas prieš vieną. Jis rinko taškus iš atkovotų kamuolių ir atsidurdamas prieš žemą varžovą. Jis tikrai aukštas. Aš jį pamenu iš praėjusio sezono, kai dirbau Prancūzijoje, o Victoras rungtyniavo Nantero ekipoje. Jis neįmetė tritaškių, nors gali juos pataikyti. Jis nežaidžia nugara į krepšį, kad reikėtų ruošti specialų gynybinį planą, kuris būtų skirtas V.Wembanyamos stabdymui. Mes buvome susikoncentravę ties kitais žaidėjais – Chrisu Jonesu ir Elie Okobo.“

J.Zdocas puikiai pamena ASVEL deimantą iš praėjusio sezono Prancūzijoje, kai dabartinis „Žalgirio“ strategas darbavosi Paryžiaus „Metropolitans 92“ klube.

„Jis turėjo puikių ir ne tokių puikų rungtynių. Pakilimai ir nuopuoliai yra normalus dalykas jaunam žaidėjui. Jis prieš tai mesdavo daug tritaškių, nes yra aukštas ir turi puikų metimą. Kalbėjau su savo kolega, kuris mato jį daugiau penktoje pozicijoje, negu ketvirtoje, nes Victoras gali išplėsti aikštę. Perspektyvus žaidėjas, turintis nuostabų žaidimo jausmą ir neeilinę techniką tokio ūgio žaidėjui. Mes uždelsdavome, kai jie keitėsi gynyboje“, – kalbėjo „Žalgirio“ vairininkas.

Žalgiriečių taškų badas trečiajame ketvirtyje tęsėsi net penkias minutes. Ledus galiausiai pralaužė tolimą metimą įšovęs Artūras Milaknis. Kitoje atakoje „Žalgirio“ šaulys pridėjo dar vieną tritaškį, po kelių akimirkų – ir dar vieną, tolimų metimų salve atgaivinęs ir prisnūdusius žaliai baltus sirgalius.

Milas per trečiąjį kėlinį pelnė 11 iš 15 „Žalgirio“ taškų.

„Milas žaidžia puikiai, nėra jokios paslapties. Jis turėjo ir prastų atkarpų, bet tai normalu, kai sezonas yra ilgas. Gynyboje jis stengiasi ir žaidžia kietai. Milas yra nusiteikęs rimtai ir profesionaliai. Manęs nestebina, kad šie veteranai žaidžia gerai. Milas, kaip ir Jankis, gyvena krepšiniu ir visose treniruotėse yra nusiteikęs 100 proc.“, – sakė J.Zdovcas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL

Paskutiniai du „Žalgirio“ taškai trečiajame ketvirtyje – Pauliaus Jankūno dėjimas, priartinęs šeimininkus prie Prancūzijos ekipos 47:49.

Kapitonas tritaškiu atidarė lemiamą ketvirtį, tokiu būdu po ilgos pertraukos išvedęs „Žalgirį“ į priekį.

Puikią atkarpą sužaidusį ir priešpaskutinį karjeroje Eurolygos mačą namuose žaidusį 37-erių veteraną sirgaliai išlydėjo gausiomis ovacijomis.

Rezultatyviausią sezono mačą sužaidęs P.Jankūnas per 13 minučių pelnė 10 taškų (2/3 dvit., 2/2 trit.) ir atkovojo 2 kamuolius.

„Vadinu jį „capo“, nes jis yra komandos kapitonas, – šyptelėjęs teigė J.Zdovcas. – Aš jį labai gerbiu. Sakiau jam mesti į krepšį. Kartais jis netiki savo metimu. Turime keletą pratimų, skirtų metikams, o Paulius visada būna viršūnėje. Jis turi puikų vidutinį metimą, nėra abejonių. Džiaugiuosi, jog jis vis dar mums padeda ir į viską žiūri taip rimtai. Paulius buvo traumuotas, ir žino, kad baigs karjerą po šio sezono, bet vis tiek randa motyvacijos ir stiprybės.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Vilerbano ASVEL

Lemiamu metu „Žalgirio“ žudymo misijos ėmėsi Elie Okobo. Įspūdingą individualų pasirodymą surengęs gynėjas susmeigė tris sudėtingus tritaškius, kurie nutraukė aštuonių ASVEL pralaimėjimų Eurolygoje atkarpą.

„Sunku buvo sustabdyti jį, nes Elie Okobo pataikė sunkius metimus per gynėjo rankas, – mintimis dalijosi J.Zdovcas. – Galėjome gintis agresyviau. Mes ruošėmės tokiems metimams, nes tai yra mėgstami E.Okobo metimai, kai krepšys atakuojamas atšokus atgal. Buvo akivaizdu, kad jis mes į krepšį. Dabar lengva būti protingam ir sakyti, kad reikėjo gintis dar agresyviau ir versti jį veržtis link krepšio. Rungtynės yra baigtos.“

Paskutiniai du „Žalgirio“ mačai šio sezono Eurolygoje kitą savaitę vyks prieš Vitorijos „Baskonia“ ir Belgrado „Crvena zvezda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas