Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 29

Jų spindesys ves į Tokiją: ryškiausios olimpinių atrankų žvaigždės

Šiandien, birželio 29 dieną, keturiuose miestuose startuoja olimpiniai krepšinio atrankos turnyrai. 23 komandos kausis dėl keturių paskutinių bilietų į Tokijo olimpines žaidynes. Olimpinį alkį numalšinti sieks ir krūva pirmo ryškumo krepšinio žvaigždžių, išsimėčiusių per Kauną, Splitą, Belgradą ir Viktoriją.
Iš kairės: Bojanas Bogdanovičius, Domantas Sabonis, Luka Dončičius, Vasilije Micičius, Andrew Wigginsas
Iš kairės: Bojanas Bogdanovičius, Domantas Sabonis, Luka Dončičius, Vasilije Micičius, Andrew Wigginsas / FIBA nuotr.

Keturi olimpiniai krepšinio atrankos turnyrai vyks iki liepos 4 dienos, kai paaiškės, kurios keturios komandos jau po kelių savaičių krausis lagaminus ir vyks į Tokijo žaidynes.

Siekti bilietų į didžiausią pasaulio sporto renginį savo šalių rinktinėms padės net 26 NBA ir 41 Eurolygos krepšininkas. Bent po vieną NBA žaidėją olimpinėse atrankose turės 11, o bent vieną Eurolygos krepšininką – 12 rinktinių.

Su didžiausiomis pajėgomis iš stipriausių pasaulio lygų olimpinių bilietų sieks Kanados ir Lietuvos rinktinės.

Kanadiečių gretose žais net aštuoni NBA krepšininkai, o Lietuvos rinktinėje rungtyniaus du žaidėjai iš NBA ir šeši iš Eurolygos.

Po septynis krepšininkus iš dviejų stipriausių pasaulio lygų pasitelkė Serbija, Turkija, Graikija ir Vokietija, po penkis – Slovėnija, Italija ir Rusija.

Daugiausiai NBA žvaigždžių pamatys olimpinės atrankos Viktorijos mieste Kanadoje žiūrovai – ten žais net 14 pajėgiausios pasaulio lygos krepšininkų. Kaune, Splite ir Belgrade rungtyniaus po keturis NBA žaidėjus.

Tiesa, pagal Eurolygos krepšininkų skaičių pirmauja Kroatijoje vyksiantis turnyras – į Spitą sugužėjo 12 žaidėjų iš stipriausios Senojo žemyno lygos. 11 Eurolygos žaidėjų rungtyniaus Viktorijoje, 10 – Kaune ir aštuoni Belgrade.

15min pristato ryškiausias kiekvieno olimpinio atrankos turnyro žvaigždes.

Kaunas

Luka Dončičius (Slovėnija)

Ryškiausia ne tik Kauno, bet ir visos olimpinės atrankos žvaigždė, sieksianti pirmą kartą išvesti Slovėniją į olimpines žaidynes.

FIBA nuotr./Luka Dončičius
FIBA nuotr./Luka Dončičius

„Dallas Mavericks“ lyderis į Slovėnijos rinktinę sugrįžo po ketverių metų pertraukos – pastarąjį kartą nacionalinėje komandoje jis žaidė auksu pasibaigusiame 2017 m. Europos čempionate.

22-ejų Luka ką tik užbaigė trečiąjį NBA sezoną, kuriame jo rodikliai buvo akinantys – vid. 27,7 taško, 8 atkovoti kamuoliai ir 8,6 rezultatyvaus perdavimo per mačą.

Domantas Sabonis (Lietuva)

„Indiana Pacers“ klubo vėliavnešys, jau pribrendęs pergalėms ir Lietuvos rinktinėje.

FIBA nuotr./Domantas Sabonis
FIBA nuotr./Domantas Sabonis

Domas su dideliais lūkesčiais vyko jau ir į 2019 m. pasaulio čempionatą, bet tąsyk jo rezultatyvumo vidurkis buvo tik trečias komandoje (vid. 10,5 taško), o Lietuvos rinktinė iškrito antrajame turnyro etape.

Bet tada D.Sabonis dar buvo tik eilinis NBA žaidėjas, kai šiųmetinę olimpinę atranką jis pasitinka jau kaip dukart „All-Star“ rungtynių dalyvis, praėjusiame sezone turėjęs net 20,3 taško, 12 atkovotų kamuolių ir 6,7 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Tokijo žaidynių patirtis D.Saboniui nebūtų nauja – jis jau žaidė ir Rio de Žaneire prieš penkerius metus.

Jonas Valančiūnas (Lietuva)

Ilgametis Lietuvos rinktinės lyderis, nacionalinėje komandoje žaisiantis jau devintą vasarą ir nepraleidęs nė vieno turnyro nuo 2011 m. Europos čempionato.

FIBA nuotr./Jonas Valančiūnas
FIBA nuotr./Jonas Valančiūnas

JV buvo rezultatyviausias lietuvis 2019 m. pasaulio čempionate ir antras pagal rezultatyvumą 2017 m. Europos pirmenybėse, bet jo pastangų sėkmingesniems pasirodymams neužteko. Gal pavyks dabar, kai poroje Jonas turės dar ryškiau už jį NBA lygoje spindintį D.Sabonį?

Tiesa, nors ir dažnai lieka tautiečio šešėlyje, J.Valančiūnas taip pat žaidė karjeros krepšinį, NBA lygoje fiksuodamas galingus 17,1 taško ir 12,5 sugriebto kamuolio rodiklius.

Jonas jau yra žaidęs dvejose olimpinėse žaidynėse – Londone 2012 m. ir Rio 2016 m.

Mateuszas Ponitka (Lenkija)

Iš likusių olimpines atrankos Kaune dalyvių labiausiai į akis krenta šio Lenkijos rinktinės lyderio pavardė.

FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka
FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka

Sankt Peterburgo „Zenit“ puolėjas pasėjo nerimą Lenkijoje, kai balandžio pabaigoje patyrė traumą, bet spėjo pasveikti iki olimpinės atrankos ir sieks atvesti Lenkiją į pirmąsias olimpines žaidynes nuo 1980 metų.

Praėjusį sezoną Piteryje lenkas buvo vienas svarbiausių „Zenit“ žaidėjų – Eurolygoje jo vidurkiai buvo 8,4 taško, 5,2 atkovoto kamuolio ir 3,2 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Splitas

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija)

Ryškiausia atrankos turnyro Splite žvaigždė neabejotinai bus šis Kroatijos rinktinės puolėjas, dar ką tik užbaigęs NBA sezoną su „Utah Jazz“ klubu.

FIBA nuotr./Bojanas Bogdanovičius
FIBA nuotr./Bojanas Bogdanovičius

Rezultatyviausias 2016 m. Rio de Žaneiro krepšinio turnyro krepšininkas (vid. 25,3 taško) jau aštuonis sezonus iš eilės NBA lygoje renka dviženklį taškų skaičių, o šiame sezone rungtyniaudamas geriausioje reguliariojo sezono ekipoje B.Bogdanovičius turėjo 17 taškų vidurkį.

Bet Kroatijos rinktinėje Bojanui dar neteko pajausti, ką reiškia ant krūtinės uždėtas medalis. Gal teks šiais metais?

Mario Hezonja (Kroatija)

Kol Ivica Zubacas ir Dario Šaričius tęsia kovas NBA lygoje, pagrindiniu B.Bogdanovičiaus ginklanešiu Splite pretenduoja tapti M.Hezonja.

FIBA nuotr./Mario Hezonja
FIBA nuotr./Mario Hezonja

Po penkerių klajonių metų NBA lygoje, penktasis 2015 m. naujokų biržos šaukimas praėjusiame sezone nutūpė Atėnų „Panathinaikos“ klube ir tapo jo lyderiu.

14,4 taško Eurolygoje rinkęs puolėjas neslepia noro sugrįžti į NBA lygą, o geras pasirodymas nacionalinėje komandoje jam gali vėl atverti duris į pajėgiausių pasaulio žaidėjų būrį.

M.Hezonja jau gynė Kroatijos spalvas Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Moritzas Wagneris (Vokietija)

Vokietijos rinktinė Splite versis be ryškiausios šalies žvaigždės Denniso Schroderio, tad komandos lyderio estafetę teks perimti kitam NBA žaidėjui M.Wagneriui.

FIBA nuotr./Moritzas Wagneris
FIBA nuotr./Moritzas Wagneris

Per tris sezonus keturis NBA klubus pakeitęs 211 ūgio centras praėjusį sezoną užbaigė „Orlando Magic“ klube, kuriame žaidė geriausią karjeros krepšinį ir rinko 11 taškų bei 4,9 atkovoto kamuolio rodiklius.

M.Wagneris turi potencialo tapti naująja Vokietijos rinktinės žvaigžde, o jam geriausiai turėtų talkinti „Washington Wizards“ gynėjas Isaacas Bonga.

Andersonas Varejao (Brazilija)

Dabartinei Brazilijos rinktinei trūksta šviežių talentų, o bene ryškiausia jos žvaigžde išlieka karjeros saulėlydį išgyvenantis 38-erių veteranas A.Varejao.

FIBA nuotr./Andersonas Varejao
FIBA nuotr./Andersonas Varejao

Dar su Žydrūnu Ilgausku prieš daugiau nei dešimtmetį laiką Klivlande dalinęsis centras jau buvo atsisveikinęs su krepšiu, bet šių metų pavasarį netikėtai sugrįžo į „Cleveland Cavaliers“ ir NBA sezono finiše sužaidė penkerias rungtynes.

Nors geriausi jo karjeros metai jau praeityje, A.Varejao gali sukelti problemų pajėgius vidurio puolėjus turinčioms Vokietijos (M.Wagneris) ir Kroatijos (Ante Žižičius) rinktinėms.

Šis brazilų garbanius jau žaidė Londono ir Rio de Žaneiro žaidynėse.

Viktorija

Andrew Wigginsas (Kanada)

Pirmasis 2014 m. naujokų biržos šaukimas nepateisino „Minnesota Timberwolves“ klubo į jį dėtų lūkesčių ir buvo iškeistas į „Golden State Warriors“, kuriame rado savo vietą šalia Stepheno Curry.

FIBA nuotr./Andrew Wigginsas
FIBA nuotr./Andrew Wigginsas

Po 18,6 taško rinkęs 26-erių puolėjas praėjusiame sezone nefiksavo didžiausio karjeros rezultatyvumo vidurkio, nes 2016-2017 m. sezone jis per mačą pelnydavo net po 23,6 taško, tačiau nustebino universaliu žaidimu gynyboje ir buvo giriamas už išaugusį krepšinio IQ.

Dabar A.Wigginsui atėjo laikas suspindėti ir Kanados rinktinėje, kurioje jis žais pirmą kartą nuo 2015 metų. Namuose žaisiantys kanadiečiai siekia sugrįžti į olimpines žaidynes pirmąsyk nuo 2000 metų, o tam, kad taip ir nutiktų, jiems reikės puikaus ryškiausios komandos žvaigždės pasirodymo.

RJ Barrettas (Kanada)

„New York Knicks“ klube pagaliau antrajame savo sezone atsiskleidęs puolėjas pretenduoja tapti pagrindiniu A.Wigginso ginklanešiu Kanados rinktinėje.

FIBA nuotr./RJ Barrettas
FIBA nuotr./RJ Barrettas

17,6 taško ir 5,8 atkovoto kamuolio – tokius rodiklius fiksavo RJ Barrettas netikėtai ketvirtą vietą Rytų konferencijoje užėmusioje komandoje.

Kanados rinktinės vadovo Rowano Barretto sūnus išsiskiria stipriu kūnu, gali gintis prieš kelias pozicijas, o praėjusiame sezone demonstravo ir aikštės matymą, kai jo rezultatyvių perdavimų vidurkis pasiekė 3.

Tai bus pirmoji RJ Barretto patirtis su nacionaline komanda oficialiame turnyre.

Nickas Calathesas (Graikija)

Gianniui Antetokounmpo vis dar tęsiant NBA kovas, ryškiausia Graikijos žvaigždė Viktorijoje bus Šarūno Jasikevičiaus auklėtinis Barselonoje.

FIBA nuotr./Nickas Calathesas
FIBA nuotr./Nickas Calathesas

Eurolygos finalą su „Barca“ pralaimėjęs graikas turi vienintelį su rinktine iškovotą medalį – 2009 m. Europos čempionato bronzą, o olimpinėse žaidynėse N.Calathesas dar nežaidė nė sykio – jo atstovaujama komanda suklupo ir 2012, ir 2016 m. olimpiniuose atrankos turnyruose.

Praėjusį sezoną vienoje stipriausių Eurolygos komandų N.Calathesas rinko po 7,8 taško ir 6,5 rezultatyvius perdavimus per susitikimą. Graikijos rinktinėje jis turės ir stiprų pagalbininką gynėjų grandyje – Pirėjo „Olympiakos“ lyderį Kostą Slouką.

Cedi Osmanas (Turkija)

Turkiją link olimpinių žaidynių ves už Atlanto jau įsitvirtinęs 26-erių puolėjas.

FIBA nuotr./Cedi Osmanas
FIBA nuotr./Cedi Osmanas

„Cleveland Cavaliers“ narys pastaruosius tris sezonus NBA lygoje rinko dviženklį taškų skaičių, o pernai fiksavo 10,4 taško vidurkį, bei pasižymi ne tik renkamais taškais, tačiau ir universalumu, solidžia gynyba bei gebėjimu organizuoti komandos atakas.

Savo svarbą Turkijos rinktinei C.Osmanas pademonstravo jau 2019 m. pasaulio čempionate, kai 200 cm ūgio žaidėjas vedė Turkiją į priekį rinkdamas įspūdingus 20,4 taško per susitikimą.

Turkija į olimpines žaidynes siekia patekti pirmą kartą nuo 1952 metų.

Tomašas Satoransky (Čekija)

Niekada olimpinėse žaidynėse nerungtyniavusi Čekija savo viltis sieja su Tomašo Satoransky ir Jano Vesely tandemu, kuriame svarbesnį vaidmenį turėtų vaidinti „Chicago Bulls“ gynėjas.

FIBA nuotr./Tomašas Satoransky
FIBA nuotr./Tomašas Satoransky

Po 7,7 taško ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo NBA pirmenybėse rinkęs aukštas 201 cm ūgio įžaidėjas savo vertę tarptautiniame krepšinyje jau pademonstravo 2019-aisiais, kai T.Satoransky vedama Čekija suspindėjo pasaulio čempionate užimdama aukštą šeštąją vietą.

29-erių krepšininkas Kinijoje vykusiame turnyre buvo lyderis pagal rezultatyvius perdavimus (8,5) ir pirmavo savo komandoje pagal rezultatyvumą (15,5 taško), o visa tai jis atliko nepaisant to, jog turnyre nežaidė tuo metu traumą besigydęs J.Vesely.

Belgradas

Vasilije Micičius (Serbija)

Belgrade ryškiausias žvaigždes neabejotinai turės Serbijos rinktinė, bet ir ji neišvengė nuostolių – siekti olimpinio bilieto jai nepadės Nikola Jokičius ir Bogdanas Bogdanovičius.

FIBA nuotr./Vasilije Micičius
FIBA nuotr./Vasilije Micičius

Tai reiškia, kad dar didesnė našta kris ant naudingiausio Eurolygos žaidėjo Vasilije Micičiaus pečių.

Praėjusį sezoną Eurolygoje po 16,7 taško ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo rinkęs gynėjas 2019 m. planetos pirmenybėse buvo tik labai svarbus minėtų Serbijos žvaigždžių pagalbininkas, bet dabar būtent jis turėtų tapti serbų žaidimo ašimi, nuo kurios gali priklausyti, ar Serbijos rinktinė antrą kartą iš eilės žais olimpinėse žaidynėse.

Pats V.Micičius olimpinėse žaidynėse dar nėra rungtyniavęs.

Milošas Teodosičius (Serbija)

Šalia savęs V.Micičius turės nuostabų kompanioną – Serbijos krepšinio legendą M.Teodosičių, kuris sugrįžta į Serbijos rinktinę per svarbiausius turnyrus po ketverių metų pertraukos.

FIBA nuotr./Milošas Teodosičius
FIBA nuotr./Milošas Teodosičius

2019 m. planetos pirmenybes praleidęs Bolonijos „Virtus“ gynėjas du pastaruosius sezonus buvo išrinktas Europos taurės reguliariojo sezono naudingiausiu žaidėju, o praėjusį sezoną antrame pagal pajėgumą žemyno turnyre serbo rodikliai siekė 15,4 taško ir 6,9 rezultatyvaus perdavimo.

Nors išvesti „Virtus“ į Eurolygą M.Teodosičiui nepavyko, su Bolonijos ekipa jis tapo Italijos čempionu ir sieks antrą sykį karjeroje patekti į olimpines žaidynes – 34-erių veteranas jau yra Rio de Žaneirio olimpinis vicečempionas.

Bobanas Marjanovičius (Serbija)

Serbijos rinktinės žaidimą konstruos gynėjai, o jų perdavimų po krepšiu lauks aukščiausias olimpinių atrankų krepšininkas Bobanas Marjanovičius.

FIBA nuotr./Bobanas Marjanovičius
FIBA nuotr./Bobanas Marjanovičius

222 cm ūgio bokštas iš „Dallas Mavericks“ klubo pastaruosius penkis sezonus sėkmingai rungtyniauja NBA lygoje, o Serbijos rinktinėje jo vaidmuo turėtų būti svarbus kaip niekad.

Serbai olimpinėje atrankoje neturės ne tik Nikolos Jokičiaus, bet ir Nikolos Milutinovo, tad B.Marjanovičius, praėjusiame NBA sezone rinkęs po 4,7 taško ir atkovojęs po 3,9 kamuolio, turėtų tapti pagrindiniu komandos vidurio puolėju.

B.Marjanovičius olimpinėse žaidynėse dar nėra žaidęs.

Nicolo Melli (Italija)

Italijos rinktinė olimpinį atrankos turnyrą pasitinka stipriai nukraujavusi – rinktinėje nebus ilgamečių lyderių Marco Belinelli ir Danilo Gallinari, nežais ir Luigi Datome.

FIBA nuotr./Nicolo Melli
FIBA nuotr./Nicolo Melli

Lyderius praradusioje komandoje liko tik keli plačiau žinomi krepšininkai, o iš jų svarbiausiu turėtų tapti Nicolo Melli.

Antrą sezoną NBA lygoje užbaigęs italas sezono viduryje buvo iškeistas iš „New Orleans Pelicans“ į „Dallas Mavericks“ klubą ir turėjo vos 3 taškų vidurkį, bet nukraujavusioje Italijos rinktinėje jo vaidmuo turėtų būti kur kas ryškesnis.

Tiesa, N.Melli nėra iš tų žaidėjų, kurie gali susikurti metimus sau, tad svarbius vaidmenis italų gretose turėtų atlikti ir „Golden State Warriors“ įžaidėjas Nico Mannionas bei naujasis Stambulo „Fenerbahče“ pirkinys Achille Polonara.

Italai olimpinėse žaidynėse pastarąjį kartą rungtyniavo 2004 m., kai pusfinalyje netikėtai užėmė tritaškiais Lietuvos rinktinę ir galiausiai iškovojo sidabrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas