Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 03

Kazys Maksvytis: apie nedėkingą situaciją, Sabo pasyvumą ir atsigavusį R.Jokubaitį

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė patyrė antrąją nesėkmę Europos čempionate per tiek pat žaistų mačų. Kazys Maksvytis po pralaimėjimo Prancūzijai įžvelgė pagerėjusią žaidimo kokybę bei dairėsi į artėjantį mačą su Vokietija.

Lietuvos rinktinė buvo arti pergalės ir prieš Europos čempionus, ir prieš olimpinius vicečempionus, tačiau po dviejų mačų Senojo žemyno pirmenybėse Kazio Maksvyčio auklėtiniai lieka su nuliu taškų.

Dvikova su Prancūzija virto nervų karu, pažymėtu fiziniu ir klampiu žaidimu.

Kaip ir dvikovoje su slovėnais, ketvirtojo kėlinio viduryje lietuviai vis dar buvo priekyje (64:62), tačiau tuomet K.Maksvyčio kariauna suklydo keturis kartus iš eilės bei varžovų pranašumą pripažino rezultatu 73:77.

„Visų pirma, manau, kad sužaidėme šiek tiek geresnes rungtynes nei su Slovėnija, ypač gynybine prasme. Daugiau susikalbėjimo, daugiau kokybės, buvome fiziškesni, neskaitant paskutinio kėlinio, kurį pralaimėjome. Lūžis įvyko ketvirtajame kėlinyje. Turime pakankamai jaunus perimetro žaidėjus. Kažkiek nepavyksta sukontroliuoti savo žaidimo, praleidome daug taškų iš varžovų greito perėjimo iš gynybos į puolimą. Vienu metu jie perlaužė eigą, bet mus pavedė blogas puolimas, kai klydome. Varžovai įmetė kelis greitus taškus ir perėmė iniciatyvą. Vėl daugiau klaidų nei rezultatyvių perdavimų. Mes praleidome 19 taškų po klaidų. Tai milžiniškas skaičius įtemptose rungtynėse. Žaidėme prieš stiprią komandą, kovojome, bet to neužteko“, – po mačo sakė Kazys Maksvytis.

Prieš dvikovą – Lietuvos rinktinės sirgalių eisena nuo Kelno katedros link „Lanxess“ arenos, kuri šeštadienio vakarą buvo sausakimša. Didžiausioje Vokietijos arenoje dominavo sirgaliai iš Lietuvos bei plevėsavo trispalvės, tuo metu olimpinius vicečempionus palaikė vos saujelė aistruolių iš Prancūzijos.

Abi komandos čempionatą pradėjo pralaimėjimais – Lietuva nusileido Slovėnijai, Prancūzija – turnyro šeimininkei Vokietijai.

Pastarąjį kartą šios komandos susitiko 2019-aisiais metais Kinijoje. Dvikova baigėsi skandalu – sirgaliai vis dar puikiai pamena Rudy Gobert'o lanko pamušimą bei karštą Dainiaus Adomaičio konferenciją, nuvilnijusią per visą pasaulį.

Kitą dieną šis strategas paskelbė apie atsistatydinimą, jį pakeitė, bet vos metus poste išbuvo Darius Maskoliūnas, o dabar istoriją su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine bando sukurti darbėniškis Kazys Maksvytis.

Po pralaimėjimu pažymėtų pirmųjų rungtynių su Slovėnija specialistas iš Darbėnų pakeitė startinį penketą, vietoje Mariaus Grigonio ir Arno Butkevičiaus į aikštelę išleidęs Igną Brazdeikį bei Roką Giedraitį.

Sudegęs pirmosiose debiutinio Europos čempionato rungtynėse, Rokas Jokubaitis stipriai pradėjo antrąją dvikovą, pelnęs greitus keturis taškus. Energija spinduliavęs 21-erių įžaidėjas per pirmąsias šešias minutes dar išdalino keturis rezultatyvius perdavimus bei laikė Lietuvos rinktinės žaidimą savo rankose. Krepšininkui atsisėdus ant suolo, Kazio Maksvyčio kariaunos žaidimas krito žemyn bei turėta 13 taškų persvara iki pirmojo kėlinio pabaigos sumenko iki 25:23.

Domantas Sabonis per pirmąją mačo pusę išmetė vos vieną metimą, bet lyderio naštą antrajame ketvirtyje nešė Marius Grigonis, pataikęs du tritaškius bei dvitaškį su pražanga.

Kaziui Maksvyčiui ir kompanijai didžiausią galvos skausmą kėlė prancūzas Evanas Fournier. „New York Knicks“ gynėjas pirmajame mače į Vokietijos krepšį įmetė 7 taškus, iš žaidimo pataikęs 2 metimus iš 10, tačiau į Lietuvos krepšį jis dar iki ilgosios pertraukos sukratė 18 taškų.

Trečiajame kėlinyje – tuščias E.Fournier, pro šalį metęs visus 4 metimus. Prancūzų vedlys, likus 3 minutėms iki mačo pabaigos, smeigė tritaškį, išvedusį varžovus į priekį 67:64.

Vis dėlto kovingai nusiteikę lietuviai ketvirtojo kėlinio viduryje pranašumą laikė savo rankose, bet mačo baigtį nulėmė klaidų virtinė.

Kazio Maksvyčio auklėtiniai ir vėl suklydo daugiau kartų (17) nei atliko rezultatyvių perdavimų (16).

– Antrąsias rungtynes paeiliui pabyrėjote ketvirtajame kėlinyje. Ar tai lemia psichologija?

– Nuovargis, psichologija. Jeigu išėjome po minutės pertraukėlės, bet sustojome ne į savo vietas aikštėje ir darėme derinį ne į tą pusę... Kažkiek nuovargis, kažkiek psichologija.

– Mindaugas Kuzminskas po pirmųjų rungtynių sakė, kad klydote kaip pirmokai, o Rokas Jokubaitis po šio pralaimėjimo teigė, kad nesėkmę vėl nulėmė kvailos klaidos. Ar šios klaidos yra tendencijos ir ar tai nekelia jums nerimo?

– Kaip ir minėjau, mūsų gynėjai yra palyginti jauni. Jie mokosi iš savo klaidų, tikiuosi, kad grūdinamės. Mes žaidžiame prieš geriausias komandas. Žinoma, man, kaip treneriui, norėtųsi didesnio kamuolio judėjimo, daugiau rezultatyvių perdavimų, o ne klaidų.

– Vienas geriausių šios dienos žaidėjų – Rokas Jokubaitis. Kas jam padėjo per tokį trumpą laiką psichologiškai susitvarkyti?

– Jaunas žaidėjas, nereikia pamiršti, kokio jis amžiaus. Šiandien jam rungtynės buvo neblogos. Kažkiek kalbėjome su juo. Ir jis pats ramiau šiandien įėjo į rungtynes.

– Roko Jokubaičio + – rodiklis buvo geriausias komandoje. Su kokiais sunkumais susidūrė komanda, kai jis buvo ant suolo?

– Šiandien buvo atvirkščiai nei mače su Slovėnija. Šiandien geriau vadovavo Rokas, pirmose rungtynėse – Lukas. Vienu metu jį buvome išėmę, nes turėjo per daug minučių ir jam traukė raumenį. Tai galbūt irgi darė įtaką mūsų žaidimui. Taip ir gyvename, žiūrime, kuriam tą dieną geriau sekasi.

– Rokas Jokubaitis sakė, kad pralaimėjote prieš dvi geriausias čempionato komandas. Ar žaidime matote pozityvo prieš artėjančias turnyro kovas?

– Pirmajame mače buvo daugiau emocijų, mažiau kokybės. Antrasis mačas buvo kokybiškesnis. Abejose rungtynėse vienu metu turėjome nedidelę persvarą, kurios nesugebame išlaikyti ir užbaigti rungtynių. Tikiuosi, kad išmoksime.

VIDEO: PIKENROLAS: didžiulis Lietuvos rinktinės potencialas, bet reikia išmokti laimėti

– Ar nugalėtojų mentalitetą galima užauginti per tokį trumpą čempionatą?

– Nieko naujo nebūna – pralaimėjimai pasėja abejones, o laimėjimai sutvirtina pasitikėjimą ir komandinius tarpusavio ryšius. Reikia padaryti išvadas, laimėti ir šie dalykai grįš.

– Evanas Fournier pelnė 28 taškus. Kas nepavyko jį stabdant ir kiek tai buvo svarbus rungtynių faktorius?

– Nepavyko tai, jog jis savo svarbiausius metimus susimetė ketvirtajame kėlinyje. Jis yra metikas, prie jo apsisukimų stovėjome per žemai, reikėjo keistis. Jis susimetė savo metimus, įmetė tritaškį greitoje atakoje. Jis darė tai, ką ir taip daro.

– Domantas Sabonis per pirmąją mačo pusę išmetė vieną metimą, per antrą – šešis. Ar jis ne per mažai imasi iniciatyvos?

– Norėjosi, kad Domas turėtų kamuolį savo rankose dažniau, ypač kai prieš jį gynėsi žemesnis G.Yabusele. Nenorėjau jo išimti antroje mačo pusėje, nes laimėjome kovą dėl kamuolių. Manau, kad jį šiek tiek perlaikiau aikštelėje. Reikėjo duoti nors kelias minutes atsikvėpti.

– Ar Domantas neturėtų daugiau žaisti veidu į krepšį, o ne nugara?

– Nemanau, kad veidu į krepšį. Jis turi žaisti taip, kaip žaidė prieš tai. Mes turime skirtingą išsidėstymą, kai jie žaidžia su Jonu, o kitą išsidėstymą, kai jis žaidžia vienas. Kaip ir minėjau, puolimas netenkino, ypač antroje mačo pusėje. Mes tiesiog neįėjome į savo derinius. Jie mus išstūmė fiziškai, paduodavome kamuolį į netinkamą pusę. Nepavyko sukontroliuoti rungtynių, kas atrodė trečiajame kėlinyje, kad pavyks.

– Didžiąją mačo dalį neblogai tvarkėtės su Prancūzijos priekine linija. Kiek esate patenkintas tuo?

– Galbūt pirmoje pusėje buvo daugiau problemų, o antroje susitvarkėme, kovojome dėl pozicijos. Ties tuo šiandien neturėjome problemų.

– Kas rungtynių pabaigoje nutiko Mariui Grigoniui?

– Kiek teko girdėti, buvo stiprus sumušimas.

– Pakeitėte rungtynių penketą – vietoje Mariaus Grigonio ir Arno Butkevičiaus žengė Ignas Brazdeikis ir Rokas Giedraitis. Koks buvo sumanymas ir kiek jis pasiteisino?

– Mintis buvo ta, kad šis penketas mums gana neblogai veikė kontrolinėse rungtynėse ir atrankoje į pasaulio čempionatą, o Arnas ir Marius gerai jungiasi nuo suolo. Mintis buvo laikyti šiuos žaidėjus.

– Ar spėsite pasiruošti mačui su Vokietija, kuris vyks jau ryt po pietų?

– Situacija nėra dėkinga. Du pralaimėjimai iš eilės gula ant pečių, o turime trimis valandomis mažiau atsistatymo nei vokiečiai. Rungtynės jau kitą dieną. Esame sunkioje padėtyje, bet ir komandai sakiau, ir jums kartoju, jog stiprios komandos susiduria su sunkumais ir juos įveikia, o silpnos pasiduoda. Bandysime kautis iki galo.

– Kokį įspūdį palieka Vokietija?

– Dvejos skirtingos rungtynės, bet bendras įspūdis – gana fiziška ir tvarkinga komanda, kuri pirmąsias rungtynes sužaidė idealiai. Jie turi užpildytas grandis. Manau, kad tai – viena geriausių čempionato komandų.

– Vokietijos penkete visi žaidėjai yra metantys iš toli. Galbūt laukia panašaus braižo rungtynės, kaip ir buvo su Slovėnija?

– Kažkiek panašumų yra. Reikės sukti galvą, kaip stabdysime vokiečių metančius aukštaūgius.

VIDEO: PIKENROLAS: didžiulis Lietuvos rinktinės potencialas, bet reikia išmokti laimėti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas