Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 19

L.Kleizos žvilgsnis į Eurolygos ketvirtfinalius: Šaro žygis į ketvertą ir netikėta prognozė

Eurolygoje – lemiamų kovų metas. Jau šįvakar startuoja dvi iš keturių ketvirtfinalių serijų, o prieš jų pradžią savo įžvalgomis apie būsimus mūšius 15min laidoje PIKENROLAS pasidalino pats Eurolygos atkrintamųjų patirties turintis Linas Kleiza.
Eurolygos atkrintamųjų poros
Eurolygos atkrintamųjų poros / Eurolygos nuotr.

„Barcelona“ (1) – Miuncheno „Bayern“ (8)

Pirmoje ketvirtfinalio poroje susitinka reguliariajame sezone triumfavusi „Barcelona“ (21-7) ir aštuntoje vietoje likęs Miuncheno „Bayern“ (14-14) klubas.

„Aiškus favoritas yra „Barca“, – pabrėžė L.Kleiza. – Šaro jau antri metai Barselonoje, žaidėjai jau žino jo sistemą. Jie spaudimo gauna tiek, kad yra pasiruošę žaisti tokias serijas. Jam treniruojant, kiekvienos rungtynės yra kaip atkrintamosios – tas pats spaudimas, tie patys reikalavimai.

„Bayern“ neturi pranašumo absoliučiai jokioje pozicijoje. Lučičius, sakykime, gal yra pranašumas, bet ant jo bus uždėtas akcentas. Nemanau, kad „Bayern“ gali sukurti tą, ką sukūrė pernai prieš Milaną, kai vos neišėjo į finalo ketvertą.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikola Mirotičius ir Šarūnas Jasikevičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikola Mirotičius ir Šarūnas Jasikevičius

„Barcelona“ prieš bavarus laimėjo abu tarpusavio susitikimus – 80:72 Miunchene ir 71:66 Barselonoje.

„Barca“ turi daug ginklų. Turi, ką nuo suolo pakelti, turi Kuričių, kuris išėjęs pakeičia daug rungtynių su savo greitais deriniais, tritaškiais. Turi gerus įžaidėjus, kurie gali kontroliuoti komandą, taip pat ir dideli žaidėjai. Exumas irgi tinka Šarui. Jis dar daro klaidų, neturi metimo, bet yra geras gynybinis žaidėjas, atletiškas, įsiveržia, gali sukurti. Jis vis geriau ir geriau žaidžia“, – katalonų ginklus vardijo L.Kleiza.

„Bayern“ neturi pranašumo absoliučiai jokioje pozicijoje.

Jo manymu, „Bayern“ jau patekdamas į atkrintamąsias išspaudė beveik viską, ką gali.

„Jie žaidžia netoli maksimumo, ką jie gali žaisti. Ar tu gali tikėtis kažko labai daugiau iš tos komandos? Tai gerai pagal biudžetą, kurį jie turi, sukomplektuota komanda, tas pats buvo ir praėjusiais metais. Visada tokia komanda buvo „Žalgiris“, dabar jį pakeitė „Bayern“. „Žalgiris“, kai išėjo į finalo ketvertą, buvo susikomplektavęs idealiai. „Bayern“ su tiek problemų, su visais covidais liko aštuntas. Nežinau, ar verta kažko daugiau tikėtis iš tos komandos, ar galima reikalauti geresnio sezono Eurolygoje? Aš nemanau. Ypač, kai gauni „Barcą“, – abejojo L.Kleiza.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Miuncheno „Bayern“ krepšininkai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Miuncheno „Bayern“ krepšininkai

Ilgametis Lietuvos rinktinės lyderis serijoje prognozuoja „Barcelona“ pergalę. Tiesa, vieną pergalę jis duoda ir Miuncheno ekipai.

„Galvoju, kad 3-1“, – savo spėjimą pasakė L.Kleiza.

VIDEO: „Žalia diena“: „Žalgirio“ mozaika ir trys didelės Eurolygos ketvirtfinalio intrigos

Pirėjo „Olympiakos“ (2) – „Monaco“ (7)

Antroje ketvirtfinalio serijoje susidurs po ketverių metų į atkrintamąsias sugrįžęs Pirėjo „Olympiakos“ (19-9) ir Eurolygos debiutantas „Monaco“ (15-13) su Donatu Motiejūnu, atgijęs po to, kai sezono viduryje Zvezdaną Mitrovičių vyr. trenerio kėdėje pakeitė Saša Obradovičius.

„Tikrai negalvojau, kad tas trenerių keitimas duos tokį efektą. Matome, kad treneris sutvarkė rūbinę, – vertino L.Kleiza. – Komanda turi tikrai daug talento, Doncė (Donatas Motiejūnas) gerai žaidė, turėjo labai gerų rungtynių. Bet viskas atsistoja ant [Mike'o] Jameso ir labai sunku prognozuoti. Abi komandos tikrai žaidžia gerai. „Olympiakos“ turi ilgesnį suolelį, bet man čia labai apylygė kova. Jeigu tavo žvaigždė patemps ir Jamesas sužais savo kosminį krepšinį, o ne durną su savo išsigalvojimais, tai tu jo nesustabdysi. Gali dėti savo gynėjus – Slouką, Walkupą, bet žiauriai bus sunku išmušti ir sustabdyti jį. Saša tikrai sustatė juos visus į vietą. Tai nebėra tokia kiaura komanda.“

Euroleague via Getty/Vizitas pas D-Mo: „Monaco“ – „Žalgiris“
Euroleague via Getty/Vizitas pas D-Mo: „Monaco“ – „Žalgiris“

Įspūdingai šį sezoną atgijęs Pirėjo klubas ir pagal puolimą, ir pagal gynybą yra ketvirtas turnyre, bet monegaskus įveikė tik sykį, kai namuose dominavo 86:65. Monake netikėtai lengvai (92:72) laimėjo šeimininkų komanda.

„Jei šita komanda išeis į finalo ketvertą, tai bus tas pats, kaip su „Žalgiriu“, – apie galimą „Monaco“ sėkmę kalbėjo L.Kleiza. – Visų kontraktai pakils, sergu, kad gerą seriją turėtų Donatas. Bet, aišku, aš sergu už savo buvusią komandą „Olympiakos“, nors norėčiau, kad Eurolygą laimėtų „Barca“. Donato talentas matyti, krepšinio supratimas ir IQ. Kai pasikeitė treneris pamatėme, kad jis dar tikrai gali Eurolygoje žaisti.“

Jei šita komanda išeis į finalo ketvertą, tai bus tas pats, kaip su „Žalgiriu“.

L.Kleizos manymu, svarbesnė priežastis „Olympiakos“ sėkmei nei trenerio Georgio Bartzoko indėlis yra ekipos inkaru paskutiniaisiais metais tapusio Vassilio Spanoulio karjeros pabaiga.

„Viena iš esminių – kada Spanoulis baigė karjerą? Aš visada sakiau, kad kol jis bus, „Olympiakos“ turės daug problemų. Jie leido užbaigti jam karjerą ir „Olympiakos“ nuopuolis prasidėjo. Tai žaidėjas, labai reikalaujantis puolime kamuolio, nors ir bandė pakeisti savo vaidmenį ir kilti nuo suolo. Bet dabar „Olympiakos“ pasiėmė jaunesnius, gynybinius žaidėjus. Sloukas ir Dorsey labiau puolimo žaidėjai, bet paėmė Walkupą, kuris spaudžia, ir iš karto tapo geresne gynybos, o tuo pačiu ir puolimo, komanda. Jie tikrai turi ginklų“, – pabrėžė 2009-2010 m. sezone Pirėjuje žaidęs lietuvis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza

„Oly“ gretose šį sezoną statistiškai naudingiausias yra Sasha Vezenkovas (13,8 taško, 5,6 atkovoto kamuolio, 17,8 naudingumo balo per rungtynes), bet L.Kleiza kaip svarbesnį faktorių serijos baigčiai išskyrė Kostą Slouką.

„Vezenkovas turi gerą sezoną, bet daug priklausys nuo to, kokią seriją turės Sloukas. Ar pamatysime seną gerą Slouką, ar pamatysime praėjusio sezono Slouką? Jei jis sužais gerą seriją, tai gali padaryti didelį skirtumą“, – svarstė L.Kleiza.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kostas Sloukas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kostas Sloukas

Paklaustas, kokią serijos baigtį prognozuoja, jis dvejojo, o galiausiai pasirinko priešingai negu laidos vedėjas Rokas Pakėnas, spėjęs, kad 3-2 triumfuos „Olympiakos“.

„Sunku prognozuoti, kokia bus šita serija. Gal bus 3-0 (juokiasi)? Sergu už „Olympiakos“, bet spėju, kad 3-2 laimės „Monaco“, – netikėtai pareiškė buvęs krepšininkas.

Milano „Olimpia“ (3) – Stambulo „Anadolu Efes“ (6)

Trečioje ketvirtfinalio serijoje susidurs Ettore Messinos treniruojama Milano „Olimpia“ (19-9) ir titulą ginantis Stambulo „Anadolu Efes“ (16-12) klubas, reguliariajame sezone kiek strigęs, bet galiausiai pakankamai užtikrintai žengęs į atkrintamąsias.

„Viskas priklausys nuo to, koks bus „Efes“ nusiteikimas. Jie visada sako, kad mes veteranų komanda, mes pasiruošę ir t.t. Pamatysime, ar gali jie tą mygtuką įjungti, ar negali. Ar jie turi pakankamai talento laimėti Eurolygą? Aišku, kad turi. Bet realiai jiems čia būtų trečia laimėta Eurolyga, o tą labai sunku padaryti.

Tačiau jie tikrai gali, manau, kad jie yra favoritai laimėti šitą seriją. Milanui bus sudėtinga sustabdyti jų įžaidėjus, turinčius daug ginklų. Jie turi patirties, jie buvę, jie darę, jie laimėję. Aš sakau, kad „Efes“ laimės šitą seriją“, – iš karto savo spėjimą davė L.Kleiza.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“

Milano klubui itin svarbus faktorius bus po traumos grįžusio Shavono Shieldso žaidimas, bet 2014-2015 m. sezone „Olimpia“ ekipai atstovavusio L.Kleizos žvilgsnis nukrypo ne į jį, o į italą Nicolo Melli, šį sezoną renkantį po 8 taškus ir atkovojantį po 6,7 kamuolio.

„Shieldsas svarbus Milano žaidimui, bet manęs Milanas savo žaidimu nežavi. Manau, kad Melli yra didelis nusivylimas, grįžęs iš NBA gauna daug žaidimo laiko, bet aš tikrai tikėjausi daugiau iš jo. Matome tą senesnį Melli, su kuriuo aš dar žaidžiau, o ne tą, kuris paskutiniais metais žaidė „Fenerbahče“. Puolime vengia imtis iniciatyvos, pažiūrėsime, jei ši serija bus blanki, jie turės daug problemų“, – teigė L.Kleiza.

„Scanpix“ nuotr./Nicolo Melli
„Scanpix“ nuotr./Nicolo Melli

Savo ruožtu kalbėdamas apie Eurolygos čempionus jis pabrėžė tai, kas „Anadolu Efes“ kamuoja dar nuo praėjusio sezono ketvirtfinalio serijos, kai turkai kelis sykius iššvaistė dviženklius pranašumus ir vos neprisižaidė serijoje prieš Madrido „Real“.

„Kas mane labiausiai neramina dėl „Efes“, tai jų užstrigimas, kuris dažnai pasikartoja. Sužaidžia du kėlinius, o trečiame jų nėra. Tas pats buvo prieš „Real“ praėjusiais metais, šį sezoną irgi daug kartų. Atrodo, kosminį krepšinį žaidžia ir kažkas visiškai sustoja. Jie turi gerų žaidėjų, bet kažkur viskas dingsta. Ar jie išlaikys tą koncentraciją? Nes buvo rungtynių, kai jie atrodydavo kaip geriausia Eurolygos komanda, bet staiga dešimčiai minučių pradingsta“, – čempionų silpnybę išskyrė L.Kleiza.

Pamatysime, ar gali jie tą mygtuką įjungti, ar negali.

Ar gali būti, kad tokių Stambulo klubų bangavimų priežastys slypi treneryje?

„Aš iki šiol nežinau, kaip ir niekas turbūt nežino, kas yra Atamanas. Superinis treneris ar kas? Nemačiau, kad kažkas jį dėtų į tą pačią lentyną kaip Željko Obradovičių ir pan.“, – teigė L.Kleiza.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“

„Labai sunku nurašyti tokią komandą, kuri turi tokį žaidėją, kaip Micičių ar Larkiną“, – pridūrė buvęs krepšininkas.

Madrido „Real“ (4) – Tel Avivo „Maccabi“ (5)

Paskutinėje ketvirtfinalio poroje – intriguojanti lentelės kaimynų Madrido „Real“ (18-10) ir Tel Avivo „Maccabi“ (17-11) akistata. Izraelio klubas paskutiniame ture žaisdamas prieš Stambulo „Fenerbahče“ galėjo rinktis, ar ketvirtfinalyje gauti „Real“, ar „Olimpia“, bei nugalėdamas turkus pasirinko „karalius“, kurie iš pastarųjų 12 rungtynių yra laimėję tik ketverias.

Tačiau L.Kleiza abejoja tokiu pasirinkimu.

„Nežinau, kas jų gali norėti. Tai yra labai pavojinga komanda, jei jie žais bent taip, kaip žaidė Barselonoje („Real“ nusileido Š.Jasikevičiaus auklėtiniams po pratęsimo), kur jau buvo beveik laimėtos rungtynės. Tai veteranų komanda. Daug žaidėjų yra buvę atkrintamosiose, labai gera gynybinė, fiziška komanda. Didžiausias jų minusas yra puolimas. Bet manau, kad jie „Maccabi“ gali labai stipriai išmušti iš vėžių, suskaldyti su savo gynyba“, – teigė rezultatyviausias 2010 m. Eurolygos krepšininkas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Madrido „Real“ žaidėjai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Madrido „Real“ žaidėjai

Jį nustebino Tel Avivo ekipos pokytis, kai komandos vairą iš Ioannio Sfairopoulo perėmė mažai žinomas Avi Evenas.

„Maccabi“ žaidžia geresnį krepšinį, nei žaidė prie buvusuio trenerio, kas yra netikėta. Galvojau, kad šita komanda bus nurašyta. Jie turi ganėtinai daug talento, bet Madridas yra žiauriai pavojinga komanda. Matėme, ką jie praėjusiais metais padarė „Anadolu Efes“ net būdami be daugelio žaidėjų, kokį jiems vargą sukėlė. Komanda buvo išparduota, išsibalansavusi, niekas net nesitikėjo, kad jie pasipriešins, bet tą seriją nulėmė vienas tritaškis.

Su ta patirtimi, manau, „Real“ gali suskaldyti „Maccabi“ puolimą. Tai buvo „Real“ pranašumas“, – teigė L.Kleiza.

Reguliariajame sezone komandos pasidalino po dramatišką pergalę – „Maccabi“ laimėjo 72:70, o „Real“ nugalėjo 75:74.

Madridas yra žiauriai pavojinga komanda.

Tai yra visiškai skirtingo profilio komandos – jei „geltonieji“ demonstruoja vieną geriausių puolimų lygoje, tai „Real“ yra geriausia gynybinė komanda Eurolygoje.

„Tavaresas yra viena iš to priežasčių, bet jie daug ką žaidime pakeitė praėjusiais metais. Po daug netekčių jie pasidarė stipriai gynybine komanda. Jie turi Hangą, kuris eina fiziškai ir spaudžia, turi Taylorą, Yabusele, Poirier. Jie žaidžia labai fizišką krepšinį, viskas ant pražangos ribos“, – madridiečių privalumus vardijo L.Kleiza, tuoj pat išvardinęs ir silpnąsias vietas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamas Hanga
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Adamas Hanga

„Real“ prašovė su įžaidėjais šį sezoną. Jų puolimas labai sunkus, labai daug kas paremta žaidimu vienas prieš vieną, nėra gero kamuolio judesio. Bet jei pamatysime stebuklingą Llullą ir jis turės gerą seriją, tai bus visai kitas „Real“. Aš manau, kad sunku bus „Maccabi“ žaisti“, – sakė L.Kleiza.

„Maccabi“ garvežį į priekį tempia Scottie Wilbekinas, šį sezoną per susitikimą renkantis po 15,3 taško.

„Wilbekinas nebūtinai yra vien puolimo žaidėjas, kartais jis sugeba gerai įtraukti ir kitus, jis sugeba prisitaikyti. „Real“ turės gerus atsakymus Žižičiui, Nunnally bus sunku, nes ant jo eis arba Tayloras, arba Hanga, dusins jį. Reikia pasiruošti gerai gynybinei serijai, o čia ir turėtų būti „Real“ pranašumas“, – spėjo L.Kleiza.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas

Jo manymu, X faktoriumi serijoje gali tapti „Real“ veteranai.

„Serijoje turi žaisti žvaigždės. Turi vežti pagrindiniai žaidėjai, bet „Real“ dar daug kas priklausys nuo veteranų. Ar sužais Fernandezas, ar sužais Llullas. Iš visų kitų žinai, ką gausi, o kaip su jais susidėlios, bus įdomu, – sakė buvęs Lietuvos rinktinės vedlys, galiausiai spėjęs, kad serijoje triumfuos Ispanijos klubas. – Manau, kad laimės „Real“. Nenoriu spėti rezultato, bet manau, kad bus labai įtempta serija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas