Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 23

Trilerį išgyvenę 20-mečiai kausis dėl aukso Europos čempionate

Dviženkliu skirtumu atsilikę Lietuvos 20-mečiai nenuleido rankų, pakeitė gynybos sistemą ir atėmė bilietą į finalą iš audringai šeimininkų palaikomų Juodkalnijos bendraamžių – 67:63 (15:17, 13:18, 24:14, 15:14).
Lietuvos 20-mečių triumfas
Lietuvos 20-mečių triumfas / FIBA.com nuotr.

Vos 28 taškus per du kėlinius sukrapštę Mindaugo Noreikos auklėtiniai trečiojo pradžioje buvo atsilikę 30:41, tačiau stojo gintis „aikšte“, varžovai švaistė pro šalį tritaškius (0/13), o lietuviai spurtavo 20:2.

Ketvirto kėlinio viduryje jau mūsiškiai pirmavo dviženkle persvara (61:50), bet visiškai nutilo puolime (61:61).

Drama persikėlė į paskutinę minutę (63:63). M.Rubštavičius nepataikė iš toli, bet D.Stenionis iškrapštė kamuolį varžovui iš rankų, o J.Rubinas pelnė dar du taškus po prasiveržimo į kairę pusę (65:63).

VIDEO: LIVE | SEMI-FINALS: Lithuania v Montenegro | FIBA U20 European Championship 2022

M.Rubštavičius gynyboje atliko lemiamą bloką, atkovojo kamuolį, o varžovai dar užsidirbo ir techninę pražangą. Triumfuojantys lietuviai vėl šoko pergalės šokį.

Sekmadienį 21:30 val. vyksiančiame finale jų lauks vis dar niekam nepralaimėję Ispanijos 20-mečiai. Lietuviai su ispanais jau buvo susitikę pačioje čempionato pradžioje. Tuomet varžovai nugalėjo 75:65.

FIBA.com nuotr./Lietuvių emocijos
FIBA.com nuotr./Lietuvių emocijos

Lietuva: Mantas Rubštavičius 18 (7 atk. kam.), Jokūbas Rubinas 11 (4 atk. kam.), Dominykas Stenionis 8 (2/10 trit.), Augustas Marčiulionis (6 atk. kam., 6 rez. perd., 4 per. kam.), Ugnius Jaruševičius ir Dovydas Butka - po 6.

Juodkalnija: Andrija Grbovičas 16, Fedoras Žugičius 14 (6 klaid.), Filipas Andžušičius 10 (9 atk. kam.).

Rungtynių eiga

Įtampa rungtynių pradžioje kausto abi komandas. Juodkalniečiai, audringai palaikomi savų sirgalių, startuoja sėkmingiau (2:8). Šeimininkai vien per pirmą kėlinį po lietuvių krepšiu atsikovoja net 6 kamuolius, o lietuviams nekrenta tolimi metimai (3/10). Laimei, Edgaras Preibys pataiko iš toli su kėlinio sirena.

Antrajame kėlinyje M.Rubštavičius pataiko pirmąjį savo metimą iš toli (18:18), bet yra baudžiamas technine pražanga. Atrodė, kad varžovas lietė lietuvio ranką, bet teisėjas skiria techninę pražangą lietuviui už vaidybą. Mūsiškiai protestuoja, o už ginčus su teisėjais technine pražanga baudžiamas ir treneris M.Noreika. Blogiausia, kad rinktinės lyderiui M.Rubštavičiui tai jau trečioji pražanga.

FIBA.com nuotr./Žiūrovai
FIBA.com nuotr./Žiūrovai

Lietuvius ir toliau kausto įtampa – netaiklus dėjimas, pramesti metimai iš po krepšio. Varžovai mūsiškiams išrašė jau 5 blokus. Po dviejų kėlinių atsiliekame 7 taškais (28:35).

Trečiojo kėlinio pradžioje juodkalniečiai pabėga (30:41), nors vis dar nėra pataikę nė vieno tritaškio (0/9). Matydami akivaizdžias varžovų problemas atakuojant iš toli lietuviai iki gintis „aikšte“ ir mažina atsilikimą iki 37:41.

M.Rubštavičius pelno 7 taškus iš eilės, išprovokuoja nesportinę pražangą varžovui puolime ir lietuviai jau priekyje (46:43). Lietuviai tolsta (50:43), bet juodkalniečiai pagaliau pataiko pirmą tritaškį (1/14). Prieš lemiamą ketvirtį 3 taškais priekyje mūsiškiai (52:49).

Puikiai antroje rungtynių pusėje rungtyniaujantis Jokūnas Rubinas prideda tritaškį ir jau lietuviai priekyje dviženkle persvara (61:50). Deja, juodkalniečiai prabyla iš toli, o mūsiškių puolimas visiškai nutyla (61:61).

FIBA.com nuotr./Jokūbas Rubinas
FIBA.com nuotr./Jokūbas Rubinas

Drama persikėlė į paskutinę minutę (63:63). M.Rubštavičius nepataikė iš toli, bet D.Stenionis iškrapštė kamuolį varžovui iš rankų, o J.Rubinas pridėjo dar du taškus po prasiveržimo į kairę pusę (65:63).

M.Rubštavičius pridėjo galingą bloką, atkovojo kamuolį, o varžovai dar užsidirbo ir techninę pražangą. Lietuviai atsilaikė.

FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis
FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis

Mūsiškiai Europos čempionatą pradėjo dviem pralaimėjimais – ispanams (65:75) ir ukrainiečiams (69:71), bet vėliau įsibėgėjo sutriuškindami čekus (108:66), palauždami vokiečius (75:70) ir pateikdami staigmeną ketvirtfinalyje prieš prancūzus (89:79).

Fantastišką pasirodymą prieš prancūzus surengė Mantas Rubštavičius. Iš Kauno „Žalgirio“ sistemos į Panevėžio „Lietkabelį“ šią vasarą persikėlęs 20-metis pelnė 38 taškus ir surinko 40 naudingumo balų.

Juodkalnija į pusfinalį žengė 89:67 sutriuškindama Kroatiją.

Tik pergales kol kas skinantys ispanai į finalą pateko 84:75 pusfinalyje susitvarkę su bendraamžiais iš Izraelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas