Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 22

Lietuvos varžovai: su „naujuoju lenku“ ir ambicijomis suburti NBA žvaigždžių trejetą

Lietuvos rinktinė verčia naują lapą ir pradeda 2025 m. Europos čempionato atrankos kovas. Pirmoji lietuvių varžovė – Lenkija, pasitinkanti atrankos pradžią su kitokiu statusu ir milžiniškomis ambicijomis ateityje suburti galingą sudėtį.
„EuroBasket“ atranka | Lietuva – Lenkija | ASG arena | Vilnius | 19.30 val.

Kazio Maksvyčio kariauna prie starto linijos stoja su vieninteliu siekiu – iškovoti bilietą į 2025 m. rugpjūčio 27 – rugsėjo 14 dienomis vyksiantį turnyrą.

Lenkija atranką pasitinka su kitokiu nusiteikimu.

Ši šalis po pusantrų metų bus viena iš keturių Europos čempionato šeimininkių (kartu su Latvija, Suomija ir Kipru). Tai reiškia, jog nors atrankoje dalyvauja, lenkai dar prieš jos pradžią yra tikri dėl savo dalyvavimo žemyno pirmenybėse.

Vis dėlto į H grupę su Lietuva, Estija ir Šiaurės Makedonija patekę Lenkijos krepšininkai neketina atidavinėti pergalių varžovams.

„Tai, kad turime vietą Europos čempionate, nereiškia, kad atrankos rungtynės mums bus nesvarbios. Kiekvienose rungtynėse lenkai pirmiausia siekia pergalės. Lauksime didelio sirgalių palaikymo“, – kreipdamasis į tautiečius ir kviesdamas juos į vasario 26-ąją numatytą antrąjį atrankos mačą prieš šiaurės makedonus sakė buvęs krepšininkas, o dabar Lenkijos krepšinio federacijos sporto direktorius ir šalies pirmenybių prezidentas Lukaszas Koszarekas.

15min pristato pirmąjį lietuvių varžovą Europos čempionato atrankoje, prieš kelis mėnesius įteikusį pilietybę rinktinėje debiutuosiančiam amerikiečiui ir puoselėjantį ambicijas prisikviesti net tris solidžius NBA krepšininkus ateityje.

Sudėtyje – krūva Europą šokiravusių krepšininkų

Nors Lenkija nepateko į 2023 m. pasaulio čempionatą, šios šalies krepšinio kryptis nepasikeitė.

Komandą jau ketvirtus metus treniruoja tas pats treneris – 47-erių kroatas Igoris Miličičius.

nuotr. FIBA/Igoris Miličičius
nuotr. FIBA/Igoris Miličičius

Per krepšininko karjerą jis trumpam buvo šmėkštelėjęs Kroatijos rinktinėje, bet pastaraisiais dešimtmečiais jo karjeros kreivė kur kas dažniau kryžiavosi ne su gimtine, o su Lenkija.

Dar žaisdamas jis net 10 metų atstovavo Lenkijos klubams, o baigęs karjerą jau dešimtus metus dirba Lenkijos klubuose arba rinktinėje.

I.Miličičius jau seniai yra priėmęs Lenkijos pilietybę, o lenkais save laiko ir jo sūnūs: 21-erių Igoris jaunesnysis, 17-metis Zoranas ir 15-metis Teo. Vyriausias iš sūnų atstovavo Lenkijai U20 Europos čempionate bei jau spėjo debiutuoti ir Lenkijos vyrų komandoje.

Lyginant su 2022 m. Europos čempionatu mažai pasikeitusi yra ir Lenkijos rinktinės sudėtis.

Prieš Lietuvą šįvakar stos net aštuoni prieš pusantrų metų Vokietijoje triukšmavę ir Slovėniją ketvirtfinalyje eliminavę žaidėjai – Aleksandras Balcerowskis, Aleksandras Dziewa, Jakubas Garbaczas, Michalas Michalakas, Mateuszas Ponitka, Jakubas Schlenkas, Michalas Sokolowskis ir Jaroslawas Zyskowskis.

FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka
FIBA nuotr./Mateuszas Ponitka

„Olimpiniame atrankos turnyre ypatingai gerai žaidė ir svarbų vaidmenį atliko Balcerowskis, – Mariaus Grigonio komandos draugą Atėnuose 15min laidoje PIKENROLAS išskyrė Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Benas Matkevičius. – Jis neseniai pradėjo žaisti po traumos, tad žiūrėsime, kiek jis galės žaisti, bet atvažiuos sveikas ir turės savo vaidmenį. Savo vaidmenį, aišku, turės ir Ponitka, labai daug žaidžiantis įžaidėju.

Jie turi gerą komandą, o Miličičius – geras treneris. Bus sunkus mačas. Nors lenkai ir yra patekę į Europos čempionatą, bet jie atvažiuos ir žais gal net su didesniu laisvumu.“

Įdomu tai, kad I.Miličičius ir jo auklėtinis M.Sokolowskis į Vilnių atvyko puikių nuotaikų – sekmadienį jie su „Napoli“ klubu sensacingai nukovė Milano „Olimpia“ ir iškovojo Italijos krepšinio taurę.

Lenkijos rinktinės strategas šį sezoną derina du darbus ir treniruoja Neapolio komandą, o M.Sokolowskis buvo išrinktas Italijos taurės turnyro naudingiausiu krepšininku.

Iš geriausią rezultatą Lenkijai per 55 metus atnešusios 2022 m. komandos Vilniuje nėra tik beveik 37-erių veterano Aarono Celo, natūralizuoto amerikiečio AJ Slaughterio ir minimalius vaidmenis atlikusių Dominiko Olejniczako bei Lukaszo Kolendos.

Lenkijos rinktinės sudėtis

  • Aleksandras Balcerowskis (Atėnų „Panathinaikos“), Aleksandras Dziewa (Hamburgo „Towers“), Jakubas Niziolas (Vroclavo „Šlask“), Jakubas Garbaczas, Luke'as Petrasekas (abu – Vroclaveko „Anwil“), Michalas Michalakas (Salonikų PAOK), Andrzejus Pluta, Jakubas Szumertas (abu – Gdynės „Arka“), Jaroslawas Zyskowskis, Jakubas Schenkas, Mikolajus Witlinskis (visi – Sopoto „Trefl“), Mateuszas Ponitka (Belgrado „Partizan“), Michalas Sokolowskis („Napoli“), Przemyslawas Zolnierewiczius (Ščecino „King“).

Bet yra naujų intriguojančių pavardžių, viena kurių debiutuos su marškinėliais, ant kurių užrašyta „Polska“.

Naujasis lenkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas