2021 12 28

Linas Kleiza – apie „Ryto“ žygį Europoje: „Jie turi realų šansą ką nors nuveikti“

Debiutiniame sezone FIBA Čempionų lygoje sudegęs dar grupių etape, antrajame Vilniaus „Rytas“ pademonstravo meistriškumą, pranoko žinomus varžovus ir iš pirmosios vietos žengė į „Top 16“. Apie pergalingus vilniečių žaidimo pamatus ir galimybes Čempionų lygos turnyre 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo buvęs sostinės klubo sporto direktorius Linas Kleiza.

Vilniaus „Rytas“ sezoną Europoje pradėjo nesėkme Vokietijos pirmenybių autsaideriui Oldenburgo „EWE Baskets“, bet tuomet per 15 mačų iškovojo net 14 pergalių.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai iš pirmosios vietos tiesiogiai įšoko į FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etapą, kelyje įveikdamas ganėtinai garsius, bet ne pačius geriausius laikus išgyvenančius varžovus.

Pastarųjų dvejų metų Čempionų lygos čempionė Burgoso „San Pablo“ ekipa šiuo metu Ispanijoje žengia vos 17 vietoje iš 18, Vokietijos klubas Oldenburgo „EWE Baskets“ vietinėse pirmenybėse yra paskutinis, tuo metu Stambulo „Bešiktaš“ Turkijoje užima 8-ąją poziciją.

„Rezultatus ir žaidimą visada turime vertinti aukštesniu lygiu ir kritiškai. Grupėje buvo žaidžiama prieš paskutinę Vokietijos pirmenybių komandą (Oldenburgo „EWE Baskets“), priešpaskutinę Ispanijos ekipą (Burgoso „San Pablo“) ir Turkijos čempionato vidurio komandą (Stambulo „Bešiktaš“), – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Linas Kleiza. – „Rytas“ susitvarkė ir žaidė gerai, bet dabar reikia tai pamiršti, nes tai jau baigėsi. „Ryto“ vietoje ieškočiau, kaip šią komandą dar labiau sustiprinti, kadangi turi šansą laimėti ir turi realų šansą kovoti su „Žalgiriu“. Tu žaidi Čempionų lygoje... Net nežinau, kaip įvertinti šios lygos lygį.“

Kauno „Žalgirį“ pranokęs „Rytas“, pasak L.Kleizos, gali patriukšmauti Čempionų lygoje, kurioje grėsmingų varžovų horizonte nematyti.

„Šansų turi. Šiame lygyje „Rytas“ atrodo kaip gera komanda. Jie priėmė sprendimą eiti į Čempionų lygą ir susimažino lūkesčius iki nulio. Aš jau nekalbu apie praėjusį sezoną, kaip jis baigėsi Čempionų lygoje ir KMT. „Rytas“ susitvarkė, o lūkesčiai yra sumažinti. Žmonėms Vilniuje tinka, kad į Vilnių atvažiuoja žaisti ir dugno komandos. Viskas gerai, „Rytas“ turi realų šansą laimėti ir ką nors nuveikti. Jei jų vietoje žiūrėčiau į tokį „Žalgirį“, man seilės būtų iki kelių. Šįmet yra vienas realiausių šansų laimėti. Tikiu, kad „Žalgiris“ susitvarkys ir ras motyvacijos bei pasitikėjimo, bet jei būčiau „Ryto“ vietoje, tai matyčiau, kaip šansą“, – sakė L.Kleiza.

„Ryto“ grupė „Top 16“ etape grėsmingais ar neįveikiamais varžovais irgi nekvepia. Nors nežinomųjų šiuo metu dar yra daug.

Jau aišku, jog dėl bilieto į ketvirtfinalį Vilniaus ekipa tikrai kausis su Sombathėjaus „Falco“ (Vengrija) krepšininkais.

Antruoju varžovu taps Tenerifės „Lenovo“ (Ispanija), Izmiro „Pinar Karsiyaka“ (Turkija) arba Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), trečiuoju – Strasbūro SIG (Prancūzija), Nimburko ERA (Čekija), „Igokea“ (Bosnijos ir Hercegovinos) arba Salonikų (PAOK).

„Žaidžiant prieš rimtas komandas „Rytui“ reikės pasitelkti visą protingumą, šaltumą, nežaisti to paties stiliaus, kaip ir varžovai. Neįsileisti į padriką žaidimą, kaip buvo prieš „Bešiktaš“. Lietuviai yra protingi žaidėjai. „Rytas“ tikrai turi žaidėjų – Arną Butkevičių, Gytį Radzevičių, Margirį Normantą, kurie žino, kaip reikia žaisti krepšinį. Norisi pamatyti, kokio lygio įžaidėju gali būti Vaidas Kariniauskas. Ar dabartinis žaidimas yra lubos, ar jis gali kilti aukščiau. Jie turi ir išskirtinį puolimo žaidėją Ivaną Buvą, o jei sugebės išlaikyti Maurice'ą Ndourą... Jis žaidžia dabar Lietuvoje, tai gal nebeims jo į Kiniją (šypteli)?“ – pasakojo L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Radzevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Radzevičius

Naudingiausiu „Ryto“ žaidėju Čempionų lygos grupių etape tapo antrąjį sezoną sostinės klube pasitikęs Gytis Radzevičius.

Išskirtiniu kovingumu pasižymintis 26-erių vilnietis rungtyniavo net po 34 minutes, pelnė po 10,8 taško, atkovojo po 7,8 kamuolio (3,3 puolime), atliko po rezultatyvų perdavimą, perėmė po 1,5 kamuolio, blokavo po 0,7 metimo ir rinko po 16,5 naudingumo balo.

Netoli lietuvio buvo kroatas Ivanas Buva, fiksavęs po 16,2 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 15 efektyvumo balų rodiklį.

L.Kleiza grupių etapo MVP apdovanojimą skyrė G.Radzevičiui.

„Ivanas Buva manęs nestebina. Mes žinome jo įspūdingą talentą puolime. Jis savo taškus surinks. Tikrai geras žaidėjas „Rytui“, bet Gyčio Radzevičiaus progresas, manau, visus kažkiek nustebino. Aš jam skirčiau grupių etapo MVP. Man patinka jo žaidimas. Jis žino savo vaidmenį, o dabar bando kažkiek daryti daugiau – ir veržtis, ir mesti. Tokie žaidėjai lipdo komandą. Tu žinai, kad jis visada bus po krepšiu. Jis „lipa ant lentos“, mėgsta greitą žaidimą, gerai ginasi ir pataiko tritaškį. Žaidėjas, kuris padarė didžiausią žingsnį į priekį. Tikėkimės, kad nesustos“, – sakė L.Kleiza.

Legendinis šalies krepšininkas neatmeta varianto, jog G.Radzevičius ateityje gali pasiekti ir Eurolygos turnyrą.

„Eurolygoje reikia, kad kažkuri komanda patikėtų žaidėju. Ar jis turi pakankamai talento ir turi reikiamą žaidimą? Žinoma. Nėra taip, jog Eurolygoje žaidžia tik supertalentingi žaidėjai. Galvoju, kad yra žaidėjų trūkumas. Ir ypač tokių darbininkų, žinančių savo vaidmenį, galinčių pataikyti tritaškį ir apsiginti. Tokie žaidėjai komandose užkamšo daug skylių“, – dėstė buvęs krepšininkas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LKL rungtynės: „Rytas“ – „Neptūnas“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LKL rungtynės: „Rytas“ – „Neptūnas“

Bene didžiausias „Ryto“ rezervas – kapitonas Arnas Butkevičius, kuris per vidutiniškai 30 minučių ant parketo grupių etape rinko po 6,8 taško, atkovojo po 5,3 ir perėmė po 2,2 kamuolio, fiksavo po 10,2 naudingumo balo.

Pataikymas iš toli – vos 27,3 proc., nors per mačą atlikdavo po 3,7 metimo.

29-erių metų 197 cm ūgio puolėjas praeityje ne kartą buvo linksniuojamas kaip galimas kandidatas į Kauno „Žalgirį“ ar kitą Eurolygos klubą, bet „Ryte“ žaidžia jau penktąjį sezoną.

„Visi treneriai, kurie dirbo su Arnu, gerbė jį kaip žaidėją ir dėl to, ką jis duoda komandai. Tačiau, manau, kad jam būtų ganėtinai sudėtinga turėti vaidmenį Eurolygos komandoje. Jis turi tendenciją puolime užmigti, iniciatyvos nesiimti, o tritaškis metimas išlieka po dideliu klaustuku“, – teigė L.Kleiza.

Pagyrų už solidų žaidimą pirmoje sezono dalyje nusipelno vyriausiasis treneris Giedrius Žibėnas, kuris puikiai laviruoja „Ryto“ laivą nuo tada, kai jį perėmė iš pirmtako Donaldo Kairio.

„Nereikia nušokti nuo pergalingų bėgių. Jie žaidžia pagal savo lygį. Bus labai įdomu, kaip jie atrodys prieš stipresnes komandas, jei su tokiomis susidurs. Galvoju, kad bus įdomu pamatyti trenerių dvikovą rungtynėse su „Žalgiriu“. „Rytui“ dabar viskas ganėtini lengva LKL, problemų ten daug nėra. Pažymys Giedriui Žibėnui, žinoma, kad geras. Geras pasirodymas, negali nieko prikišti, bet norisi įvertinti bendrą vaizdą rungtynėse su geromis komandomis“, – teigė L.Kleiza.

Visas naujausias 15min laidos PIKENROLAS epizodas:

VIDEO: PIKENROLAS: Vilniaus „Ryto“ galimybės Čempionų lygoje ir Lino Kleizos žinutė kritikams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas