Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 06

Lyg už tėvynę už Lietuvą kovęsis prancūzas atskleidė: „Mano senelis – lietuvis“

„Pirmoji lietuvių pergalė čempionate“, – tokiu juokeliu Prancūzijos ir Bosnijos ir Hercegovinos rungtynių baigtį lydi tautiečių kalbos Kelne. Ketvirtajame kėlinyje spurtavę prancūzai nugalėjo bosnius ir išsaugojo Lietuvos rinktinei šansus žengti į aštuntfinalį, o po mačo lyg už tėvynę kovęsis Terry Tarpey atskleidė ir netikėtą faktą.
Terry Tarpey
Terry Tarpey / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš Europos čempionatą 17 žaidėjų sąrašą sudaręs prancūzų treneris Vincent'as Collet negalvojo, kad į jį patekęs Terry Tarpey gali prasimušti į galutinį dvyliktuką.

Bet 28-erių puolėjas, nuo 2017 metų ginantis Le Mano „Sarthe“ komandos garbę, ne tik gavo bilietą į Europos čempionatą, bet ir jame vaidina vieną svarbiausių vaidmenų Prancūzijos komandoje.

Ilgarankis 196 cm ūgio žaidėjas akistatoje su bosniais buvo vienas ilgiausiai rungtyniavusių prancūzų (beveik 30 min.) ir atliko vieną svarbiausių prancūzų užduočių – laikė surakinęs prieš tai čempionate siautėjusį Džananą Musą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Terry Tarpey
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Terry Tarpey

Po 23,7 taško iki šių rungtynių rinkusi bosnių žvaigždė šį kartą liko su 14, pataikęs tik 4 metimus iš 10 ir suklydęs 6 kartus.

Savo ruožtu T.Tarpey atliko tik 3 metimus iš žaidimo (1/2 dvit., 1/1 trit., 2/2 baud.), bet surinko 14 naudingumo balų – jo sąskaitoje 7 taškai, 5 atkovoti ir 4 perimti kamuoliai.

Toks jo žaidimas padėjo prancūzams nugalėti Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę 81:68 bei vėl sugrąžino likimą į pačių lietuvių rankas – mūsiškiams pakanka nugalėti vengrus ir bosnius ir jie veikiausiai žengs į aštuntfinalį.

Po mačo vienas jo herojų atskleidė ir netikėtą faktą. Pasirodo, jis ketvirtadaliu lietuvis.

„Buvo nuostabu turėti tiek lietuvių sirgalių. Mano senelis iš Lietuvos, jo vardas Rytis“, – driokstelėjo T.Tarpey.

Jo nenustebino palaikymas, kurio sulaukė „Lanxess“ arenoje iš lietuvių.

„Tikėjausi to, žinojau, kad turime įveikti Bosniją tam, kad Lietuva išsaugotų šansus. Lietuva yra puiki komanda, manau, kad tai gali pakeisti jų čempionato eigą“, – sakė prancūzų puolėjas.

Dar prieš kelias dienas jo pavardė tikriausiai nebuvo žinoma tūlam Lietuvos krepšinio sirgaliui, o prašymų laimėti jis nesulaukė ir iš žalių sirgalių Kelne. Bet dabar puolėjas jau turėtų būti atpažįstamas mūsų tautiečiams.

„Ne, nemanau, kad jie ką nors apie mane žino, – juokėsi T.Tarpey, paklaustas, ar sulaukė prašymų iš lietuvių. – Lietuva – puiki komanda, būtų gaila, jei ji nepatektų į kitą etapą.“

VIDEO: „Iki paskutinio“: skandalas Tbilisyje ir ant prarajos krašto atsidūrę lietuviai

Sirgaliams dėkojo ir Prancūzijos rinktinės lyderis Evanas Fournier.

„New York Knicks“ žvaigždė sunkiai įsibėgėjo rungtynėse, o antrajame kėlinyje komiškai prametė iš po krepšio greitoje atakoje, bet galiausiai užbaigė susitikimą su 14 taškų.

Po vieno iš epizodų E.Fournier atsisuko į Lietuvos sirgalius ir emocingai ragino juos užsivesti – taip, kaip turbūt šiame čempionate dar nedarė nė vienas lietuvis.

Apie šimtų ar net tūkstančių lietuvių palaikymą kalbėjo prancūzas ir po mačo.

„Buvo nuostabu. Jie prancūziškai skandavo „ačiū“ ir prieš rungtynes, ir po jų. Man labai patiko, kaip jie mus palaikė. Žinoma, tam buvo priežastis, bet vis tiek buvo puiku“, – sakė E.Fournier.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evanas Fournier
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evanas Fournier

Jis prisiminė ir tą epizodą, po kurio atsisuko ir ragino lietuvių aistruolius.

„Žinoma, jie labai mums padėjo. Ypač pradžioje, kai dar įsibėgėjome sunkokai, daugybė sirgalių arenoje mums padėjo. Jie mus stūmė pirmyn. Lietuvos sirgaliai tikriausiai vieni geriausių Europoje, tad pasinaudojau proga juos paskatindamas, kad jie suteiktų mums energijos“, – pasakojo prancūzas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos rinktinės sirgaliai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos rinktinės sirgaliai

Prieš rungtynes lietuvių sirgaliai nuogąstavo, jog prancūzai gali nesistengti laimėti ir rinktis lengvesnį kelią, užimdami ketvirtąją vietą B grupėje, bet E.Fournier paneigė, kad jo komandoje būta tokių minčių.

„Praeityje komandos, tokios kaip Ispanija ar Serbija olimpinėse žaidynėse, taip darė. Tiesa tokia, kad taikaisi prie taisyklių. Jeigu jos leidžia taip elgtis, gali taip daryti. Bet žaidi rungtynes ir nori laimėti. Negalvojome apie nieką kitą, jaučiau, kad galime laimėti prieš bet ką ir žiūrėjome tik į save. Neturėjome intencijų pralaimėti ir rinktis parankesnį varžovą. Norime laimėti, tvirtinti mūsų susižaidimą. Pažiūrėsime, kaip viskas susiklostys, dabar Lietuva gali likti ketvirta“, – sakė prancūzas.

Savo ruožtu prancūzų treneris Vincent'as Collet atskleidė sulaukęs raginimo iš prancūziškai kalbančio Lietuvos stratego Kazio Maksvyčio.

„Gyvename tame pačiame viešbutyje. Nesulaukėme iš lietuvių jokių žinučių, bet kai sutikome juos viešbučio valgomajame, treneris juokais pasakė „Allez les Bleus“ (pirmyn, mėlynieji), – pasakojo prancūzas. – Buvo aišku, kad mes stengsimės laimėti. Nė akimirką dėl to nesudvejojome.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas