Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 08

M.Kuzminskas – apie užsidaryti privertusį koronaviruso signalą ir renesansą Rusijoje

Mindaugas Kuzminskas jau buvo beveik pakeliui į Krasnodarą, kai gavo skambutį, privertusį užsidaryti namie Vilniuje. 30-metis krepšininkas išgirdo koronaviruso aliarmą iš Estijos, kur užsikrėtė paskutinių varžovų trenerių štabo narys. Puolėjas kaip tik sunegalavo prieš tas rungtynes su Talino ekipa. Tačiau M.Kuzminskas dabar ramiai sukiojasi namuose – ir dėl savo sveikatos, ir dėl ateities. Kaip visada, net ir šioje sudėtingoje situacijoje jis bando įžvelgti pozityvių dalykų.

M.Kuzminskas neseniai užbaigė priverstinį karantiną savo namuose Vilniuje.

Gavęs porą laisvadienių po rungtynių Estijoje ir išvykęs namo į Lietuvą, krepšininkas kovo 14-ąją sulaukė skambučio iš Krasnodaro „Lokomotiv“ vadovų.

„Pasakė, kad negali niekur skristi ar eiti iš namų – būk tik namuose“, – išgirdo Kuzia.

Pasirodo, koronavirusas buvo diagnozuotas Talino „Kalev/Cramo“ trenerių štabo nariui, o prieš porą dienų „Lokomotiv“ Estijoje kaip tik žaidė prieš šią komandą.

Po rungtynių Taline abu Krasnodaro klubo lietuviai – Mantas Kalnietis ir Mindaugas Kuzminskas, grįžo namo į tėvynę. Vos tik sužinoję naujienas, jie kaip mat karantinavosi: Mantas – Kaune, Mindaugas – Vilniuje.

„Supratau tos situacijos rimtumą, nes seku įvykius visame pasaulyje. Nežengiau nė kojos iš namų ir tai buvo labai įdomi patirtis, – 15min krepšinio podkaste „urBONUSas“ pasakojo M.Kuzminskas. – Per visą laiką, kai žaidžiau užsienyje, dar neturėjau galimybės tiek būti namuose. Labai norėjosi judėti, sportuoti, važiuoti, pasimatyti su šeima, bet jei negalima, tai negalima.“

Įdomu, kad tose rungtynėse Estijoje Mindaugas nerungtyniavo – prieš mačą sunegalavo.

VTB nuotr./Mantas Kalnietis Taline
VTB nuotr./Mantas Kalnietis Taline

Tiesa, neramumą skrandyje pajutęs lietuvis iki paskutinės akimirkos tikėjosi išbėgti į aikštę, todėl dalyvavo komandos video peržiūroje. Matydami negaluojantį bendražygį, „Lokomotiv“ krepšininkai juokais traukėsi nuo M.Kuzminsko.

Bet tai tebuvo apsinuodijimas. Mindaugo ir Manto sveikatą nuotoliniu būdu atidžiai prižiūrėjo „Lokomotiv“ medikai.

Jie dukart per dieną susisiekdavo su visais žaidėjais ir klausdavo kūno temperatūros rodmenų. Krepšininkai klubo medicinos personalui turėjo pranešti apie bet kokius sveikatos būsenos pakeitimus.

„Bandėme ir mes su Mantu kažkaip prasitestuoti (dėl koronaviruso), bet be didelių simptomų niekas netestavo“, – teigė M.Kuzminskas.

„Lokomotiv“ medikų profesionalumas buvo vienas iš daugelio maloniai nustebinusių aspektų, su kuriais pirmą kartą išvykęs žaisti į Rusiją susipažino M.Kuzminskas.

Prieš padėdamas parašą po Krasnodaro „Lokomotiv“ sutartimi, jis irgi turėjo nuogąstavimų dėl sąlygų šioje mitais apipintoje valstybėje.

„Bet nuvažiavęs, pamačiau – negaliu kalbėti apie visus klubus, bet bent jau apie „Lokomotiv“ negalėčiau pasakyti nė vieno blogo žodžio – nei apie organizaciją, profesionalumą ar ypač medicinos personalą“, – tikino Kuzia.

VIDEO: „urBONUSas“: M.Kuzminskas – apie pabėgimą nuo koronaviruso ir savo ateitį Rusijoje

Negalėtų jis skųstis ir tuo, ką pamatė aikštėje.

Nors atvykęs prieš pat Europos taurės grupės varžybų pabaigą jis nespėjo išgelbėti „Lokomotiv“ nuo fiasko – pasitraukimo iš turnyro dar pirmajame varžybų etape, vėliau jis tapo vienu komandos vedlių.

Gaudamas pasireikšti po 27 minutes, M.Kuzminskas VTB lygoje pelnė vid. 14,7 taško (53,8 proc. dvit., 40,4 proc. trit.), atkovojo 4,2 kamuolio, atliko 1,9 rezultatyvaus perdavimo ir rinko 14,8 naudingumo balo.

Puolėjas buvo antras pagal rezultatyvumą komandoje po Johnny O'Bryanto ir trečias pagal naudingumą po jo bei Alano Williamso.

Tuo tarpu „Lokomotiv“ užkopė į trečią VTB lygos turnyro lentelės vietą.

„Susidėliojo tokios aplinkybės, kurios dėliojosi visą mano karjerą, išskyrus porą metų ir porą komandų, kurios norėjo mane matyti visai kitokį žaidėją, nei aš esu, – apie savo žaidimą po sezonų Milane ir Pirėjuje krepšinio podkaste „urBONUSas“ kalbėjo M.Kuzminskas. – Manau, kad pakviesdamas žaidėją į savo komandą žinai, koks jis yra ir turi naudoti jį ten, kur jo stipriosios pusės. Gal čia dalis ir mano kaltės, kad ne iki galo įsigilinau, kaip mane naudos ir galbūt patikėjau kai kuriais pažadais.

Bet džiaugiuosi, kad pagaliau po poros metų atsidūriau savo rogėse – žaidžiu savo, trečioje pozicijoje. Čia visada buvo geriausi mano metai.

Dar yra trenerio pasitikėjimas, tada savaime ateina pasitikėjimas iš savęs. Psichologinis aspektas yra labai svarbus. Duočiau tą patį Roko Giedraičio pavyzdį. Matėme, koks jis buvo vasarą rinktinėje pasaulio čempionate, kai atrodė, kad žaidėjas supranta, moka, bet kažkas nepavyksta, kažkas ne taip. O Berlyne jis švyti visomis spalvomis. O nuo to laiko – vienokio Roko, iki kitokio, praėjo tik mėnuo.

Yra daug pavyzdžių, kai tiesiog turi būti savo rogėse.“

Padėka lietuviams

Už savo sėkmingą žaidimą jis dėkingas ir Mantui Kalniečiui, iš kurio vidutiniškai 5,6 atliekamo rezultatyvaus perdavimo VTB lygoje, nemažai nukrisdavo ir Mindaugui.

„Žiauriai norėčiau, kad jis liktų komandoje – dalis sėkmės vienareikšmiškai yra ir jo nuopelnas, – neabejojo M.Kuzminskas. – Mes vienas kitą pažįstame iš pusės žvilgsnio, kur atsidursi, kur atsidengsi – pasikalbame viena kalba.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

M.Kuzminskas dėkingas ir „Lokomotiv“ viceprezidentui Ginui Rutkauskui, kuris nepaisant permainingos sezono pradžios „Olympiakos“ klube, neatsisakė savo vasarą regzto pasiūlymo ir pasikvietė tautietį į Rusiją.

„Ginas yra vienas lietuvių, kuris yra padėjęs labai daug lietuvių įsitvirtinti užsienio komandose. Lietuviai turėtų daugiau padėti vieni kitiems. Manau, Ginas yra vienas tų pavyzdžių, – „urBONUSe“ kalbėjo M.Kuzminskas. – Kaip bosas jis labai vertinamas. Krasnodare juo labai tiki tiek žaidėjai, tiek administracija – ten jo žodis labai svarbus. Ir jis ne iš tų, kurie ateitų, aprėktų ar kažką. Jis kaip tik laiko pusiausvyrą, šaltą protą ir reikalui esant visus nuramina.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ginas Rutkauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ginas Rutkauskas

Ateitis Rusijoje ir pinigų dalybos

Aukštas VTB lygos lygis su trimis Eurolygos klubais ir kitais turtingais priešininkais atperka tuos nesklandumus, kurių Rusijoje retkarčiais kyla keliaujant į tolimąjį Krasnojarską su penkių valandų skirtumu, ar atšiaurųjį Saratovą.

M.Kuzminskas Krasnodare jaučiasi gerai ir labai realu, kad ir kitą sezoną jį matysime su „Lokomotiv“ apranga.

„Esu ramesnis, nes turiu susitarimą su Krasnodaro klubu. Ar viruso situacija, ar kas, bet žaidėjui visada gerai, kai žinai dėl savo ateities, – samprotavo M.Kuzminskas. – Aš turiu sutartį ir joje yra numatyta išpirka, jei kas norės (mane įsigyti). Bet, manau, kad ši situacija palies daug klubų finansiškai.

Nemažai klubų gyvena iš savivaldybių, o savivaldybės ir valstybės turės kur leisti pinigus ir be krepšinio rėmimo. Kita pajamų dalis susideda iš bilietų pardavimų, kurių nebebus. Kita dalis susidaro iš verslo paramos, o verslai turės galvoti kaip gelbėti save, ne klubus. Todėl džiaugiuosi, kad turiu sutartį. Bet ne vien dėl to, kad yra viruso situacija, o ir gerai jaučiuosi.

Jeigu ateis koks pasiūlymas iš stipresnio klubo, svarstysiu, be abejo – kodėl gi ne? Visi nori žaisti aukščiausiame lygyje.“

M.Kuzminsko sprendimo nekeis „Lokomotiv“ pozicija dėl atsiskaitymo su žaidėjais dėl šio sezono. Krasnodaro klubas savo žaidėjams turėtų pateikti kompensaciją už tris likusius mėnesius, bet lietuvis pasiruošęs pasidalinti nuostolius.

„Ante Tomičius pasakė teisingai – mums, krepšininkams, žaidžiantiems tame lygyje, tikrai nereikėtų per daug skųstis, žinant, kokia situacija pasaulyje. Pamenu prieš rungtynes Estijoje, kai buvo įsibėgėjęs viruso plitimas, sakėme, kad žmonės miršta, o mes dabar galvojame, Kyle'ą Vinalesą siųsti į kairę, ar dešinę ranką. Bet šiuo atveju yra svarbesnių dalykų, – pabrėžė M.Kuzminskas. – Tik dabar kas man labiausiai nepatinka, tai tie klubai, žaidėjai ar įmonės, kurios bando pasinaudoti susidariusia situacija.

Yra, kam tikrai sunku ir kam reikia pagalbos, bet yra tokių, kurie bando pasipelnyti. Tiek klubai, tiek žaidėjai turėtų suprasti, kad mes visi toje situacijoje ir turėtume prisiimti kažkiek atsakomybės – ir tie, ir tie. Negali būti žaidimas į vieną kasą – kad ar žaidėjai visiškai negauna, ar žaidėjai gauna viską. Visi turi ieškoti taškų, diskusijų, kad ir tai, ir tai pusei būtų gerai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Prašo dar nevežti cepelinų

M.Kuzminskas šiuo metu užsidaręs namie sportuoja individualiai ir planuoja kuo geriau paruošti savo kūną 2020-2021 m. krepšinio sezonui.

Kai nutrūko VTB lygos sezonas, M.Kuzminskas vasarą dar ketino užsivilkti nacionalinės komandos marškinėlius. Bet koronavirusas išbaidė ir olimpinių žaidynių organizatorius, kurie didžiausią sportininkų šventę perkėlė į 2021-uosius.

„Per šį laiką turbūt visi supratome, kad veiklos, tarp jų ir krepšinis, gyvenime užima svarbią dalį, tačiau ne svarbiausią. Pirma vieta visiems sveikata, – aiškino M.Kuzminskas. – Neabejoju, kad tai bus milžiniški finansiniai nuostoliai, bet pirmiausia sveikata. Jei gresia nors koks pavojus pasigauti ligą ar sirgaliams, ar žaidėjams, tai rizikuoti neverta. Manyčiau, tas sprendimas sveikintinas.“

Karantino laikotarpiu M.Kuzminskas namus pavertė lanksčia treniruočių sale, kurioje svarmenis atstoja paprasčiausias rankšluostis ar vandens butelis.

Lietuvis susitvarkė jau seniai netvarkytą sandėliuką, namus, o laisvalaikį leidžia skaitinėdamas knygas, bendraudamas su artimaisiais ir draugais, užsiimdamas joga.

Mindaugas dar paprašė mamos nesiveržti į namus su cepelinais ir užsidaryti savo namuose.

„Džiaugiuosi, kad mano aplinka rimtai pažiūrėjo į situacijos rimtumą. Bet dar niekada nebuvo taip lengva, kad sėdėdami namie galime padėti išbristi iš šios situacijos, – 15min krepšinio podkaste „urBONUSas“ kalbėjo M.Kuzminskas. – Aš visur bandau ištraukti pozityvo ir kol kas radau pozityvių dalykų. Be abejo, didelė tragedija, kad miršta žmonės, serga, gydytojai dirba nesustodami, bet visiems mums namuose tikrai galima rasti ką veikti, ir netgi labai daug naudingų dalykų.

Pavyzdžiui, atradau jogą lankstumui tobulinti. Galbūt negali bėgioti laukais, miškais ar salėje, bet radau tokių rakandų, kad net pasitelkdamas rankšluosčius ar vandens butelius gali padaryti labai gerą treniruotę.

Kūno tobulinimas, galvos tobulinimas knygomis, meditacijos, jogos... Internete yra n informacijos – tereikia susirasti, kas tinkama ir iš to galima išpešti daug naudos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas