Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 22

Nenadas Čanakas – apie žygį Europoje, šviesią auklėtinių ateitį ir akibrokštą Kaune

Prieš sezono Europos taurėje startą Panevėžio „Lietkabelio“ strategas Nenadas Čanakas didelių lūkesčių neturėjo, nors ir norėjo paneigti priešpaskutinę vietą reitinge davusių „Euro Hoops“ ekspertų nuomonę. Aukštaitijos ekipa varžovams staigiai parodė dantis, skynė pergalę po pergales prieš žinomus varžovus, o aštuntfinalyje patirta nesėkmė prieš bene stipriausią turnyro klubą Bolonijos „Virtus“ neleido Nenadui naktį sudėti bluosto. Apetitas kilo bevalgant, išsamiame pokalbyje su 15min sakė „Lietkabelio“ vairininkas.
Nenadas Čanakas
Nenadas Čanakas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Milošas Teodosičius, Marco Belinelli, Danielis Hackettas, Tornikė Šengelija, Kevinas Harvey, Sergio Scariolo...

Tai branduolys komandos, kuri šiuo metu kaunasi ne Eurolygos atkrintamosiose varžybose ir svajoja apie finalo ketvertą Belgrade, o Europos taurės aštuntfinalyje vargo prieš kiek didesnį nei milijono eurų biudžetą turintį Panevėžio „Lietkabelį“.

„Jei kažkas prieš sezoną būtų man pasakęs, kad aštuntfinalyje žaisime prieš Bolonijos „Virtus“, būčiau galvojęs, jog viskas aišku – jie užėmė grupėje pirmąją vietą, o mes – aštuntą. Bet ne, taip nebuvo“, – 15min kitą dieną po mūšio Italijoje kalbėjo Nenadas Čanakas, nuo 2018-ųjų metų lapkričio diriguojantis Aukštaitijos klubui.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje Vytenis Lipkevičius smeigė tritaškį ir išgąsdino 2019-aisiais duris pravėrusioje „Virtus Segafredo“ arenoje susirinkusius žiūrovus – „Lietkabelio“ atsilikimas prieš istorinį Italijos klubą siekė vos 1 tašką.

Stebuklo sukurti nepavyko, paskutinis arbitrų švilpukas skelbė kadaise stipriausio Europos klubo pergalę 75:67, bet Panevėžio ekipos pasirodymas Europos taurėje yra vertas didžiulės pagarbos.

Sezono išvakarėse Senojo žemyno krepšinį nužvelgiantis portalas „Euro Hoops“ panevėžiečiams skyrė priešpaskutinę vietą tarp 20 ekipų Europos taurėje, o pergale 70:59 Vroclave prieš „Slask“ žygį pradėję „Lietkabelio“ krepšininkai džiaugėsi, jog dėjo svarbų žingsnį prognozių paneigimo link.

Lūkesčiai Panevėžyje ėmė augti su kiekvienu maču. Šešis susitikimus iš eilės namuose laimėję, tarp kurių buvo ir tokių žvėriukų, kaip Badalonos „Joventut“ ir Belgrado „Partizan“ skalpai, N.Čanako auklėtiniai rimtai taikėsi į namų aikštelės pranašumą aštuntfinalyje.

Iki neįtikėtino pasiekimo panevėžiečiams pritrūko vos vieno taiklaus metimo prieš Ankaros „Turk Telekom“.

„Lietkabelio“ akiplėšiškumas atsispindi statistikoje - jei neskaičiuotame nesėkmės Krasnodare, kuri buvo anuliuota dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, N.Čanako kariauna šį sezoną vos kartą prapylė didesniu nei dviženklių taškų skaičiumi, kai iš Badalonos grįžo kišenėje turėdami pralaimėjimą 50:65.

15min portale – išsamus pokalbis su Panevėžio „Lietkabelio“ strategu Nenadu Čanaku.

Specialistas iš Serbijos dalinosi mintimis apie neseniai Aukštaitijos ekipai pasibaigusį sezoną Europos taurėje, mūšį Bolonijoje, kertines komandos figūras ir šviesią jų ateitį, sėkmingo sezono pamatą, galimybes likti dirbti Panevėžyje ir kitam sezonui, likusius sezono tikslus LKL atkrintamosiose, karo Ukrainoje įtaką darbiniam procesui bei daug aistrų sukėlusį Belgrado „Crvena zvezda“ sprendimą Kaune.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nenad Čanak
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nenad Čanak

– Ar emocijos po rungtynių Bolonijoje jau nurimo? Kaip apibendrintumėte lemiamą mūšį Europos taurėje?

– Vis dar nesijaučiu gerai. Kiekviena nesėkmė atneša prastas emocijas. Galbūt po kelių dienų, kai galva bus švari, išanalizuosiu rungtynes ir pasižiūrėsiu, kas nutiko, nurimsiu. Bet šiuo metu man gaila dėl rungtynių Bolonijoje.

Kažkodėl dvikovą pradėjome prastai, daug klydome. Vėliau sugrįžome į rungtynes, bet nepavyko atsakyti į „Virtus“ žaidėjų fiziškumą. To kaina atsispindėjo švieslentėje – deficitas siekė 10 taškų. Parodėme, kad galime žaisti tokiame lygyje, todėl dėl šios nesėkmės man gaila labiausiai.

Sunku vertinti visą Europos taurės sezoną. Aš vis dar karštas. Mes neturėjome nusibrėžę tikslų, ėjome iš rungtynių į rungtynes. Galvoju, kad kiekviename mūšyje atidavėme visas jėgas. Kartais to pakako, o kartais ne. Buvo ir tokių rungtynių, kai galėjome žaisti geriau, kaip kad lemiama ir daug kainavusi dvikova su Ankaros „Turk Telekom“. Turime iš to pasimokyti.

Tai buvo gera patirtis „Lietkabelio“ žaidėjams. Bet nėra kada liūdėti, reikia koncentruotis į LKL atkrintamąsias varžybas.

– Ar tikrai tikėjote, jog „Lietkabelis“ išvykoje Europos taurės atkrintamosiose gali įveikti žvaigždėmis nusėtą „Virtus“?

– Aš tikiu savo žaidėjais. Mes parodėme, kad galime žaisti šiame lygyje. Jei nori laimėti Bolonijoje, negali klysti, o mes klydome daug ir sumokėjome to kainą.

– Ar ilgai išgyvenate pralaimėjimus? Kada po rungtynių užmigote?

– Tiesą sakant, miegojau tik valandą ar dvi (šypteli). Kaip ir minėjau, turime pasimokyti iš šio pralaimėjimo. Tai yra puiki patirtis žaidėjams. Dabar darysime viską, kad būtume tinkamai pasiruošę LKL atkrintamosioms. Vis dar laukiame oponento ketvirtfinalyje.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tornikė Šengelija prieš Gediminą Oreliką
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tornikė Šengelija prieš Gediminą Oreliką

– Koks jausmas Europos taurės atkrintamosiose žaisti Bolonijoje prieš legendinę komandą, Komandą, kurios biudžetas bent dvigubai didesnis nei „Žalgirio“?

– Nuostabus iššūkis ne tik man, bet ir visai „Lietkabelio“ organizacijai. Šįmet turėjome šansą žaisti ne tik prieš „Virtus“, bet ir „Joventut“, „Partizan“, „Lokomotiv“.

„Virtus“ yra legendinė komanda, buvusi Eurolygos čempionė, turinti didžiules tradicijas.

Šįmet žaidėme prieš Željko Obradovičių, Sergio Scariolo... Tai – pasaulio čempionai. Didžiulė garbė. Aš didžiuojuosi savo žaidėjais, kad jie kiekvieną kartą žengdami ant parketo nebuvo tik dekoracijomis. Jie stengėsi laimėti kiekvieną mačą.

– Kur slypi „Lietkabelio” stiprybė, padėjusi pamatą tokiam sėkmingam sezonui Europoje?

– Mes esame tikra komanda. Turime tokia nuotaika ir užbaigti sezoną. Žmonės kalba, jog daug klystame. Taip, klaidų yra, bet jei norime išnaudoti savo pranašumus puolime, turime dalintis kamuoliu, judinti jį. Mes neturime paprasto derinio, kuomet žaidėjas žaidžia tiesiog vienas prieš vieną. Jei atlieki daug perdavimų, tikimybė klysti natūraliai didėja.

Mūsų stiprybė – komanda. Vyrukai yra labai susikaupę. Jie stengiasi laikytis mūsų taisyklių ir plano.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

– Ar karas Ukrainoje darė kokią įtaką „Lietkabelio“ žaidimui, treniruočių kokybei? Kiek tokie dalykai įvykiai pasaulyje blaško darbinį procesą?

– Mes tiesiog stengiamės atlikti savo darbą, bandome būti susikoncentravę ties tuo. Suprantama, kad tokia situacija negali neblaškyti. Deja, bet šių dalykų mes nekontroliuojame.

– Neseniai buvo konfliktas tarp „Žalgirio“ ir „Crvena zvezda“ – ką, kaip serbas, apie tai manote?

– Nenoriu daug apie tai kalbėti. Daugybė žmonių Lietuvoje nesupranta Serbijos istorijos ir santykių, o daugybė žmonių Serbijoje nesupranta Lietuvos istorijos ir santykių.

Aš esu išgyvenęs du karus, o dėl vieno iš jų turėjau bėgti iš gimtojo miesto. Aš žinau, ką reiškia karas, ir esu prieš bet kokį karą. Galiu pasakyti tik tiek.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kristupas Žemaitis prieš Danielį Hackettą
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kristupas Žemaitis prieš Danielį Hackettą

– Kada patikėjote, jog sezonas Europoje gali būti sėkmingas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas