Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 25

P.Valinskas – apie skaudžią žinią iš Lietuvos ir „Žalgirio“ laukiančią peklą Belgrade

Paulius Valinskas – galimai pirmasis lietuvis Serbijos krepšinio istorijoje. Politinio konteksto nesureikšminęs krepšininkas vasarą sudarė kontraktą su Belgrado FMP, o jau artėjantį ketvirtadienį šiame mieste lankysis ir Željko Obradovičiaus kariauną testuosiantis Kauno „Žalgiris“.

Iš nedidelio Belgijos miestelio Alsto – į krepšiniu kvėpuojančią Serbijos sostinę Belgradą.

Kauno „Žalgirio“ sistemoje augęs Paulius Valinskas tęsia legionieriaus kelionę, šįkart ieškojęs rinkos, kur būtų matomas ir turėtų galimybę išplaukti į dar platesnius vandenis.

Sulaukęs Belgrado FMP pasiūlymo, 26-erių metų krepšininkas apsisprendė labai greitai – vos per porą dienų, o prie to prisidėjo ir Nenado Čanako patarimai, su kuriuo P.Valinskas kartu dirbo Panevėžio „Lietkabelyje“.

„Viskas įvyko labai greitai. Sulaukiau pasiūlymo, pasikalbėjau su agentais, šeima, organizaciją, trenerį pažįstančiais žmonėmis ir priėmiau sprendimą. Nenadas Čanakas tik geriausiais žodžiais atsiliepė apie FMP organizaciją, trenerį ir lygą. Kai artimą ryšį turintis žmogus pasako, kad variantas yra geras, tai nėra ko delsti, – 15min pasakojo Paulius Valinskas. – Labiausiai norėjau patekti į čempionatą, kuris turėtų visai kitokias potencialo lubas, nei kad buvo Belgijoje. Norėjau žaisti daug geresnėje lygoje, tai buvo mano prioritetas. Patekau į Adrijos lygą, kurioje lygis yra labai aukštas, žaidžia 5–6 aukščiausio lygio komandos. Žinoma, finansinis pasiūlymas irgi buvo tikrai geras.“

P.Valinsku domėjosi Vokietijos, Italijos klubai, bet jis buvo linkęs sulaukti geriausio varianto.

„Ši vasara buvo išskirtinė, nes dėl karo užsidarė Ukrainos ir Rusijos lygos, rinka buvo iškraipyta, tad reikėjo palaukti. Nenorėjau perskubėti, nes jaučiau, kad praėjęs sezonas man buvo geras. Aš norėjau kilti aukštyn“, – sakė P.Valinskas.

Kaip 15min teigė žaidėjas, politinis atspalvis, Serbijai reiškiant palaikymą Ukrainą užpuolusiai Rusijai, sprendimui jokios įtakos neturėjo.

„Nieko nesvėriau ir šiuo klausimu nieko nemąsčiau, – sakė P.Valinskas. – Jaučiuosi patogiai. Visi čia supranta mano požiūrį į tam tikrus dalykus, bet mes nepolitikuojame ir aš nenoriu apie tai plėstis. Tiesiog žaidžiu krepšinį, darau savo darbą ir tiek.“

15min puikiai prisimena nuo 2019-ųjų iki 2021-ųjų metų Belgrado „Voždovac“ klube žaidusį lietuvį Justą Lasicką, bet krepšinio sektoriuje lietuviškų pavardžių atkapstyti nepavyko.

„Atvažiavęs į Belgradą pagalvojau, ar tik nebūsiu pirmasis lietuvis Serbijos krepšinyje. Pamenu lietuvius Adrijos lygoje, bet ne Serbijos klubuose. Gali būti, kad esu pirmasis istorijoje“, – šyptelėjęs 15min sakė Paulius Valinskas.

Lietuvio atstovaujama FMP komanda – viena iš daugelio Belgrado ekipų, šalia „Partizan“, „Crvena zvezda“, „Mega Basket“ bei dar kelių antroje Adrijos lygoje ar Serbijos krepšinio lygoje žaidžiančių klubų.

„Sportuojame tikrai daug ir tikrai sunkiai. Kaip suprantu, šįmet FMP surinko geresnius žaidėjus, biudžetas padidėjęs, o treneris – jaunas ir ambicingas. Sezoną pradėjome gerai – trimis pergalėmis iš eilės. Tikslas – reguliaraus sezono pabaigoje būti TOP 5. Aukšti tikslai, o kaip seksis tai pasiekti, pasižiūrėsime. Kol kas viskas nuteikia pozityviai“, – teigė P.Valinskas.

Serbija – krepšinio šalis, bet Belgradas susiskaldęs į dvi mirtinų varžovų stovyklas: „Partizan“ ir „Crvena zvezda“.

Natūralu, jog kitoms Belgrado komandoms dėmesio yra mažiau. Nors Paulius viliasi pamatyti pilną 3 tūkstančius žiūrovų talpinančią namų salę „Železnik“.

„Sausakimšoje arenoje dar nežaidėme. Namuose spėjome sužaisti prieš „Mega Basket“ ir Splito komandą. Pas mus dar nebuvo atvažiavusių didelių komandų, tad bus įdomu, kaip bus, kai atvažiuos „Partizan“ ar „Crvena zvezda“. Serbijoje žmonės renkasi į arenas. Kiek tenka stebėti Adrijos lygą, daug kur yra sausakimšos salės. Bus įdomu jas aplankyti, – sakė krepšininkas. – Belgradas skirstosi į dvi dalis – viskas sukasi apie „Partizan“ ir „Crvena zvezda“. Šie klubai turi ultrasirgalius, o dar didesnė priešprieša yra futbole. Nei mes, nei „Mega Basket“ neturi ultrasirgalių. Mus palaiko nedidelė fanų bazė. Tai – tiesiog žmonės, kuriems įdomus krepšinis ir kurie ateina mūsų pasižiūrėti ir palaikyti.“

FIBA ChampionsLeague/Paulius Valinskas
FIBA ChampionsLeague/Paulius Valinskas

1970-aisiais metais įkurtas FMP išgyvena pakilimą – šį sezoną pirmą kartą istorijoje kovojo dėl vietos Europos turnyre.

Čempionų lygos bilietą Nenado Stefanovičiaus auklėtiniai vaikėsi namuose vykusioje atrankoje. Įveikę pirmuosius du etapus FMP atsimušė į Danijos klubą Orhuso „Bakken Bears“.

Skaudi nesėkmė, bet skambutis, kurio P.Valinskas sulaukė turnyro metu, buvo dar skaudesnis.

„Labai skaudi nesėkmė. Galiu drąsiai pasakyti, kad mums nepasisekė ir kad mes buvome geriausia komanda atrankoje. Finale susidėjo labai daug dalykų. Pirmiausia – ritmas, kai reikia sužaisti trejas rungtynes per penkias dienas. Kai pagrindiniai žaidėjai žaidžia po 30 minučių, žaisti jau fiziškai yra sunku. „Bakken Bears“ atranką pradėjo nuo antrojo etapo, tai sužaidė du mačus, o ne tris, kaip mes. Viskas sprendėsi iš vienerių rungtynių, – dėstė P.Valinskas. – Prisidėjo ir tai, kad po pirmų rungtynių sužinojau, jog netekau mamos. Man reikėjo skristi į Lietuvą ir atsisveikinti su mama. Klubas mane labai palaikė ir labai gražiai elgėsi. Šiuo klausimu iš manęs jiems yra aukščiausias įvertinimas. Nebuvau keturias dienas Belgrade, o sugrįžęs iš lėktuvo tiesiai keliavau į atrankos finalą. Tai irgi prisidėjo, kad aš nesužaidžiau pagal galimybes. Visiems buvo skaudu, nes mes tikrai turėjome žaisti Čempionų lygoje.“

Po nesėkmės – pirmasis pokalbis su FMP klubo vadovais. Tiesa, bosai moralų žaidėjams neatskaitę, bandę motyvuoti ateitiems kovoms.

„Kai pralaimėjome finalą, pradėjome ruoštis Adrijos lygos startui. Turėjome pokalbį su valdžia, bet tai nebuvo išsikvietimas ant kilimėlio. Kalbėjome apie tai, kad liūdna yra nepatekti į Čempionų lygą, nes buvome to verti, – sakė P.Valinskas. – Kaltinimų ir bausmių nebuvo, visi suprato aplinkybes ir sakė nenuleisti galvų, nes turime parodyti tikrąjį savo veidą Adrijos čempionate. Toks yra krepšinis. Dėl vienerių pralaimėtų rungtynių negali nuleista galva pradėti sezono, nes būsi greitai nubaustas. Vienas ir vienintelis susitikimas su valdžia buvo daugiau motyvacinio pobūdžio.“

VIDEO: PIKENROLAS: stebinantis K.Maksvytis, G.Žibėno kėdės karštis ir „Žalgiris“ prieš Željko

Adrijos lygoje P.Valinskas yra daugiausiai žaidžiantis FMP žaidėjas (vid. 29 minutės).

Per šį laiką 191 cm ūgio combo gynėjas renka po 13 taškų, atkovoja po 1,5 ir perima po 2 kamuolius, atlieka po 3,5 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 3,5 karto ir renka po 12,5 efektyvumo balo.

„Vaidmeniu esu patenkintas – žaidžiu starto penkete ir turiu žalią šviesą. Tai viskas, ko man reikia, kai toks yra mano žaidimo stilius, – sakė P.Valinskas. – Starto penkete rungtynes pradedu su Trentu Frazeriu. Jis būna įžaidėjas, o vėliau pasikeičiame. Aš žaidžiu per dvi pozicijas. Savo vaidmeniu esu patenkintas. Treneris pasitiki, o propaguojamas žaidimo stilius man tinka. Dirbame visi sunkiai dėl bendro tikslo.“

Nors Paulius turi legionieriaus etikę, papildomo spaudimo dėl šio statuso klube nejaučia.

„Negalima sakyti, kad atvažiavęs užsienietis privalo žaisti geriau už vietinį. Žinoma, jei atlyginimas yra gerokai didesnis, tuomet ir lūkesčiai yra didesni. Nepasakyčiau, kad čia juntamas didelis papildomas spaudimas. Krepšinį žaidžiu ne pirmus metus, suprantu, kaip viskas vyksta. Pas mus daug jaunimo, tad užsieniečiai supranta, kad turi pasitempti. Procesas yra natūralus“, – teigė P.Valinskas.

Natūralu, jog užsienio klube legionieriai daugiau bendrauja tarpusavyje. Legionierių FMP klube yra penki, kada Serbijos pilietybę turintis Charlesas Jenkinsas užima vietinio žaidėjo poziciją.

„Faktas, kad daugiau laiko leidžiu su užsieniečiais. Mes turime daug bendro – jie irgi atvyko į naują šalį. Visi bandome priprasti, natūralu, kad tarpusavyje bendraujame daugiau. Charlesas Jenkinsas jau penktus metus žaidžia Belgrade. Jis čia viską žino, serbiškai yra pramokęs. Jis kaip ir mūsų mentorius“, – sakė P.Valinskas.

FIBA ChampionsLeague/Paulius Valinskas
FIBA ChampionsLeague/Paulius Valinskas

Sezoną FMP pradėjo trimis pergalėmis prieš Belgrado „Mega Basket“, Čačako „Borac“ ir „Split“ klubus, o tuomet – 77:83 nesėkmė išvykoje prieš „Crvena zvezda“.

„Pirmas dalykas, jei kas manęs paklaustų apie Adrijos lygą, yra fiziškumas, – sakė P.Valinskas. – Čia žaidžiamas labai fiziškas krepšinis. Teisėjai leidžia daug kontakto, ypač jei žaidi išvykoje prieš mažesnę komandą, kurią palaiko pilna salė žiūrovų. Nežinau, ar teisėjai nori tam tikrus epizodus praleisti pro akis, bet fiziškumas juntamas labai didelis. Kai turiu laiko, pasižiūriu LKL. Kontakto lygis tikrai skiriasi. Bet eini, žaidi ir pripranti. Pats turi būti kietesnis. Turi prisitaikyti prie švilpukų.“

Adrijos lygos sultyse verdantis Paulius Valinskas stengiasi pasižiūrėti kuo daugiau šio čempionato rungtynių.

„Stebiu daug mačų, tam įsirašiau televiziją. Ne visas komandas mačiau, bet rungtynės vėliau dedamos į „Youtube“ platformą, tai lengva peržiūrėti. Daugiausiai stebiu tas komandas, prieš kurias laukia rungtynės. Mūsų laukia daug įdomių mačų“, – sakė krepšininkas.

FIBA ChampionsLeague/Paulius Valinskas ir Belgrado FMP
FIBA ChampionsLeague/Paulius Valinskas ir Belgrado FMP

P.Valinskas yra matęs ir būsimo Kauno „Žalgirio“ varžovo „Partizan“ rungtynių. Dvikovos startas 18,3 tūkstančio talpinančioje „Štark“ arenoje – ketvirtadienį 21.30 valandą Lietuvos laiku.

„Nežinau dar, ar apsilankysiu rungtynėse. Tai priklausys nuo treniruočių grafiko, – sakė P.Valinskas. – „Žalgirio“ laukia tikrai didelė pekla. „Partizan“ išpardavė 11 tūkstančių sezoninių abonementų. Jie namuose žaidžia sausakimšoje arenoje. Jei leisi nuo pat pradžių „Partizan“ žaidėjams pasijausti gerai, o sirgaliams užsikurti, bus labai sunku žaisti. Galvoju, kad pirmos minutės ir pirmas kėlinys „Žalgiriui“ bus kosmiškai svarbu.“

Paulius Valinskas junta Željko Obradovičiaus aurą Belgrade.

„Važiuoji mieste, o ten daug reklamų su Željko. Visur Željko. Matyti, kad jis šiame mieste yra svarbus“, – pakomentavo 26-erių lietuvis.

VIDEO: PIKENROLAS: stebinantis K.Maksvytis, G.Žibėno kėdės karštis ir „Žalgiris“ prieš Željko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas