Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 11

Pagyros „Lietkabeliui“ prieš startą Europoje: „N.Čanakas mato didesnį paveikslą“

Trimis pergalėmis sezoną Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) startavęs Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ sekmadienį namuose krito prieš Kauno „Žalgirį“ ir patyrė pirmą nesėkmę, tačiau 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjęs Linas Kleiza įžvelgė daug pozityvo Aukštaitijos komandoje prieš Europos taurės startą.

Prieš Europos taurės startą Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ sulaukė geriausio įmanomo išbandymo savame kieme – nukarūnuoto, bet pasikeitusio ir sustiprėjusio Kauno „Žalgirio“ testo.

Kazio Maksvyčio auklėtiniai šeimininkauti Panevėžio universalioje sporto arenoje ėmė antrajame ketvirtyje, po ilgosios pertraukos įgiję rekordinę 21 taško persvarą.

„7bet-Lietkabelis“ žaidėjai neatlaikė eurolyginio fiziškumo. Nors savoje aikštės pusėje Nenado Čanako kariauna kovojo solidžiai, bet pulti besikeičiančią ir fizišką „Žalgirio“ gynybą buvo itin sudėtinga. Šiame aspekte vienintelis išsiskyrė estas Kristianas Kullamae, bet ir šis gynėjas susirinko kelias greitas pražangas ir pasitraukė iš žaidimo.

Nors panevėžiečiai spurtavo bei sumažino deficitą iki vienaženklio, stebuklo sukurti nepavyko. Pirmasis sezone pralaimėjimas patirtas po trijų pergalių iš eilės – 66:74.

„Matome, kad „Žalgiris“ tikrai padaręs išvadas po praėjusio sezono – fiziškumas, kietumas ir besikeičianti gynyba. Tai yra pagrindiniai akcentai, kurie duoda didelių vaisių. Iš abiejų pusių tai buvo gynybinės rungtynės. „7bet-Lietkabelis“ turėjo problemų puolime. Kamuolys buvo peržaidžiamas, daug kartų klydo – 19. „Žalgiris“ gerai šias klaidas išprovokavo, jos neatsirado lygioje vietoje. Matėme, kad jauni žaidėjai perdegė, bet sezono metu jie tik tobulės, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – „7bet-Lietkabeliui“ reikia su tuo susitaikyti, kad „Žalgiris“ bus kieta gynybinė komanda, prieš kurią žaisti bus sunku. Jie nebuvo nusiteikę juokauti. Kiekvieno žalgiriečio uždavinys prasidėjo nuo gynybos. Jei nori žaisti, turi gintis. Kol kas jiems tai gerai sekasi. Tai yra jų raktas į sėkmę.

Nemanau, kad reikėtų daryti dideles išvadas apie „7bet-Lietkabelio“ žaidimą. Sistema yra ta pati, bet naujokų daug. Jiems užtruks laiko susistyguoti. Daug lengviau „Lietkabeliui“ buvo žaisti prieš prastesnes komandas, matėme, kokius skaičius komanda generavo tuomet. Bet nėra lengva žaisti prieš Arną Butkevičių ir besikeičiančią bei itin spaudžiančią „Žalgirio“ gynybą. Prie to reikės priprasti. Tai buvo gera pamoka „Lietkabeliui“, o „Žalgiris“ eina teisingu keliu. Nieko blogo apie juos neturiu ką pasakyti.“

Nenado Čanako komanda krito vienaženkliu skirtumu, nors statistikos protokole žiba keli siaubingi rodikliai – 19 klaidų ir 4 pataikyti tritaškiai iš 20.

Tai Liną Kleizą nuteikia optimistiškai dėl Panevėžio komandos sezono Europos taurėje.

„Viskas, kas galėjo būti blogai, ir buvo, bet jie kovojo ir nebuvo sutriuškinti. Tai irgi daug ką pasako. Europos taurėje jiems bus žymiai lengviau, – sakė Linas Kleiza. – Tvirta ranka, sistema ir pasitikėjimas jaunimu laikui bėgant duos savo vaisių. Nenadas Čanakas po pirmos klaidos jauno žaidėjo nenusodina. Jis mato didesnį paveikslą, o kai kuriems treneriams to labai trūksta. „Lietkabeliui“ nebuvo privalu įveikti „Žalgirį“, bet tai buvo labai gera pamoka prieš Europos taurę ir komandos tobulėjimo prasme. Nenadas Čanakas žaidė per sukąstus dantis, o komanda pasiėmė daug pozityvių dalykų, suprato, kuria linkme reikia dirbti toliau. Jei būčiau „Lietkabelyje“, matyčiau daug pozityvo.“

VIDEO: PIKENROLAS: „Lietkabelis“ Europoje, kraujuojantys „vilkai“ ir L.Kleizos daina

Aukštaitijos sostinėje vis dar laukiama legionierių desanto geresnio žaidimo, kurių būryje žiba kol kas vienintelis estas Kristianas Kullamae, renkantis po 14,8 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 4 rezultatyvius perdavimus.

„Barcelona“ sistemos auklėtinis Stefanas Peno – didelis įžaidėjas su aukštu IQ, bet neturintis metimo (28,6 proc. trit.). Kol kas jis nepataiko ne tik iš toli, bet nesugeba pasibaigti atakų ir iš patogesnių pozicijų, o naudingumo vidurkis siekia vos 3,5.

Vengrijos rinktinės aukštaūgis Gyorgy Golomanas per pirmąsias ketverias rungtynes fiksavo po 5,3 taško ir 2,8 atkovoto kamuolio, o prieš dvejus metus Panevėžyje siautėjęs kroatas Željko Šakičius vis dar ieško savęs bei gydosi kelio traumą.

Didžiuliu rezervu išlieka Jamelas Morrisas, atvykęs iš Veisenfelso „Mitteldeutscher“, kurioje buvo tikras siautulys.

Jis buvo penktas pagal rezultatyvumą Vokietijos pirmenybių žaidėjas, rinkęs po 16,6 taško (42,5 proc. tritaškių), tačiau „Betsafe-LKL“ čempionate amerikietis kol kas pataikė vos 1 tritaškį iš 14.

„Manau, kad Jamelas dar įsižais. Tai vienas „Lietkabelio“ žaidėjų, galinčių kurti žaidimą. Jei visi turės kantrybės, komanda tikrai susistyguos. Pokyčių buvo daug, beveik visi nauji žaidėjai. „Žalgiriui“ startuoti lengviau, nes talento lygis ten kitoks, gerokai aukštesnis. „Lietkabelis“ turi daug ginklų, kuriuos dar parodys. Jei pažiūrėtume į praėjusį sezoną, jie tobulėjo ir sezono pabaigoje buvo visai kita komanda. „Lietkabeliui“ reikia laiko. Labai sudėtinga dabar reikalauti iš jų pergalės prieš tokį stiprų „Žalgirį“. Pernai „Žalgiris“ pralaimėjo pats, dar vasarą padaręs daugybę komplektacijos klaidų“, – dėstė Linas Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jamelas Morrisas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jamelas Morrisas

Vargo vakarienę sekmadienį išgyveno ir jaunieji „7bet-Lietkabelio“ talentai, priklausantys „Žalgiriui“ – 18-metis Paulius Murauskas ir 20-metis Mantas Rubštavičius.

Pirmasis dominavo per pirmąsias trejas sezono rungtynes, bet prieš Kauno komandą per 17 minučių pelnė 4 taškus, atkovojo 4 kamuolius, suklydo 4 kartus ir surinko 3 naudingumo balus.

M.Rubštavičiaus sąskaitoje – 1 taškas, 1 atkovotas kamuolys, 3 klaidos ir -5 efektyvumo balų rodiklis per 15 minučių.

„Matosi, kad „Žalgiris“ šį iššūkį priėmė asmeniškai, – sakė L.Kleiza. – Jūs galvojate, kad jie norėjo, jog „Žalgirio“ sistemos žaidėjai gerai prieš juos pasirodytų, o P.Murauskas išeitų su MVP numeriais? Nejuokaukite. Aš ir nenorėčiau, kad man 18-metis bičas įkaltų tiek taškų. Ne, ne, matėsi iškart, kad jie griebė jaunus už gerklės. Jaunimui reikia prie to priprasti. Jie turėjo daug adrenalino ir jaudulio žaisdami prieš „Žalgirį“. Jie sudegė, klaidų buvo daug, iš kurių keletas ir lygioje vietoje. Metė ir sunkius metimus paskutinėmis sekundėmis, bet ar jie susidurs Europos taurėje su tokia gynyba, kokią davė „Žalgiris“? Labai abejoju.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paulius Murauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paulius Murauskas

Trečiadienį Rygoje startuos „7bet-Lietkabelio“ sezonas Europoje.

Europos taurės starte N.Čanako auklėtiniai susikaus su namus praradusiu Ukrainos klubu Slobožanskės „Prometey“, kuriame dirba trys lietuviai – Mantas Šernius, Mantas Valčiukaitis ir Aurimas Mileišis.

Pagal biudžetą Panevėžio klubas vėl tarp paskutinių turnyro dalyvių, o arti dugno šią komandą prieš sezoną vėl regi „Euro Hoops“ ekspertai, skyrę 16 vietą iš 20.

„Mes jais netikėjome praėjusį sezoną, ką jie gali nuveikti Europos taurėje, bet matėme, kas iš to išėjo. Manau, kad šįkart jiems kažkaip reikia duoti laiko, – sakė L.Kleiza. – Pagal mačą su „Žalgiriu“ sunku spręsti, nes „Žalgiris“ atėjo su užgautomis ambicijomis, žaidė eurolyginiu lygiu ir labai nusiteikęs. Jie tikrai nenorėjo po sėkmingų rungtynių Tel Avive nuvažiuoti į Panevėžį ir ten pralaimėti. Viskas, ką nuveikė prieš „Maccabi“, būtų buvę nurašyta. Spaudimas dabar yra didelis. Daug yra tikimasi iš „Žalgirio“, daug yra ir klaustukų, kurie liečia ir patį Kazį Maksvytį dėl praėjusio sezono pabaigos ir pasirodymo Europos čempionate

Manau, kad 18 rungtynių formatas yra palankus „7bet-Lietkabeliui“. Jei trūksta laiko nusišlifuoti žaidimui, jie jo turės. Nereikia panikuoti dėl vieno ar kito pralaimėjimo.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza, Ryčiu Vyšniausku ir Roku Pakėnu:

VIDEO: PIKENROLAS: „Lietkabelis“ Europoje, kraujuojantys „vilkai“ ir L.Kleizos daina

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas