Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 17

I.Buvos šou: „Rytas“ palaužė „Bešiktaš“ ir pakilo iš Čempionų lygos dugno

Vilniečių milžinas iš Kroatijos Ivanas Buva sužaidė geriausias sezono rungtynes FIBA Čempionų lygoje, o „Rytas“ (2-2) laimėjo mūšį, kurio negalėjo pralaimėti. Giedriaus Žibėno auklėtiniai „Avia Solutions Group“ arenoje 82:69 (20:14, 21:22, 22:15, 19:18) palaužė Stambulo „Bešiktaš“ (2-2) klubą.
Ivanas Buva
FIBA Čempionų lyga: „Rytas“ – „Bešiktaš“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

30-metis I.Buva buvo nesustabdomas puolime – vos per 24 minutes pelnė 27 taškus (6/10 dvit., 2/4 trit., 9/9 baud.) ir surinko 26 naudingumo balus.

Lyg žvėris dėl kamuolių vėl kovėsi Gytis Radzevičius, jų sugriebęs net 11 (karjeros rekordas Čempionų lygoje), o „Rytas“ nutraukė šešių iš eilės „Bešiktaš“ pergalių seriją ir atsirevanšavo už skaudų pralaimėjimą Stambule po 2 pratęsimų.

„Rytas“ trečiadienį negalėjo pralaimėti Vilniuje, jei nenorėjo trauktis skaičiuotuvų ir skaičiuoti teorinių šansų patekti į kitą Čempionų lygos etapą. Po šios pergalės – svarbu ir tai, kad didesniu taškų skirtumu, nei buvo pralaimėta Stambule – vilniečiai atsispyrė nuo H grupės dugno.

Karštose rungtynėse G.Žibėnas buvo nubaustas technine pražanga, o „Bešiktaš“ stratego nervai pabaigoje visai nebelaikė – už audringus ginčus su teisėjais Ahmetas Kandemiras anksčiau laiko turėjo palikti mačą.

Vilniaus „Rytas“: Ivanas Buva 27, Margiris Normantas 15, Gytis Radzevičius 11 (11 atk. kam.), Kennethas Smithas (6 rez. perd.) ir Maurice’as Ndouras – po 10, Arnas Butkevičius 6.

Stambulo „Bešiktaš“: Rondae Hollisas-Jeffersonas 26, Jordanas Bone’as 13, Isaiah Whiteheadas 11, Dedricas Lawsonas 8 (10 atk. kam.).

Ketvirtas kėlinys

40 min. Vyšnia ant torto – „Rytas“ rungtynes baigia gražiausiu epizodu: M.Ndouras grūda kamuolį iš viršaus po perdavimo ore (82:69).

40 min. Varžovų trenerio nervai neišlaiko. Ahmetas Kandemiras už ginčus su teisėjais varomas iš rungtynių, o vilniečiai švenčia pergalę!

40 min. A.Butkevičiaus dėjimas kelia visus sirgalius ant kojų (79:66)!

39 min. Graži A.Butkevičiaus verpstė puolime, kamuolys ilgai šokinėja ant lanko, bet leidžiasi į krepšį (74:66). G.Radzevičius atkovoja jau 11 kamuolį, o S.Smithas prideda dvitaškį su pražanga ir „Rytas“ artėja prie žūtbūtinės pergalės (76:66).

37 min. Svarbų tritaškį per varžovų rankas įskraidina Speedy Smithas (72:64). „Bešiktaš“ prašo minutės pertraukėlės.

36 min. Savo lyderį turi ir „Bešiktaš“. Dar praėjusiame sezone NBA lygoje žaidęs Rondae Hollis-Jeffersonas yra įmetęs jau 24, o Stambulo klubas mažina savo atsilikimą iki dviejų sėkmingų atakų (69:64).

34 min. Kai darosi sunku (65:58), „Rytas“ kamuolį atiduoda I.Buvai ir šis renka taškus žaisdamas nugara į krepšį. Kroato sąskaitoje jau 27 (!) taškai. Tai rezultatyviausios jo rungtynės šio sezono Čempionų lygoje (67:58).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgaliai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgaliai

31 min. „Bešiktaš“ nepasiduoda. Isaiah Whiteheadas pataiko jau trečią savo tritaškį iš keturių (likusi varžovų komanda – vos 1/11) ir skirtumas tarp komandų vėl mažėja iki vienženklio (63:54).

Trečias kėlinys

30 min. Trečiąjį kėlinį 22:15 laimėję G.Žibėno auklėtiniai kontroliuoja rungtynes. Prieš lemiamą rungtynių atkarpą šeimininkai priekyje 12 taškų (63:51).

27 min. G.Radzevičius vėl tarsi žvėris kaunasi dėl kamuolių. „Ryto“ lengvasis krašto puolėjas savo sąskaitoje turi jau 8 – daugiausia tarp visų žaidėjų. M.Girdžiūnas ir M.Normantas prideda po tritaškį ir vilniečių persvara pasiekia rekordinę ribą – 16 taškų (61:45).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas

23 min. Varžovai klysta, bet teisėjai kamuolio varymo taisyklės pažeidimo nefiksuoja. G.Žibėnas puola ginčytis ir yra baudžiamas technine pražanga.

22 min. I.Buva tęsia savo šou. „Ryto“ vidurio puolėjas prideda ir antrą taiklų tritaškį! Kroato sąskaitoje jau 23 taškai, o vilniečių pranašumas – vėl dviženklis (50:38).

Antras kėlinys

20 min. Po dviejų kėlinių „Rytas“ priekyje 5 taškais (41:36). Didžiausias šeimininkų ginklas – I.Buva – jau pelnė 16 taškų. Įpusėjus antrajam kėliniui G.Žibėnui kiek pavyko užkamšyti ir skyles po savuoju krepšiu. „Ryto“ treneris tai padarė į aikštę kartu mesdamas I.Buvą ir Maurice'ą Ndourą, deja, krepšys atsirišo „Bešiktaš“ snaiperiams, pradėjusiems pataikyti iš toli.

18 min. „Bešiktaš“ vėl rodo dantis (30:28), bet „Rytas“ žaidžia protingai. Vos aikštėje pasirodo 15-metis Yagizas Aksu, Gytis Radzevičius varžovų jaunuoliui iš karto duoda pamokų ir šeimininkai tolsta (36:28).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ivanas Buva
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ivanas Buva

16 min. Laimei, tai, ką praleidžia po savuoju krepšiu, I.Buva kompensuoja puolime. Kroato sąskaitoje jau 12 taškų, o „Rytas“ vėl kiek atitrūksta (30:25).

14 min. „Bešiktaš“ spurtas tęsiasi. „Ryto“ skylėmis po krepšiu besinaudojantys svečių amerikiečiai laisvi nardo po šeimininkų krepšiu ir jau pirmauja Turkijos klubas (24:25).

12 min. Vilniečių bėdos po savuoju krepšiu tęsiasi. Svečiai kartoja savo metimus ir jau kvėpuoja šeimininkams į nugarą (20:16).

Pirmas kėlinys

8 min. Amerikiečių siautulio vedamas „Bešiktaš“ atsigauna po šalto dušo mačo pradžioje. Svečiai mažina savo atsilikimą iki 6 taškų (18:12).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas

2 min. Nuostabi rungtynių pradžia. Užsidegę šeimininkai už varžovus greitesni, agresyvesni ir taiklesni. G.Žibėno auklėtiniai vagia kamuolius, ima juos varžovams nuo galvų ir spurtuoja 12:0.

Trečiadienį Vilniaus arenos tribūnose bus ir garbingų svečių. Dvikovą iš geriausių vietų stebės FIBA Čempionų lygos galva Patrickas Comninos.

Prieš dvi savaites Stambule „Bešiktaš“ prieš „Rytą“ laimėjo neįtikėtiną dramą po 2 pratęsimų. Pirmoje rungtynių pusėje šeimininkai dominavo net 21 tašku, bet pabaigoje nagus dėl išslydusios pergalės jau graužėsi galingai į rungtynes sugrįžęs „Rytas“.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas