Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 27

Pirmoji į trasą paleista Lietuvos rinktinė: be NBA žaidėjo, bet su tyliu tikslu

„Čia devyniolikmečių rinktinė. Vyksta į pasaulio čempionatą“, – prie Vilniaus oro uosto išvykimo salės durų savo dukrą mokė tėvas. Jis žvelgė į būrį aukštų, žaliais Lietuvos marškinėliais vilkinčių jaunuolių, kurie registravosi skrydžiui į Kretą. Ne visi dar atpažįsta šiuos jaunus vaikinus, bet per artimiausias savaites jie bandys atkreipti į save visos Lietuvos dėmesį pasirodymu planetos pirmenybėse.
Gediminas Petraukas
Rungtynių akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinio rinktinių vasara prasideda. Pirmieji į tarptautinę areną išvyksta geriausi šalies devyniolikmečiai, kurie birželio 29 – liepos 7 dienomis varžysis pasaulio čempionate Kretoje.

Lietuvos krepšinio federacija Gedimino Petrausko vyrams iškėlė tikslą užimti 1–8 vietas, t.y. mažiausiai patekti į ketvirtfinalį.

Specialistai mato lietuvius tarp stipriausių komandų. Bet pačioje jaunimo rinktinėje įvesta griežta kalbų apie tikslus taisyklė.

Geriau tyliai nuvažiuokime, bet skambiai grįžkime.

„Treneris neleidžia garsiai kalbėti apie rezultatus, todėl gal labai nekalbėsiu, – šyptelėjo rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis. – Pamatysime, kaip bus čempionate. Bet rūbinėje visi esame labai užsivedę ir motyvuoti. Mikroklimatas tikrai geras – vyksime kovoti.“

G.Petrauskas turėtų didžiuotis išlaikytu „Žalgirio“ atstovo testu.

„Mes turime tikslus, bet tikrai nenorime būti ta rinktinė, kuri prisišneka ir grįžta nuleistomis galvomis. Geriau tyliai nuvažiuokime, bet skambiai grįžkime“, – pasakojo devyniolikmečių komandos strategas.

Žalgiriečiai Rokas Jokubaitis ir Erikas Venskus bei Gonzagos universiteto auklėtinis Martynas Arlauskas turėtų sudaryti didįjį šios rinktinės trejetą. Šis branduolys atrodytų dar solidžiau, jei prie jo būtų prisijungęs Deividas Sirvydis.

Vis dėlto 19-ąjį gimtadienį neseniai atšventęs Vilniaus „Ryto“ atstovas žais NBA vasaros lygoje Las Vegase. Jį 37 šaukimu pasirinko „Detroit Pistons“ klubas, kuris liepos 5–17 d. norės patikrinti žaidėją NBA aplinkoje.

„Deividas yra talentingas žaidėjas, kuris daug duoda puolime. Per metus jis pagerino gynybą ir būtų buvęs didele paspirtimi, – neslėpė treneris G.Petrauskas. – Bet turime džiaugtis – esame šalyje, kuri ne kasmet gauna tokį dėmesį iš NBA. Tai mano asmeninė nuomonė, bet labai palaikau Deividą ir didžiausi sveikinimai jam dėl patekimo į NBA.

Negalime versti jo važiuoti į rinktinę, bet manau, kad jo 37-as šaukimas rodo, jog jis pasirinko gerą kelią.“

View this post on Instagram

dreamcametrue????????

A post shared by Deividas Sirvydis (@sirvuha) on

„Deivido nėra ir mano atsakomybė bus didesnė, – kalbėjo R.Jokubaitis. – Bet Lietuvos krepšinis garsėja komandiniu žaidimu. Manau, tas komandinis darbas ir dvasia lems mūsų rezultatus aikštėje.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos devyniolikmečių krepšinio rinktinė išvyko į pasaulio čempionatą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos devyniolikmečių krepšinio rinktinė išvyko į pasaulio čempionatą

G.Petrauskas taip pat pritarė, jog rinktinės sėkmę lems ne atskirų individualių žaidėjų pasirodymas.

„Mes ta komanda, kurioje nebus vieno lyderio. Gal bus kažkas panašaus kaip pernai, kad visi pakilę nuo suolo mums duotų naudos. Nebūtinai taškais, bet atkovotais kamuoliais, gynyba ir taip toliau“, – pasakojo G.Petrauskas.

Pernai ši šauni kompanija Europos aštuoniolikmečių čempionate Rygoje užėmė penktą vietą ir taip išsikovojo teisę rungtyniauti planetos pirmenybėse.

Lyginant su pernykšte komanda, rinktinėje yra keturi nauji žaidėjai – po traumos vėl į ją sugrįžęs M.Arlauskas, taip pat Nojus Mineikis, Mantas Vaitkus bei Justinas Ramanauskas.

„Kiekvienas naujas žaidėjas turi vis kažką savito. Pavyzdžiui, Mineikis gerai pataiko iš toli – jį treneriai mato kaip snaiperį. Ramanauskas gali gintis prieš 1–3 pozicijų žaidėjus. Arlauskas gali viską daryti. Manau, kad šiemet rinktinė galbūt nukraujavusi, bet mobilesnė“, – samprotavo R.Jokubaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos devyniolikmečių krepšinio rinktinė išvyko į pasaulio čempionatą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos devyniolikmečių krepšinio rinktinė išvyko į pasaulio čempionatą

Lietuvos krepšininkai pasiruošimą pasaulio čempionatui pradėjo gegužės 28-ąją. Lietuviai sužaidė šešerias draugiškas rungtynes: 75:72 nugalėjo latvius, bet po to jiems pralaimėjo 82:84; 88:81 pranoko metais vyresnių Lietuvos dvidešimtmečių rinktinę; 73:91 nusileido rusams ir 63:68 – australams, bet 130:62 sutriuškino Kiniją.

„Jei atvirai, per kontrolines rungtynes tik su U20 žaidėme čempionato režimu: sumažinta rotacija, jokių eksperimentų, naudojome pagrindinius žmones ir pagrindinius derinius. Kitos rungtynės buvo skirtos eksperimentams.

Mūsų rungtynės su U20 buvo filmuojamos tik mums ir jiems – jų vaizdo įrašas nepateko niekur kitur. Todėl ten buvo sudėlioti didžiausi akcentai, – slapukavimus atskleidė G.Petrauskas. – Pasiruošimas prabėgo greitai. Kaip studentams, visada trūksta tų papildomų dienų. Graikijoje dar turėsime porą treniruočių ir bandysime baigti tai, ką pradėjome. Bet džiaugiamės, kad išvengėme traumų ir viskas praėjo sklandžiai.

Ačiū LKF už sudarytas geras sąlygas. Dabar belieka važiuoti ir tinkamai atstovauti savo šaliai.“

Pasaulio čempionate varžysis 16 komandų, kurios pirmiausia bus suskirstytos į keturias grupes po keturias.

Sužaidusios trejas rungtynes tarpusavyje, visos rinktinės pateks į atkrintamąsias varžybas, kurios vyks vienerių rungtynių sistema: nuo aštuntfinalio, iki pat kovos dėl aukso.

„Suprasdami to svarbą daug laiko skyrėme fiziniam rengimui, – tikino G.Petrauskas. – Sistema tokia, kad per trejas paskutiniąsias rungtynes turi būti geriausios formos, todėl daug ruošėmės fiziškai.“

„Pasiruošimas buvo įtemptas. Galiu padėkoti treneriui Mantui Valčiukaičiui – tikrai gerai mus parengė, – tvirtino R.Jokubaitis. – Su Venskumi šiek tiek vėlavome į pasiruošimą (žalgiriečiai dalyvavo LKL finalo serijoje. – aut. past.), bet manau, pasivijome komandos draugus ir esame pasiruošę dalyvauti pasaulio čempionate.

Po sezono dar jaučiasi nuovargis, bet psichologiškai esu visiškai pasirengęs ir, manau, padėsiu komandai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos devyniolikmečių krepšinio rinktinė išvyko į pasaulio čempionatą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos devyniolikmečių krepšinio rinktinė išvyko į pasaulio čempionatą

Lietuviai grupės varžybose startuos su JAV, Naujosios Zelandijos ir Senegalo rinktinėmis.

Čempionate dar dalyvauja Malis, Australija, Kanada, Latvija, Argentina, Graikija, Filipinai, Rusija, Kinija, Puerto Rikas, Prancūzija ir Serbija.

„Kaip visada, amerikiečiai ir kanadiečiai laikomi favoritais, – varžovus pasaulio čempionate vertino R.Jokubaitis. – Įdomu, kad grupėje nėra Europos komandų ir su niekuo nėra tekę kovoti. Tai bus įdomi grupė. Bet turime žaisti savo žaidimą. Ne europietiškos komandos mėgsta greitą krepšinį, todėl turėsime tvarkytis su greitu jų puolimu ir susitvarkyti su atkovotais kamuoliais.“

Devyniolikmečių rinktinės sudėtis
VARDAS PAVARDĖ PIRMASIS TRENERIS PIRMOJI KREPŠINIO MOKYKLA
Simas Jarumbauskas Dmitrij Semionov Vilniaus KM
Klaidas Metrikis Alfredas Kaniava Klaipėdos Vlado Knašiaus KM
Domantas Vilys Alvydas Puzelis Kupiškio SM
Erikas Venskus Žydrūnas Kačinskas Biržų SM
Justinas Ramanauskas Tomas Kentra Kauno KM „Tornado“
Nojus Mineikis Alfredas Kaniava Klaipėdos Vlado Knašiaus KM
Matas Vaitkus Alfredas Kaniava Klaipėdos Vlado Knašiaus KM
Martynas Arlauskas Dalius Lubys Kauno A.Sabonio KC
Giedrius Bergaudas Justas Bražas Klaipėdos Vlado Knašiaus KM
Dovydas Giedraitis Egidijus Ženevičius Š.Marčiulionio KA
Gertautas Urbonavičius Egidijus Ženevičius Š.Marčiulionio KA
Rokas Jokubaitis Renata Martinkienė Mažeikių SM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas