Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 17

Po istorinio pasiekimo – svarstymai natūralizuoti užsienietį Latvijos rinktinėje

Pirmą kartą bilietą į pasaulio krepšinio čempionatą iškovojusi Latvijos rinktinė ateinančiais metais gali sulaukti pastiprinimo – kaimyninėje šalyje imta svarstyti apie užsieniečio krepšininko natūralizaciją.
Latvijos krepšininkai
Latvijos krepšininkai / FIBA nuotr.

Italo Luca Banchi treniruojami latviai atrankoje į 2023 m. pasaulio čempionatą prieš kelias dienas nugalėjo Graikiją bei Didžiąją Britaniją ir būdami I grupės viršūnėje užsitikrino kelialapį į rugpjūtį ir rugsėjį Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje vyksiantį turnyrą.

Į jį latviai vešis savo žvaigždes Kristapą Porzingį, Davį Bertanį ir kitus, bet gali būti, kad prie jų prisijungs ir užsienietis su Latvijos pasu.

Kaip pranešama Latvijos sporto naujienų tinklalapyje sportacentrs.com, Latvijos krepšinio užkulisiuose jau kalbama apie galimybę sustiprinti rinktinę natūralizuojant užsienietį.

Sportacentrs.com teigimu, pirmą sykį tokios kalbos prasidėjo po to, kai latviai neprasibrovė į 2022 m. Europos čempionatą, bet dabar jos yra dar rimtesnės.

Latvijos žiniasklaidoje teigiama, kad procesas dar yra pradinėje stadijoje, tačiau šalies krepšinio federacijos atstovai jau žvalgosi žaidėjo, rungtyniaujančio aukščiausiu lygiu Europoje.

Be to, teigiama, kad dalis Latvijos rinktinės žaidėjų pritaria tokiai idėjai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Draugiškas mačas su broliukais: Lietuva – Latvija
Lukas Balandis / BNS nuotr./Draugiškas mačas su broliukais: Lietuva – Latvija

Sportacentrs.com teigimu, Latvijos rinktinėje iki šiol yra žaidę trys natūralizuoti žaidėjai – Aleksas Šturmas, Bruno Petersonas ir Troy Ostleris. Tiesa, pirmieji du turėjo latviškų šaknų, o trečiasis kelerius metus žaidė Latvijos komandose ir 2003 metais išimties tvarka sulaukė Latvijos paso.

Latvijos sporto naujienų tinklalapyje patalpinta ir apklausa, kurioje krepšinio mėgėjai gali išreikšti savo nuomonę, ar jų šalies rinktinei reikėtų natūralizuoti užsienietį. Kol kas apklausoje savo nuomonę išreiškė daugiau nei 500 žmonių, iš kurių 70 proc. nusiteikę prieš natūralizaciją.

Jokių ryšių su šalimi neturinčių krepšininkų natūralizacija pastaraisiais metais tapo itin garsia tema Europos krepšinyje, o prie to prisidėjo ir dviejų pastarųjų žemyno čempionų – Slovėnijos ir Ispanijos – pavyzdžiai.

FIBA nuotr./Lorenzo Brownas
FIBA nuotr./Lorenzo Brownas

Slovėnams laimėti 2017 m. Europos auksą padėjo amerikietis Anthony Randolphas, o ispanai šiemet triumfavo vedami Lorenzo Browno.

Užsieniečius per pastaruosius metus pasitelkė ir daugiau Europos rinktinių – Turkija, Lenkija, Kroatija, Sakartvelas, Šiaurės Makedonija, Bulgarija, Juodkalnija ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas