Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 08

Pozityvo „Žalgirio“ žaidime nematantis Linas Kleiza: „Ateis CSKA ir įmes 90“

Trečioji Kauno „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje iš eilės įtikina ne visus. Jei treneris Dainius Adomaitis žalgiriečių žaidime mato vis ryškesnę trenerio Jure Zdovco ranką, Linas Kleiza pozityvo neįžvelgia, prognozuodamas Maskvos CSKA taškų vakarėlį „Žalgirio“ arenoje artėjantį penktadienį.

Kauno „Žalgiris“ tęsia sėkmingą atkarpą namų tvirtovėje, kurioje praėjusį penktadienį krito jau trečias varžovas Eurolygoje iš eilės.

Visas rungtynes žaidimo kontrolę savo rankose laikę Jure Zdovco auklėtiniai vos neprisižaidė mačo pabaigoje, kai du tolimi Jaysono Grangerio tritaškiai išlygino dvikovos rezultatą, bet tuomet iniciatyvos ėmėsi Lukas Lekavičius, surinkęs 8 taškus iš eilės ir ištraukęs Lietuvos čempionams trečiąjį laimėjimą Eurolygoje šį sezoną – 72:68.

15min laidoje PIKENROLAS dalyvavusių Lino Kleizos ir Dainiaus Adomaičio nuomonės išsiskyrė. Abu akcentavo svarbią pergalę, tačiau vienas pabrėžė vis labiau juntamą J.Zdovco ranką žaidime, o kitas „Žalgirio“ žaidime pozityvo nemato.

„Manau, daug kas gali būti patenkinti pergale. Man džiugu matyti, jog Lukas Lekavičius žaidžia su savo stiprybėmis. Tarkime, mačo pabaigoje jis pataikė ir baudų metimus, bet ir vidutinį, ir aukštos trajektorijos metimus įmetė . Visa tai jis padarė žaisdamas su stipriąja kaire ranka situacijose „du prieš du“. Lukas gerai įsivedė varžovą į užtvarą, žaidė taip, kaip jam patogiausia, – įspūdžiais dalijosi D.Adomaits. – Matome, kad didžiausią įtaką „Žalgirio“ žaidimui turi du geriausi kamuolio valdytojai – Lukas Lekavičius ir Mantas Kalnietis, kartu rinkę ir taškus, ir rezultatyvius perdavimus. Geriausi sprendimų priėmėjai „Žalgiryje“ surinko 23 taškus ir 14 rezultatyvių perdavimų. Tai yra trenerio ranka, manau, šiuos dalykus matysime dažniau ir daugiau. Jie gerai išnaudojo savo persvaras. Mane vaizdas džiugino, matėsi trenerio ranka tam tikrose situacijose. „Žalgiris“ laisvą laiką išnaudojo gerai, žaidė fiziškai, nors norėjosi daugiau išprovokuotų pražangų. Nėra daug žaidėjų, kurie galėtų tai padaryti, bet „Žalgiris“ prie baudų metimų linijos turėtų stoti po 10–15 kartų per rungtynes.“

„Pozityvus dalykas yra tas, jog „Žalgiris“ laimėjo. Dainius įžvelgė daugiau pozityvo, kurio aš nematau. Mano akyse, abiejų komandų žaidimas buvo tragiškas. „Baskonia“ yra bloga komanda. Jie žaidžia taip primityviai... Daug žaidimo vienas prieš vieną, daug blogų sprendimų ir daug sunkių metimų. Eini prieš „Žalgirį“ žinodamas, kad negali jiems duoti mesti tritaškių. „Barcelona“ tai darė, bandydama stumti varžovus po krepšiu, nes žalgiriečiai negali išprovokuoti pražangų. Bet Tadas Sedekerskis jau pirmą atakos minutę ėjo į pagalbą nuo Tylerio Cavanaugh iš stiprios pusės. Imčiau minutės pertraukėlę ir iškart sodinčiau ant suolo iki mačo pabaigos. Nesuprantu, kaip taip galima žaisti? Nuo geriausio „Žalgirio“ metiko eini iš stiprios pusės padėti ir gauni tritaškį“, – kirto L.Kleiza.

Po prieš mažiau nei mėnesį įvykusio pralaimėjimo Madride prieš „Real“ ekipą J.Zdovcas nubrėžė 70 praleistų taškų ribą, kuri galėtų „Žalgiriui“ atverti duris į pergalę.

Pastarosiose trejose rungtynėse Nemuno saloje „Žalgirio“ varžovai rinko po 70,7 taško.

J.Zdovco auklėtiniai svečius iš Atėnų įveikė 76:69, iš Stambulo – 86:75, o Vitorijos krepšininkai pranokti buvo 72:68.

„Jie demonstruoja fizišką gynybą. Klausimas tik tas, ar tokią gynybą jie gali išlaikyti ir prieš gerą komandą. Manau, kad ateis CSKA ir įmes 90 taškų. Ar tiek bus, įdomu bus pažiūrėti, – sakė L.Kleiza. – Kalbant apie „Žalgirio“ puolimą, tai jie žaidė prieš vieną prasčiausių gynybų lygoje. Pergalė yra labai pozityvus dalykas. Pergalių reikia, bet žaidime buvo labai daug broko. Įmesti 72 taškus prieš „Baskonia“ yra problema. „Žalgirio“ gynyba ganėtinai gerai veikia, kai varžovų žaidimas yra primityvus, daug žaidžiama vienas prieš vieną iš pirmos ar antros opcijos.“

„Man patinka trenerio ranka, nes jie skirtingai gynyboje žaidžia prieš skirtingus žaidėjus. Jie bando prisitaikyti, žaidime daro pakitimus. Nesinori grįžti į praeitį, bet nėra taip, kad žaidžiama visada vienodai. Gal ne viskas pavyksta, sėkmės reikia, kad Simone Fontecchio pramestų lengvus metimus. Kartais reikia ir sėkmės, bet, žiūrint bendrai, aš matau atsiradusį žaidimo stabilizavimąsi, – pridėjo D.Adomaitis. – Bet problema, kai varžovai renkasi atkovotus kamuolius po „Žalgirio“ krepšiu, negali kartotis. Ateis kitos komandos ir nubaus. 10 „Baskonia“ atkovotų kamuolių puolime per pirmą rungtynių pusę yra per daug. Antroje pusėje jie atsikovojo vos 2. Akcentas buvo padėtas, bet nebuvo gerai įvykdytas. Galvoju, kad jei ne „Baskonia“ atkovoti kamuoliai puolime, „Žalgiris“ dar iki ilgosios pertraukos galėjo turėti 15 taškų persvarą.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – ryškėjanti J.Zdovco ranka ir CSKA žvaigždyno išbandymas

Trečiąją pergalę Eurolygoje su „Žalgiriu“ nuskynęs J.Zdovcas po mačo pabrėžė itin silpną dviejų „Baskonia“ žaidėjų gynybą – įžaidėjo Wade'o Baldwino ir vidurio puolėjo Steveno Enocho.

Dėl pastarojo krepšininko veiksmų mačo pabaigoje kritikos pažėrė ir L.Kleiza.

„Viena blogiausių flat gynybų, kokią tik esu matęs. Stevenas Enochas daug davė puolime, bet su šia gynybos sistema „Baskonia“ nežinojo, ką turi aikštėje daryti. Per lėtas, per daug atsitraukęs... Arba baudi jį taškais, arba aukštaūgis atsikovoja kamuolį po pramesto metimo, – sakė L.Kleiza. – Mano laikais būdavo taisyklė, jei gynėjas pramuša baudos liniją, tuomet visi keičiamės. O jie nežinojo, ką daro.“

„Kiekviena pergalė yra reikšminga, bet sėdėti čia ir sakyti, jog žaidimas buvo nuostabus... Aš matau lygiai tą patį, kas buvo ir anksčiau. „Žalgiris“ prieš „Baskonia“ tikrai nežaidė geriau nei prieš „Fenerbahče“ ar „Panathinaikos“ komandas“, – pridėjo vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų.

VIDEO: PIKENROLAS: Marius Grigonis – vienatvė Maskvoje, dėdžių pamokslai ir palaikymas M.Schilleriui

Jau artėjantį penktadienį Lietuvos čempionų laukia itin grėsmingas testas – ant pergalingų bėgių po silpno sezono starto sugrįžusi Maskvos CSKA su Mariumi Grigoniu priešakyje.

„Trys pergalės namuose iš eilės prieš „Panathinaikos“, „Fenerbahče“ ir „Baskonia“. Bet pažvelkime į lentelę, tai nėra topinės Eurolygos komandos, kokios ateina dabar. Bus įdomu pažiūrėti mačą su CSKA. Tai žymiai aukštesnio lygio ekipa. „Žalgiriui“ nepavyko rungtynės su „Barcelona“ ir „Real“, matysime, kaip seksis dabar. Žmonių į areną susirinks daug, nes mačai su CSKA nėra tik krepšinis“, – sakė D.Adomaitis.

Nugaros traumą dar pirmosiose Eurolygos rungtynėse Milane patyręs M.Grigonis sugrįžo devintajame ture prieš Tel Avivo „Maccabi“.

Buvęs „Žalgirio“ lyderis dar junta traumos padarinius, 15min laidoje PIKENROLAS nugaros būklę įvertinęs šešetu ir suabejojęs dėl dalyvavimo kitą rugsėjį vyksiančiame Europos čempionate Vokietijoje

27-erių kaunietis dar ieško savęs Dimitrio Itoudžio schemose, per 17 minučių Eurolygoje šį sezoną rinkdamas po 6,7 taško (42,9 proc. trit.), atkovodamas po 1,3 kamuolio ir atlikdamas po 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Mariaus vaidmuo dar nėra aiškus. Jis ėjo geru keliu, bet patyrė traumą ir nežaidė pusantro mėnesio. Marius po truputį išsikovoja savo vaidmenį, aš neabejoju, kad jis ir galutinai jį išsikovos. Tai yra žaidėjas, kuris žino, kaip tą padaryti. Neabejoju, kad jis tai ir padarys. Galvoju, kad Marius tokiose rungtynėse, kaip Kaune prieš „Žalgirį“, žais gerai“, – sakė D.Adomaitis.

VIDEO: PIKENROLAS: Marius Grigonis – vienatvė Maskvoje, dėdžių pamokslai ir palaikymas M.Schilleriui

Mariaus Grigonio, Tornikės Šengelijos ir Nikola Milutinovo traumų išbalansuota CSKA pirmajame sezono trečdalyje parodė skirtingą veidą puolime ir gynyboje.

Dimitrio Itoudžio auklėtiniai puldami varžovų krepšį demonstruoja ketvirtą rezultatą Eurolygoje, per 100 atakų rinkdami 114,5 taško. Rasti darnaus žaidimo savoje aikštės pusėje nepavyksta – 115 praleidžiamų taškų per 100 atakų yra vos 16 rezultatas turnyre, lenkiantis tik „Baskonia“ (115,8 taško) ir „Žalgirį“ (117 taškų).

„Keista, nes Dimitris Itoudis visada akcentuoja gynybą. Jie visada susidėliodavo ir komandinės, ir asmeninės gynybos planą. Truputį keista matyti tokius skaičius. Žinoma, įtakos tam turi traumuoti žaidėjai – Milutinovas ir Šengelija yra tie krepšininkai, kurie po krepšiu cementuoja gynybą“, – sakė D.Adomaitis.

Nors viena Eurolygos favoričių šiuo metu turi pažeidžiamų vietą, bet L.Kleiza žalgiriečių pergalės penktadienį neįsivaizduoja.

„Nemanau, kad „Žalgiris“ gali pateikti siurprizą prieš CSKA. Aišku, gal visi varžovai yra įveikiami, bet iš „Žalgirio“ aš tikiuosi žymiai geresnių rungtynių, nei buvo prieš „Baskonia“. Tai yra derbis, o kai žaidi derbį, tai įdedi daugiau pastangų, nes šios rungtynės reiškia daugiau. CSKA turėjo sunkumų – ir su traumomis, ir su kitais dalykais. Jie išsimušė iš savojo ritmo, turėjo pralaimėjimų, bet jie vis tiek turi be galo daug ginklų. Užtruks, kol sulips į vieną kumštį, bet tai viena tų komandų, kuri gali laimėti Eurolygą, – sakė L.Kleiza. – Mes kalbame apie tęstinumą, o Itoudis ten dirba jau septynerius metus. Visi žino, kas ką žaidžia. Gal panikos po pralaimėjimų buvo, bet nemanau, kad turėtų būti. CSKA kiekvienoje pozicijoje turės pranašumus, o kai kuriose – labai didelius. Tikiuosi geresnių „Žalgirio“ rungtynių, norėtųsi, kad laimėtų prieš CSKA, nes tai yra istorinė dvikova, tačiau šansų tą padaryti nėra daug.“

Naujausia 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Dainiumi Adomaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – ryškėjanti J.Zdovco ranka ir CSKA žvaigždyno išbandymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas