Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 15

R.Jokubaitis – apie realybę Izraelyje, galvos skausmą dėl „Žalgirio“ ir „sudie“ Barselonai

Po trejų metų „Barcelona“ klubą palikęs Rokas Jokubaitis išskirtiniame interviu 15min atskleidė, jog vidurvasaryje keturias praktiškai bemieges naktis svarstė gautus trijų Eurolygos klubų pasiūlymus – Kauno „Žalgirio“, Vitorijos „Baskonia“ ir Tel Avivo „Maccabi“. „Kai reikėjo priimti sprendimą, pajaučiau jį širdimi“, – 15min sakė Lietuvos rinktinės įžaidėjas, paaiškinęs pasirinkimo keltis į Izraelį motyvus, minčių šokinėjimą dėl „Žalgirio“ bei pasidalinęs džiaugsmu dėl sėkmingo pasirodymo NBA Vasaros lygoje.

Rokas Jokubaitis su Tel Avivo „Maccabi“ intensyviai ruošiasi 2024-2025 metų sezonui, kuriame 23-ejų metų atakų organizatorius finansinį diržą stipriai susiveržusioje Izraelio ekipoje viliasi pražysti naujomis spalvomis.

Karinė padėtis šalyje Odedo Kattasho treniruojamą komandą dėl saugumo teko iškelti į tuščią areną Belgrade, tad stiprų finansinį smūgį patyręs Izraelio krepšinio pasididžiavimas vasaros metu disponavo gerokai mažesniu biudžetu, o „Maccabi“ klubą paliko visi keturi pagrindiniai žaidėjai – Lorenzo Brownas, Wade'as Baldwinas, Bonzie Colsonas ir Joshas Nebo.

Vos tris savaites Tel Avive esantis krepšininkas 15min pasidžiaugė greita ir sėkminga adaptacija naujame klube.

Dar praėjusį šeštadienį, žaisdamas antrąsias draugiškas rungtynes su geltonais „Maccabi“ marškinėliais, R.Jokubaitis į Miuncheno „Bayern“ krepšį Kipre vykusioje dvikovoje įmetė 24 taškus.

Palyginimui, Eurolygos ir Ispanijos pirmenybių turnyruose jis niekada nėra įmetęs tokio kiekio taškų.

„Pats nustebau, jog jau nuo pirmųjų dienų pavyko taip lengvai į viską įsilieti, – 15min sakė R.Jokubaitis. – Tel Avivas turi labai daug panašumų su Barselona – jūra, žmonių kiekis, geras oras. Gal tai padeda, nes jau esu pripratęs prie tokio greito gyvenimo ritmo. Vienintelis skirtumas – kainose. Galvojau, kad Barselonoje buvo brangu, bet Tel Avive pamačiau žymiai didesnes kainas. Dabar reikia labai gerai pagalvoti prieš kažką perkant (šypteli). Kas mane nustebino, jog visi čia labai gerai kalba angliškai. Galbūt dėl to pavyko greičiau adaptuotis. Viskas čia kol kas yra labai gerai, greitai įsiliejau ir į komandą, tad kol kas viskas yra super.“

Maccabi/Rokas Jokubaitis
Maccabi/Rokas Jokubaitis

Mintimis įžaidėjas sugrįžo į liepos mėnesio antrąją pusę, kai reikėjo priimti sprendimą dėl savo profesinės ateities. Nors žiniasklaida trimitavo apie artėjantį R.Jokubaičio susitarimą su „Žalgiriu“, galiausiai „taip“ jis pasakė šešiskart (1977, 1981, 2001 (Suprolyga), 2004, 2005 ir 2014 m.) Eurolygos čempionei „Maccabi“.

„Buvo labai daug apmąstymų, – 15min sakė R.Jokubaitis, kuriam „Maccabi“ komandoje numatytas pagrindinio įžaidėjo vaidmuo. – Panaši situacija buvo ir tuomet, kai iš „Žalgirio“ kėliausi į „Barcelona“. Tuomet irgi sėdėjome su tėvais, su agentu, sėdėjome ir tylėjome, nes sprendimas – labai sunkus. Dabar irgi buvo panašiai – ką daryti? Kas man padėjo apsispręsti... Kai reikėjo priimti sprendimą, pajaučiau jį širdimi. Keletą naktų apie tai galvojau, bet kažkur širdyje kirbėjo, jog reikia keltis į Tel Avivą. Galutiniame variante dėl šio sprendimo buvau labai ramus. Žinoma, viešoje erdvėje buvo daug kalbų apie „Žalgirį“. Tiesos buvo – tikrai daug kalbėjomės. Šių dviejų komandų pasiūlymai buvo labai panašūs – ir pagal pinigus, pagal vaidmenį komandoje, bet širdyje jaučiau, jog noriu į „Maccabi“, noriu į Tel Avivą.

Svarbiausia buvo apie tai pasitarti su šeimos nariais, nes jie, kaip žinome, supranta krepšinį. Ir tą daro ne tik iš šeimyninės pusės, bet ir iš krepšinio pusės. Mane nustebino, jog visi artimieji buvo už, kai pasakiau, kad noriu į Tel Avivą. Šeima mane palaikė, o tai stipriai prisidėjo prie galutinio apsisprendimo.“

Tel Avivo „Maccabi“ sudėtis:

  • Gynėjai: Rokas Jokubaitis, Tamiras Blattas, Johnas DiBartolomeo, Jordanas Loydas;
  • Puolėjai: Levi Randolphas, Rafaelis Menco, Jaylenas Hoardas;
  • Aukštaūgiai: Jasielis Rivero, Romanas Sorkinas, Wenyenas Gabrielis, Jake'as Cohenas, Willas Raymanas;
  • Vyriausiasis treneris: Odedas Kattashas.

R.Jokubaitis atskleidė, jog ant stalo gulėjo ir trečio Eurolygos klubo pasiūlymas, kuris neprilygo pinigams, kurių mažeikiškis sulaukė iš „Maccabi“ ir „Žalgirio“.

Izraelio žiniasklaida dar prieš mėnesį trimitavo, kad lietuvis artėjantį sezoną susižers 700 tūkstančių JAV dolerių. Tai – ketvirtas pagal dydį atlyginimas „Maccabi“ gretose, į priekį užleidžiantis tik Jordaną Loydą (1,2 mln. JAV dolerių), Romaną Sorkiną (850 tūkst. JAV dolerių) ir Wenyeną Gabrielį (750 tūkst. JAV dolerių).

„Pasiūlymų buvo, nors kai kurie jų nebuvo tokie aiškūs. Kurį laiką žinojau, kad prie naujo trenerio Barselonoje neliksiu, žinojau, kad klubas nutrauks su manimi sutartį, bet jie, kaip dažnai būna krepšinyje, tempė gumą. Kol klubas tempė gumą, o mes niekam negalėjome sakyti, kad neliksime Barselonoje, kai kurie klubai nuo manęs atsitraukė, nes jiems reikėjo kažką pasirašyti. Tokia buvo situacija, – 15min atviravo R.Jokubaitis. – Pačioje pabaigoje turėjau tris pasiūlymus – „Maccabi“, „Žalgiris“ ir Vitorijos „Baskonia“. Kalbėjau su Pablo Laso (naujasis Vitorijos klubo vyriausiasis treneris – aut. past.). Jis norėjo manęs komandoje, rodė dėmesį, bet „Baskonia“ finansinis pasiūlymas buvo gerokai mažesnis už kitų dviejų klubų, o ir dėl savo numatomo vaidmens komandoje taip iki galo ir nesupratau.“

BC „Maccabi“ Tel Aviv/Rokas Jokubaitis
BC „Maccabi“ Tel Aviv/Rokas Jokubaitis

Naujojo „Maccabi“ įžaidėjo pokalbį su 15min pertraukė sirgalius, norėjęs su Roku pasidaryti asmenukę. Tai – vienas iš gausybės prašymų, kurių lietuvis jau spėjo sulaukti krepšiniu alsuojančiame Izraelio uostamiestyje.

Žinoma, tuo pačiu R.Jokubaičiui jau teko girdėti gausybę palyginimų su Šarūnu Jasikevičiumi, buvusiu treneriu Barselonoje ir Kaune, kuris prieš 21-erius metus irgi iš Katalonijos sostinės persikėlė į „Maccabi“, su kuria per du sezonus dukart triumfavo Eurolygoje.

„Nemažai, tikrai nemažai, – paklaustas, kiek kartų Tel Avive jau girdėjo palyginimų su Šaru, 15min sakė R.Jokubaitis. – Čia didžiulis dėmesys krepšiniui, o žmonės – labai įdomūs. Girdžiu daug palyginimų su Šaru. Žinoma, dažniausiai atsakau kažką juoko formoje. Rimtai to nepriimu. Visas Tel Avivas gyvena krepšiniu. Vietiniams ši sporto šaka yra ypatinga, o ypač ypatingas yra „Maccabi“ klubas. Dėl to labai smagu.“

Š.Jasikevičius – vienas žmonių, kurių patarimo prieš pasirinkdamas naują karjeros stotelę klausė R.Jokubaitis.

„Truputį bendravome dar iki mano sprendimo priėmimo, – 15min sakė „Maccabi“ legionierius iš Lietuvos. – Norėjau pasiklausti, nes Šaras žino, kaip ir kas mano karjerai geriausia būtų. Truputį pakalbėjome, bet jis nesakė, kad turėčiau eiti ten ar ten. Tiesiog pabendravome.“

Visaip kaip „Barcelona“ klube, taip ir „Maccabi“ R.Jokubaitis tapo trečiuoju lietuviu komandos istorijoje. Izraelio ekipoje iki tol žaidė Š.Jasikevičius ir Simas Jasaitis, Katalonijos – Š.Jasikevičius ir Artūras Karnišovas.

zalgiris.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis
zalgiris.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis

15min portale – atviras ir išsamus pokalbis su R.Jokubaičiu – apie skyrybas su „Barca“ ir sentimentus Katalonijos klubui, karo Izraelyje faktorių, kito sezono „Maccabi“ namus, pokalbį su Davidu Blattu, Odedo Kattasho ramybę, numatytą didžiulį vaidmenį komandoje ir norą žengti žingsnį į priekį, galvos skausmą dėl „Žalgirio“ ir puikią paskutinę patirtį NBA Vasaros lygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?