Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 20

Rokas Jokubaitis apie pirmą susitikimą su Šaru: „Niekada to nepamiršiu“

Nereikia atlikti tiriamojo darbo, jog atrastume svarbiausią žmogų Roko Jokubaičio karjeroje, rašo oficialus Eurolygos tinklalapis, besdamas pirštu į buvusį Kauno „Žalgirio“ ir esamą „Barcelona“ strategą Šarūną Jasikevičių.

Kaip ir visi vaikai dėl krepšinio pakvaišusioje Lietuvoje, Rokas Jokubaitis augo idealizuodamas nacionalinės rinktinės krepšininkus, kurie nuo 2000 iki 2015 metų iškovojo šešis medalius trijuose svarbiausiuose turnyruose.

Šarūnas Jasikevičius buvo pagrindinė šių ant prizininkų pakylos lipusios Lietuvos rinktinės žvaigždė, o R.Jokubaitis dalijasi atsiminimais, kaip palaikė Šarą ir kitus šalies didvyrius.

„Mūsų nacionalinė komanda buvo galinga. Kiekvieną vasarą stebėjau kiekvienas rinktinės rungtynes, o žaidėjai buvo tarytum herojai, – sakė „Barcelona“ įžaidėjas iš Mažeikių. – Jie laimėjo daugybę medalių, o Šaras buvo pagrindinis žaidėjas dėl savo asmenybės aikštelėje ir už jos ribų. Visi jį myli, kaip žaidėjas jis buvo neįtikėtinas. Žinoma, kad jis buvo vienas tų žaidėjų, kurį stebėti man patiko labiausiai. Šaras yra lyderis, o visi mėgsta stebėti vedlius.“

Po kelerių metų, kai 15-metis R.Jokubaitis ėmė sparčiai tobulėti ir rodyti potencialą, jis sulaukė išskirtino kvietimo iš savo vaikystės dievuko.

„Mane į Eurolygos jaunimo turnyrą pakvietė „Žalgiris“. Aš atstovavau savo krepšinio mokyklai, nepriklausiau „Žalgiriui“. Šaras stebėjo finalines rungtynes, o turnyre man sekėsi puikiai – turėjau keletą gerų epizodų finale, prisimenu, kad jis sėdėjo parketinėse vietose, šokinėjo, plojo ir palaikė mane. Tai buvo pirmas kartas, kuomet susidūriau su juo akis į akį. Buvau labai laimingas. Pirmasis susitikimas su Šaru man 15-mečiui buvo ypatingas dalykas. Viena geriausių patirčių gyvenime“, – prisiminimais dalijosi R.Jokubaitis.

Svarbiausiame turnyre mače įžaidėjas surinko 18 taškų ir 6 rezultatyvius perdavimus, o „Žalgiris“ jam įteikė sutartį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokūbaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokūbaitis

Šaras perspektyvų vaikiną priglaudė po savo sparneliu.

„Jis prisiėmė atsakomybę už mane, – sakė R.Jokubaitis. – Pradžioje nežaidžiau pagrindinėje komandoje, bet Šaras mane pakviesdavo į treniruotes, jog tobulėčiau tokiu būdu. Prie „Žalgirio“ prisijungiau 16 ir mėgavausi tuo. Tai pirmasis profesionalus mano klubas.“

Ilgai netrukus Š.Jasikevičius perspektyvų krepšininką pakvietė ir į pagrindinę komandą.

R.Jokubaitis puikiai pamena pirmąjį Eurolygos mačą, kuomet 2018-ųjų gruodį „Žalgiris“ išvykoje 71:71 pranoko Stambulo „Daruššafaka“, o po dviejų dienų – 80:73 pergalė namuose prieš Tel Avivo „Maccabi“.

„Kaip jaunas žaidėjas, turiu daug ryškių atsiminimų, bet labiausiai yra įstrigęs debiutas Eurolygoje, nes tai viena stipriausių lygų pasaulyje, – dėstė R.Jokubaitis. – Prisimenu, jog pelniau taškus! Rungtynėse Kaune susirinko pilna arena. Žaidžiau abejuose mačuose, tai man davė tikėjimą, jog kažką galiu pasiekti ir turiu save stumti į aukščiausią lygį. Šie prisiminimai išliks visam gyvenimui.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis

2020-ųjų vasarą Šaras iš Kauno persikėlė į „Barceloną“, su kuria yra iškovojęs pirmąjį Eurolygos trofėjų, kaip žaidėjas. Bet R.Jokubaitis liko jo mintyse. Praėjus metams jie vėl sujungė jėgomis, kai įžaidėjas sudarė ketverių metų sutartį su Katalonijos gigantu.

Kaip teigė pats R.Jokubaitis, dėl „Barcelona“ pasiūlymo daug galvoti jam neteko.

„Sužinojus, jog Šaras manęs nori Barselonoje, daug galvoti nereikėjo, – teigė 21-erių krepšininkas. – Aš daug prie jo patobulėjau praeityje, norėjau tai daryti ir ateityje, nes turiu dar daug vietos tobulėjimui. Tai geriausias dalykas, koks tik galėjo man nutikti. Šaras buvo vienas geriausių įžaidėjų Europoje, žaidė identiškoje pozicijoje, kaip ir aš, tai yra dviguba nauda man. Jis buvo lyderis, mačiau, kaip jis kontroliavo komandą ir priimdavo sprendimus svarbiausiu metu. Turiu dar daug ko iš jo išmokti.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Rokas Jokubaitis

Tai nereiškia, kad žaisti Šaro komandoje yra lengva. Įrodymai yra televizijos transliacijos, kuriose matyti trenerio reiklumas, o vadovavimo maniera kartais yra labai griežta.

Pirmąjį sezoną Barselonoje R.Jokubaitis sulaukė aštresnių savo tautiečio priekaištų aikštėje. Įžaidėjas pritaria, jog prie trenerio stiliaus reikėjo laiko prisitaikyti. O dabar jis kitokio darbinio proceso ir neįsivaizduoja.

Vienoks Šaras yra treneris, kitoks – žmogus.

„Pirmose treniruotėse nežinojau, ką daryti, kai jis rėkdavo. Aš to nesupratau. Bet greitai atėjo suvokimas, kad jis nori kažką pasakyti. Dabar, kai mes dirbame kartu 4 ar 5 metus, mūsų bendravimas yra geresnis, jis lengvesnis. Kartais galite matyti, kad jis yra piktas ir šaukia ant mūsų, bet mes suprantame, jog jis nori greito tobulėjimo“, – sakė R.Jokubaitis.

„Jis nori laimėti kiekvieną mačą, o tai pasireiškia rėkimu ir panašiais dalykais. Tai yra metodika, o jo darbo metodai veikia, kaip galime matyti. Jis puikus treneris, kuris iš žaidėjų siekia išspausti maksimumą. Už aikštelės ribų Šaras yra puikus vyrukas, su kuriuo galima kalbėti apie bet ką, ne tik krepšinį, bet ir gyvenimą. Man labai patinka mūsų bendravimas“, – pridėjo buvęs žalgirietis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Jokubaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Jokubaitis

Dabar šie du lietuviai kaunasi Eurolygos atkrintamosiose.

Reguliariajame sezone „Barcelona“ debiutantas rinko po 7,8 taško ir 3 rezultatyvius perdavimus.

21-erių atakų organizatorius įsitikinęs, kad „Barcelona“, kurioje rungtyniauja dar du buvę žalgiriečiai Brandonas Daviesas ir Nigelas Hayesas-Daviesas, sulauks didžiulio palaikymo iš Lietuvos. Daugiausiai dėl Š.Jasikevičiaus, kuris tėvynėje yra tikras herojus.

„Po kiekvieno sezono Kaune būdavo keliami plakatai, kad Šaras neišvyktų. Jis pakėlė komandą į kitą lygį, įskaitant trečią vietą Eurolygoje. Visi yra dėkingi Šarui, nes jis sugrąžino tikėjimą „Žalgiriu“. Visi Kaune myli Šarą, – sakė R.Jokubaitis. – Manau, kad Lietuvoje visi pakvaišę dėl „Žalgirio“, bet jiems patinka ir „Barcelona“. Jie gerbia Šarą ir kaip žaidžia jo komandos, todėl negalvoju, kad mes būsime pamiršti. Mes jaučiame ryšį tarp Lietuvos ir Barselonos.“

Dar didesnis ryšys yra tarp dviejų įžaidėjų iš Lietuvos - vienas dabar darbuojasi šalia šoninės aikštės, o kitas siekia prasimušti į žvaigždyną.

VIDEO: „Žalia diena“: „Žalgirio“ mozaika ir trys didelės Eurolygos ketvirtfinalio intrigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas