Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rygoje – politinės kibirkštys tarp Airijos ir Izraelio moterų rinktinių

Mažai ką dėl sportinių priežasčių dominusios 2025 metų Europos moterų krepšinio čempionato atrankos rungtynės Rygoje tarp Airijos ir Izraelio rinktinių netikėtai tapo didelės įtampos epicentru, o mačas prasidėjo labai neįprastai.
Airijos rinktinė prieš rungtynes su Izraelio komanda.
Airijos rinktinė prieš rungtynes su Izraelio komanda. / „Basketball Ireland“ nuotr.

Dėl įvykių Izraelyje šios šalies krepšininkių rungtynės buvo perkeltos į neutralią aikštę, tačiau tuo pačiu savo namų rungtynes prarado ir Airijos komanda. Buvo paskelbta, kad ekipos dukart susitiks Latvijos sostinėje Rygoje.

Tokia situacija pasipiktino keletas Airijos rinktinės krepšininkių, jos atsisakė žaisti ir kvietė prie boikoto prisijungti kitas nacionalinės komandos nares. Vis dėlto šios kolegių pavyzdžiu nepasekė, nes neatvykimas į oficialias rungtynes turėtų labai skaudžias pasekmes Airijos krepšinio federacijai.

Už dvejas praleistas rungtynes „FIBA Europe“ galėtų skirti net 180 tūkst. eurų baudą, pašalinti Airijos rinktinę iš atrankos turnyro ir dar pridėti 5 metų diskvalifikaciją.

Tačiau tai nebuvo viskas. Prieš rungtynes viena Izraelio rinktinės žaidėja viešai pavadino Airijos krepšininkes „gana antisemitiškomis“ ir taip iššaukė dar vieną pasipiktinimo bangą Airijoje. šios šalies rinktinė nusprendė prieš rungtynes Rygoje ignoruoti oficialią pristatymo ceremoniją.

Taip aikštėje prieš dvikovą išsirikiavo tik Izraelio komanda, o Airijos ekipa tiek pristatymo metu, tiek skambant himnams liko prie savo atsarginių žaidėjų suolelio. Airės prieš rungtynes atsisakė ir pasisveikinti su savo varžovėmis.

Rungtynes 87:57 laimėjo Izraelio rinktinė, tačiau krepšinis jau nebuvo svarbiausia tema.

Izraelio rinktinės vyriausiasis treneris Sharonas Druckeris, kuris 2006 metais treniravo tuometinį Vilniaus „Lietuvos rytą“, neslėpė savo pasipiktinimo.

„Per daugelį metų sporte niekada nemačiau ko nors panašaus. Negali būti jokių gerbtinų priežasčių, dėl kurių atsisakote pripažinti varžovių komandą, paspausti žaidėjoms rankas. Airės pasirinko tokį žingsnį ir buvo nubaustos pralaimėjimu“, – sakė krepšinio specialistas.

Tuo metu Airijos komandos strategas Jamesas Weldonas gyrė saviškes dėl „parodytos neįtikėtinos brandos per šią didelės įtampos savaitę.“

Europos čempionato atrankos E grupėje kartu su Airijos ir Izraelio komandomis varžosi latvės ir prancūzės.

Šiuo metu Prancūzijos rinktinė savo sąskaitoje turi 2 pergales, Airijos – 2 pralaimėjimus, Izraelio komanda – 1 pergalę, o Latvijos – 1 pralaimėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas