Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 26

Pažintis su „Ryto“ pirkiniu: su Dariumi Songaila lygintas darbininkas

Naujasis Vilniaus „Ryto“ pirkinys turi trūkumų. Tačiau kaip ir visą savo karjerą, 28-erių australas Cameronas Bairstow savo darbu bandys įrodyti, kad yra geresnis, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Su Dariumi Songaila prieš debiutą NBA lygintas aukštaūgis atvyksta į Lietuvą užsitarnauti pagarbą jam dar nepažįstamoje krepšinio rinkoje.
Cameronas Bairstow
Cameronas Bairstow / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai Cameronas Bairstow ruošėsi 2014-ųjų NBA naujokų biržai, „NBA Draft“ apžvalgininkai jį palygino su Dariumi Songaila.

Tai buvo ne atletiškas, bet gerus įgūdžius turėjęs 206 cm ūgio aukštaūgis, kuris daug dirbdavo po krepšiu koledže, turėjo metimą iš vidutinio nuotolio ir dėl savo fiziškumo sugebėjo pranokti daugelį NBA lygio atletų.

C.Bairstow pirmaisiais karjeros NCAA metais nepretendavo tapti NBA žaidėju, tačiau „New Mexico“ koledže surengė vieną įspūdingiausių pasirodymų universiteto istorijoje.

Paskutinį ketvirtą NCAA sezoną jis pakėlė savo rezultatyvumo vidurkį net per 10,7 taško – iki 20,4 taško per rungtynes. Australas sužibėjo taip, kad paskatino „Chicago Bulls“ surizikuoti ir pakviesti jį 49 šaukimu.

„Nesu matęs, kad kas nors per ketverius metus būtų padaręs tokią pažangą. Niekas negalėjo numatyti tokio jo sezono“, – neslėpė „New Mexico Lobos“ treneris Craigas Nealas.

Amerikiečiams įstrigo ne tik C.Bairstow progresas, bet ir darbštumas. Aukštaūgis „New Mexico“ universitete išgarsėjo tuo, kad po rungtynių eidavo tiesiai į treniruoklių salę ir dirbdavo su štangomis.

Septynių vaikų šeimoje užaugęs australas tokios disciplinos ir komandiškumo pasigedo būtent debiutavęs NBA.

Per du sezonus NBA C.Bairstow sužaidė tik 36 rungtynes, per kurias gaudavo pasireikšti vid. vos po 5,5 minutės, įmesdavo 1,2 taško ir atkovodavo po 1 kamuolį.

Cameronas yra komandinio stiliaus žaidėjas, todėl pats po to ant savęs pyko, kad NBA aplinkoje nebuvo agresyvesnis ir savanaudiškesnis.

Kita vertus, Čikagoje tuo metu žaidė tuomet jauniausiu naudingiausiu NBA žaidėju tapęs Derrickas Rose'as, o ant suolo atvykėlį patupdė galinga priekinė linija su Pau Gasoliu, Nikola Mirotičiumi, Taju Gibsonu ir Joakimu Noah priešakyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow

C.Bairstow skundėsi, kad „Bulls“ beveik nerengė bendrų treniruočių, o po jų ir rungtynių komandos nariai skirstydavosi kas sau su šeimomis.

Vieniša C.Bairstow kelionė baigėsi po dviejų sezonų NBA, kai iškeistas „Detroit Pistons“ komandai, priekinės linijos žaidėjas netrukus buvo atleistas.

2016-aisiais C.Bairstow grįžo į tėvynę ir sudarė kontraktą su „Brisbane Bullets“ ekipa. Tiesa, kaip tik prieš debiutą Australijoje jis išsinarino petį Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Dėl traumos jis nebegalėjo išbėgti ant parketo ketvirtfinalio rungtynėse su Lietuva, kuriose bumerangai nušlavė mūsiškius 90:64.

C.Bairstow Rio de Žaneiro olimpinėse
Varžovas Min Dvit. Trit. Kam. Perd. Kl. Blk. Tšk.
Prancūzija 14 1/2 0/0 3 1 0 0 2
Serbija 12 1/3 0/0 3 0 0 0 2
JAV 14 2/3 0/1 5 0 0 1 6
Kinija 19 6/12 1/1 9 0 5 1 17
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow

Praleidęs pasirengimą sezonui Australijoje, vos po 14 rungtynių C.Bairstow patyrė dar vieną traumą. Kryžminių kelio raiščių plyšimas nubraukė visą likusį 2016–2017 m., o taip pat kartu ir 2017–2018 m. sezoną.

Tai buvo pačios pirmos tokios rimtos traumos C.Bairstow karjeroje.

Grįžęs į aikštę, C.Bairstow praėjusį sezoną Australijos lygoje per 21 minutę rinko vidutiniškai 11,6 taško (49 proc. met., 43,6 proc. trit.), atkovojo 5,8 kamuolio ir atliko 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Aukštaūgis dar turėjo ir 2019–2020 m. sezoną galiojusią sutartį su „Bullets“, tačiau Brisbano klubas pasinaudojo kontrakte numatyta sąlyga ir jį nutraukė.

C.Bairstow tapo laisvuoju agentu ir sukirto rankomis su Vilniaus „Rytu“. Jis pirmą kartą karjeroje žais Europoje.

Užsidirbs kiekvieną tašką

C.Bairstow gali žaisti tiek ketvirtoje, tiek penktoje pozicijoje. Jis keitėsi šiais vaidmenimis ir praėjusį sezoną Australijoje, kai rungtynes pradėdavo sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, bet vėliau atkarpomis pradėdavo centruoti.

Tai nėra atletiškas priekinės linijos žaidėjas, bet didžiulis darbininkas.

Jis tvirtai užsiima savo poziciją, todėl dažnai atsilaiko gynyboje vienas prieš vieną. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną Andrew Bogutas turėjo problemų bandydamas įveikti Camerono Bairstow gynybą.

C.Bairstow renkasi metimą nuo lentos vietoj dėjimo, bet žaidimą pirmajame aukšte kompensuoja didžiuliu polinkiu žaisti kontaktinį krepšinį.

Jis stums, daužys savo priešininką, kad tik užsiimtų geresnę poziciją po krepšiu ir atkovotų kamuolį tiek gynyboje, tiek puolime – pernai po varžovų krepšiu vos per 21 minutę nugriebdavo bent po du tokius.

Lygiai taip pat jis užsidirba savo taškus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow

C.Bairstow gali sužaisti nugara į krepšį, bet kelią lanko link jis jau tiesiasi dar prieš priimdamas kamuolį.

Kadangi labai agresyviai žaidžia be kamuolio, C.Bairstow atkakliai stumdosi dėl geresnės pozicijos baudos aikštelėje, kad kuo giliau priimtų kamuolį ir tada apžaistų savo varžovą.

Jeigu priešininkas nėra darbštus ir vengia kontakto, C.Bairstow jį vėliau baus rezultatyviu išpuoliu.

Beje, dvi rezultatyviausias savo rungtynes 2018–2019 m. sezoną aukštaūgis sužaidė prieš Andrew Boguto atstovaujamą „Sydney Kings“ ekipą, kai pelnė 22 ir 23 taškus. Varžovų komandoje dar žaidė buvęs „Ryto“ puolėjas Bradas Newley ir buvęs žalgirietis Jerome'as Randle'as.

VIDEO: Naujokas Vilniuje: „Ryto“ pirkinio iš Australijos žaidimo epizodai

C.Bairstow nėra augalotas milžinas, bet yra stiprus žaidėjas, savo jėgą išnaudojantis statant tvirtas užtvaras komandos draugams.

Statistika apie šį žaidėją pasako ne viską, nes tai tipinis australas, kuriam prioritetas geras komandinis rezultatas, o ne asmeniniai rodikliai.

Klaidinantis įspūdis?

„Bairstow yra tikrai pajėgus krepšininkas, mėgstantis fizinį žaidimą baudos aikštelėje, tačiau kartu jis pavojingas ir toliau nuo krepšio, prie tritaškio linijos. Ši jo savybė leis komandai išplėsti žaidimą, atsiras papildomų opcijų puolime“, – oficialus „Ryto“ tinklalapis cituoja trenerį Dainių Adomaitį.

2018–2019 m. sezoną C.Bairstow stebino Australiją puikiu tritaškių pataikymu – iš toli atakavo net 44 proc. taiklumu.

Tačiau žvelgiant objektyviai, C.Bairstow sunku vertinti kaip snaiperį ar grėsmę prie perimetro.

Per pirmus ketverius metus NCAA aukštaūgis iš viso metė tik 6 tritaškius. NBA per 166 minutes jis pabandė 5 tolimus šūvius, G lygoje – 2 per penkis susitikimus.

Savo debiutinį sezoną Australijoje C.Bairstow iš toli atakavo tik 7 kartus. Tik 2018–2019 m. sezoną C.Bairstow pradėjo dažniau atakuoti krepšį iš trijų taškų zonos. Iš viso jis išmetė 39 tritaškius – vid. 1,3 per susitikimą, ir pataikė 17.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas Bairstow

Kita vertus, net ir sezono Australijoje pabaigoje varžovai jį per kelis žingsnius palikdavo laisvą prie trijų taškų linijos. Kartais C.Bairstow bausdavo priešininkus už atlaidžią gynybą metimu, bet kartais jis net nežiūrėdavo į krepšį.

Būdavo momentų, kai net komandos draugai neadresuodavo kamuolio laisvam aukštaūgiui, vienišam paliktam trijų taškų zonoje. Keistą įspūdį palieka C.Bairstow praėjusio sezono baudų pataikymas – vos 52 proc.

D.Adomaičio žodžiai sufleruoja, kad galbūt „Ryte“ jis bus skatinamas dažniau atakuoti iš toli. Tačiau neužtikrinta metimo technika ir C.Bairstow praeitis verčia abejoti, ar australas gali tapti aikštę išplečiančiu žaidėju.

Lėtų kojų pavojai

Atakuodamas krepšį iš distancijos, C.Bairstow turi artimesnį pamėgtą tašką nei D.Songaila. Kai lietuvis NBA garsėjo kaip aukštaūgis, mesdavęs į krepšį per žingsnį nuo tritaškio linijos, tai australas mieliau renkasi metimus iš arčiau – nuo baudų metimo linijos ar alkūnės, t.y. baudos aikštelės krašto.

Atletiškumo trūkumas ribos jį ne tik kovojant dėl kamuolių antrajame aukšte, bet taip pat ir saugant lanką. Ši ir lėtų kojų savybė apsunkina jo veiksmus gynyboje bandant užblokuoti perimetro žaidėjų įkirtimus į baudos aikštelę.

C.Bairstow yra gan lėtas, todėl negali sugaudyti žemesnių oponentų vienas prieš vieną. Galima prognozuoti, kad „Ryto“ naujokas turės problemų stabdydamas varžovus su kamuoliu du prieš du situacijose, kai po užtvaros turės prižiūrėti greitesnį priešininką.

Dėl lėtų kojų jis vargsta atvirame krepšinyje ir tokiose situacijose dažnai paskutinis pasijungia tiek į ataką, tiek į gynybą.

C.Bairstow sunkiai valdo kamuolį, todėl nėra situaciją geru perdavimu galintis užaštrinti aukštaūgis. Penketas su C.Bairstow aikštėje sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje turėtų būti gan sunkus ir lėtas, todėl galima tikėtis, kad jis perims ir nemažai minučių vidurio puolėjo pozicijoje.

„Ryto“ sirgaliai dėl šio naujoko neturėtų kelti didelių lūkesčių. Kaip ir aikštėje, taip ir Lietuvoje, jam savo darbštumu dar reikės užsidirbti krepšinio sirgalių pagarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento