Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 15

Šaro triumfo atgarsiai Ispanijoje: naujos eros pradžia ir iššifruotos lietuvio žinutės

Ispanijos žiniasklaida skambiai apdainuoja pirmąjį Šarūno Jasikevičiaus titulą Barselonoje. Karaliaus taurės finale nudobęs savo principinį varžovą Madrido „Real“ (88:73), Šaras pasiuntė žinutę visai Ispanijai. Ją pasigavę krepšinio apžvalgininkai skelbia naujos eros pradžią.

„Šarūno Jasikevičiaus niekšeliai“, – Šaro triumfą su „Barcelona“ antraštėje įrėmino „La Vanguardia“ žurnalistas Toni Lopezas Jorda.

„Su Šarūnu Jasikevičiumi – nuostabios kompanijos vadovu, „Barca“ įkvėpė pavasario šviežumo oro. Lietuvis pravėrė langus stagnatiškoje Barselonos rūbinėje, atnaujino drabužių spintą ir įpūtė žaidėjams talento ir kovingumo, kuris formuoja pergalingą charakterį kiekviename komandos žingsnyje“, – rašė T.Lopezas Jorda, ir citavo Šarūną Jasikevičių.

„Mes vis dar turime būti šunsnukiai. Jie vis dar labai geri berniukai. Kad laimėtum didelius dalykus, vis tiek turi būti niekšas“, – sakė Šarūnas Jasikevičius, kurio čempionus „La Vanguardia“ ir praminė „niekšeliais“.

„Šarūnas Jasikevičius turi savo svajonių žaisliuką“, – rašo Pablo Martinezas-Arroyo iš „El Confidencial“.

Ispanų žurnalistas pastebėjo, kad nors „velniškas Šaro įvaizdis toliau gąsdina vaikus, savo patirtimi ir energija jis įnešė balansą į Barselonos komandą“.

„Jei pažvelgtume giliau, komandinis sportas ne tiek daug skiriasi nuo individualaus. Jame vis tiek reikalinga tobula jungtis tarp smegenų ir raumenų. Todėl kai po sunkių ketvirtfinalio rungtynių Barselonos treneris pasakė, kad tai buvo jo kaltė, tie, kas rašo laiškus, pagavo aiškią žinutę: „šis žaislas yra mano ir aš žinau, kad su šitomis detalėmis aš galiu žaisti taip, kaip niekas kitas, todėl čia nėra vietos deryboms su per maža koncentracija“, - rašė žurnalistas. - Raumenys gavo žinutę – finale jie atėjo kaip tobulos būklės žurnalas. Jie ne tik mėgavosi visiška 40 minučių vienvaldyste, bet ir pasiuntė perspėjimo signalą savo priešams: norint laimėti prieš Jasikevičiaus Barseloną, geriau juos pagauti dar prieš finalą. Nes kai Jasikevičius priartėja prie didžiausio prizo, jo kovotojo protas yra kaip išrinktojo.“

Barselonos krepšininkai savo principinį varžovą iš Madrido nugalėjo jau trečią kartą šį sezoną. Vienintelį kartą – Ispanijos supertaurės finale prieš oficialų sezono startą, triumfavo „Real“.

Madrido klubui palanki „Marca“ perspėja – Ispanijos krepšinio karalystėje gresia perversmas.

„Karinis „Barcos“ žygis: naujo ciklo pradžia?“ – katalonų pergalę Ispanijos Karaliaus taurėje iliustravo Jesusas Sanchezas iš „Marca“.

„Barcelona“ pastarąjį kartą laimėjo Ispanijos čempionatą 2015 metais, o nuo to laiko Madrido „Real“ jau spėjo laimėti keturis ACB trofėjus. Tačiau ne vienas ispanų žurnalistas prognozuoja, kad „Real“ dominavimas artėja prie pabaigos.

„Domino kaladėlės krito nuo pirmos, iki paskutinės minutės. „Barca“ atrodė kaip viršesnė komanda – taip atrodo visą šį sezoną, ir atvyko pasityčioti iš Madrido klubo, kuriam trūko fiziškumo ir energijos. Laso vyrų savigarbos proveržis išgelbėjo komandą nuo pažeminimo. Bet, atrodo, Ispanijos krepšinyje atėjo naujo ciklo pradžia“, – rašoma „Marca“ publikacijoje, akcentuojant per du pirmus kėlinius susikrautą katalonų persvarą (52:31).

„Nors kartais, mano nuomone, Šaras pasikarščiuoja, man jis patinka. Gražiai kaip ir žaidėjas, jis pavertė „Barcą“ visiškai patikima komanda. Ir ji varžovų stovykloje sukelia griūtį“, – rašė J.Sanchezas.

„Šaras turėjo būti „Barcos“ ateities treneris. Jo širdis dega dėl Barselonos ir jis išalkęs šlovės. „Barca“ skelbia naują laiką“, – rašė Juanas Jimenezas iš „AS“.

„Šaras atvyko į Barseloną sukurti imperijos. Tai buvo strateginis ėjimas prikelti projektą ir pakeisti tvarką. Pirmasis jo titulas iškovotas Karaliaus taurėje, prieš amžiną varžovą, kuris pastaraisiais metais dominavo geležiniu kumščiu. Tai kažkuo primena tą 2012-ųjų taurės finalą, kuriame Pablo Laso iškovojo pirmąjį trofėjų su „Real“. Jis irgi vyko prieš Barseloną ir buvo Barselonoje. Tai kelia grėsmę naujos eros pradžiai. To nori „Barca“ ir Šarūnas Jasikevičius, – kolegai antrino žurnalistas Juanma Rubio. – Kad „Real“ laimėtų, „Barca“ turėjo būti bloga. O ji buvo imperatoriška. Pirmoji rungtynių pusė buvo it šedevras, antroji – hierarchijos ir patampytų nervų patikrinimas. Tačiau šį kartą „Barca“ turėjo daugiau talento, daugiau žaidėjų, daugiau resursų ir daugiau kojų. Štai kaip laimimi titulai ir štai kodėl čia atvyko Šaras. Pažiūrėkime, kas bus toliau.“

Kitas „AS“ žurnalistas Jose Ignacio Pinilla žavėjosi Šaro savybėmis, kurias jis įnešė į „Barceloną“ žaidimą.

„Mentalitetas, aistra ir intensyvumas – charakterio savybės, kuriomis pasižymi ši kompanija. Rungtynėse nebūna nė sekundės, kai žaidėjai nesumokės už savo klaidą. Čia viskas suorganizuota milimetrų tikslumu ir visi turi veikti nepriekaištingai“, – rašė „AS“ apžvalgininkas

„Libertad Digital“ žurnalistas Jose Manuelis Puertas analizavo, kad „Barcelona“ uždominavo savo varžovus ir dar kartą parodė vis didėjančią takoskyrą tarp dviejų Ispanijos superklubų.

J.M.Puertas žvelgė į senstantį „Real“ branduolį, kuriam Madridas dar nesubrandino tinkamos pamainos.

„Barselona pasistatė ant pernykščių pamatų ir išalko baigusi praėjusį sezoną be titulų, o Šarūno Jasikevičiaus atvykimas įvyko pačiu tinkamiausiu laiku, – rašo J.M.Puertas. – Per kelis mėnesius Šaras sukūrė komandą, kurią labai sunku sulaikyti, jei ši žaidžia pilnos koncentracijos. Vos tik Heurtelio reikalas buvo išspręstas, akivaizdu, kad šios komandos rūbinė miršta dėl savo trenerio. O tai čempioniškų komandų bruožas.“

Tarp žinučių, kurias Šaras siuntė savo dominuojančiu pasirodymu Ispanijos Karaliaus taurėje, Ispanijos žurnalistai šifravo ir dar vieną jo užkoduotą pasisakymą.

„Stengiamės įdiegti kultūrą, kad čia nėra nieko aukščiau komandos. Nuo didžiausios žvaigždės, iki paskutinio žaidėjo, visi turi dirbti vienodai. Ir turime laimėti visus taškus. Čia ne tenisas ar golfas – tai krepšinis. Čia mums reikia vienas kito ir tikėti vienas kitu“, – po triumfo Madride spaudos konferencijoje kalbėjo Šaras.

„Mundo Deportivo“ prisiminė Šarūno Jasikevičiaus ir Thomo Heurtelio istoriją, kuri baigėsi skyrybomis. Anot ispanų žurnalistų, tai įvyko daugiausiai dėl to, kad prancūzas nesutiko su jam skirtu vaidmeniu Šaro schemose. Lietuvis vis kartodavo, kad Th.Heurtelis turi užsitarnauti minutes išpildydamas uždavinius gynyboje ir puolime galvodamas apie komandą, ne save.

„Žinutė Heurteliui? Štai kaip krepšinį mato Šarūnas Jasikevičius“, – rašė „Mundo Deportivo“ ir iš „Barcelona“ perspektyvos pasižiūrėjo į skandalingą istoriją su Th.Heurteliu, kuris po melodramos kitą sezoną gali papildyti Madrido „Real“ ekipą.

„Kokybės šuolis prabangioje Barselonos sudėtyje“, – rašė Jose Manuelis Andresas iš „El Norte de Castilla“.

Ispanų žurnalistas apibūdino Šarūną Jasikevičių kaip titulų kolekcionuotoją. Jis prisiminė jauno Šaro nusileidimą Barselonoje 2000-aisiais, po kurio prasidėjo trijų magiškų sezonų etapas su dviem ACB titulais, dviem Karaliaus taurėmis ir dešimtmečius lauktu Eurolygos trofėjumi.

„AS“ žurnalistas Juanas Gutierrezas, trumpoje publikacijoje su antrašte „Šaras Madride palieka žinutę“ reziumavo Karaliaus taurės finalą: „Barca sugrįžo į sostinę šokiams. Šį kartą – itin trankiai. Ir „Barca“ paliko aiškią žinutę, kurią gerai įgarsino Alexas Abrinesas: šitame lygyje mūsų neįmanoma sustabdyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas