Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 06

Saulius Kuzminskas – apie brolį Mindaugą ir Lietuvos rinktinės kovą dėl medalių

Lietuvos krepšinio rinktinė vis labiau įsibėgėja. Europos krepšinio čempionato B grupės rungtynėse Izraelyje Lietuva antradienį sutriuškino Ukrainos rinktinę rezultatu 94:62. 15min studijoje apsilankę Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius yra įsitikinę, kad su tokiu žaidimu Lietuvos rinktinė tikrai kovos dėl medalių.
15min studijoje — Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius
15min studijoje — Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Saulius Kuzminskas negailėjo pagyrų subrendusiam ir patobulėjusiam jaunesniajam broliui Mindaugui bei patarė Dainiui Adomaičiui jį išnaudoti paskutinėse grupės rungtynėse su Vokietija.

„Nesinori treneriams duoti patarimus, nes jie viską žino geriausiai. Bet iš šalies žiūrint kovoje su vokiečiais Mindaugas tikrai praverstų“, – kalbėjo S.Kuzminskas.

Pats prie Lietuvos rinktinės slenksčio buvęs krepšininkas labiausiai savo karjeroje vertina triumfą ULEB taurėje su Vilniaus „Lietuvos rytu“.

S.Kuzminskas taip pat aptarė Latvijos talentų pasirodymą Europos čempionate. Latvijoje žaidęs krepšininkas įsitikinęs, kad kaimynai šio tikslo siekė nuosekliai: „Norėtųsi, kad prie jų prisijungtų ir estai. Tada turėtume ne tik Balkanų, bet ir baltų krepšinio mokyklą.“

S.Kuzminskas ir komikas Paulius Ambrazevičius atskleidė savo visų laikų geriausių Lietuvos krepšininkų penketuką.

VIDEO: Saulius Kuzminskas iš brolio Mindaugo ir Lietuvos rinktinės tikisi medalių

– Kaip vertinate Lietuvos rinktinės žaidimą per iki šiol buvusias rungtynes? Ar pasiekėmė žaidybinės formos piką?

Saulius: Matome, kad kreivė kyla į viršų, bet nemanau, kad yra pasiektas pikas. Pagrindinis pikas turėtų būti per atkrintamąsias varžybas, kada mūsų žaidimas ir turėtų būti stipriausias.

– Ko trūksta mūsų rinktinei?

Saulius: Aš nepasakyčiau, kad kažko dar trūksta, gal paties įsižaidimo. Bet matome, kad vienas kitą žaidėjai geriau jaučia, gerai įsijungia atsarginių suolelis.

Paulius: Mano čempionato įspūdžiai yra labai geri. Dabar jau laukiu, kada sirgaliai šauks Adomaitį lauk, nes jau kai kurie dabar rėkė, reik stebėt, kas bus toliau. Man patinka, kad kol kas nėra vieno aiškaus lyderio, pas mus vienose rungtynėse komandos žaidimą gali patempt vienas žaidėjas, paskui kitas, pvz.:, Gudaitis, Adas. Varžovai žino, kad yra Valančiūnas, Kuzminskas, Kalnietis, Bendžius. Bet Lietuvos rinktinės stiprybė yra tame, kad joje iššauti gali bet kas.

– Ar aukštaūgiai yra stipriausia mūsų grandis?

Saulius: Jonas Valančiūnas šiais metais atrodo mobilesnis, D.Motiejūnas turėjo šiokių tokių asmeninių bėdelių, bet irgi yra labai naudingas, Gudaitis taip pat. Kuzminskas, Mačiulis – dažnai centruoja. Mūsų rinktinė yra mobili ir tai labai džiugina. Ir treneris, ir žaidėjai prisideda prie gero žaidimo.

– Pauliau, kokie yra jūsų mėgstamiausi žaidėjai?

Paulius: Žinoma, Adas. Man patinka, kaip šiemet žaidžia Valančiūnas, jis atrodo brandus. Po olimpinių, kuriose jo žaidimas nebuvo labai naudingas, jį šiame čempionate stebėti labai malonu. Jis dar turės progų mus nustebint. Jonas Mačiulis nėra toks, kokio mes norėtumėme. Vis dar laukiame jo sprogimo, nes jis toks žaidėjas, kad paleidi į aikštę ir gali stebėt, kai jis vienas sumeta taškus ir dar priverčia priešininką prasižengti. Užtat Kuzminskas šiais metais žaidžia labai gerai.

– Puiku, kad paminėjai M.Kuzminską. Kaip, Sauliau, vertini brolio žaidimą rinktinėje? Ar duodi pastabų, pamokymų? Kuriuo aspektu Mindaugas labiausiai patobulėjo NBA?

Saulius: Čempionate Mindaugas tikrai atrodo patobulėjęs, kalbu apie gynybą, jis gerai tvarkosi su aukštesniais ir stipresniais žaidėjais, jis įgavęs drąsos, pasitikėjimo savimi. Jį jau galima laikyti rinktinės senbuviu. Su juo kalbame kone kasdien, pastabų aš jam nelabai galiu duot, nes jis žaidžia aukštame lygyje, galiu duot pastebėjimų, bet tai dažniausiai yra padrąsinimai.

Kaip asmenybė Mindaugas po NBA yra subrendęs, dabar jis mėto užtikrintai. Ginantis padaro klaidelių, kaip ir visi, bet krepšinio elementai yra patobulinti.

– Kodėl visgi mums nepavyko sustabdyti Artiomo Pustovyjaus?

Saulius: Aš nepasakyčiau, kad nepavyko. Krepšinis yra komandinis sportas. Jei komandoje yra keli lyderiai, tai tada komanda laimi. Vienas lauke ne karys. Nepasakyčiau, kad Artiomas Pustovyjus labai kažką padarė, nes komanda vis tiek pralaimėjo.

– Kuris žaidėjas padarė didžiausią įspūdį rinktinėje ir čempionate?

Paulius: Suomijos rinktinė. Kas tas Lauris Markkanenas? Dar neturėjau progos stebėti Suomijos rungtynių pilnai, bet pasižiūriu jo rungtynių epizodus ir jis atrodo žvėris, visiškai puikus žaidėjas, geriausias metikas. Tai didelė dalis tos Suomijos sėkmės. Vengrai pateko į atkrintamąsias, tik jų grupė labai lengva. Dar latviai maloniai stebina, stebėjau 3,5 kėlinio ir jie laimėjo prieš Rusiją tokiu skirtumu. Puiku.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius

– Ar mums reiktų bijoti, kad latviai mus praaugs?

Paulius: Aš visada bijau latvių, niekad negalvoju, kad užmėtysim juos kepurėmis ir dabar jie atrodo dar stipresni.

Saulius: Aš manau, kad latviai dirba labai nuosekliai ir mes matome to rezultatą, sunkaus darbo vaisių. Pas mus Pabaltijy būdavo lietuviai, dabar įsijungia latviai, suomiai. Gal dar estus pavyks prijungti (juokiasi). Latvių gražus krepšinis, greitas, laisvas, jį smagu stebėti.

Sauliau, o kaip vertinate savo karjerą? Kuri akimirka įsimintiniausia?

Saulius: Įsimintiniausia pergalė su „Lietuvos rytu“ laimėta ULEB taurė. Apie rinktinę atsimenu, kai buvo atkrintamosios, žaidėme Turkijoje, tada dar žaidė Macijauskas, Sireika buvo treneris, smarkiai atsilikinėjom, išsilyginom iki pratęsimo, po pratęsimo laimėjom, buvo nuostabu.

– Koks įsimintiniausias epizodas iš rinktinės istorijos?

Paulius: Sidnėjus man labai įstrigęs. Man tada buvo 14 metų, rungtynės Lietuva – Naujoji Zelandija. Lietuva laimėjo, Dainius Adomaitis tada dar žaidė, įmetė 20 taškų. Iš Sidnėjaus įstrigęs mačas Lietuva – Italija. Buvo labai neįdomu, spėjau net užmigti, laimėjom tada. 2004-ieji metai – 10 Jasikevičiaus taškų. 2003-ieji ir ypač Songailos dėjimas prieš P.Gasolį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius

– Pauliau, klausimas specialiai tau. Kuris krepšininkas iš dabartinės rinktinės turi didžiausią humoristo potencialą?

Paulius: Po to, kai nebėra brolių Lavrinovičių, man buvo visai juokinga Jono Valančiūno nirvana, bet reiktų labiau su jais visais pabendrauti.

– Kas yra čempionato favoritai?

Saulius: Latviai, suomiai. Ispanai pretenduoja į auksą, išsiskiria brandžiu žaidimu. Į sidabrą ir bronzą yra daug pretendentų, nenuspėjamos šios rungtynės.

Paulius: Rusai stebina, žaidžia brandžiai, gali išeit į aštuntfinalį arba ketvirtfinalį.

– Graikija, Suomija ar kuris kitas varžovas Lietuvai būtų parankesnis ateityje?

Saulius: Niekada negalima rinktis varžovų. Bet parankesni būtų suomiai, graikų krepšinis turi gilesnes tradicijas, jie turi nugalėtojų mentalitetą. Pvz.: slovėnai visada turi gerą komandą, bet neturi to nugalėtojų mentaliteto. Graikai yra galingesni, tą dieną, kai būna svarbios rungtynės, jie stipresni. Tai, manau, suomiai būtų parankesni.

Paulius: Kalbėjimas, kas būtų geriau tavo rinktinei, yra rinktinės nuvertinimas. Man gali būt jau pirmame etape Ispanija, jei ją įveikiam, man viskas gerai. Suomiai šitą etapą žaidė namie, vienas rungtynes jie laimėjo po pratęsimo, kitas irgi. Kai tu esi šeimininkas, tai yra lengviau. Stambule jiems gali sektis sunkiau, jie gal net nelaimės. Dabar reikia įveikt vokiečius. Ateityje teoriškai įmanoma ir Lenkija. Lenkiją aš visai norėčiau įveikt, ypač dėl 2009 m. nuoskaudos.

– Pažaiskime: visų laikų startinis penketas rinktinės?

Paulius: Arvydas Sabonis su Šarūnas Marčiulioniu aukštaūgiai, tada Ramūnas Šiškauskas, Paulius Jankūnas ir Šarūnas Jasikevičius.

Saulius: Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas ir Paulius Jankūnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Šiškauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Šiškauskas

– Ko reiktų tikėtis iš rungtynių su Vokietijos rinktine?

Saulius: Pas vokiečius vyksta kartų kaita, jų stipriosios pusės yra gynėjų grandis ir aukštaūgiai, spraga – puolėjai. Mes negalim patart, treneriai geriau žino, bet 2, 3 pozicijos yra silpnesnės, reikia išnaudot Joną Valančiūną, Mačiulį, Mindaugą. Suoliuko žaidėjus, nes kaip matome, nežinia kuris gali kada iššaut.

Paulius: Schroderio nieks neuždengia, tai manau, tegu jis meta tuos 35 taškus. Jei mes laimėsim, tai yra svarbiausia. Jonas Valančiūnas neturėjo pavargt, kiti taip pat, nes aikštelėje po 20 – 25 minutes praleidžia. Kai Kalnietis praėjusiais metais žaidė virš 30 min. aikštelėje, buvo sunkiau, Valančiūnas taip pat jaunas dar. Visgi profesionalai, NBA ritmas yra intensyvesnis, čia bus dar pertrauka po rungtynių. Tai šiandien įveikiam Vokietiją, išeinam beveik tobulu rezultatu ir bus gerai.

– Prognozė Lietuvai?

Saulius: Lietuva prizinėje vietoje arba ketvertuke, būtų puiku.

Paulius: Kaip rodo tradicija, sakyčiau finalas, bet nesakysiu, ar laimėsime, ar ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas