Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 05

Skaudų „Ryto“ krikštą prisiminęs ispanas nerimauja dėl vilniečių iššūkio

Chechu Mulero dirigavo „Valencia“ žaidimui tą 2005-ųjų pavasarį, kai Vilniaus „Rytas“ stebuklingai nėrė į Europos taurės finalą ir po triumfo Šarlerua iškovojo kelialapį į Eurolygą. Po 14 metų ispanas vėl sutinka vilniečius Europos taurės atkrintamosiose varžybose, tik šįkart – kaip klubo architektas sporto direktoriaus pareigose. Nemažai nerimo Valensijos stovykloje buvo ir tada, ir dabar.
Chechu Mulero ir Pedro Martinezas 2017-aisiais
Chechu Mulero (kairėje) prieš 14 metų nusilenkė "Rytui" ULEB taurės pusfinalyje. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Antradienis | EuroCup | „Valencia“–„Rytas“ | 21:30 | Valensija

Antradienio rytas 50-mečiui ispanui prasidėjo anksti.

Ch.Mulero savo biure peržiūrėjo visą svarbiausią informaciją apie komandos žaidimą.

Netrukus susitiko su treneriu Jaume Ponsarnau, su kuriuo pasidalijo savo jausmais prieš pirmąsias Europos taurės ketvirtfinalio serijos rungtynes su „Rytu“.

Ch.Mulero stengiasi klausytis daugiau, nei kalbėti. Nors tą padaryti sunku, Chechu net 20 metų, nuo pat 1994-ųjų, dirbo ACB trenerio asistentu ir turi savo nuomonę. Sporto direktoriaus pareigas jis perėmė 2014-aisiais.

Apie 12 val. dienos Chechu Mulero kiek susirūpinęs sėdėjo pasitarime su „Valencia“ klubo vadovais.

Jis sprendė nesklandumus, iškilusius po „La Fonteta“ arenoje vykusio salės futbolo turnyro.

„Valencia“ vadovas vylėsi, kad susirinks pilna arena, nors savaitės diena ir vėlyvas mačo laikas nėra parankus su šeimomis į rungtynes besirenkantiems ispanams.

Prieš mačą su „Rytu“ Ch.Mulero dar laukė susitikimai su NBA skautais, kurių daugybė atvyko į Valensiją pasižiūrėti Deivido Sirvydžio.

Ispano pilna visur. Atsitiktinai klaidžiojant po „Valencia“ krepšinio kompleksą, kurį sudaro ne tik miestui priklausanti arena, bet ir klubo prieš dvejus metus pastatyta moderni treniruočių bazė, visada kažkur prasilenksi su pirmyn–atgal zujančiu Ch.Mulero.

Dabar Valensijos komandoje jis atlieka sporto direktoriaus pareigas, bet kai pastarąjį kartą „Rytas“ sutiko „Valencia“ Europos taurės atkrintamosiose varžybose, ispanas sėdėjo ant karštosios vyr. trenerio kėdės.

„O taip!“ – juokiasi Chechu Mulero. Atrodo, net pats kiek primiršęs, jis prisiminė antrą 2004–2005 m. sezono dalį, kai vadovavo „Valencia“ ekipai.

Tą 2005-ųjų pavasarį Valensijoje buvo karšta. Įkaito ne termometro stulpeliai, o situacija klube, kai, likus savaitei iki tuometinės ULEB taurės pusfinalio su „Rytu“, „Valencia“ atleido vyriausiąjį trenerį. Juo buvo ne kas kitas, o ACB vyr. trenerio pareigose debiutavęs Pablo Laso, dabar diriguojantis Eurolygos čempionui Madrido „Real“.

Ch.Mulero tai buvo debiutinis sezonas Valensijoje. Įdomu, kad į klubą buvo kviečiamas asistuoti Paco Olmosui, tačiau turėjo dirbti su P.Laso.

Ir kai Valensijos ekipa ACB čempionate patyrė penkis pralaimėjimus paeiliui bei nusprendė imtis permainų ir atleisti P.Laso, Ch.Mulero buvo patikėta užbaigti sudėtingą sezoną.

Sudėtis atrodė įspūdingai – su Igoriu Rakočevičiumi, Antoine'u Rigaudeau, Fabricio Oberto, Alejandro Montecchia, Dejanu Tomaševičiumi ir Ademola Okulaja.

Bet nuo pat sezono pradžios tuometinę Valensijos „Pamesa“ kamavo problemos.

VIDEO: „Ginčas“: išnarstytos galimybės ir vienintelis „Ryto“ šansas nugalėti „Valencia“

„Tas sezonas buvo tragiškas dėl traumų. Startavome labai sunkiai. Man pačiam viskas buvo nauja, nes tai buvo pirmas sezonas Valensijoje“, – 24sek pasakojo Ch.Mulero.

Jis iškart dalijosi labiausiai į atmintį įstrigusiais prisiminimais.

„Žaidėme neblogai. Pirmoje rungtynių pusėje, pamenu, pirmavome maždaug 10 taškų. Bet, dar dabar atsimenu, Povilas Čukinas blokavo Victoro Luengo metimą, ir greitoje atakoje jie pelnė lengvus taškus su antrojo kėlinio sirena. Ir po pertraukos buvo visai kitokios rungtynės. Mums buvo labai sunku, – nutilo paniręs į prisiminimus, bet netrukus nostalgiškai šyptelėjo. – Aš prisimenu tai, prisimenu!“

Netrukus jis ėmė vardyti tuometinę „Ryto“ sudėtį: Robertas Javtokas, Mindaugas Lukauskis, Robertas Štelmaheris, Tyrone'as Nesby...

Ch.Mulero net prisiminė, kad Valensijoje nežaidė Simas Jasaitis, vėliau Vilniuje pelnęs 10 taškų.

„Jis mus ten žudė“, – tikino Ch.Mulero.

Ispanas dar prisiminė neįtikėtiną aplinką „Siemens“ arenoje.

„Buvo neįtikėtina“, – tikino Ch.Mulero.

Prisiminė tik 13 įmestų baudų iš 26, kurios labai brangiai kainavo skaičiuojant galutinį rezultatą. Pirmąjį susitikime Valensijoje „Rytas“ pralaimėjo 75:77, bet vėliau atsirevanšavo Vilniuje 75:65.

Kažkuo ta serija primena šią, kurią „Rytas“ Valensijoje pradės antradienio vakarą.

Dabar „Valencia“ krepšininkai vėl laikomi gan aiškiais rungtynių favoritais. Kita vertus, „Valencia“ vėl išgyvena ne patį geriausią laikotarpį.

Traumos ir ne pati geriausia žaidimo forma kelia Ch.Mulero nemažai nerimo. Tą galima pamatyti iš jo susirūpinusio veido.

„Manau, rungtynės bus sunkios. Manau, mums tai sunki serija, – kiek susikrimtęs kalbėjo Ch.Mulero. – Mes žaidžiame normaliai, bet ne gerai. Prieš mėnesį žaidėme žymiai geriau, o „Rytas“ dabar kaip tik atrodo labai užtikrintas.

Jie laimi, o tas pasitikėjimas yra labai svarbus. Vilniečiai žaidžia gerą krepšinį. Bus labai labai sunku.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas