Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 07

Suomis gėrėjosi Lietuva: pasakojo apie autobuso vairuotoją, padavėją ir „Ryto“ amerikietį

Suomijos krepšinio trenerių šviesulys Tuomas Iisalo švytėjo ir spaudos konferencijoje Vilniuje po pergalės prieš „Wolves“. Jis ilgai ir išsamiai pasakojo apie rungtynes, didžiavosi komanda, kalbėjo apie „Žalgirio“ sirgalių autobuso vairuotoją, lietuvių meilę krepšiniui bei „Ryto“ legionierių, kurį anksčiau treniravo.
Europos taurės rungtynės: „Wolves“ - „Paris Basketball“
Europos taurės rungtynės: „Wolves“ - „Paris Basketball“ / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

41-erių T.Iisalo į pasikalbėjimą su žiniasklaida norėjo eiti kone iškart po rungtynių, tačiau išgirdęs, jog spaudos konferencijoje iš tikrųjų dalyvaus žurnalistai, treneris luktelėjo.

„Tai nuostabu. Mes čia šiek tiek vėlavome, bet aš pasakiau: jei ten tikrai yra žmonių su klausimais, galiu ir palūkėti. Džiaugiuosi, kad kažkam rūpi. Pamenu praėjusiame sezone žaidėme šalia „Jeep“ arenoje, ten susidomėjimas irgi buvo didžiulis“, – žiniasklaidos atstovams šypsojosi suomis.

Jis išsamiai pasakojo apie savo meilę Lietuvai.

„Kalbėjau su autobuso vairuotoju, kuris, paaiškėjo, yra „Žalgirio“ sirgalius. Stebėjausi: „Žalgirio“ aistruolis Vilniuje? Jis pasakė, kad „Žalgiris“ – tai visos Lietuvos komanda. Nuostabu būti šalyje, kuri gyvena krepšiniu. Padavėjas viešbutyje šįryt atėjo pakalbėti apie vakar vakaro Eurolygos rungtynes.

Visada tuo mėgaujuosi, tą vertinu. Manau, daug suomių trenerių tą vertina, nes tarp mūsų šalių buvo nemažai mainų, Lietuva kaip didysis brolis Suomijos krepšiniui. Mes turime panašias vertybes: sunkus darbas, buvimas kartu, bandymas pasiekti maksimumą, neturint didelių išteklių. Visada malonu apsilankyti čia. Ir čia net ne -18 kaip Helsinkyje. Puikus oras. Suomijos vasaros oras“, – kvatojo T.Iisalo.

110:79 jo komanda negailestingai sumušė „Wolves“.

„Buvo vienas malonumas šiandien treniruoti komandą. Mums labai svarbu atsitiesti po rungtynių su „Monaco“, kurios buvo vienos blogiausių šiame sezone“, – pabrėžė strategas.

15min paklaustas, kaip jam pavyko įeiti į žaidėjų galvas ir priversti juos puikiai žaisti visas 40 minučių, treneris ėmė dėstyti savo krepšinio filosofiją.

„Dėl to ir pasakiau, kad didžiuojuosi mūsų pasirodymu. Kaip darai kažką, taip darai viską. Jei leidi sau atsipalaiduoti aikštėje, tai tampa tavo identiteto dalimi. Daug lengviau yra būti atsidavusiam 100 nei 99 proc. Tai reiškia, kad reikia žaisti 40 minučių ir tą stengiamės daryti. Tvarkaraštis yra sunkus, tai man nepatinka. Su laiku išmokau, kad čia ne apie įėjimą į kažkieno galvą. Reikia tą skiepyti diena iš dienos. Jei tą darai, tai tampa tavo įpročiu. O įpročiai rodo, kas tu esi.

Kas mums dar padėjo, tai pataikyti metimai. Tai dar vienas dalykas, kuris verčia trenerį atrodyti puikiai – krentantys į krepšį kamuoliai. Galvoju, jau pradėjome gerai. Prametėme pirmus penkis tritaškius, bet buvau patenkintas jų kokybe. Bet į galvas įeiti nereikia, tiesiog taip mes veikiame. Lūkesčiai yra didžiuliai“, – dėstė T.Iisalo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos taurės rungtynės: „Wolves“ – „Paris Basketball“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos taurės rungtynės: „Wolves“ – „Paris Basketball“

27 ir 31 taško skirtumais vilniečius sumedžiojo suomis ir išrašė du skaudžiausius „Wolves“ pralaimėjimus klubo istorijoje.

„Mes gerai pataikėme. Dėl to sumetėme daugiau nei po 100 taškų, – pabrėžė T.Iisalo. – Kaip jau minėjau, tai daro skirtumą. Ko žmonės dažnai vengia pabrėžti, tai sėkmė. Abejose rungtynėse buvome labai greiti, aštrūs, intensyvūs. Taip jau buvo. Gali turėti planą, bet jei kita komanda tau jį išmuša, tuomet kažką padaryti sunku. Tampi nervingas, o tai lemia prastesnes atkarpas. Kokybiškos komandos, kaip „Wolves“, nėra prie to pratusios. Jos pratusios prie pergalių.“

Nušvito T.Iisalo ir paklaustas apie savo buvusį auklėtinį Bonos „Telekom Baskets“ komandoje Justiną Gorhamą, kurį teko treniruoti 2021–2022 metų sezoną.

„Mes pasimatėme ryte, rytoj vėl susitiksime. Turime puikų ryšį su buvusiais žaidėjais, – kalbėjo T.Iisalo. – Tai brolystė, didžiulė priežastis, kodėl šeši žaidėjai persikėlė iš Bonos, kodėl „Paris“ suprato, jog tai yra geras sprendimas. Smagu, kai jie susitinka, kalba apie savo patirtis: ar tu vis dar tą darai, ar treneris vis dar beprotis? Palaikome tikrai gerus santykius, rašiau jam prieš kelias savaites, kalbėjome apie jo žaidimą, tobulėjimą. Pas mus buvo pirmas jo sezonas Europoje, nuostabu matyti jį augantį. Jis komandą visad stato pirmiau, bet ir žvėriškai nori tobulėti. Nuostabu sutikti šiuos vaikinus po metų ar kelerių.“

Jis akivaizdžiai žinojo ir apie J.Gorhamo 8/8 tritaškių pasirodymą prieš Utenos „Juventus“, ir apie gandus, jog krepšininku domisi Eurolygos klubas Stambulo „Anadolu Efes“. Bet tai suomio nestebina.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Justin Gorham
Lukas Balandis / BNS nuotr./Justin Gorham

„Nedaug žaidėjų turi savybę ir išplėsti aikštę, ir pasiūlyti tokį fiziškumą. Jis buvo pirmas NCAA pagal puolime atkovotus kamuolius, kurių imdavo po 4,5 ar kažkas panašaus. Jis pasirodė puikiai pas mus, tačiau susirgo prieš pat atkrintamąsias, iškrito dviem savaitėms, nežaidė daug vėliau.

Tačiau jis puikiai įsiliejo į komandą, dabar yra kelyje ir gali kilti aukštyn. Neabejoju, kad jis mėgaujasi žaisdamas čia. Pernai žaidėme „Ryto“ arenoje ir tai buvo garsiausia arena, gal dar ir „Karšiyaka“ tokia. Žmonės čia gerbia krepšinį, J.Gorhamas sakė, kad jo situacija puiki. Jis mėgaujasi momentu.“

„Paris“ su 9 pergalėmis ir 1 pralaimėjimu žengia pirmoje grupės vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas