Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 29

Susipažinkime: kas jie, Lietuvos vardą ginsiantys 12 ąžuolų?

Kas yra aukščiausias, vyriausias, labiausiai patyręs ar didžiausią medalių kolekciją sukaupęs Lietuvos rinktinės žaidėjas? Kuri lyga ar komanda į mūsų šalies nacionalinę komandą delegavo daugiausiai savo atstovų? Kuris miestas ryškiai išsiskiria pažvelgus į rinktinės krepšininkų gimimo vietas? 15min atsako į visus šiuos ir dar daugiau klausimų prieš Europos krepšinio čempionatą pradžią.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinio rinktinė užbaigė formalumus draugiškų rungtynių maratone ir pasaulio čempionato atrankoje, o Kazys Maksvytis išsirinko 12 vyrų, kuriais remsis žemyno pirmenybių kovose Kelne ir, tikėkimės, Berlyne.

Rokas Jokubaitis, Lukas Lekavičius, Kristupas Žemaitis, Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Ignas Brazdeikis, Arnas Butkevičius, Eigirdas Žukauskas, Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas, Martynas Echodas.

FIBA nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė
FIBA nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė

Ant šių dvylikos žaidėjų pečių kris visos Lietuvos lūkesčiai, o 15min kviečia susipažinti su jais artimiau.

Aukščiausi ir žemiausi

Tarp dvylikos Lietuvos ąžuolų aukščiausias ir tvirčiausias – 213 cm ūgio Jonas Valančiūnas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

Nedaug jam ūgiu nusileidžia ir kitas Lietuvos bokštas Domantas Sabonis (211 cm), taip pat ir Vilniaus „Ryto“ priekinės linijos kolona – Martynas Echodas (206 cm).

Du metrus siekia ir trys puolėjai – Mindaugas Kuzminskas (205 cm), Eigirdas Žukauskas (201 cm) ir Rokas Giedraitis (200 cm).

Nedaug iki šios ribos trūksta ir Ignui Brazdeikiui (198 cm), Mariui Grigoniui (198 cm) ir Arnui Butkevičiui (197 cm).

Žemiausi rinktinėje – įžaidėjai. Rokas Jokubaitis (193 cm) ir Kristupas Žemaitis (192 cm) yra gan aukšti šios pozicijos krepšininkai, o Lukas Lekavičius (180 cm) veikiausiai pateks ir tarp žemiausių visame Europos čempionate.

Vidutinis Lietuvos rinktinės žaidėjų ūgis – 199,5 cm.

Vilkai ir ereliai

Kartų kaita Lietuvos rinktinėje įvyko – tai galime drąsiai konstatuoti, pažvelgę į Vokietijoje šaliai atstovausiančių žaidėjų amžių.

Nuėjus Pauliaus Jankūno, Manto Kalniečio, Jono Mačiulio ir Renaldo Seibučio kartai, vyriausias Lietuvos rinktinės narys Europos pirmenybėse bus Mindaugas Kuzminskas – jam čempionato metu bus 32-eji metai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Po jo eina krepšininkai, gimę 1992 metais: Jonas Valančiūnas, Rokas Giedraitis, Eigirdas Žukauskas ir Arnas Butkevičius. Trims pirmiesiems iš jų jau sukako 30-imt, o A.Butkevičius jubiliejų švęs spalį.

Du žaidėjai rinktinėje atstovauja 1994 m. kartai (Marius Grigonis ir Lukas Lekavičius), du krepšininkai yra ir iš 1996 m. kartos (Domantas Sabonis ir Kristupas Žemaitis).

Likę komandos nariai atstovauja skirtingoms amžiaus grupėms.

Martynas Echodas 25-erių, Ignas Brazdeikis 23-ejų, o pagrindinis rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis – vos 21-erių. Tiesa, jam dar šių metų pabaigoje sueis 22-eji.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės žaidėjų amžius

  • Mindaugas Kuzminskas – 32;
  • Jonas Valančiūnas, Eigirdas Žukauskas, Rokas Giedraitis – 30;
  • Arnas Butkevičius – 29;
  • Marius Grigonis, Lukas Lekavičius – 28;
  • Domantas Sabonis, Kristupas Žemaitis – 26;
  • Martynas Echodas – 25;
  • Ignas Brazdeikis – 23;
  • Rokas Jokubaitis – 21.

Bendras Lietuvos rinktinės žaidėjų amžiaus vidurkis – 27,3 m.

Beveik pusė – iš Kauno

Gausiausiai Europos čempionate bus atstovaujamas Kauno miestas.

Iš laikinosios sostinės į Lietuvos rinktinę prasimušė lygiai trečdalis – keturi – žaidėjai: Kaune gimė Marius Grigonis, Ignas Brazdeikis, Kristupas Žemaitis ir Martynas Echodas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Marius Grigonis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Marius Grigonis

Beje, kauniečių nacionalinėje komandoje galėjo būti ir daugiau, bet K.Maksvytis paskutinius nuo ekipos „atkabino“ Tomą Dimšą ir Gytį Masiulį.

Visi kiti rinktinės žaidėjai yra kilę iš skirtingų Lietuvos kampelių.

Po vieną žaidėją Europos čempionate turės Vilnius (Mindaugas Kuzminskas), Klaipėda (Arnas Butkevičius), Utena (Jonas Valančiūnas), Mažeikiai (Rokas Jokubaitis), Tauragė (Rokas Giedraitis), Šilutė (Eigirdas Žukauskas) ir Šilalė (Lukas Lekavičius).

Suprasti akimirksniu: kuriems miestams atstovauja rinktinės žaidėjai?

  • Kaunas – 4;
  • Vilnius, Klaipėda, Utena, Mažeikiai, Tauragė, Šilutė, Šilalė – po 1.

Sunku kuriam nors miestui priskirti Domantą Sabonį, gimusį Portlande, augusį Ispanijos pietuose, o į Lietuvą grįždavusį tik trumpiems stabtelėjimams.

Gausu LKL atstovų

Europos čempionate netrūks Lietuvos krepšinio lygos (LKL) žaidėjų.

Daugiausiai savo atstovų Lietuvos rinktinėje iš visų klubų turės Kauno „Žalgiris“ – tris: Igną Brazdeikį, Luką Lekavičių ir Arną Butkevičių. Ir tai neskaitant vyriausiojo komandos trenerio Kazio Maksvyčio bei jo padėjėjų Evaldo Beržininkaičio ir Vytauto Kailiaus.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lukas Lekavičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lukas Lekavičius

Galėjo žalgiriečių rinktinėje būti ir daugiau, bet K.Maksvytis nuo jos „atkabino“ Lauryną Birutį ir Tomą Dimšą.

Du atstovus nacionalinėje komandoje turi LKL naujokas – Alytaus „Wolves“ klubas.

Gedimino Žiemelio įkurtai „vilkų“ gaujai atstovaus Kristupas Žemaitis ir Eigirdas Žukauskas.

Du žaidėjus rinktinėje galėjo turėti ir LKL čempionas Vilniaus „Rytas“, bet K.Maksvytis tarė šeštadienį „ačiū“ Gyčiui Masiuliui, tad stipriausią praėjusio sezono Lietuvos komandą Europos čempionate atstovaus tik Martynas Echodas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Martynas Echodas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Martynas Echodas

Taigi iš viso net šeši Lietuvos rinktinės žaidėjai ateinantį sezoną lakstys ant LKL arenų parketo.

Du lietuviai žaidžia elitinės NBA lygos komandose – Domantas Sabonis („Sacramento Kings“) ir Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“).

Du lietuviai atstovauja Ispanijos ACB lygos ekipoms – Rokas Jokubaitis („Barcelona“) ir Rokas Giedraitis (Vitorijos „Baskonia“).

Vienas Lietuvos rinktinės lyderių – Marius Grigonis – reprezentuos Graikijos krepšinio lygą, nes šią vasarą sudarė sutartį su Atėnų „Panathinaikos“.

O vienas lietuvis į Vokietiją išvyks be įsipareigojimų – Mindaugas Kuzminskas šiuo metu dar nėra pasirašęs sutarties ateinančiam sezonui su jokiu klubu.

Žalgiriečiai, Ispanijos ir Graikijos klubų lietuviai ateinantį sezoną varžysis ne tik nacionaliniuose čempionatuose, bet ir Eurolygoje – iš viso pajėgiausios žemyno lygos atstovų Lietuvos rinktinėje turime šešis.

„Ryto“ centras M.Echodas žais FIBA Čempionų lygoje, o „Wolves“ atstovai varžysis FIBA Europos lygos atrankoje, per kurią sieks patekti į ketvirtu pagal pajėgumą laikomą Europos turnyrą.

Penki jau žino, ką tai reiškia

Beveik pusė Lietuvos rinktinės žaidėjų jau turi Europos čempionatų patirties.

Daugiausiai – net keturis – sykius žemyno pirmenybėse žaidė rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas. Jis debiutavo komandoje 2011 m. turnyre, vykusiame Lietuvoje, o vėliau žaidė ir 2013 m. Slovėnijoje, 2015 m. Latvijoje ir Prancūzijoje bei 2017 m. Izraelyje ir Turkijoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

Triskart Europos čempionate rungtyniavo Mindaugas Kuzminskas (2013, 2015, 2017), o po sykį jėgas išmėgino Lukas Lekavičius, Domantas Sabonis (abu 2015 m.) ir Marius Grigonis (2017 m.).

J.Valančiūnas stipriai išsiskiria tarp lietuvių ir pagal patirtis didžiuosiuose rinktinių turnyruose. Uteniškis jų yra sužaidęs aštuonis – be Europos čempionatų, jis po dukart dalyvavo pasaulio pirmenybėse ir olimpinėse žaidynėse.

M.Kuzminskas turnyruose su rinktine žaidė šešiskart, D.Sabonis ir M.Grigonis – po triskart, L.Lekavičius – dukart, o A.Butkevičius ir R.Giedraitis – po kartą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marius Grigonis

Tik keturi rinktinės krepšininkai žino, ką reiškia laimėti medalį – J.Valančiūnas ir M.Kuzminskas turi 2013 ir 2015 m. sidabro, o D.Sabonis ir L.Lekavičius – tik 2015 m. sidabro apdovanojimus Europos čempionatuose.

Debiutinis rugsėjo 1-ąją prasidėsiantis turnyras Lietuvos rinktinėje bus penkiems krepšininkams – Ignui Brazdeikiui, Kristupui Žemaičiui, Rokui Jokubaičiui, Eigirdui Žukauskui ir Martynui Echodui.

Kairiarankių delegacija

Nors sakoma, kad tik maždaug kas dešimtas žmogus pasaulyje yra kairiarankis, jų Lietuvos rinktinėje yra gerokai daugiau.

Domantas Sabonis, Ignas Brazdeikis, Lukas Lekavičius ir Rokas Jokubaitis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

Tiek kairiarankių nacionalinėje šalies komandoje per visą Nepriklausomybės laikotarpį yra buvę tik sykį – prieš trejus metus pasaulio čempionate Kinijoje, kai Lietuvos garbę gynė D.Sabonis, L.Lekavičius, Edgaras Ulanovas ir Paulius Jankūnas.

Kapitono dominavimas

Nenuostabu, kad dar nuo 2011-ųjų Lietuvos rinktinės aprangą vilkintis komandos kapitonas Jonas Valančiūnas išsiskiria tarp komandos draugų ir pagal skaičius nacionalinėje komandoje.

„Pelicans“ bokštas rinktinėje sužaidė jau 140 mačų, o oficialių susitikimų yra žaidęs 73 – tai dešimta vieta komandos istorijoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Arčiausiai J.Valančiūno yra Mindaugas Kuzminskas – puolėjas yra sužaidęs 128 rungtynes iš viso ir 58 oficialius susitikimus.

Visi kiti Lietuvos rinktinės dvyliktuko žaidėjai patirties nacionalinėje komandoje turi gerokai mažiau.

Suprasti akimirksniu: sužaistos rungtynės Lietuvos rinktinėje

  • Jonas Valančiūnas – 140;
  • Mindaugas Kuzminskas – 128;
  • Lukas Lekavičius – 61;
  • Marius Grigonis – 59;
  • Domantas Sabonis – 53;
  • Rokas Giedraitis – 47;
  • Arnas Butkevičius – 44;
  • Martynas Echodas – 23;
  • Rokas Jokubaitis – 19;
  • Ignas Brazdeikis – 12;
  • Eigirdas Žukauskas – 11;
  • Kristupas Žemaitis – 7.

Pirmauja J.Valančiūnas ir pagal rinktinėje pelnytus taškus.

„New Orleans Pelicans“ centras per daugiau nei dešimtmetį su Lietuvos apranga pelnė jau 1654 taškus. Tai leidžia jam būti šeštoje vietoje tarp visų kada nors rinktinės aprangą apsivilkusių krepšininkų – JV nusileidžia tik Artūrui Karnišovui (2235), Sauliui Štombergui (2229), Gintarui Einikiui (2033), Šarūnui Jasikevičiui (1882) ir Arvydui Saboniui (1688).

Vienintelis kitas tūkstančio taškų rinktinėje ribą peržengęs lietuvis – M.Kuzminskas. Jis su žalia apranga yra pelnęs jau 1085 taškus.

Kitų komandos narių rodikliai – gerokai kuklesni.

Suprasti akimirksniu: pelnyti taškai Lietuvos rinktinėje

  • Jonas Valančiūnas – 1654;
  • Mindaugas Kuzminskas – 1085;
  • Marius Grigonis – 471;
  • Domantas Sabonis – 464;
  • Lukas Lekavičius – 373;
  • Rokas Giedraitis – 278;
  • Arnas Butkevičius – 227;
  • Martynas Echodas – 162;
  • Ignas Brazdeikis – 154;
  • Rokas Jokubaitis – 127;
  • Eigirdas Žukauskas – 66;
  • Kristupas Žemaitis – 24.

Iš viso Lietuvos rinktinė dar nuo 1925 metų yra sužaidusi lygiai 900 rungtynių, iš kurių laimėjo 582, pralaimėjo 317, o vienas rungtynes sužaidė lygiosiomis. Dar mažiausiai penki, o daugiausiai devyni mačai jos laukia Vokietijoje netrukus prasidėsiančiame Europos čempionate.

Pirmas testas Lietuvos rinktinei – jau ketvirtadienį, kai K.Maksvyčio komanda grumsis prieš Europos čempionę Slovėniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas