Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 07

Trečias Lietuvos rinktinės varžovas – Belgijos „liūtai“

Trečiasis Lietuvos rinktinės varžovas Rygoje besitęsiančiame Europos čempionate – Belgijos komanda. „Galbūt šiose rungtynėse turime tik vieną šansą iš šimto, tačiau esame belgai ir pasistengsime juo pasinaudoti“, – apie šios dienos dvikovą su lietuviais kalbėjo belgų rinktinės strategas Eddy Casteelsas.
Axelis Hervelle
Axelis Hervelle / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiasis Baltijos šalių krepšinio egzaminas

Belgai šias žemyno pirmenybes pradėjo 67:78 nusileisdami turnyro šeimininkams latviams, tačiau antroje dvikovoje smogė iš peties – 84:55 sutrypta Estijos komanda.

Pirmadienį E.Casteelso auklėtiniams teks laikyti trečią Baltijos krepšinio egzaminą. Ir patį rimčiausią.

Kad Belgijos rinktinė Europos krepšinio žemėlapyje tampa vis grėsmingesnė jėga, ši komanda sugebėjo įrodyti prieš dvejus metus, kai Slovėnijoje užėmė galutinę devintąją vietą. Giliomis krepšinio tradicijomis garsėjančių šalių sirgalių toks pasiekimas tikrai nedžiugintų, tačiau Belgijoje ši sporto šaka nepatenka net į populiariausių penketuką, tad Liublianoje užfiksuotas pasiekimas vertinamas labai neblogai.

Stipriausių žemyno komandų forume belgai dalyvauja trečią kartą iš eilės ir tai dar vienas puikus nuoseklaus šios šalies krepšinio federacijos darbo įrodymas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Samas van Rossomas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Samas van Rossomas

Kartų kaita

Pakartoti dvejų metų pasiekimą „liūtams“, kaip vadinami šios šalies rinktinės krepšininkai, bus tikrai nelengva, nes komandai teko atsisveikinti net su trimis gana svarbius vaidmenis turėjusiais krepšininkais.

Roelis Moorsas ir Guy'us Muya baigė karjerą nacionalinėje komandoje, o Christophe'as Beghinas nesugebėjo išsigydyti traumos.

Kita vertus, komanda šį rudenį savo gretose turi amerikiečių kilmės Pirėjo „Olympiacos“ atstovaujantį Mattą Lojeskį, kuris Slovėnijoje nerungtyniavo dėl traumos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mattas Lojeski
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mattas Lojeski

Dabartinėje Belgijos rinktinės sudėtyje – 5 legionieriai ir 7 vietiniame čempionate rungtyniaujantys žaidėjai. Žinomiausi šių dienų belgų krepšininkai, be M.Lojeskio, yra Bilbao „Basket“ senbuvis Axelis Hervelle bei Valensijos „Basket“ priklausantis įžaidėjas Samas Van Rossomas.

Keletą pastarųjų metų Belgijos rinktinė susiduria su aukštaūgių problema. Ne išimtis yra ir šiemetinės pirmenybės. Aukščiausio belgų krepšininko Kevino Tumba ūgis tesiekia 206 cm, tad neabejojama, kad stiprią aukštaūgių liniją turintys lietuviai šiuo koziriu naudosis visas 40 minučių.

Šešioliktas bandymas

Europos čempionate belgai žaidžia 16-ąjį kartą. Aukščiausias šios komandos pasiekimas – 4-oji vieta 1947 metais Čekoslovakijoje vykusiose pirmenybėse.

Įdomu, kad belgai yra viena iš šešių šių pirmenybių dalyvių, kurios žaidė ir pačiame pirmajame žemyno čempionate – 1935 m. Ženevoje. Kitos penkios – Latvija, Ispanija Čekoslovakija (dabar – Čekija), Prancūzija ir Italija.

Prieš du dešimtmečius – pralaimėjimas

Iki šiol lietuviai su belgais yra sužaidę penkias tarpusavio dvikovas ir keturis kartus pergalę šventė mūsų šalies krepšininkai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonathanas Tabu
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonathanas Tabu

Vienintelį pralaimėjimą šios šalies ekipai mūsiškiai patyrė prieš dvidešimt metų, kai Belgijos Alsto mieste vykusiame mače netikėtai nusileido savo oponentams 83:85.

Įdomu, kad šiame mače net po 25 taškus pelnė Gintaras Einikis ir Darius Lukminas, o Rimas Kurtinaitis pridėjo dar 23, tačiau kitų rinktinės žaidėjų indėlis buvo per menkas.

Naujausia ligšiolinė pažintis su belgų liūtais lietuviams buvo 2013 metais. Tuomet prieš Europos čempionatą Kėdainiuose ir Kaune mūsiškiai įveikė savo varžovus atitinkamai 86:61 ir 66:53.

Antroji šių komandų dvikova Kauno sporto halėje tuomet baigėsi nedideliu skandalu. Dėl reikiamos kondicionavimo sistemos nebuvimo mačo pabaigoje krepšininkai kaip reikiant slidinėjo. Visa tai labai nepatiko Lietuvos rinktinės vyriausiajam treneriui Jonui Kazlauskui ir dar labiau paaštrino stratego ir tuometinio Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno konfliktą.

Slovėnijoje lietuviams ir belgams dar kartą teko sukryžiuoti ietis ir mūsiškiai laimėjo 86:67.

Belgijos rinktinės sudėtis
Belgijos rinktinės sudėtis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito