Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 04

Trijų parų kelionė namo: pavyzdį Europoje matęs P.Cruzas ruošiasi viruso protrūkiui

72 valandos. Tiek truko meksikiečio Pako Cruzo ir jo šeimos kelionė iš Lietuvos į gimtąjį Nogalesą. Koronaviruso nukirstas krepšinio sezonas ir užsidarinėjančios valstybių sienos pastūmėjo Vilniaus „Ryto“ legionierių ieškoti galimybių grįžti namo. Kelionė buvo ilga ir varginanti, bet atletas yra laimingas. „Esame saugūs ir esame namie, tai yra svarbiausia“, – 15min sakė P.Cruzas.
Pako Cruzas
Pako Cruzas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinio lyga valdybos posėdyje sezoną nutraukė kovo 12-ąją, o pirmąjį sezoną Lietuvoje rungtyniavęs Francisco Javieras Cruzas Saldívaras, arba kitaip „Pako“, po 10 dienų su žmona Miriam ir dviem vaikais leidosi į beveik 10 tūkstančių kilometrų kelionę namo.

Žygis prasidėjo nukeltu skrydžiu bei paskutinę akimirką gautu bilietu iš Vilniaus į Frankfurtą. Vokietijoje šeimynėlė susirado viešbutuką, nes kitas skrydis buvo numatytas tik kitą dieną.

Iš Frankfurto lėktuvu P.Cruzas kėlėsi į Meksikos sostinę, o ten – dar viena nakvynė, po kurios – kelionė į šalies šiaurę, gimtąjį Nogalesą.

„Tai buvo labai ilga kelionė namo, kuri truko tris paras. Buvo labai sunku, nes turiu du mažus vaikus. Jiems nuovargis labai jautėsi. Bet dabar mes esame saugūs ir esame namie. Tai yra svarbiausia“, – 15min namuose įsikūręs sakė Pako.

Mariači muzika Nogalese, Sonoros valstijoje, šiuo metu neskamba, bet žmonės pakankamai atsipalaidavę. Pasienyje su JAV įkurtame 220 tūkst. gyventojų turinčiame mieste kol kas užfiksuotas vos vienas koronaviruso atvejis.

„Bent tokia yra oficiali statistika“, – sako „Ryto“ legionierius.

Bendra COVID-19 statistika Meksikoje: 1510 infekuotų žmonių, 50 atvejų baigėsi mirtimi.

Paslaptingas parazitas į kaimyninę JAV šalį didele banga dar neįsiveržė. Taip, Nogaleso mieste yra uždarytų parduotuvių ir verslų, bet, pasak Pako, daug kas ir dirba.

Situacija nėra tokia, kaip Europoje, kurioje gyvenimas stabtelėjo.

„Karantinas Nogalese dar nėra griežtas, nes mieste yra tik vienas koronavirusu infekuotas žmogus. Žmonės situacijos dar nepriima rimtai, bet tikrai ne mes. Mano šeima vengia žmonių, mes izoliavomės, nes virusas ateina. Nuo Europos atsiliekame keliomis savaitėmis, tad situacija dar tik blogės. Tamsa artėja“, – vaizdžiai mintimis dalijosi P.Cruzas.

Tai buvo pirmasis meksikiečio sezonas Lietuvoje, bet pakankamai ryškus. Praėjusią vasarą vienerių metų kontraktą su „Rytu“ sudaręs 191 cm ūgio gynėjas grietai tapo vienu pagrindinių komandos lyderių.

„Viskas man buvo nauja. Pradedant nuo naujo trenerio ir komandos draugų, baigiant žaidimo stiliumi ir gynyba. Manau, kad man sekėsi gerai. Jei su šiuo treneriu ir komanda žaisčiau dar vieną sezoną, viskas būtų dar geriau“, – teigė krepšininkas.

Pako atstovaujamas „Rytas“ tik dėl nepalankaus ekipai taškų balanso nepateko į Europos taurės ketvirtfinalį, o Lietuvoje iškovojo Karaliaus Mindaugo taurės sidabrą bei tapo nutraukto LKL sezono vicečempionu.

Meksikietis tapo rezultatyviausiu Dainiaus Adomaičio kariu Europos taurėje, vidutiniškai rinkęs po 12,7 taško per susitikimą, pridėjęs dar po 2,3 atkovoto kamuolio ir 3 rezultatyvius perdavimus.

P.Cruzas daugiausiai taškų „Ryto“ ekipoje rinko ir vietinėse pirmenybėse, varžovus vidutiniškai baudęs po 11,6 taško per rungtynes.

„Mano nuomone, tai turėjome gerą sezoną, – sakė P.Cruzas. – Galėjome pasiekti geresnį rezultatą ir patekti į Europos taurės atkrintamąsias, neturiu dėl to abejonių. Bet niekas iš mūsų nesitikėjo, kad šiame turnyre mes nueisime taip toli. Lietuvos krepšinio lygoje viskas buvo neblogai, galiausiai likome antri. Pralaimėjome keletą mačų dėl kvailų klaidų.

Žinoma, „Žalgiris“ yra labai stipri komanda, strigome prieš juos, bet mes buvome antra pagal gerumą komanda šalyje. Viskas buvo gerai, apmaudu, kad sezonas baigėsi taip nelauktai.“

Tarp įsimintiniausių sezono rungtynių krepšininkas paminėjo KMT ketvirtfinalio batalijas su Utenos „Juventus“, išskyrė Panevėžio „Lietkabelį“, kuriam buvo pralaimėjęs svečiuose.

Žinoma, dėmesio susilaukė į atmintį įsirėžusios kovos su Kauno „Žalgiriu“ ar pergalės Europos taurėje prieš Krasnodaro „Lokomotiv“ ir „Monaco“.

„Tai buvo geri metai“, – reziumavo krepšininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pako Cruzas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pako Cruzas

Pako mėgavosi patirtimi Lietuvoje ir rekomenduotų draugams krepšininkams išbandyti savo jėgas čia.

Jis išskyrė taktinį klubų pasiruošimą rungtynėms.

„Nuvykęs į Lietuvą gali išmokti daugybę naujų krepšinio dalykų. Lietuvoje žaidžiamas labai sumanus krepšinis, paremtas didele taktikų įvairove. Turi suprasti krepšinį, jei nori žaisti Lietuvoje. Neužtenka būti talentingu, turi suprasti patį žaidimą. Tai gera vieta žaisti krepšinį, nes lietuviai jį labai myli. Vilnius yra puikus miestas, o sirgaliai – nuostabūs“, – sakė Pako.

Namuose užsidaręs krepšininkas laukia ne tik kada pasaulis įveiks paslaptingąjį koronavirusą, bet ir kaip išsispręs reikalai su klubu dėl atlyginimo.

„Man niekas prieš sezoną nesakė, kad jei kažkas tokio nutiks, aš negausiu atlyginimo. Klubai pasinaudojo priežastimi nutraukti sezoną ir nemokėti pinigų. Visiems sunku. Tai mūsų darbas, mes turime šeimas, kuriomis turime pasirūpinti. Juk mes netekome darbo. Aišku, dabar visiems sunku pasaulyje, ne tik krepšininkams, tad nežinau, koks variantas būtų teisingas“, – sakė „Ryto“ krepšininkas.

Atletas patvirtino gandus, kad sostinės klubas dar turi įsiskolinimų už praėjusius mėnesius, bet dėl to galvos krepšininkas nesuka. Jis išlieka ramus, kad pinigai jį pasieks.

„Atlyginimai šiek tiek vėluoja, bet neabejoju, kad jie bus išmokėti. Viskas gerai“, – sakė Pako.

Jis nenumoja ranka į galimybę grįžti į Lietuvą ir kitam sezonui, tačiau nėra linkęs skubėti.

Situacija tiek krepšinyje, tiek žmonių gyvenimuose dabar yra sujaukta, o sprendimas dėl ateities Cruzų šeimoje yra priimamas bendru sutarimu.

„Pirmiausia reikia žiūrėti, kokia bus situacija. Ar vyks čempionatai? Nežinome kada baigsis šis sezonas, nes kai kurios lygos dar nenutraukė čempionų, nežinome, kada prasidės naujas sezonas. Reikia sekti situaciją. Jei klubas ir treneris norės, kad aš grįžčiau, tuomet svarstysiu tai, kaip ir visus kitus variantus. Aš noriu priimti geriausią sprendimą sau ir savo šeimai“, – sakė P.Cruzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas