Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 15

Ukrainos klubo vadovas lietuvis pasipiktinęs: kalbos apie karą skatina legionierių išvykimą

Netylant kalboms apie galimą didžiulio masto karinę Rusijos invaziją į Ukrainą, šią šalį palieka visi užsieniečiai, įskaitant ir lietuvio Gedimino Navikausko valdomo krepšinio klubo Kijevo „Budivelnyk“ legionierius, kurių yra net aštuoni. Tiesa, Ukrainos milžino generalinis direktorius nesupranta keliamos panikos. Jis pažėrė kritikos užsienio politikams bei laukia krepšininkų sugrįžtant į treniruotes jau po savaitės.
Gediminas Navikauskas
Gediminas Navikauskas / Pauliaus Cuberos nuotr.

Kylant vis didesnei įtampai dėl galimos Rusijos invazijos į Ukrainą, specialistams ir žvalgams spėliojant, jog tai gali nutikti bet kurią savaitės dieną, Kijevo „Budivelnyk“ generalinis direktorius Gediminas Navikauskas išlieka ramus.

„Grėsmes nupaišė politikai. Ukrainoje yra ramu, saulė šviečia, o visi dirba savo darbus. Vakar parskridome iš rungtynių Zaporožėje ir treniruočių komplekse padarėme susirinkimą. Žmonės žaidžia krepšinį, žaidžia futbolą ir niekas čia apie jokį karą negalvoja. Parduotuvėse yra visko – niekas nesupirkinėja kruopų, cukraus, degtukų ar tualetinio popieriaus, – 15min sakė devynerius metus (1999–2008 m.) Kauno „Žalgiryje“ praeityje dirbęs G.Navikauskas. – Viskas ateina iš politikų lūpų. Jie kalba, kad vasario 16-ąją dieną, trečiadienį, prasidės Ukrainos bombardavimas, o kitas bombardavimas bus vasario 20-ąją dieną, kai baigsis olimpinės žaidynės. Tuomet visiems nusibos šitie politiniai bombardavimo žaidimai.“

„Šalis, kuri turėtų atremti karą su Rusija, šiandien skyrė 16 milijardų (apie 500 milijonų eurų – aut. past.) apdrausti viso pasaulio oro bendroves, kurios jau atsisako skristi į Ukrainą, kad lėktuvai galėtų skraidyti ir nebūtų panikos. Ukraina apmoka draudimą, garantuodama, jog nieko nebus“, – 15min sakė „Budivelnyk“ galva iš Lietuvos.

Vis dėlto nerimo sėkla buvo pasėta, o ji labiausiai juntama legionierių gretose. Užsieniečiai krepšininkai, įsiklausę į politikų bei artimųjų raginimus ir perspėjimus, pakuojasi lagaminus ir ruošiasi kelionėms namo.

„Amerikiečiai tiesiog verčiami išvažiuoti iš Ukrainos. Toks spaudimas padarytas, jog negalime priversti jų čia likti. Leidžiame išvežti šeimas, o tuomet žaidėjai grįš. Tai – politikų spaudimas jiems. Visus verčia važiuoti namo savo sąskaita. Kaip nori, bet važiuok. O kas jiems kompensuos atlyginimus? Juk mokesčius reikės mokėti visiems. Kas kompensuos, jeigu karo nebus? O karo tikrai nebus. Niekas Ukrainoje karo scenarijumi netiki. Čia ramu. Kaip buvo ramu, taip ir yra, bet mūsų amerikiečiams skambina šeimos nariai ir verkdami reikalauja grįžti. Vienas žaidėjas parodė, kaip jo mama verkia kruvinomis ašaromis, kad sūnus grįžtų namo. Ji jau sūnų praktiškai gyvą palaidojo“, – stebėjosi G.Navikauskas.

Kijevo klubas tikisi, jog krepšininkai grįš po savaitės, nes kovo 4-ąją dieną turi Ukrainos čempionato rungtynes, kurioms nori pasiruošti.

„Aš ramus, kad jie sugrįš. Vakar kalbėjausi su žaidėjais ir esu ramus“, – teigė G.Navikauskas.

„Budivelnyk“ komandai atstovauja aštuoni legionieriai – amerikiečiai Drew Gordonas, Alecas Brownas, Archie Goodwinas, Michaelas Stocktonas, Carlosas Done'as, žydas Israelis Kolomoisky, puertorikietis GIanas Clavelas ir Ukrainos pasą turintis amerikietis Jerome'as Randle'as.

Pastarasis krepšininkas praeityje yra rungtyniavęs ir Kauno „Žalgiryje“ (2016 m.). Jis nevyksta į JAV ir jungiasi prie nacionalinės rinktinės, su kuria ruošis pasaulio čempionato atrankos rungtynėms, kurioms dėl saugumo ruošis Latvijos sostinėje Rygoje.

Vasario 24-ąją dieną ukrainiečiai žais Ispanijoje, tuo metu vasario 27-ąją dieną ispanai turėtų atvykti į Kijevą.

Ispanijos dienraštis „Marca“ praėjusį savaitę rašė, jog Sergio Scariolo vadovaujama Ispanijos nacionalinė komanda veikiausiai į Kijevą neskris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Navikauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Navikauskas

G.Navikausko teigimu, visi Ukrainos krepšinio pirmenybių lietuviai, kaip krepšininkai Dominykas Domarkas, Antanas Udras ir du trenerių asistentais dirbantys specialistai, lieka savo klubuose.

„Aš esu čia vienas, be šeimos, bet nesijaudinu, nes tai nėra pirmas kartas. 2014-aisiais metais irgi buvo tas pats, bet situacija komandoje buvo kitokia. Tuomet turėjome svarbius ramsčius – Lavrinovičių ir Šalengą. Jie buvo labai vertinami, jų klausė ir trys komandoje buvę amerikiečiai. Dabar neturime autoriteto iš Europos“, – teigė „Budivelnyk“ generalinis direktorius.

Visus legionierius išsaugojo vienintelė Kamianskės „Prometey“, stipriausias Ukrainos klubas, rungtyniaujantis FIBA Čempionų lygoje, o vietinėse pirmenybėse neturintis nė vieno pralaimėjimo.

Tiesa, Kamianskės ekipa dėl saugumo iš Ukrainos laikinai persikėlė į Čekiją, o moterų komanda, rungtyniaujanti Europos taurėje, stovyklą surengė Bulgarijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas, Ukraina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas, Ukraina

Ukrainos čempionato vadovai šiandien, pirmadienį, turėjo rinktis į neeilinį posėdį ir spręsti dėl tolimesnio pirmenybių likimo.

„Jis vyks, viskas tvarkoje, bet laukia rinktinių langas, o iki jo klubai turi sužaisti dar po vienerias rungtynes. Gali būti, kad jos bus atidėtos, kad žaidėjai galėtų išvežti į namus savo artimuosius, – sakė G.Navikauskas. – Mes esame prieš čempionato sutrumpinimą. Esame viską sužaidę, neturėjome atidėtų mačų ir labai rimtai ruošiamės atkrintamosioms. Esame antri, bet dar nė vienerių rungtynių nesužaidėme visa sudėtimi.“

Prieš dešimtmetį Eurolygoje ir Europos taurėje rungtyniavęs „Budivelnyk“ klubas yra bundantis Ukrainos krepšinio milžinas, praėjusią vasarą sugebėjęs iš Krasnodaro „Lokomotiv“ prisivilioti ir puikiai Lietuvoje žinomą krepšininką Drew Gordoną.

„Stiprus čempionatas. Ukrainoje visos komandos turi po penkis legionierius. Nebijau sakyti, kad trys ar keturios Ukrainos komandos galėtų kautis dėl prizinių vietų Lietuvoje, – dėstė G.Navikauskas. – Dabartinė situacija viskam kirs finansiškai. Visi rėkia aplinkui apie karą, išskyrus Ukrainos vyriausybę. Prezidentas neišeina iš ekranų, jog visi nusiramintų, nes niekas nesikeičia. Tokia situacija yra jau pusmetį. Politikai visiškai negalvoja apie pasekmes. Tai gali būti blogiau nei karas – tiesiog sunaikins Ukrainą iš visų pusių.“

Nerimą dėl galimo Ukrainos puolimo pasėjo Rusijos sprendimas sutelkti daugiau kaip 100 tūkst. karių prie šalies sienų.

Pastarosiomis savaitėmis JAV prezidento Joe Bideno administracija detalizavo Rusijos specialiųjų operacijų pajėgų judėjimą prie Ukrainos sienų, atskleidė Rusijos planą sukurti suklastotą vaizdo įrašą kaip pretekstą invazijai, nupasakojo Maskvos karo planus, perspėjo, kad invazija įvyks ir nulems galbūt tūkstančius mirčių. Be to, užsiminė, esą Rusijos karininkai abejoja V.Putinu.

Tada penktadienį prezidento J.Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas Baltuosiuose rūmuose žurnalistams pareiškė, kad Jungtinės Valstijos mato Rusijos eskalavimo požymių ir kad yra „reali grėsmė“, jog prasidės kariniai veiksmai.

Kiti pareigūnai teigė, kad paskelbti nauji žvalgybos duomenys, rodantys, jog invazija gali prasidėti jau trečiadienį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apie JAV pranešimus atsiliepė kritiškai ir ne kartą ragino ukrainiečius nepanikuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas