Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03

Vienas favoritas paguldytas: rimčiausios „Ryto“ kliūtys svajonių link

Pirmąja pergale Europos taurės turnyre Vilniaus „Rytas“ tėškė ant stalo pareiškimą. Dainiaus Adomaičio vyrai nukovė ne bet ką, o vienus „EuroCup“ favoritų Malagos „Unicaja“. 24sek pasižvalgė į rimčiausias vilniečių šį sezoną Europos taurėje laukiančias kliūtis.
Mindaugas Girdžiūnas
Mindaugas Girdžiūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pastarąjį kartą Europos taurės atkrintamosiose varžybose „Rytas“ kovėsi gūdžiais 2015-aisiais, kai Vilniaus komandą ten atvedė Virginijus Šeškus.

Nuo to karto „Rytui“ tapo užkeiktas antrasis grupės varžybų etapas. Kai Rimui Kurtinaičiui nepavyko nudiriguoti vilniečių į Europos taurės ketvirtfinalį, tai tapo rimtu kryžiumi jo karjerai sostinėje.

„Ryto“ vadovų keliamas oficialus tikslas 2018-2019 m. sezonui – būtent „Top 8“ etapas. Bet galima neapsiriboti vien tokiais simboliniais tikslais. Nepamirškime, kad Europos taurės trofėjus suteikia galimybę žaisti Eurolygoje – ten sugrįžti yra didžioji „Ryto“ svajonė.

Bet dėl šio vienintelio kelialapio į prestižinį turnyrą kaunasi keli rimti žvėrys.

Taigi, kas yra šio sezono Europos taurės favoritai, kurie taps „Ryto“ kliūtimis mažesnių ar didesnių svajonių link?

VIDEO: Pasigrožėkite: triukšmingas „Ryto“ startas – su fantastišku Ch.Kramerio dėjimu

Krasnodaro „Lokomotiv“

Krasnodaro „Lokomotiv“ komanda, ko gero, yra labiausiai sunokusi šuoliui į Eurolygą.

Rusai turi vieną didžiausių biudžetų (apie 13 mln. eurų), geriausią praėjusio sezono „EuroCup“ trenerį Sašą Obradovičių ir krūvą pajėgių žaidėjų.

JaMelas McLeanas praėjusį sezoną žaidė Pirėjo „Olympiakos“, Dorrellas Wrightas prisistatė kaip mirtinas snaiperis Bambergo „Brose“ klube, Mateuszas Ponitka yra Lenkijos rinktinės žvaigždė, o Vitalijus Fridzonas įneš Maskvos CSKA ir „Chimki“ sukauptos patirties.

Isaiah Whiteheadas 2016-2017 m. sezoną sužaidė 26 rungtynes „Brooklyn Nets“ starto penkete, o JaJuanas Johnsonas „Lokomotiv“ žaidėjams galėtų pristatyti „EuroCup“ pergalės receptą: su Stambulo „Daruššafaka“ jis praėjusį sezoną tapo Europos taurės čempionu ir rinko vid. 13,9 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio.

Įvertinus sudėtį ir trenerį, „Lokomotiv“ Eurolygoje galbūt net būtų tarp komandų, kurios siektų vietos stipriausiųjų aštuonete.

Malagos „Unicaja“

Galima tikėtis, kad sezono metu „Unicaja“ įjungs tikrai aukštesnę pavarą. Vilniuje andalūzai parodė gan chaotišką ir kiek primityvoką krepšinį. Potencialo keistis yra.

Pirėjo „Olympiakos“ rungtyniavęs Brianas Robertsas Vilniuje pelnė 13 taškų, bet prisistatė blankiai su net 6 klaidomis.

Matthias Lessort'as į „Ryto“ krepšį sukratė 16 taškų, bet jo bicepsai pajėgūs surinkti daugiau nei 1 atšokusį kamuolį, kaip Vilniuje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mathiasas Lessortas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mathiasas Lessortas

Kyle'as Wiltjeras dar mokosi gintis Europoje ir susipažįsta su fizišku krepšiniu, bet antrojo sezono pabaigoje Senajame žemyne gali tapti vis pavojingesniu ginklu, ypač įvertinant jo ūgį (208 cm) ir taiklią ranką.

Andalūzai neturi išskirtinių žvaigždžių, bet užsukusi greitą žavų simpatišką žaidimą, kuriuo buvo trumpai blykstelėjusi prieš „Rytą“, „Unicaja“ turi potencialo dalyvauti Europos taurės trofėjaus lenktynių finišo tiesiojoje.

„Valencia“

Tituluočiausias „EuroCup“ klubas. Jokia kita Europos taurės komanda savo trofėjų lentynoje neturi trijų šio turnyro čempionų titulų. Bet žaidžia ne statulėlės, o žaidėjai. Tokių Valensijoje irgi yra.

Didžiausias iššūkis laukia naujojo trenerio Jaume Ponsarnau, kuris pakeitė Txusą Vidorretą ir dar nedirbo tokio lygio komandoje.

„Scanpix“ nuotr./„Valencia“
„Scanpix“ nuotr./„Valencia“

Savo rikiuotėje jis turės du „Valencia“ senbuvius – didžiulę jėgą varžovų baudos aikštelėje Bojaną Dubljevičių bei veteraną gynėjų grandyje Rafą Martinezą. Kaip simboliška – 26-erių juodkalnietis ir 36-erių ispanas yra du rezultatyviausi krepšininkai Europos taurės turnyro istorijoje.

Šalia jų svarbiausius vaidmenis turėtų užimti snaiperis įžaidėjas Samas Van Rossomas, gynėjas Mattas Thomasas, perspektyvus puolėjas Alberto Abalde ir universalus aukštaūgis Willas Thomasas.

„Valencia“ neturi žvaigždžių, bet Ispanijos ekipa išlaikė net 11 pernykštės sudėties žaidėjų ir tas tarpusavio supratimas gali tapti jų stiprybe.

Kazanės UNIKS

Už dvi žinomas Ispanijos organizacijas vis tiek rimčiau atrodo rusų milijonai.

Kazanės UNIKS, kurio nuošalioje tvirtovėje kitame Europos taurės ture kaip tik svečiuosis Vilniaus „Rytas“, turi solidų legionierių paketą.

Įdomiausiai atrodo gynėjų grandis, kurią sudarys „Portland Trail Blazers“ žvaigždės CJ McCollumo brolis taškų medžiotojas Errickas McCollumas ir „Žalgirio“ bei kitų Eurolygos klubų radare buvęs Pierria Henry. Su praėjusį sezoną efektyviai rungtyniavusiu gynėju Jamaru Smithu, pirmos klasės šios grandies žaidėjų, atrodo, daugiau, nei reikėtų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas ir Ericas McCollumas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas ir Ericas McCollumas

Svarbu, kad komandoje liko nemažai pernai joje rungtyniavusių krepšininkų ir tai gali tapti faktoriumi. Tačiau UNIKS sėkmė labai priklausys nuo to, kaip veiks gynėjų ir aukštaūgių jungtis.

Sankt Peterburgo „Zenit“

Komanda su, ko gero, ryškiausia Europos taurės žvaigžde.

Sankt Peterburgo „Zenit“ klubas bus įdomus ir kitoje Atlanto pusėje. Vien todėl, kad joje nutūpė net 55 taškus vos septintosiose savo NBA rungtynėse pelnęs Brandonas Jenningsas.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Brandonas Jenningsas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Brandonas Jenningsas

Tiesa, gynėjui nepavyko išsilaikyti stipriausioje krepšinio lygoje, nors ten jis turėjo solidų karjeros 14,1 taško vidurkį. Bet kai 2015-aisiais jam plyšo Achilo sausgyslė, per tris NBA sezonus jis pakeitė 5 komandas ir nebesurado savo vietos.

Su kitu NBA žaidusiu rusu Sergejumi Karasiovu – „Zenit“ trenerio Vasilijaus Karasiovo sūnumi, B.Jenningsas sudarys galingą jėgą prie perimetro.

„X faktoriai“

Yra dar bent kelios įdomios Europos taurės komandos, kurias pavasarį galime išvysti Europos taurės ketvirtfinalyje.

Į akis krenta Belgrado „Crvena zvezda“ branduolys su įžaidėju Joe Raglandu, buvusiu „Ryto“ legionieriumi Billy Baronu, žinomu graiku Stratu Perperoglou ir Eurolygoje besistumdžiusiu Maiku Zirbesu.

„Top 8“ pretendentų rate tikrai matysime Vilerbano „ASVEL“ su Mantu Kalniečiu ir Berlyno „ALBA“ su Roku Giedraičiu. Nors jų komandos neatrodo sutvertos čempionų titului, jos pajėgios grumtis atkrintamosiose.

VIDEO: Rokas Giedraitis svariai prisidėjo prie Berlyno ALBA sėkmingo starto Europos taurėje

Zagrebo „Cedevita“ bus visai ne kroatiška, kai jos vairą perėmė ispanas Sito Alonso, atsivežęs į komandą buvusį žalgirietį Augusto Limą, ispaną Pablo Aguilarą, brazilą Vitorą Benitę, keletą intriguojančių amerikiečių.

Turino „Fiat“ žaidimo vadžios patikėtos NBA įžymybei 78-erių amerikiečiui Larry Brownui.

Į Europos krepšinio žemėlapį grįžo du sezonus antrajame Turkijos divizione rungtyniavęs Ankaros „Turk Telekom“ klubas. Jis gali nustebinti ne tik dviem antikvarinėmis pavardėmis – Kaya Pekeriu ir Enderu Arslanu, bet ir įdomiais vasaros pirkiniais: Turkijos ekipoje rasite Eurolygos arenose praėjusį sezoną rungtyniavusius Vladimirą Štimacą, Kenny Gabrielį, taip pat Sylveną Landesbergą ir Reggie Reddingą.

View this post on Instagram

COLD! ❄️

A post shared by 7DAYS EuroCup (@eurocup) on

Pjūvis

Europos taurėje šį sezoną bus daug komandų, kurios turi savyje kažką įdomaus, bet tuo pačiu ir neužbaigto.

„EuroCup“ ringe mažai tokių pilnai sukomplektuotų klubų kaip Krasnodaro „Lokomotiv“, kurie dar prieš susirėmimą atrodo gerokai didesni ir stipresni už kitus.

Tai reiškia šansą Vilniaus „Rytui“, kuris dar kol kas sunkiai prognozuojamas. Jeigu Dainiui Adomaičiui vadovai nupirks porą aukšto lygio žaidėjų, Lietuvos klubą vėl matysime įdomiausiame Europos taurės kovų etape.

Tokioje lygioje Europos taurėje viską lems detalės: vienas kitas pasiteisinęs ar nepasiteisinęs pirkinys, vienas kitas geresnis ar blogesnis trenerių štabo sprendimas, vienas kitas auksinis ar juodas vakaras.

VIDEO: „Ginčas“ su Broliu: „Rytas“ ar „Žalgiris“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai