Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 04

„Žalgirio“ dėlionės procesą apžvelgęs P.Jankūnas: „Vasaros tikslas – išlaikyti branduolį“

Praėjusią vasarą krepšininko karjerą baigęs Paulius Jankūnas pernelyg daug laisvo laiko neturėjo, iškart užsivilkęs Kauno „Žalgirio“ sporto direktoriaus kostiumą ir nėręs į darbus klubo biure Nemuno saloje. Praėjo daugiau nei pusmetis, o Jankis jaučiasi įsibėgėjęs naujose pareigose. Bet didžiausi darbai – artimoje ateityje, kai „Žalgiris“ sieks išlaikyti pagrindinį branduolį žaidėjų, kurie šį sezoną stebina visus Europoje.

Profesionalaus krepšininko karjerą 38-erių metų amžiaus Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) žiedų valdovas Paulius Jankūnas jau paliko užmarštyje, visiškai įsijautęs į naujus jam klubo sporto direktoriaus darbus Kauno „Žalgirio“ biure.

Siekdamas neužsiaugint pilvuko, jis dieną pradeda „Žalgirio“ arenos treniruoklių salėje, o tuomet prisėda prie kompiuterio ir atsakinėja susikaupusius laiškus.

P.Jankūno atsakomybių lauke – įvairių prezentacijų kūrimas, bendravimas su agentais ir skautas, kasdieniai susirinkimai su krepšinio skyriaus žmonėmis bei pastovus buvimas šalia komandos ir nuolatinis planavimas.

„Dabar yra daug bendravimo, kurio krepšininko karjeros metu būdavo kur kas mažiau, kai tiesiog pamėtydavau į krepšį, pamiegodavau, sukaupdavau energiją ir ruošdavausi rungtynėms. Dabar pamačiau, kas vyksta aplink rungtynes ir kaip bendrauja klubo darbuotojai. Klubai turi ryšį, o bendravimas yra gan artimas ir su konkurentais, – 15min pasakojo Paulius Jankūnas. – Per šį laiką spėjau susipažinti su daugybe naujų dalykų. Dienotvarkė ir kasdieniai darbai jau yra aiškūs. Su Pauliaus Motiejūno ir visų organizacijoje dirbančių žmonių pagalba mano akiratis prasiplėtė. Dabar yra lengviau ir kai kuriuos dalykus jau darau automatiškai. Žinoma, yra ir naujų dalykų ir situacijų, tad tenka paklausti, kaip tokiose situacijose elgiasi Paulius (Motiejūnas). Be abejo, kad yra dar ką išmokti, nes per pusmetį visko neišmoksi. Pradžioje man visi dalykai atrodė nauji. Krepšinyje nesu naujokas, bet dabar krepšinį matau iš kitos pusės. Galbūt man buvo lengviau nei žmogui, kuris ateina į tokią poziciją ne iš krepšinio pasaulio. Aš daug ką žinau, tik klausimas – kaip šiose situacijose elgtis ne krepšininkui, o sporto direktoriui? Kažko labai sunkaus adaptuojantis naujoje pozicijoje nebuvo, bet viskas tiesiog iš kitos pusės.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

P.Jankūno pirmtaku „Žalgirio“ sporto direktoriaus pozicijoje buvęs kitas garsus šios komandos žaidėjas Robertas Javtokas pasakojo apie sunkų šuolį ant naujų karjeros rogių, kai sėdėjimas biure prie kompiuterio buvo sudėtingas. Jam trūko taip įprasto pietų miego, išgeriamos kavos puodelių per dieną skaičiai buvo rekordiniai. Tačiau šių bėdų ilgametis Kauno komandos kapitonas nejaučia.

„Niekada nebuvau didelis miegalius, – šyptelėjęs sakė P.Jankūnas. – Man tikrai nėra sunku baigus karjerą sėdėti biure. Akys tikrai nesimerkia.“

Paulius Motiejūno dešiniąja ranka tapęs Jankis praėjusią vasarą daugiau iš šono stebėjo „Žalgirio“ komplektaciją, o nuo šio sezono starto rimtai kibo į darbus.

Jis prisidėjo ir prie to, jog viduryje sezono į Nemuno salą nutūptų du naujokai – Isaiah Tayloras ir Achille Polonara.

„Tai nėra mano vienintelio pirkiniai, – 15min sakė P.Jankūnas. – Pas mus organizacijoje taip nevyksta, kad ateina vienas žmogus ir pasako, ką reikia pirkti. Žinoma, svariausi žodžiai yra Pauliaus ir trenerio Kazio Maksvyčio. Natūralu, kad treneris turi labai svarbų žodį, nes jis turės tą žaidėją leisti žaisti ir žinoti, kaip geriausiai jį išnaudoti aikštelėje. Turime mes ir skautą Eriką Kirvelaitį, kuris, jeigu reikia, mūsų stebimų žaidėjų sąrašą atnaujina ir pateikia mums naujausią statistiką, kaip tiems žaidėjams sekasi. Šie pirkiniai nebuvo vieno žmogaus sprendimas. Tai bendras mūsų darbas.“

nuotr. zalgiris.lt/Paulius Jankūnas ir Paulius Motiejūnas
nuotr. zalgiris.lt/Paulius Jankūnas ir Paulius Motiejūnas

„Mūsų kito sezono komandos komplektacijos tikslas – kuo labiau išlaikyti esamą žaidėjų branduolį, – sakė P.Jankūnas. – Didelė žaidėjų rotacija kenkia komandai ir rezultatams. Kuo esi stabilesnis, tuo yra lengviau, o ne kaip pernai, kai prisirašėme daugybę naujų žaidėjų ir vargome visą sezoną. Ir treneriams yra lengviau dirbti, kai yra pastovumas. Negaliu sakyti, kas išvažiuos, o kas liks, bet tikrai turime žaidėjų, kurie pasikėlė vertę ir tapo įdomesni kitoms komandoms. Žinoma, stengsimės išlaikyti kuo daugiau „Žalgirio“ žaidėjų artėjančią vasarą.“

15min prenumeratoriams skirtame PIKENROLO KLUBE dalyvavęs „Žalgirio“ sporto direktorius Paulius Jankūnas papasakojo apie Manto Kalniečio sprendimą eiti į futbolą, siekį išsaugoti „Žalgirio“ žaidėjų branduolį vasarą, Keenano Evanso asmenybę ir šansus jį išlaikyti, „galvos skausmą“ dėl gerėjančio Igno Brazdeikio žaidimo, stringantį Achille Polonarą, Motiejaus Krivo vasaros sprendimą, sirgalių numylėtinį Arną Butkevičių bei pastoviai perpildytos Nemuno salos paslaptį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas