Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 13

„Žalgirio“ ėjimai – L.Kleizos ir R.Kurtinaičio akimis: „Velnias slypi detalėse“

Skaudų niuksą Jonavoje patyręs ir galimai namų aikštelės pranašumą Lietuvos krepšinio lygos (LKL) atkrintamosiose praradęs Kauno „Žalgiris“ paspaudė avarinį signalą ir nelaukdamas vasaros pasamdė jau trečią strategą šį sezoną. Gesintuvą į rankas paėmė ilgai su „Žalgiriu“ jau sietas Kazys Maksvytis. Ar darbėniškiui pavyks išlaviruoti kursą pametusį Lietuvos čempionų ekipą, 15min laidoje PIKENROLAS diskutavo Linas Kleiza ir Rimas Kurtinaitis.

Kauno „Žalgiris“ netikėtai pametė pirmąją vietą LKL čempionate, o visų akys nukrypo į vyriausiąjį trenerį Jure Zdovcą.

Savaitę laiko po paskutinių Eurolygos sezono rungtynių su Belgrado „Crvena zvezda“ turėję žalgiriečiai užspringo Jonavoje, kurioje per pratęsimą 100:97 triumfavo Virginijaus Šeškaus diriguojama bei legionierių Juano Palacioso ir Emmanuelio Lecomte'o vedama „CBet“.

Tai buvo trečias kartas LKL istorijoje, kai lygos debiutantė įveikė čempionus, be to, pirmas kartas per septynerius metus, kai „Žalgiris“ šalies pirmenybėse fiksuoja pralaimėjimų atkarpą.

15min šaltiniai kalba apie sušlubavusį vadovybės ir žaidėjų pasitikėjimą strategu iš Slovėnijos, kuris sezono pradžioje pakeitė austrą Martiną Schillerį.

„Matyti, jog Jure Zdovcas buvo praradęs komandą. Žmonės kalba, kaip jis nesuvaldė komandos prieš Jonavos „CBet“ – rotacijos, keitimai... Apie ką mes kalbame? Čia yra „Žalgiris“, žaidėjai turėjo pasirodyti šiose rungtynėse nusiteikę rimčiau, nei kad buvo. Tai nebuvo trenerio problema. Kalbama, kad „Žalgiryje“ yra daug veteranų, kurie laiko rūbinę. Tai kaip jie leidžia nuvažiuoti į Jonavą ir prarasti namų aikštės pranašumą? Paulius pyksta ant J.Zdovco, bet gal reiktų pirmiausia pykti ant savęs ir pasitraukti nuo klubo formavimo reikalų?“ – 15min laidoje PIKENROLAS rėžė Linas Kleiza.

„Galvoju, kad „Žalgiris“ sužaidė vienas geriausių sezono rungtynių paskutiniame mače Eurolygoje. Buvo daug emocijų, skaičiau, jog žaidėjai eis ir po bokalą alaus išgerti, nes Jankis baigė karjerą Eurolygoje. Susidėjo daug dalykų. Nežinau, kaip ši savaitė buvo praleista, bet pasekmės yra tokios“, – pridėjo Rimas Kurtinaitis.

Apie Kazio Maksvyčio ir „Žalgirio“ susitarimą informacija žiniasklaidoje pasirodė prieš daugiau nei dvi savaites, tačiau įvykiai Jonavoje pastūmėjo klubo vadovybę nedelsti ir imtis ryžtingų veiksmų dar balandžio mėnesį.

Kauno klubas išplatino pranešimą, jog su Lietuvos rinktinės treneriu sukirto rankomis dėl trejų metų kontrakto pagal formulę „2+1“.

Kaip dėl pirminės informacijos žiniasklaidoje galėjo jaustis Jure Zdovcas, puikiai žino Rimas Kurtinaitis, kuris tokioje situacijoje buvo 2018-aisiais Vilniaus „Lietuvos ryte“.

Tuomet pusfinalio serijos metu su Klaipėdos „Neptūnu“ krepšinio visuomenę Lietuvoje pribloškė žinia, jog Kurčio dienos sostinėje yra suskaičiuotos, o jį po sezono pakeis Dainius Adomaitis.

„Galvoju, kad buvo ne laiku ištransliuota trenerių keitimo situacija. Man panašiai buvo nutikę „Ryte“, kai dirbome kartu su Linu. Tokie dalykai nėra gerai nei komandai, nei treneriui. Jure Zdovcas atėjo viduryje sezono. Aš pažįstu jį asmeniškai – jis dirbo taip, kaip gali dirbti. Vienu metu reikalai buvo pagerėję, bet sunku grįžti po tiek pralaimėjimų, o dar buvo sukritę daug traumų ir kitų dalykų į vieną vietą. Galvoju, kad pabaigoje su juo buvo pasielgta ne visiškai sąžiningai, – kalbėjo R.Kurtinaitis. – Kazys tęs darbus ir kitame sezone. Yra toks pasakymas, kad šis sezonas jau bus toks, koks bus, o kitą sezoną jau duosime. Taip sako visi klubai, bet „Žalgiris“ nėra tokia komanda, kad galėtų galvoti, jog bus taip, kaip bus. Manau, kad Kazys duos impulsą, nes „Žalgiris“ turi žaidėjų. Jiems gal trūko žaidėjų žaisti Eurolygoje, bet LKL jie turi jų užtektinai. Prognozuoti ką nors yra sudėtinga, pasižiūrėsime po sezono, blogas ėjimas buvo ar geras.“

„Kazys yra tikras kareivis. Ateiti į klubą tokiu laiku ir tokioje situacijoje... Susitarė ir eina gelbėti. „Žalgiris“ pakeitė tris trenerius per sezoną, kad galiausiai laimėtų LKL. Neduok Dieve, jei Kazys pralaimės. Pasirašė trejų metų sutartį, o darbai prasidėtų šitaip... Galvojate, jog sirgaliai džiaugtųsi ir atleistų Kaziui? Atleistų pora rungtynių, bet ne daugiau. Nė vienas treneris nenori ateiti į komandą balandžio gale“, – sakė L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Kurtinaitis – iššūkis K.Maksvyčiui, „Žalgirio“ dėlionė ir lenktynės LKL

Ar žaidėjai galėjo prarasti tikėjimą Jure Zdovcu?

„Suprantu, kai taip būna su LeBronu Jamesu, bet ne tuomet, kai tu esi paskutinis Eurolygoje. Man jie neatrodė praradę tikėjimą J.Zdovcu, kai nukalė „Crvena zvezda“ namuose, – teigė L.Kleiza. – Tu negali pralaimėti Jonavai, nes nori turėti namų pranašumą. Kuo labiau žiūri, neatrodo, jog „Žalgiris“ savo žaidimu įtikintų. Jie tikrai yra LKL favoritai, bet mes niekada nežinome, ką iš jų gausime. Pasakykite nors vieną komandą, kuri pakeitusi tris trenerius turėtų gerą sezoną?“

„Nors „Rytas“ laimėjo du kartus, favoritas yra „Žalgiris“. Bet „Žalgiris“ negali pradėti kito sezono, jei nelaimės šito. Tai ne ta komanda. Ji neturi teisės nelaimėti“, – pridėjo R.Kurtinaitis.

Užkulisiuose kalbama apie pasenusią J.Zdovco retoriką ir metodiką, o vienas 15min šaltinis „Žalgiryje“ slovėną įvardijo „krepšinio dinozauru“, kurio Eurolygoje daugiau niekada nebebus.

„Kas yra senas ar jaunas krepšinis? Aš nesuprantu. Atėjo 70-metis Dušanas Ivkovičius ir su „Olympiakos“ laimėjo Eurolygą. Atėjo Jonas Kazlauskas ir laimėjo du Europos čempionatų sidabrus. Kiek jam tada metų buvo, 60? Jis irgi žaidė seną krepšinį“, – replikavo J.Zdovcą asmeniškai pažįstantis R.Kurtinaitis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jure Zdovcas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jure Zdovcas

Pastarąjį kartą tris trenerius per sezoną „Žalgiris“ turėjo 2013–2014 metų sezone, kai karjerą vilkint žaliai baltus marškinėlius užbaigė Šarūnas Jasikevičius

Tuomet darbus sezono pradžioje pradėjo Iliasas Zourosas, bet jis buvo atleistas vos po antrųjų Eurolygos rungtynių. Graiką pakeitė Saulius Štombergas, kuris irgi iki sezono galo neišbuvo.

Paskutiniu gelbėtoju tapo Gintaras Krapikas, atvedęs „Žalgirį“ iki LKL sosto, nors taurėje Panevėžyje ir buvo užimta trečioji vieta.

Būtent 60-metis G.Krapikas tapo dešiniąja K.Maksvyčio ranka „Žalgiryje“. Jis bus tas žmogus, kuris ruoš komandą kitam Eurolygos sezonui, kai pagrindinis treneris kausis Europos čempionate su Lietuvos rinktine.

„Jie ieškojo trenerio asistento su patirtimi. Gintaras turi didelę patirtį, bet ar jis yra dirbęs šiuolaikinėje Eurolygoje? Viena kertinių „Žalgirio“ sėkmių bus geras trenerių štabas ir geri asistentai“, – sakė L.Kleiza.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gintaras Krapikas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Gintaras Krapikas

K.Maksvyčio paskyrimas nėra vienintelis oficialus pastarojo meto „Žalgirio“ ėjimas.

Sutartis su klubu pratęsė du kertiniai šio sezono krepšininkai – Edgaras Ulanovas ir Lukas Lekavičius. Pirmasis sudarė dvejų metų kontraktą, antrasis – net trejų.

Šį sezoną 30-metis E.Ulanovas Eurolygoje rinko po 8,2 taško ir po 11,2 naudingumo balo.

Tuo metu 28-erių įžaidėjas fiksavo po 10,2 taško, 4,2 rezultatyvaus perdavimo ir 10,9 naudingumo balo.

„Tai buvo privaloma padaryti, nes jie buvo šio sezono komandos varikliukai, – sakė R.Kurtinaitis. – Kaip ir visada, Ulia iki Naujųjų metų nelabai kruta, o tuomet pradeda. Jis šįmet paliko gerą įspūdį. Visada reikia turėti vietinių žaidėjų, kurie turėtų stuburą, o šie žaidėjai yra lyderiai. Apie L.Lekavičių net nekalbu – jam visas sezonas buvo geras. Galvoju, kad geras „Žalgirio“ pasirinkimas.“

„Išlaikyti branduolį reikia, bet, kaip sakoma, velnias slypi detalėse. Aš nežinau, kokios buvo sudarytos sutartys. Jei sąlygos yra geros, nejaukia komandos ateities, galės nusipirkti daugiau gerų žaidėjų ir neverks, kad neturi pinigų, tada viskas gerai“, – pridėjo L.Kleiza.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas

Apie „Žalgirio“ esamų ir dominančių žaidėjų situaciją 15min rašė praėjusią savaitę.

L.Kleiza ir R.Kurtinaitis siūlo likti prie komandos komplektacijos modelio, kuris puikiai veikė prie Šarūno Jasikevičiaus – ne ieškoti žvaigždžių rinkoje, o jas patiems pasigaminti.

„Manau, kad jie turėtų grįžti prie to, ką jie jau turėjo. Reikia jaunesnės ir atletiškesnės komandos, o tai padaryti bando visi. Geros komandos susiperka gerus žaidėjus, tad reikia ieškoti potencialo žemesniame lygyje“, – teigė L.Kleiza.

„Visiškai sutinku su Linu. Vieni treneriai yra mokytojai, kiti – tik treneriai. Vieni superka gerus žaidėjus ir nori kažkokio gero rezultato, kiti yra mokytojai, kaip Šaras, kurie ieško perspektyvių žaidėjų. Aš ir galvoju, kad tai teisingiausias sudėties komplektavimo modelis net ir turtingoms komandoms – ieškoti norinčių į NBA patekti žaidėjų, o ne baigusių žaisti NBA, kurie ieško dramblių kapinių, kad galėtų jose numirti. „Žalgiris“ turi pagrindinį kozirį – Eurolygą. Klubas turi labai gerą startinę poziciją jauniems žaidėjams iššauti į viršų. Panašiai anksčiau darydavo „Partizan“ klubas, iš kurio žaidėjai kildavo aukštyn. Bet su tokiais žaidėjais reikia dirbti, nežinau, ar Kazys mokės dirbti. Visada yra lengviau žaisti su meistrais“, – sakė Kurtis.

Visa 15min laida su L.Kleiza ir R.Kurtinaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Kurtinaitis – iššūkis K.Maksvyčiui, „Žalgirio“ dėlionė ir lenktynės LKL

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas