Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11

„Žalgirio“ kelyje – „aštrus italų meškiukas“, besibeldžiantis į Eurolygos trenerių elitą

Antradienio vakarą Vokietijoje Kauno „Žalgiris“ turės galimybę pakilti iš Eurolygos lentelės dugno, bet tam reikės pergudrauti trenerį Andrea Trinchierį ir įveikti Miuncheno „Bayern“. Bavarijos klubo strategas – vienas ryškiausių Senojo žemyno specialistų, garsėjantis ne tik sumanymais aikštelėje, bet ir emocijų protrūkiais, kurie nuskamba per visą Europą. Nuomonėmis apie aikštingąjį „Bayern“ italą 15min laidoje PIKENROLAS dalijosi Linas Kleiza ir Benas Matkevičius.

Tris pralaimėjimus iš eilės patyręs, o tuomet dar trijų savaičių priverstinę pertrauką dėl COVID-19 protrūkio Eurolygoje turėjęs Kauno „Žalgiris“ ant pergalingų bėgių šokti mėgins antradienio vakarą Vokietijoje.

Jure Zdovco auklėtiniai 21.30 valandą Lietuvos laiku „Audi Dome“ arenoje susikibs su irgi trejas rungtynes paeiliui pralaimėjusiu Miuncheno „Bayern“.

Vyšninės spalvos Bavarijos komandos marškinėlius vilki tokie garsūs žaidėjai kaip Vladimiras Lučičius, Othello Hunteris, Darrunas Hilliardas, DeShaunas Thomasas ar buvęs žalgirietis Augustine'as Rubitas, tačiau ryškiausia „Bayern“ klubo figūra stovi šalia aikštelės.

53-ejų italas Andrea Trinchieri vyriausiojo trenerio duoną kremta nuo 2004-ųjų metų, Eurolygoje dirba jau septintąjį sezoną, o dabar yra linksniuojamas tarp geriausių Senojo žemyno strategų, kuris galėtų ateityje tapti ir Dimitrio Itoudžio įpėdiniu Maskvos CSKA klube.

„Intelektualus treneris, kuris kiekvienoje gynyboje ar puolime iš žaidėjų reikalauja aukščiausio lygio koncentracijos. Labai griežtas ir labai agresyvus, nebijantis eiti ir į viešus konfliktus. Andrea nelaiko emocijų, nelaiko ir žodžių už liežuvio. Jis labai gerai kalba – labai filosofiškai ir labai metaforiškai moka paaiškinti situacijas. Jis į situacijas žvelgia kitaip. Andrea moka visai kitaip nupasakoti visą norimą paveikslą, įpaišydamas visai kitas spalvas, – 15min laidoje PIKENROLAS apie Andrea Trinchieri kalbėjo tarptautinis „Boston Celtics“ skautas Benas Matkevičius. – Andrea žaidėjus įpareigoja padaryti tai, kas buvo nutarta. Jis išsireikalauja. Net ir su mažesnio biudžeto komandomis A.Trinchieri lūkesčius viršija.“

„Jis ne visada viršija lūkesčius. Praėjusį sezoną pirmą kartą prasibrovė į Eurolygos atkrintamąsias“, – replikavo kitas PIKENROLO dalyvis Linas Kleiza.

Po istorinio „Bayern“ patekimo tarp stipriausių aštuonių Eurolygos komandų A.Trinchieri teigė, jog išgers olimpinį baseiną vyno. Tai viena iš daugelio skambių trenerio citatų.

Per karjerą Eurolygoje A.Trinchieri stovėjo prie trijų klubų vairo – Kantu „Bennet“, Bambergo „Brose“ ir Miuncheno „Bayern“. Su šiomis ekipomis strategas iškovojo 72 pergales ir patyrė 86 pralaimėjimus.

„Andrea išlaikė Bambergo klubo lygį, kai išvyko Chrisas Flemingas. Nebuvo lengva, nes tuomet Miunchenas turėjo kylančią komandą, o Berlyno ALBA irgi buvo stiprus konkurentas, – sakė B.Matkevičius. – Andrea turi sistemą, kurią naudoja pagal turimus žaidėjus. Tarp trenerių kalbama, kad jis yra žaidėjų išsidėstymo aikštėje karalius. Pagal žaidėjų stiprybes ir silpnybes treneris išsireikalauja tinkamo jų išsidėstymo aikštelėje. Jis gali pabrėžti stiprybes arba paslėpti silpnybes. Labai aukšto lygio treneris puolime pagal žaidėjų išsidėstymą.

Kalbant apie treniruotes, jis labai gerai ištreniruoja žaidėjų įpročius ir įgūdžius. Atsiranda automatizmas – kur turi eiti žaidėjas, jei kažkas prasiveržia, ir kaip atrodo kitų žaidėjų išsidėstymas. Jis nori automatinio situacijų skaitymo. Gynyboje – dideli lūkesčiai. Jis mato, kur yra skylės ir kaip reikia jas užkamšyti, iš kur turėtų ateiti pagalba. Per savo principus ir užsispyrimą Andrea iš žaidėjų išsireikalauja tai, ko nori.“

Euroleague.net/Andrea Trinchieri
Euroleague.net/Andrea Trinchieri

A.Trinchieri turėjo ir stiprių sezonų Europos taurėje.

2014-aisiais metais su Kazanės UNIKS jis krito šio turnyro finale ir buvo pripažintas geriausiu sezono treneriu. 2020-aisiais su Belgrado „Partizan“ aikštingasis italas pasiekė Europos taurės ketvirtfinalį, bet sezoną nutraukė iš Uhano atslinkusi COVID-19 pandemija.

„Kazanė visada buvo elitinė Europos taurės komanda, visada turinti didžiulį biudžetą. Jie visada maišydavosi tarp favoritų, – sakė L.Kleiza. – Bet mes su „Rytu“ nugalėjome A.Trinchierį, kai A.Parachouskis įmetė pergalingą metimą Belgrade.“

VIDEO: PIKENROLAS: kritęs Lino Kleizos rekordas, ko trūksta „Rytui“ ir diskusija dėl gerų trenerių

Eurolygos turnyre su Kauno „Žalgiriu“ šiam specialistui susidurti teko vienuolika kartų. Lietuvos čempionus A.Trinchieri įveikė šešis kartus.

Pastarasis kartas buvo praėjusį spalį, kai Nemuno salą „Bayern“ paliko laimėdamas 75:73.

„Būtų įdomu pamatyti, ką jis gali padaryti su elitine komanda, nes tokios A.Trinchieri dar nėra treniravęs. Negaliu jo reitinguoti tarp elitinių trenerių, kai jis tokios ekipos nėra treniravęs. Viena yra treniruoti „Bayern“, kita yra treniruoti komandas, kurios turi reikalavimus visada laimėti. Tai visai kitas dalykas, – dėstė L.Kleiza. – Andrea Trinchieri yra emocionalus treneris, o tai man patinka. Jis mėgsta pakalbėti. Mėgsta ir žaidėjus pamušti, ypatingai jaunus. Atrodo toks meškiukas, turėtų būti linksmas vyrukas, bet yra aštrus. Labai aštrus strategas.“

Praėjusių Kūčių išvakarėse nesėkme prieš Vitorijos „Baskonia“ pažymėtoje dvikovoje A.Trinchieri smogė į pilvą 20-mečiui Jasonui George'ui, o vėliau jį pastūmė į nugarą.

Pagal technines pražangas Eurolygos trenerių gretose A.Trinchierį (5), lenkia tik Šarūnas Jasikevičius (6).

Dvikovos Kaune metu jis Luką Lekavičių pavadino „neūžauga“, o praeityje turėjo gausybę nesutarimų su žaidėjais, žurnalistais ar kitų komandų treneriais, kaip Sito Alonso.

A.Trinchieri gandų lygmenyje vis yra linksniuojamas viename sakinyje su Maskvos CSKA, jei ši nutartų išsiskirti su Dimitriu Itoudžiu.

Bet jei patyręs graikas vis kibirkščiuoja su žaidėjais, ar prie aikštingojo italo Rusijos sostinėje nekiltų neužgesinamas gaisras?

„Klubas kartais turi prisiimti riziką. Ir aš nekalbu tik apie CSKA. Kiekvienas klubas turi būti stipresnis už bet kurį viduje esantį žmogų – trenerį ar žaidėją. Klubas turi būti jaučiamas iš viršaus. Ir ne tai, kad kažkas kasdien ateina ir kažką baria. Nereikia kontroliuoti trenerio ir kištis į jo darbą. Bet komanda turi jausti, kad virš jos dar yra klubas. Klubas turi turėti identitetą ir taisykles, kurių reikia laikytis, o treneris klubui atstovauja su savo charizma ir asmenybe. Reikia tai gerbti. Visi komandoje turi jausti, kad tai nėra klubas be sielos. Elitiniai klubai tikrai nėra tušti, – dėstė B.Matkevičius. – Jei klubas mato, kad treneris yra elitinis taktiškai, elitinis pagal savo suvokimą ir supratimą, tuomet svarsto, ar nori prisiimti riziką dėl trenerio charakterio, kurį gali tekti kontroliuoti. Klubas negali abejoti gebėjimu atstovauti savo žinias ir taisykles. Jei tinka rizika dėl charakterio, tuomet pasikvieti trenerį, nes žinai, kad jis tau duos kitoje vietoje.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Benu Matkevičiumi:

VIDEO: PIKENROLAS: kritęs Lino Kleizos rekordas, ko trūksta „Rytui“ ir diskusija dėl gerų trenerių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas