Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 04

„Žalgirio“ skriaudikas mėgaujasi Vokietijos ir Latvijos krepšinio pasaka

Latvis Janis Strelniekas dar ilgai atsimins dvikovą su „Žalgiriu“ Bamberge. Ne tik todėl, kad „Brose Baskets“ nušlavė Kauno klubą 96:63 ir iškovojo pirmąją pergalę „Top 16” varžybų istorijoje. 26-erių krepšininkui tai buvo rezultatyviausios ir naudingiausios karjeros rungtynės Eurolygoje.
Dairis Bertanis ir Janis Strelniekas
Dairis Bertanis ir Janis Strelniekas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eurolyga | Kauno „Žalgiris“ – Bambergo „Brose Baskets“ | 19:45 | „Žalgirio“ arena

J.Strelniekas prie „Žalgirio“ sutriuškinimo prisidėjo 19-a taškų, 4 rezultatyviais perdavimais ir 22 naudingumo balais. Ir keturiais tradiciniais latviškais tritaškiais.

„Top 16“ starte „Brose Baskets“ buvo priskirti prie varžovų, kuriuos „Žalgiris“ privalo nugalėti tikėdamasis vietos Eurolygos ketvirtfinalyje. Bet „Brose Baskets“ dabar turi didesnę tikimybę patekti tarp aštuonių stipriausiųjų Europoje. Uždavinys, apie kurį pasvajojęs prieš sezoną, Bambergas būtų buvęs išjuoktas, dabar neatrodo toks neįmanomas.

„Nebus lengva. Esu žaidęs Kaune. Čia sunku, nes atmosfera puiki, o „Žalgiris“ namuose žaidžia geriau nei išvykoje. Pirmąsias rungtynes laimėjome 33 taškų skirtumu, bet tai nieko nereiškia. Turime būti pasiruošę. Mums labai reikia pergalės, jei norime galvoti apie ketvirtfinalį“, – 24sek pasakojo J.Strelniekas.

Mūsų senoji karta labai mėgo linksmintis. O naujoji Latvijos karta dabar galvoja tik apie krepšinį.

„Brose Baskets“ tapo nemalonia staigmena ne tik „Žalgiriui“. Vokiečiai patiesė tituluotus Pirėjo „Olympiakos“ ir „Barcelona“ klubus. Net dešimt komandos žaidėjų šį sezoną debiutavo Eurolygoje, bet Andrea Trinchieri su savo auklėtiniais įrodė, kad Eurolygoje galima laimėti ir be didžiausio biudžeto ar be Europos krepšinio žvaigždžių.

„Komandos atmosfera, – paklaustas, kas lėmė tokį drąsų vokiečių žygį Eurolygoje, sakė J.Strelniekas. – Tai svarbiausia. Žaidžiame vienas dėl kito. Žinome, kad jei norime pasiekti tikslų, turime žaisti kartu, dalintis kamuoliu.“

26-erių latvis pripažįsta, kad prie to labai prisidėjo ir treneris. Italas A.Trinchieri sulipdė darnų kolektyvą ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų.

Kai vietas finalo ketverte planuojasi Europos grandai, anot J.Strelnieko, vienintelė mažųjų klubų galimybė nustebinti – vienybė ir kova.

„Reikia kautis. Žaisti kartu. Komanda yra didžiulė jėga. Tokie klubai kaip „Real“ ar „Barcelona“ turi daug žvaigždžių, bet kartais matai, kad jie negali žaisti kartu, todėl atmosfera tampa problemiška. O mes tiesiog mėgaujamės krepšiniu.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Janis Strelniekas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Janis Strelniekas

Latvijos krepšinis – pakilime

Tokiu pat moto vadovaujasi ir Latvijos rinktinė, kuri pirmą kartą istorijoje varžysis olimpinių žaidynių atrankoje. Burtai broliukus suvedė į vieną pogrupį su Čekija ir Japonija, o Belgrade dar rungtyniaus šeimininkai serbai, Angola ir Puerto Rikas. Tik viena rinktinė iš Belgrado galės planuotis kelionę į Rio.

Olimpinė viltis rusena J.Strelnieko širdyje. Kaip ir Kauno „Žalgirio“ įžaidėjo Kasparo Vecvagaro.

„Pagaliau jis žaidžia! – tautiečiu „Žalgiryje“ džiaugėsi J.Strelniekas. – Pasikeitė treneris ir Jasikevičius, atrodo, pasitiki juo. Esu laimingas dėl Kasparo.“

Jis nė kiek netraukė per dantį „Žalgirio“ įžaidėjo, kai „Brose Baskets“ išsiuntė kauniečius namo gėdingu skirtumu. Tai – ne latviams.

„Mes maža šalis, todėl stengiamės išlikti kartu“, – šyptelėjo J.Strelniekas.

Tačiau ši maža šalis vis tvirčiau stojasi ant kojų Europos krepšinio žemėlapyje. Pastaraisiais metais Latvijoje užderėjo talentingų krepšininkų, o dar daugiau perspektyvių žaidėjų kyla aštuoniolikmečių ir šešiolikmečių rinktinėse. Kai kurie jų jau sudaro sutarti su „Barcelona“ ar Vitorijos „Laboral Kutxa“ talentų akademijomis.

„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis
„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis

Ryškiausia žvaigždė, be abejo, „New York Knicks“ ir visą NBA sudrebinęs Kristapas Porzingis. Bet apie Latvijos krepšinio ambicijas atrankoje J.Strelniekas kalba labai atsargiai.

„Pirmiausia, turime pamatyti, kas žais, o kas negalės. Tikiuosi, būsime visi, o tada jau pamatysime... Nelengva, bet pirmą kartą turime tokį šansą ir turime tuo mėgautis“, –džiaugėsi J.Strelniekas.

Pati Latvija kol kas ramiai sutinka Rio atranką, bet daugiau vilčių sieja su 2020-ųjų Tokijo olimpinėmis žaidynėmis.

„Taip, galbūt mes ateities komanda. Ir mūsų jaunoji karta labai gera. Reikia tikėtis, kad mes būsime olimpinėse žaidynėse visai kaip jūs“, – dar kartą šyptelėjo J.Strelniekas, bet stebint Latvijos krepšinio pažangą, tai neatrodo taip neįtikėtina.

Latvijos krepšinio ateitis, U26 žaidėjai:Dairis Bertans (26 metai) - 13,4 taško Ispanijoje ir Europos taurėjeJanis...

Posted by Erildas Budraitis / Krepšinis on 2016 m. vasario 10 d.

2013-aisiais Slovėnijoje latviai pirmą kartą po 12 metų pertraukos įveikė grupės barjerą, o pernai Lilyje iškovojo aštuntąją vietą ir dėl palankiai susiklosčiusių aplinkybių praslydo į olimpinę atranką. O rezervų broliukams tikrai netrūksta – užtenka paminėti K.Porzingį, kuris Europos čempionate nežaidė norėdamas geriau pasiruošti debiutui NBA.

Latvijos krepšinis kurį laiką išgyveno sąstingį. Iš kur atsirado tiek talento?

„Geras klausimas, – pasikrapšto pakaušį J.Strelniekas. – Net nežinau. Mūsų senoji karta labai mėgo linksmintis (juokiasi). O jaunoji Latvijos karta dabar galvoja tik apie krepšinį. Jokių merginų, tik krepšinis. Kartais tai blogai, bet dabar tai veikia.“

Orakulo prognozė
Orakulo prognozė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas