Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 04

„Žalgirio“ varžovas: Europos turtuolis, kuris dar prieš 2 metus žaidė antroje Turkijos lygoje

Kauno „Žalgiris“ dar niekada nebuvo žaidęs su Stambulo „Daruššafaka“. Nieko nuostabaus, nes dar visai neseniai šis Turkijos klubas buvo antrosios lygos vidutiniokas. Tačiau milijoninės investicijos greitai viską apvertė aukštyn kojomis. Dabar Kauno „Žalgiris“ pasitinka vieną iš keturių turtingiausių Eurolygos klubų su buvusiu „Cleveland Cavaliers“ treneriu priešaky.
Stambulo „Daruššafaka“ komanda atvyko į Vilnių
Stambulo „Daruššafaka“ komanda atvyko į Vilnių / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ | 19:00 | „Žalgirio“ arena

Seniai seniai, 1961 ir 1962 metais, „Daruššafaka“ tapo Turkijos čempione. Tačiau 1993–2010 metais šis klubas tebuvo stiprus vidutiniokas.

2009–2010 metų sezoną „Daruššafaka“ šalies čempionate liko paskutinė šešiolikta ir iškrito į antrąją lygą. Ten tris sezonus trynėsi tarp vidutiniokų, kol sulaukė turbūt reikšmingiausio strateginio ėjimo per visą komandos gyvavimo istoriją.

2013-aisiais pagrindiniu „Daruššafaka“ rėmėju tapo „Doguš Holding“ – viena iš trijų didžiausių bendrovių visoje Turkijoje, apimanti net 250 įmonių, tarp kurių ir vieną didžiausių Turkijos bankų „Garanti Bank“, ar tokius vardus kaip „Porsche“, „Lamborghini“, „Giorgio Armani“, taip pat didžiulę „Doguš Media Group“ žiniasklaidos grupę.

Kodėl didžiulė įmonių grupė nusitaikė į krepšinį? „Doguš Holding“ savininkas Feritas Sahenkas – turtingiausias žmogus Turkijoje. Jo asmeninis turtas siekia maždaug 3,4 milijardo eurų.

O šis turtingas vyriškis dievina krepšinį. Juolab pastaraisiais metais Turkijoje į krepšinį buvo mestos milžiniškos investicijos. F.Sahenkas savo meilę krepšiniui nusprendė parodyti prisidėdamas prie „Daruššafaka“ projekto, o kad pinigai būtų paskirstyti protingai, į direktoriaus postą pasodino Turkijos krepšinio legendą Ibrahimą Kutluay.

Sugrįžusi į pirmąją Turkijos lygą, „Daruššafaka“ pasikvietė Renaldą Seibutį, kitus neblogus vidutinio lygio žaidėjus ir reguliariajame sezone užėmė trečiąją vietą. Nors Stambulo klubo kelionė baigėsi jau ketvirtfinalyje, „Daruššafaka“ vis tiek po sezono gavo vardinį Eurolygos kvietimą.

Aišku, buvo daug pasipiktinusių, nes ant kilimėlio Eurolygos malonės laukė daug kitų žinomų krepšinio vardų.

Tyliai ramiai prieš porą sezonų iš Turkijos antrosios lygos pakilusi komanda staiga gavo ir 10 metų sutartį naujo formato Eurolygoje tik su 16 dalyvių, nors, pavyzdžiui, už borto liko toks klubas kaip Malagos „Unicaja“.

Priežastis slypi pinigų lagamine. Jeigu atsidarytumėte Eurolygos rėmėjų sąrašą, pamatytumėte, kad „Doguš Group“ vardas jame yra trečias – po „Turkish Airlines“ (oficialus Eurolygos pavadinimas) ir „7DAYS“ (Europos taurės pavadinimas). Tai gerokai svarbesnis svertas nei istorija Eurolygos turnyre ar pergalės Ispanijoje.

Pagrindiniai Eurolygos partneriai
Pagrindiniai Eurolygos partneriai

Rimtas projektas

Iš šono gali susidaryti įspūdis, kad „Daruššafaka“ tėra laikinas projektas. Tačiau jei taip būtų, vienas geriausių Eurolygos trenerių Davidas Blattas tikrai nebūtų vasarą priėmęs nepatikimos komandos pasiūlymo, o Eurolyga nebūtų rizikavusi savo gerove ir 10 metų sutartimi.

Aišku, sirgalių akyse Stambule šis klubas Eurolygoje yra mažiausios reikšmės – eilės tvarka čia dominuoja „Fenerbahče“, „Galatasaray“, „Anadolu Efes“ ir tik tada „Daruššafaka“ sirgalių bazė.

„Scanpix“ nuotr./Davidas Blattas
„Scanpix“ nuotr./Davidas Blattas

Kitas įdomus faktas – „Daruššafaka“ žaidžia vos 5,2 tūkst. sirgalių talpinančioje „Volkswagen“ arenoje (Turkijos lygoje – tik 3,5 tūkst. žiūrovų talpinančioje arenoje). Eurolyga dar Kauno sporto halės laikais griežtai reikalavo „Žalgiriui“ greičiau surasti bent 10 tūkst. vietų talpinančius krepšinio rūmus, antraip grės pašalinimas iš turnyro.

Bet kai iš „Doguš Group“ plaukia tokie milijonai, Eurolyga gali numoti ranka ir dėl reikalavimų neatitinkančios arenos.

Neoficialiais duomenimis, 2016–2017 metų sezonui „Daruššafaka“ surinko 30 milijonų eurų biudžetą. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną 25-30 milijonus siekė Madrido „Real“ ir Stambulo „Fenerbahče“ biudžetas, Maskvos CSKA – apie 37.

Palyginimui, „Žalgiris“ 2016–2017 metų sezonui suplanavo 8,4 mln. eurų biudžetą.

Pagrindiniai ginklai

„Daruššafaka“ surinko sudėtį maždaug pagal tipinį Turkijos klubų modelį – vietiniai žaidėjai ir krūva legionierių. Bet „Daruššafaka“ komplektacija, aišku, gerokai solidesnė nei eilinių Turkijos ekipų.

Davidas Blattas diriguoja vieniems geriausių aukštaūgių Turkijos krepšinyje – Semihui Erdenui ir Oguzui Savašui. Puolėjas Furkanas Aldemiras užpernai žaidė „Philadelphia 76ers“, o Birkanas Batukas yra perspektyvus naujosios Turkijos kartos žaidėjas.

„Žalgirio“ arenoje išvysite buvusį žalgirietį Jamesą Andersoną, kuris pernai žaidė „Sacramento Kings“, bet prieš dvejus metus žibėjo „Žalgiryje“ ir buvo vienas geriausių visos Eurolygos krepšininkų. Toks geras, kad po sezono Kaune jam klaupėsi geriausi Eurolygos klubai, tik amerikietis nusprendė dar pabandyti laimę NBA.

Gynėjas Bradley Wanamakeris – Eurolygos atradimas Bambergo „Brose Baskets“ klube. Aukštaūgis Adrienas Moermanas – vienas geriausių praėjusio sezono kovotojų dėl atšokusių kamuolių visoje Europoje, Bandirmos „Banvit“ klube fiksavęs tokius rodiklius kaip 26 taškai ir 20 atkovotų kamuolių ar 32 taškai ir 17 kamuolių.

Gynėjas iš Latvijos Dairis Bertanis – buvęs „Bilbao“ klubo lyderis Ispanijoje (vid. 15,5 tšk.), Willas Clyburnas – Holono „Hapoel“ ekipoje 20,9 taško rinkęs puolėjas.

Legionieriai Lukas Harangody, Scottie Wilbekinas ir Marcusas Slaughteris Stambule žaidė jau praėjusį sezoną ir tapo augančios komandos dalimi.

Bet kad D.Blattas iš šios žaidėjų krūvos sulipdytų čempionišką komandą, reikės laiko. Tą simbolizuoja keturi sunkūs pirmieji Eurolygos susitikimai, kurie nesibaigė didesniu nei 7 taškų skirtumu.

Beje, „Daruššafaka“ pralaimėjo abejas namų rungtynes ir atsigriebė svečiuose. Turkijos čempionate „Daruššafaka“ žygiuoja su 3 pergalėmis ir 1 pralaimėjimu.

Varžovas turtingas ir grėsmingas, bet įveikiamas.

„Daruššafaka“ statistika
„Daruššafaka“ statistika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas