Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 30

Žūtbūtinę pergalę sumedžiojęs G.Žibėnas: „Be abejo, buvo ir pykčio“

Vilniaus „Ryto“ (2-2) svajonė užimti pirmą vietą FIBA Čempionų lygos B grupėje – ir pelnyti tiesioginį bilietą į „Top-16“ etapą – lieka gyva. Vos neprisižaidę Giedriaus Žibėno auklėtiniai dramatiškai nutraukė „Avia Solutions Group“ arenos prakeiksmą, iškovoję čia pirmą svarbią pergalę – 77:75 prieš Patrų „Promitheas“ (2-2) klubą.

Svečiai iš Graikijos drąsiau pradėjo rungtynes. Prieš kelis mėnesius dar su „Ryto“ apranga lakstęs kolumbietis Jaime Echenique grūdo kamuolį iš viršaus ir spaudė raumenis. „Promitheas“ pirmavo 2:7.

Neįprastai vėlai – 21:15 val. – mačą pradėjusį „Rytą“ pažadino kapitonas Margiris Normantas, apvogęs varžovą, pelnęs lengvus taškus ir pradėjęs spurtą, po kurio jau pirmavo šeimininkai (18:12).

Prie puolimo prisijungė R.J.Cole'as, o po Gyčio Masiulio uždirbtos nesportinės pražangos varžovų lyderiui Anthony Cowanui skirtumas pagaliau peržengė ir dviženklę ribą (47:36).

Gytis Radzevičius įspūdingu bloku pavaišino J.Echenique, nurūko į priekį ir smeigė tritaškį, pakeldamas ant kojų tuštokas „Avia Solutions Group“ arenos tribūnas (apie 3 tūkst. žiūrovų).

Su dviženkle persvara šeimininkai dar pradėjo ir ketvirtą kėlinį (65:55), bet dramos neišvengė. Labiausiai kentėdami dėl prastos kovos po savo krepšiu – varžovai puolime sugriebė net 16 kamuolių – „Rytas“ sustojo ir atakuodamas. Tyla tęsėsi 6 minutes, o „Promitheas“ pasivijo (65:65).

„Ryto“ snaiperiai vėl užsikirto – per pirmas trejas sezono rungtynes ASG arenoje jie pataikė vos 18,5 proc. (15/81) tritaškių. Šįkart nominalūs šeimininkai vėl dažniau trankė lanką – 6/22 (27,3 proc.) tolimų metimų.

Svečiai – priešingai – įskraidino du iš tos pačios vietos, Chrisas Coffey įspūdingai pakartojo dar vieną netaiklų komandos draugo metimą, o „Ryto“ padai ėmė svilti (69:73).

Herojaus kostiumą iš spintos tada išsitraukė R.J.Cole'as. Rezultatyvus perdavimas ir du aštrūs prasiveržimai į stiprią kairę ranką, įskaitant ir lemiamą likus 2,9 sek. (77:75).

„Promitheas“ dar bandė išplėšti pratęsimą, J.Echenique pakilo dėjimui, bet jo bandymą įspūdingai sustabdė Justinas Gorhamas.

Graužtis liko tik dėl to, kad nepavyko įgyti tiesioginio pranašumo tarpusavio mačuose. Patruose „Rytas“ klupo taip pat 2 taškais (76:78).

„Labai didžiuojuosi savo žaidėjais. Sustabdėme jų lyderius. Tai buvo mūsų tikslas. Ir, žinoma, dedikuojame šią pergalę sirgaliams. Gal ir nebuvo pilnas tvartas, pasakysiu taip, bet svarbiau kokybė, ne kiekybė“, – spaudos konferenciją tarsi įkąsdamas „Wolves“, kuris čia taip pat žaidžia Europoje ir pritraukia daugiau žiūrovų, pradėjo G.Žibėnas.

VIDEO: LIVE - Rytas Vilnius v Promitheas Patras - Press Conference | Basketball Champions League 2023-24

„Teisingai pradėjome rungtynes. Žaidėme vienas geresnių rungtynių gynyboje. Mes juos lėtinome, atkirtinėjome nuo visų derinių. Ypač mūsų mažiukai darė žiaurinį darbą. Labai didžiuojuosi, – tęsė „Ryto“ strategas. – Faktas, kad varžovas sureagavo, turėdamas minus 13. Ir patys pridarėme mąstymo klaidų. Padėjome nuo jų geriausių metikų, neprasižengėme prieš tuos žaidėjus, kurie negeba mesti baudų.

Jiems tada atsiriša rankos, o mums kažkur atsiranda abejonė. Labai norisi, kad turėtume tą žudiko instinktą ir tokias rungtynes nulaužtume ne puolimu, o gynyba, ką darėme didžiąją jų dalį.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

„Sąžiningai pasakysiu, kad mūsų potencialas gynyboje šiemet yra didesnis nei pernai. Neturime komandoje tiek taikinių, kiek turėjome pernai, – teigė G.Žibėnas. – Labiausiai džiugina, kad parodėme charakterį, nes likus žaisti minutę turėjome minus keturis. Neskaičiuojame taškų santykių, mūsų darbas nėra būti matematikais. Žiūrime tik į kitas rungtynes. Jas pirmiausia reikia laimėti ir tik paskui žiūrėti, kas vyksta kitose arenose. Šiandien padarėme maksimalų darbą. Daugiau, deja, negalėjome.“

„Be abejo, buvo ir pykčio po paskutinių rungtynių („Rytas“ pralaimėjo Vilniaus derbį „Wolves“ klubui 74:84, – past.). Mes nesame tokie prasti, kokie buvome tose rungtynėse“, – pabrėžė „Ryto“ vairininkas, tarp svarbiausių žaidėjų paminėjęs ne tik pergalingą metimą pataikiusį R.J.Cole'ą, kovingą kapitoną M.Normantą, bet ir J.Gorhamą, pastaruoju metu sietą su galimu persikėlimu į Stambulo „Anadolu Efes“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Justinas Gorhamas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Justinas Gorhamas

„Buvo pasirodžiusi informacija, kad jis turėjo reikalų už aikštelės ribų. Bet būtent jis sustabdė lemiamą varžovų ataką. Jo nusiteikimas parodė, kokia svarbi jam yra ši komanda, šie sirgaliai. Jis išlaikė koncentraciją visos savaitės metu, nežeidė mūsų nė vienoje treniruotėje. Visą laiką buvo pozityvus ir profesionalus“, – pabrėžė G.Žibėnas.

Kitam „Ryto“ legionieriui – Keithui Hornsby – mačas vėl nenusisekė. Prieš sezoną vienu iš lyderių matytas amerikietis sukrapštė vos 2 taškus (0/1 dvit., 0/1 trit., 2/2 baud.) per mažiau nei 10 minučių.

„Mes, treneriai, tikime kiekvienu žaidėju. Jeigu kažkas iš valdžios pasakys kitaip, mes, aišku, reaguosime. Mes žaidėjais tikime ir juos palaikome“, – tikino G.Žibėnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Keithas Hornsby
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Keithas Hornsby

Nesureikšminti „Ryto“ treneris stengėsi ir pro šalį kol kas, ypač ASG arenoje, skriejančių tolimų metimų.

„Šįvakar įmetėme jau 6 tritaškius. Jau daug, – šyptelėjo G.Žibėnas. – Metėme labai daug gerų metimų. Ką padaryti? Gal man, kaip treneriui, sakyti, kad ne meskite, o įmeskite? (Juokiasi). Man svarbiausia, kad žaidėjai mestų gerus metimus ir kovotų dėl kamuolio puolime. Tokia jau ta krepšininko duona. Vieną kartą įmes, kitą – ne. Nenorime to labai sieti su šita arena, prametėme ir „Jeep“ arenoje, išvykoje įmetėme. Visokių tų rungtynių bus, tikėkimės, kad pramušime ir čia.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

Kitas rungtynes Čempionų lygoje „Rytas“ žais gruodžio 12-ąją išvykoje prieš B grupės autsaiderę, Čekijos čempionę „Opava“ (0-4) ekipą, trečiadienį gavusią dar vieną karčią pamoką – 64:99 neprilygusią grupės lyderiui Dižono JDA (4-0) klubui iš Prancūzijos.

Pirmą vietą ir tiesioginį bilietą į „Top-16“ etapą vis dar medžiojantis „Rytas“ dabar turės tikėtis ir „Promitheas“ pagalbos. Graikijos klubas namie turi nugalėti JDA, kad paskutiniame ture Vilniuje G.Žibėno auklėtiniai turėtų šansą atsirevanšuoti Dižono klubui (Prancūzijoje pralaimėjo 83:87) ir finišuoti pirmas.

2-3 vietas užėmusios ekipos turės žaisti papildomą įkrintamųjų seriją.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ilias Papatheodorou
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ilias Papatheodorou

„Kiekvienas taškas šioje grupėje bus svarbus. Apmaudu, kad nelaimėjome, nes turėjome tam puikų šansą, bet grupės likimas vis dar atviras. Kovosime iki pabaigos“, – pridūrė „Promitheas“ strategas Ilias Papatheodorou.

Standings provided by Sofascore
VIDEO: PIKENROLAS: avarinė „Žalgirio“ situacija ir į ložę persikėlęs Vilniaus derbis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas