Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 08

15min skaitytojų verdiktas: geriausia visų laikų Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė

15min skaitytojų verdiktu išrinkta stipriausia visų laikų Lietuvos rinktinė. Ja pripažinta 2003 m. komanda, po 64 metų pertraukos sugrąžinusi į Lietuvą Europos čempionų taurę.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / „Scanpix“ nuotr.

Finale, kuris tapo atkakliausia šių rinkimų dvikova, 2003 m. rinktinė parklupdė 1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse bronzą nuskynusią „Kitą svajonių komandą“.

Pergalę Antano Sireikos vadovautai rinktinei lėmė 55 proc. skaitytojų balsų.

Pirmajame etape 2003 m. Europos čempionai surinko 92 proc. balsų ir nugalėjo 2015 m. žemyno vicečempionus, o pusfinalyje su 75 proc. balsų parklupdė ir 1995-aisiais per žingsnį nuo Europos čempionato aukso likusią Lietuvos rinktinę.

Suprasti akimirksniu

  • 15min stipriausios Lietuvos krepšinio rinktinės rinkimuose dalyvavo aštuonios šalies komandos: 1939, 1992, 1995, 2000, 2003, 2007, 2010 ir 2015 m. rinktinės.
  • Aštuonios rinktinės atrinktos atsižvelgiant į jų pasiekimus ir demonstruotą žaidimą. Tarp kandidačių neįtrauktos komandos, kurios praktiškai nesiskyrė nuo kitų rinkimuose dalyvavusių rinktinių, pvz. 1996 ir 2004 m. olimpinės rinktinės.
  • Rinkimai vykdyti sprendimo valią atiduodant į 15min skaitytojų rankas – būtent jie balsavimo būdu trimis etapais rinkosi stipriausias rinktines.
  • Pusfinalį stipriausios rinktinės rinkimuose pasiekė 1992, 1995, 2003 ir 2007 m. komandos. Finalą – 1992 ir 2003 m. rinktinės.
  • Visų rinkimuose dalyvavusių rinktinių aprašymus ir pirmojo etapo balsavimą rasite čia.

2003 m. šalies komanda yra vienintelė nuo nepriklausomybės atgavimo, iškovojusi auksą ir viename didžiųjų turnyrų taip ir nepatyrusi pralaimėjimo kartėlio.

A.Sireikos treniruota ekipa Švedijoje vykusiame turnyre pasiekė visas šešias pergales.

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė

Pirmajame etape lietuviai per pratęsimą 92:91 palaužė latvius, 94:62 sutriuškino Izraelį ir 93:71 nepaliko vilčių Dirko Nowitzki vedamiems vokiečiams.

Ketvirtfinalyje Lietuvos rinktinei teko nugalėtojų titulą gynę Serbijos ir Juodkalnijos krepšininkai, tačiau su jais lietuviai susitvarkė be didesnių problemų – iškovota pergalė 98:82.

Arčiausiai pasitraukimo iš kovos dėl aukso Lietuvos rinktinė buvo pusfinalyje, kur prieš juos stojo Tony Parkeris ir kiti Prancūzijos komandos žaidėjai.

„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas ir Tony Parkeris Europos čempionato pusfinalyje
„Scanpix“ nuotr./Arvydas Macijauskas ir Tony Parkeris Europos čempionato pusfinalyje

Dramatiškoje kovoje lietuviai laimėjo 74:70 ir didžiajame finale sutiko kylančių žvaigždžių Pau Gasolio ir Juano Carloso Navarro vedamus ispanus.

P.Gasolis lemiamose rungtynėse pelnė net 36 taškus, bet Ispanijos rinktinės tai neišgelbėjo – lietuviai vienu metu turėjo ir 21 taško persvarą, o galiausiai triumfavo 93:84.

Rezultatyviausiai tame čempionate lietuvių gretose žaidė Arvydas Macijauskas, vidutiniškai pelnęs po 15,8 taško per mačą, tačiau ne jis, o kiti du Lietuvos rinktinės vedliai sulaukė pripažinimo ir buvo išrinkti į naudingiausių turnyro žaidėjų penketą.

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės triumfas finale
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės triumfas finale

Jame atsidūrė 14 taškų vidurkius turėję Šarūnas Jasikevičius ir Saulius Štombergas. 8,2 rezultatyvaus perdavimo per mačą išdalindavęs Šaras tapo ir viso turnyro MVP.

Tarp lyderių šioje komandoje buvo ir kiti ilgamečiai rinktinės žaidėjai Ramūnas Šiškauskas (14,8 tšk.) ir Eurelijus Žukauskas (10,2 tšk.).

Svarbius vaidmenis atliko ir Darius Songaila (8 tšk.) bei pirmą čempionatą rinktinėje žaidęs Kšištofas Lavrinovičius (4,5 tšk.).

Prie aukso prisidėjo ir labiau epizodiškai rungtyniavęs Donatas Slanina (3,7 tšk.), gynybines užduotis vykdęs ir patį D.Nowitzki dusinęs Mindaugas Žukauskas (3,3 tšk.) bei ne visose rungtynėse į aikštę išbėgę, tačiau savo indėlį įdėję Virginijus Praškevičius (2 tšk.) ir Dainius Šalenga (2 tšk.). Rinktinėje žaidė ir vos 7 minutes per visą turnyrą ant parketo praleidęs Giedrius Gustas (0 tšk.).

Nacionalinės komandos vairininkui A.Sireikai tame čempionate talkino trys asistentai – Gintaras Krapikas, Valdemaras Chomičius ir amerikietis Donnie Nelsonas.

„Mūsų komanda čempionate išsiskyrė komandiniu žaidimu. Šiandien net penki žaidėjai gavo po penkias pražangas, tačiau atsirado, kas juos pakeičia,“ – po laimėto finalo Lietuvos televizijai sakė G.Krapikas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Sireika ir Gintaras Krapikas
Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Sireika ir Gintaras Krapikas

Po metų naujai iškepti Europos čempionai turėjo didelių vilčių ir Atėnų olimpinėse žaidynėse, kurias pradėjo šešiomis pergalėmis, tarp jų – ir triumfu prieš JAV rinktinę.

Visgi galiausiai A.Sireikos auklėtinių viltis pusfinalyje sudaužė 18 tritaškių kruša lietuvius nuprausę italai, nugalėję 100:91. Sugniuždytiems lietuviams nepavyko iškovoti ir bronzos – mažajame finale jiems 104:96 atsirevanšavo amerikiečiai.

Nuo 2003-ųjų Lietuvos rinktinė dar dusyk (2013 ir 2015 m.) žaidė Europos čempionatų finaluose, bet pergalės pasiekti abukart Jono Kazlausko vadovautai komandai nepavyko, tad 2003 m. triumfas lieka vienintelis vyrų krepšinio rinktinės iškovotas aukso medalis nuo Nepriklausomybės atgavimo.

Kitus du aukso medalius Europos čempionatuose lietuviai iškovojo dar tarpukariu – 1937 ir 1939 m.

Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas