Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 26

5 už, 5 prieš: klubų gretose – skirtingos nuomonės dėl 11 komandų LKL modelio

Netyla LKL klubų vadovų telefonai. Antradienį bus sprendžiamas kito sezono turnyro formatas bei dalyvių skaičius, stipriausi šalies klubai šnabždasi dėl būsimo sprendimo, bet vieningos nuomonės nematyti. Ar galutinį žodį tars lyga?

Jau antradienį dešimties Lietuvos krepšinio lygos klubų galvos bei du lygos vadovai – Remigijus Milašius ir Romualdas Brazauskas – prie apvaliojo stalo susirinks Vilniuje įsikūrusiame verslo centre „Park Town“ bei keldami rankas spręs dėl kito sezono komandų skaičiaus ir būsimo čempionato formato.

Naujų vėjų nusistovėjusiame Lietuvos klubiniame krepšinyje įnešė Virginijus Šeškus, kurio vedama „Jonava“ triumfavo antrajame pagal pajėgumą turnyre.

„Jonava“ neslepia ambicijų debiutuoti LKL – ji atitinka keliamus arenos ir finansinius reikalavimus, tad ėmė kaisti LKL lentelės apačioje esančių ekipų kėdės.

„Visko dar gali būti“, – dar mėnesio pradžioje portalui 15min sakė LKL prezidentas Remigijus Milašius, kuris klubams žada siūlyti vienuolikos komandų bei trijų ratų sistemos modelį.

Nors dar prieš kelias savaites būsimas sprendimas atrodė vienpusis, bet artėjant lemtingai dienai ėmė ryškėti skirtingos klubų pozicijos.

15min pabandė išvynioti siūlų kamuolį, norėdamas išsiaiškinti, kokio sprendimo link krypsta stipriausios šalies krepšinio lygos klubai. Jie pasiskirstė į dvi stovyklas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Thomas Walkup
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Thomas Walkup

15min duomenimis, vienuolikos komandų modelį ketina palaikyti penki šalies klubai: Kauno „Žalgiris“, Panevėžio „Lietkabelis“, Klaipėdos „Neptūnas“, Alytaus „Dzūkija“ ir Kėdainių „Nevėžis“.

Pirmųjų dviejų komandų pagrindinis argumentas – su nauju LKL formatu mažėjantis ir rungtynių skaičius. Vietoje 36 rungtynių reguliariajame LKL sezone būtų žaidžiama 30 kartų.

Eurolygoje dalyvaujantis „Žalgiris“ per visus turnyrus kasmet sužaidžia bent 80 rungtynių, tad šešerių rungtynių nutrupėjimas nuo LKL sezono šiek tiek palengvintų jų sunkų tvarkaraštį.

Šia linkme žiūri ir „Lietkabelis“, kuris žvalgosi į naująjį Europos taurės formato pasiūlymą. Komandų skaičius šiame turnyre sumažės nuo 24 iki 20, ekipos bus paskirstytos į dvi grupes po dešimt, tad rungtynių skaičius pirmajame etape nuo 10 išaugs iki 18.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Nenad Čanak
Arno Strumilos / 15min nuotr./Nenad Čanak

Likusios trys komandos turnyrinėje lentelėje šiuo metu žengia paskutinės, o liko sužaisti vos po 4–5 rungtynes.

Natūralu, jog nė vienas iš šių klubų nenori kristi į NKL, kas lemtų siaurėjančią piniginę, tuštėjančias tribūnas ir bent metų pertrauką nuo LKL krepšinio.

Dvi pergalės iš eilės iškovojęs „Neptūnas“ (11-21) šoktelėjo į aštuntąją poziciją, įkandin jiems seka „Dzūkija“ (10-21) bei „Nevėžis“ (9-23).

Būtent pastaroji komanda aktyviausiai dalyvauja diskusijose dėl būsimo balsavimo.

Paskutinėje pozicijoje esantiems Mariaus Kiltinavičiaus auklėtiniams paskutiniuose keturiuose turuose teks susikauti su „Žalgiriu“, „Rytu“ ir dukart išmėginti pakylėtų „Šiaulių“ žaidėjų egzaminą.

Įdomu tai, jog Kėdainių krepšininkai sezoną pradėjo 5 pergalėmis per 7 mačus, o nuo to laiko į jų kišenę įkrito vos 4 pergalės ir net 21 pralaimėjimas.

Prie slogios atkarpos prisidėti turėjo ir žaidėjų netektys – Vaidas Kariniauskas ir Vaidas Čepukaitis išvyko į Uteną, Panagiotis Kalaitzakis nuomos sąlygomis persikėlė į Panevėžį. Situacijos nepagerino ir rokiruotė vyriausiojo trenerio kėdėje – nuo komandos vairo nusiėmė, o vėliau sugrįžo M.Kiltinavičius.

LKL čempionate „Nevėžis“ rungtyniauja nuo 2002-ųjų metų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ariel Hukporti
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ariel Hukporti

Vis dėlto ne visi linkę priimti R.Milašiaus siūlomą vienuolikos komandų ir trijų ratų modelį.

15min žiniomis, kelti ranką prieš ketina Vilniaus „Rytas“, Utenos „Juventus“, Pasvalio „Pieno žvaigždės“, Prienų „CBet“ ir „Šiauliai“.

Šiuo atveju komandų argumentai prieš yra skirtingi.

Antanas Sireika ir „Šiauliai“ pirštu beda į rungtynių skaičių, kuris jų ir taip netenkino, o dabar žada dar labiau mažėti.

BBL idėja, paskutiniu metu iš sumanymo pasitraukus Estijai, sugriuvo, tad įdomu, koks bus lygos pasiūlymas klubams, norintiems daugiau rungtynių.

15min šaltiniai teigia, jog LKL gali mėginti išplėsti Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą, nes rungtynių skaičius dėl susitarimų su televizija ir rėmėjais aktualus yra ir pačiai lygai.

Kaip praneša 15min šaltiniai, Pasvalio ir Prienų komandos kelia klausimą dėl didesnės konkurencijos žaidėjų rinkoje. Naujas klubas dar labiau apsunkintų šių komandų galimybes prisišaukti vietinius žaidėjus, natūraliai kiltų ir krepšininkų kaina.

Tuo metu sostinės ir Utenos klubų kabinetuose labiausiai girdima sportinio principo idėja ir natūrali atranka. Sunku būtų su šiais klubais ginčytis, kai pokyčių LKL nebuvo jau penkerius metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas ir Remigijus Milašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas ir Remigijus Milašius

Nors LKL prezidentas Remigijus Milašius ir lygos vadovas Remigijus Brazauskas nuo balsavimo žada susilaikyti ir viską palikti spręsti klubams, bet jei balsai pasiskirstys po lygiai, kaip kad atrodo dabar, tuomet įsikišti teks ir lygos galvoms.

R.Milašius dar prieš tris savaites portalui 15min atskleidė savo 11 komandų ir 3 ratų čempionato pasiūlymą, tad sunku įsivaizduoti, jog rytoj viskas pasisuktų kita linkme.

Viskas veda į tai, jog su LKL galvų paskatinimu 2021–2022 metų sezone turėsime kitokį, naujo formato, čempionatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas