Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 10

A.Butkevičius – apie išvykusį jaunimą, nedingusį norą kilti aukštyn ir permainas Kaune

Puikų žaidimą praėjusį sezoną demonstravęs klaipėdietis Arnas Butkevičius domino įvairius Ispanijos, Vokietijos ir Italijos klubus, tačiau norą kilti į aukštesnį lygį 27-erių krepšininkui teks atidėti dar bent metams. Vilniaus „Rytas“ pasinaudojo sutartyje numatytu „pliusu“ bei išsaugojo komandos veidu tapusį lyderį. Atletiškas puolėjas nekantrauja pradėti sezoną, kuriame laukia nauji iššūkiai, tačiau svajonė išbandyti save užsienyje niekur nedingo.
Arnas Butkevičius
Arnas Butkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Visą karjerą Lietuvoje rungtyniaujantis Arnas Butkevičius nuo 2017-ųjų gruodžio atstovauja Vilniaus „Rytui“.

Nors šią vasarą klaipėdietis mintimis jau buvo susikrovęs lagaminus, tačiau situacija per birželio mėnesį sostinėje ėmė stumtis į teigiamą pusę.

Stiprius pokyčius išgyvenantis „Rytas“ metė visas pajėgas, jog išlaikytų komandos žvaigždę Vilniuje, taip aktyvuodamas sutartyje numatytą „pliusą“.

15min žiniomis, „Ryto“ klubas siūlė lyderiui trejų metų 600 tūkst. eurų sutartį, tačiau jis ją atmetė.

Krepšininkas sutiko prisikirpti atlyginimą bei padėjo parašą po nauja dvejų metų sutartimi, kuri sudaryta pagal formulę „1+1“. Atletas kitą vasarą situaciją turės savo rankose bei galės palikti Vilnių.

„Kažkiek stebina, – 15min paklaustas, ar pats nesistebi, jog toliau atstovaus Vilniaus komandai, atsakė A.Butkevičius. – Prieš mėnesį situacija buvo visai kitokia, bent kiek kalbėjo „Rytas“. Pirminis pasiūlymas atrodė nieko gero nežadantis, bet mėnuo buvo toks, kad situacija ėmė smarkiai keistis. Kuo labiau artėjo liepos 1-oji diena, tuo labiau atrodė realesnis šansas, kad „Rytas“ pratęs su manimi sutartį.

Viskas išsisprendė ganėtinai gerai. Aš klubui padariau tam tikras nuolaidas, o klubas davė antrų metų garantiją. Tai labai lankstus variantas, kuris tenkina ir mane, ir klubą.“

Sezono metu 197 cm ūgio krepšininkas ne kartą buvo užsiminęs apie norą save išbandyti užsienyje bei rungtyniavimą kuo aukštesniame lygyje.

Ar ši svajonė širdyje išlieka?

„Niekas nesikeičia, – 15min sakė A.Butkevičius. – Mano prioritetas visada bus žaidimas kuo aukštesniame lygyje. Noras kilti aukštyn ir noras pažiūrėti, kur yra mano lubos, niekur nedingo. Bet kartais ne viskas priklauso nuo manęs. Kartais yra kontraktai, kuriuos esi pasirašęs. Būna niuansų, kurie tave laiko. Kartais norisi pasižiūrėti savo situaciją rinkoje, bet to padaryti negali. Aš manau, kad tam laikas dar ateis. Tada bus galima galvoti ir matyti savo situaciją. Kai išpirkos nebelaikys, matysis, kokios komandos manęs nori ir ką jos iš tikrųjų gali pasiūlyti.“

A.Butkevičius praėjusį sezoną Europos taurėje žaidė po 27 minutes, pelnė po 8,1 taško (55,8 proc. dvit., 57,7 proc. trit., 78.8 proc. baud.), atkovojo po 4,8 ir perėmė po 0,9, atliko 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 14 naudingumo balų.

„Pliusą“ sutartyje turėjo ir kapitonas Eimantas Bendžius. „Rytas“ buvo pakankamai arti to, kad kitą sezoną 30-metis snaiperis vilkėtų ne Sasario „Dinamo“, bet Vilniaus komandos marškinėlius.

„Klubas stengėsi išlaikyti ir mane, ir Eimantą, – pasakojo A.Butkevičius. – Manau, kad visai nedaug trūko, kad tai įvyktų. Negaliu kalbėti už Eimantą, ko būtent pritrūko, bet „Rytas“ mums rodė didelį dėmesį. Nebuvo taip, kad nereikėtų visai galvoti. Sprendimas buvo sudėtingas ir Eimantui, ir klubui. Išėjo taip, kaip išėjo.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Šis tarpsezonis į Vilnių atnešė daugybę pokyčių.

Ekipoje neliko Dainiaus Adomaičio vedamo trenerių štabo, neliko visų trijų legionierių – meksikiečio Pako Cruzo, amerikiečio Tu Holloway ir australo Camerono Bairstow.

Komandą paliko trys didieji talentai – Deividas Sirvydis, Ąžuolas Tubelis ir Marekas Blaževičius, o kitą sezoną Vilniuje kamuolio negainios ir Eimantas Bendžius, Martynas Echodas ir Evaldas Kairys.

Kardinalūs pasikeitimai vyko ir už krepšinio aikštelės ribų, kai „Rytas“ nuo Eurolygos stalo persėdo prie Čempionų lygos.

Ar pastarasis perėjimas nenuvylė žaidėjo, kuris troško pasiekti Eurolygos sceną?

„Kaip žaidėjas, visada noriu kilti kuo aukščiau, bet aš šią vasarą nebuvau laisvasis agentas, tad sprendimo laisvai priimti negalėjau, o „Rytas“ užbėgo už akių ir pratęsė sutartį, – mintimis dalijosi krepšininkas. – Šiai dienai, esant tokiai ekonominei situacijai, manau, kad tai nėra blogiausias variantas man. Tikslas kilti kuo aukščiau išlieka, bet apmaudo dėl to likti Vilniuje tikrai nėra.“

A.Butkevičiaus teigimu, lygis tarp Europos taurės ir Čempionų lygos šią vasarą supanašėjo, kai finansine krize pasinaudojusi Čempionų lyga į savo gretas persiviliojo keletą klubų.

Esminį skirtumą vis dar daro stipriausios Europos taurės komandos – Krasnodaro „Lokomotiv“, Kazanės UNIKS, Bolonijos „Virtus“, Belgrado „Partizan“, Malagos „Unicaja“, esančios netoli Eurolygos turnyro.

„Galbūt lygis tarp šių turnyrų nėra vienodas, nes iš Europos taurės gali patekti į Eurolygą, bet matant komandų perėjimus, manau, Čempionų lyga turi potencialo iš antrosios pagal pajėgumą vietos Europoje ateityje išstumti Europos taurę. Didžiausią skirtumą tarp Europos taurės ir Čempionų lygos daro gal keturios komandos, pirmaujančios Europos taurėje. Bet nežinai, kas gali būti ateityje, o gandų yra daug. Galbūt Eurolyga plės dalyvaujančių komandų sąrašą ir taps uždara lyga, tuomet atsivertų kelias Čempionų lygai. Faktas, kad ji negali artimiausiu metu pavyti Eurolygos. Tai turėtų būti ilgametis projektas, kuriam reikia labai didelių investicijų“, – mintimis dalijosi „Ryto“ lyderis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Prieš sudarydamas naują kontraktą, A.Butkevičius susitiko su naujuoju „Ryto“ vairininku Donaldu Kairiu, kuris žaidėjui nupasakojo savo žaidimo filosofiją bei komandos viziją.

„Treneris pasirodė motyvuotas, ateinantis su didžiuliu noru dirbti. Jis papasakojo apie savo sistemą, agresyvų ir greitą žaidimą. Man tai tiko. Aš esu panašaus stiliaus žaidėjas, kokį treneris nori turėti savo sistemoje. Mes lengvai radome bendrą kalbą. Kol aš nebuvau tikras, ar liksiu „Ryte“, tol kalbų daug nebuvo. Treneris tiesiog išreiškė norą mane matyti komandoje. Ką kalbėjome apie žaidimo niuansus, jie buvo artimi mano filosofijai“, – teigė 27-erių krepšininkas.

„Ryto“ vedlys pasidalijo mintimis ir apie Vilnių palikusį jaunimą. Nuo šiol NBA svajonės Deividas Sirvydis vaikysis Jeruzalės „Hapoel“ komandoje, Marekas Blaževičius – Kauno „Žalgiryje“, o Ąžuolas Tubelis kelią nusitiesti mėgins per Arizonos universitetą JAV.

„Jaunimas galvoja, kad kitose ekipose galės labiau atsiskleisti, – teigė A.Butkevičius. – Žaidėjai priėmė tokius sprendimus, o klubas sulaukė išpirkų, finansinės gerovės. Nežinau, ar klubas šiuo klausimu galėjo kažką daugiau padaryti. Finansiškai „Rytas“ šiuo metu nėra pajėgus kelti atlyginimus ar kitaip išlaikyti žaidėjus, jei jie galvoja, kad kitose ekipose jiems bus geriau. Manau, kad šioje situacijoje klubas gauna tam tikrą naudą, tikiuosi, kad ir žaidėjams šie pasirinkimai išeis į gerą.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Vilniaus klubas nėra vienintelis Lietuvoje, kurį stipriai krato permainos. Ant parketo išbėgti nekantraujantis lietuvis kitoje barikadų pusėje artėjantį sezoną neišvys Kauno „Žalgirio“ veidu pastaraisiais metais buvusio Šarūno Jasikevičiaus, kuris dar su trim trenerių štabo nariais išvyko į „Barceloną“.

„Bus kažkiek keista, nes jis jau ilgą laiką dirbo Kaune. Šarui būnant komandoje, žaidimo filosofija „Žalgiryje“ nesikeitė. Braižas, žaidimo stilius, detalės – matėsi, kad visa tai yra dalis „Žalgirio“. Visi buvome pripratę prie šios komandos tokio veido. Dabar viskas keičiasi, įdomu, kaip viskas klostysis toliau“, – sakė A.Butkevičius.

Vis kalbama, ką Š.Jasikevičius davė „Žalgirio“ komandai, jos žaidėjams ar pačiam Kauno miestui, o kokią įtaką darė pagrindiniams varžovams Lietuvoje?

„Jausdavosi, kad ši komanda kreipdavo išties labai didelį dėmesį į detales. Kaip ji išnaudodavo varžovų silpnybes, kaip atakuodavo tas vietas ar uždarydavo stipriąsias puses. Matydavosi, kad jie mus žino labai gerai. Žaisdavome dažnai, tai viskas būdavo padėta kaip ant lėkštutės. Iš tos pusės, Šaro ranka tikrai stipriai jausdavosi“, – sakė A.Butkevičius.

Nuo sezono sustabdymo Klaipėdoje gyvenantis ir sportuojantis atletas šiandien prisijungė prie Lietuvos rinktinės stovyklos Palangoje, o jau rugpjūčio viduryje jis grįš į Vilnių.

Nors permainos Vilniuje vyksta didelės, bet kartelės tikslams A.Butkevičius nemažina.

„Lūkesčiai visada išlieka aukščiausi, nes kaip žaidėjas dar nesu kažko įspūdingo laimėjęs, neturiu iškovojęs milžiniškų pergalių, jų nėra daug. Aš visada einu kovoti dėl pergalės. Džiaugiuosi, kad „Rytas“ parodė didelį dėmesį, kad likčiau komandoje. Kalbėjau su treneriu, kuris irgi norėjo mane matyti ekipoje. Šios detalės rodo, kad kitas sezonas turėtų būti įdomus. Pasikeitimų vyksta nemažai – keičiasi tiek lyga, tiek komandos sudėtis. Pasikeitimų metas, bet tai įneša papildomos intrigos, dėl kurios norisi kuo greičiau pradėti naująjį sezoną“, – sakė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas