Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 01

Ą.Tubelio trauma sujaukė rinktinės planus: „Tai apsunkina mūsų galimybes“

Lietuvos rinktinė vėl pasiekė triženklį taškų skaičių, bet į šią zoną Kazio Maksvyčio vyrai šį kartą įsileido ir Sakartvelo krepšininkus, pakėlusius temperatūrą iki maksimalios Kauno „Žalgirio“ arenoje. Vis dėlto 19 taškų pranašumą iššvaistę lietuviai išsigelbėjo po lemtingo Tomo Dimšos kamuolio prilietimo paskutinę sekundę – 104:102.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva – Sakartvelas
Kazys Maksvytis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Lietuvos rinktinė prieš Sakartvelą pastarąjį kartą buvo žaidusi prieš šešerius metus, o tas susitikimas mūsiškiams turėtų kelti prastokus prisiminimus.

2017 m. Europos čempionato grupių etape dominavęs Tornikė Šengelija atvedė kartvelus link sensacingo laimėjimo prieš Lietuvą 79:77, o tai iki šiol yra viena didžiausių šios šalies krepšinio pergalių.

Įdomu, kad lietuviai prieš kartvelus iki šio vakaro susitikimo Kaune buvo pralaimėję du kartus iš eilės, nes tą pačią 2017 m. vasarą nusileido jiems ir draugiškose rungtynėse.

Bet antradienio vakarą „Žalgirio“ arenoje Sakartvelo krepšininkai draugiškai buvo pasitikti tik per pristatymą, kai sulaukė kuklių plojimų iš puspilnių tribūnų.

Pradėję susitikimą solidžiau ir pirmavę 6:2, svečiai netruko kristi į duobę 0:13, prie kurios kasimo svariausiai prisidėjo Jonas Valančiūnas, vien per pirmąjį ketvirtį surinkęs 15 naudingumo balų.

Antrojo kėlinio starte „Žalgirio“ arena aikčiojo nuo Deivido Sirvydžio tolimų bombų – snaiperis smeigė du tritaškius, o Lietuvos rinktinės persvara augo iki dviženklės. Gerą įspūdį paliekantis vilnietis, kaip ir pirmajame susitikime su Ukraina, stebino ir rezultatyviais perdavimais, kurių per du draugiškus susitikimus yra atlikęs daugiausiai visoje komandoje (8).

Užvesti D.Sirvydžio, lietuviai iš viso per antrą ketvirtį sumetė net šešis tritaškius, o įpusėjus rungtynėms ramiai pirmavo 51:36.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva – Sakartvelas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva – Sakartvelas

Po ilgosios pertraukos į puolimo fiestą prisijungė ir Iliaso Zouroso treniruojami kartvelai. Daugiausiai Tornikės Šengelijos, Thadduso McFaddeno ir Sando Mamukelašvilio pastangomis svečiai per ketvirtį sumetė net 29 taškus, bet vis tiek nesugebėjo prilygti žaliai bangai kitoje aikštės pusėje.

J.Valančiūnas ir R.Jokubaitis per kėlinį pelnė 14 taškų, o Lietuva sužaidus 30 minučių pirmavo 82:65.

Bet situacija aukštyn kojomis apsivertė ketvirtajame kėlinyje.

K.Maksvytis niršo, kai lietuvių klaidos prieš varžovų spaudimą ir skylėta gynyba leido kartvelams skuosti į puolimą ir rinkti lengvus taškus.

„Gynėjai, nors kartą sustabdykit jų greitą puolimą“, – piktas per minutės pertraukėlę auklėjo rinktinės treneris, nors jo komandos persvara dar buvo 12 taškų.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva – Sakartvelas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva – Sakartvelas

Kraujo kvapą pajutę svečiai, panašu, įlindo į galvas ir lietuviams, ką rodė kvailoka Mato Jogėlos klaida išsimetant kamuolį ir netaiklūs J.Valančiūno, Eimanto Bendžiaus bei R.Jokubaičio baudų metimai.

Užsikūrę Kaukazo atstovai pataikė viską, ką sviedė link krepšio, o švieslentė po Th.McFaddeno šūvio likus 24 sek. jau rodė lygų rezultatą – 102:102.

Paskutinę ataką K.Maksvytis patikėjo Ignui Brazdeikiui, ir iki tol ketvirtajame kėlinyje pelniusiam 6 taškus. Nors žalgirietis prametė sunkų metimą, jo bandymą pataisė komandos draugas ir rinktinėje, ir klube – Tomas Dimša stumtelėjo kamuolį į krepšį ir išplėšė Lietuvai sunkią pergalę, penktąją per septynerias tarpusavio rungtynes prieš Sakartvelo rinktinę.

Vis dėlto K.Maksvytis džiaugėsi gautomis pamokomis net ir po to, kai lietuviai per 20 minučių į savo krepšį gavo net 66 kartvelų taškus.

„Permainingos rungtynės, kokios ir būdingos kontrolinėms rungtynėms. Trys kėliniai buvo neblogi, su nedidelėmis klaidomis, bet sustojome ketvirtame. Pelnėme patys 100 taškų, bet ir praleidome 100. Turime pagerinti savo gynybą. Bet dar tik pasiruošimo pradžia. Gerai, kad tokias rungtynes dabar gavome, žinosime, kuria linkme dirbti“, – po mačo teigė K.Maksvytis, pranešęs ir apie pirmuosius žaidėjų atkabinimus nuo komandos.

Po susitikimo kalbėjęs K.Maksvytis atskleidė ir neraminančią Ąžuolo Tubelio situaciją. Su „Philadelphia 76ers“ klubu sutartį pasirašęs centras pirmadienį prisijungė prie rinktinės, bet negali sportuoti kartu su kitais dėl traumos.

– Kokia yra Vaido Kariniausko sveikatos situacija ir kiek tai lemia jūsų pasirinkimus?

– Jo sveikatos situacija dabar yra gera. Šiandien sąmoningai jį nuėmėme, norėjome patikrinti kitus kandidatus. Vaidas artėja prie veterano, tai šiek tiek ribojame jo krūvius. Bet jis labai gerai žaidė pirmose rungtynėse. Mes gerai žinome, ką galime iš jo gauti. Davėme šiandien šansą išsiaiškinti kitiems.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

– Kokį įspūdį paliko pagrindiniai žaidėjai – Jonas Valančiūnas, Rokas Jokubaitis, Ignas Brazdeikis?

– Pirmos rungtynės, vasara buvo ilga. Dabar nėra reikalo, kad jie būtų pačioje geriausioje formoje. Svarbiausia, kad jie yra pasiruošę priimti didelius krūvius. Svarbu, kad yra noras. O formą pasieksime tada, kai jos reikės labiausiai.

– Kokių sveikatos problemų turi Ąžuolas Tubelis?

– Jis grįžo su nedidele čiurnos trauma, dėl ko atsirado papildomų sveikatos protokolų. Šią savaitę sportuoja atskirai nuo komandos. Tai apsunkina tiek mūsų, tiek jų galimybes. Tas laikas trumpėja, neužilgo, turbūt tada, kai išvažiuosime į Taivaną, jau reikės paskelbti dvyliktuką. Laiko mažai. Viskas pasisuko ne taip, kaip mes planavome.

Viskas pasisuko ne taip, kaip mes planavome.

– Ar sąraše likusius žaidėjus ketinate laikyti iki pat kelionės į Taivaną ir daugiau atkabinimų iki tol nežadate?

– Greičiausiai, kad taip – laikysime iki galo.

– Atsarginio į Taivaną nesivešite?

– Dar palaukime, bet kol kas yra taip, kaip yra.

– Kiek laiko gali reikėti išspręsti Ą.Tubelio problemas?

– Šią savaitę turbūt viskas turėtų išsispręsti. Dabar mes turime dvi savaites. Jeigu vieną savaitę prarasime, tai labai sunku bus įeiti į formą ir komandą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis

– Pirmajame ir trečiajame kėliniuose startavote skirtingais penketais. Ar galite paaiškinti pokyčius ir ką jie davė?

– Teisybės dėlei reikėtų paminėti, kad skirtumo sumažėjimas krenta ant mūsų (trenerių – aut. past.) atsakomybės, nes naudojome super dideles rotacijas. Normaliose rungtynėse taip nedarytume. Norėjome visus išbandyti, žiūrėjome, kam šiandien sekasi geriau. Kažkiek nepavyko šiandien mūsų mažas penketas prieš tokią galingą gruzinų komandą. Matėte, kad kai bandėme naudoti small-ballą, buvome iš karto nubausti. Man šiek tiek siurprizas, kad pasimetėme prieš jų spaudimą per visą aikštelę. Gerai, kad dabar gauname tas pamokas, reikės tam pasiruošti rimčiau. Kažkas pavyko, kažkas ne, bet tam ir yra kontrolinės rungtynės.

– J.Valančiūnas šiandien buvo vienas iš komandos lyderių pagal rezultatyvius perdavimus, jų atliko šešis. Kiek komandos sėkmė pasaulio čempionate priklausys nuo jo nusimetimų prieš dvigubą gynybą?

– Jonas yra vienas iš mūsų lyderių. Jeigu jo nepavyks sustabdyti vienas prieš vieną, varžovai darys kažkokius dvigubinimus. Be abejo, bus labai svarbu, kaip Jonas nusimes kamuolį, kaip mes pataikysime, kaip išplėsime aikštelę. Galima sakyti, kad tipinės jo rungtynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas