Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 19

Ant prarajos krašto nustumtas Kazys Maksvytis: „Tikėsiu iki galo“

Kazys Maksvytis tikriausiai ne taip įsivaizdavo savo pirmus mėnesius prie garsiausios Lietuvos komandos vairo. Balandį Kauno „Žalgirio“ strategu paskirtas darbėniškis nepraėjus nė pusantro mėnesio atsidūrė ant prarajos krašto – jo komanda nusileido Panevėžio „Lietkabeliui“ ir po trejų rungtynių LKL pusfinalio serijoje atsilieka 1-2, o šeštadienį žais lemiamą mačą dėl išlikimo kovoje dėl aukso.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgiriečiui gali pritrūkti jėgų, bet ne valios“, – prieš rungtynes tokį plakatą iškėlė „Žalgirio“ sirgaliai, po triuškinančio pralaimėjimo Panevėžyje iš savo numylėtinių pasigedę motyvacijos ir lupimosi aikštėje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Šį kartą motyvacijos žalgiriečiams nestigo. Bet tik du su puse kėlinio.

Gavę skaudų antausį Aukštaitijoje, kur patyrė šeštą skaudžiausią pralaimėjimą per klubo istoriją LKL pirmenybėse (55:79), K.Maksvyčio vyrai solidžiai pradėjo trečiąsias pusfinalio serijos rungtynes.

Užkurti 5 greitus taškus pelniusio Janio Strelnieko, o antrajame kėlinyje surakinę „Lietkabelio“ puolimą, ypatingai „Žalgirį“ pirmuose mačuose skriaudusį Džordže Gagičių, žalgiriečiai šovė į priekį, kai po Nielso Giffey tritaškio antro ketvirčio pabaigoje susikrovė dviženklę persvarą (39:29) ir įpusėjus rungtynėms pirmavo 43:32.

Dviženklę persvarą „Žalgiris“ laikė ir po ilgosios pertraukos, bet Lietuvos čempionų garvežys sustojo trečiojo kėlinio viduryje, kai per keturias minutes įmetė tik 2 taškus ir leido „Lietkabeliui“ kvėpuoti prieš lemiamą ketvirtį – 48:53.

Ketvirtajame kėlinyje „Žalgirio“ puolimas labiau priminė gimdymą, o ne gerai suteptą mechanizmą.

Žaidėjai užbaiginėjo atakas po vieną ir niekaip nesugebėjo pralaužti baltai-bordinės komandos gynybos, tuo tarpu „Lietkabelis“ vis labiau kėlė įtampos lygį „Žalgirio“ arenoje, į kurią ketvirtadienio vakarą atėjo 4,2 tūkst. sirgalių.

„Kas čia vyksta?!“ – sumišusiu veidu atsisukęs į šalia sėdėjusį vyrą klausė „Žalgirio“ sirgalius.

„Gėda, gėda“, – pasigirdo pavieniai šūksniai arenoje, kai „Žalgiriui“ jau kelioliktą ataką nesugebant pelnyti taškų, Nikola Radičevičius tritaškiu nutolino „Lietkabelį“ iki 5 taškų antroje ketvirto kėlinio pusėje (60:55).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Visiškai įklimpęs „Žalgiris“ per 11 minučių atkarpą pelnė vos 4 taškus, bet žaliai-baltus išjudino iki iš viso per septynis LKL atkrintamųjų mačus vos 17 taškų pelnęs J.Strelniekas.

Latvis smeigė du tritaškius ir laikė „Žalgirio“ galvą virš vandens, bet ją vėl panardino Dž.Gagičius, prasidėjus paskutinei minutei pataikęs dvitaškį ir pasiuntęs kauniečius į tylos minutės pertraukėlę (68:63).

Per likusį laiką „Žalgirį“ dar bandė gelbėti Lukas Lekavičius ir Artūras Milaknis, bet beveik visus baudų metimus sumetęs „Lietkabelis“ iškovojo pergalę ir pasiuntė kauniečius ant prarajos krašto.

„Dvi skirtingos rungtynių pusės, – po pralaimėjimo akmeniniu veidu spaudos konferencijoje šnekėjo K.Maksvytis. – Pirmoje pusėje, atrodo, gana neblogai žaidėme, kontroliavome rungtynes, susikūrėme persvarą. Trečią kėlinį pradėjome gana neblogai, gal net kažkiek pritrūko sėkmės, nes susikurdavome progas, bet prametėme gerus metimus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Lūžis įvyko trečiame kėlinyje, ketvirto pradžioje. Galima sakyti, kad tada „Lietkabeliui“ kažkiek sekėsi, jie sumetė sunkius metimus, mes prametėme ir iš po krepšio, bet toks yra krepšinis. Kas blogiausia, kad mums nusviro rankos, ypatingai po mūsų pramestų metimų ir klaidų. „Lietkabelis“ užbėgo, labai blogai sužaidėme gynyboje prieš greitą puolimą. Manau, kad lemiamas lūžis įvyko čia.

Kaip bebūtų gaila, paleidome šitas rungtynes, kurias turėjome pasiimti.“

– Nuo pradžių su labai gera energija pradėjote rungtynes. Ar gali būti, kad į pabaigą pritrūko jėgų?

– Gali būti, žiūrime, aiškinamės, rungtynės pasidarė klampios trečiame kėlinyje, bet mes buvome priekyje ir nieko blogo tai nerodė. Galėjome susikurti persvarą, bet prametėme kelis gerus metimus.

– Janio Strelnieko daug nematėme šioje serijoje, bet šiandien metėte jį į startinį penketą. Ar pasiteisino toks ėjimas (latvis pelnė 15 taškų – aut. past.)?

– Be abejo, pasiteisino. Janis sužaidė neblogai, tik gaila, kad kiti žaidėjai pradėjo žiūrėti į Janį, į Luką, pritrūko ir komandinių veiksmų, galbūt kiek vienpusiški buvome rungtynių pabaigoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Praėjusiose keleriose rungtynėse Janis Strelniekas apskritai beveik nežaidė, išeidavo tik rungtynių pabaigose. Kas lemia tokius rotacijos pokyčius?

– Pagrindinis tikslas buvo pagyvinti puolimą. Praėjusiose rungtynėse įmetėme tik 55 taškus. Janis yra puolimo žaidėjas, jis tą žino. Manau, kad su Janiu viskas aišku, kodėl mes taip darėme.

– Lemiamu metu buvo daug žaidimo po krepšiu, bandymo įmesti kamuolį į baudos aikštelę. Kiek tai pasiteisino šiose rungtynėse ir kiek tai efektyvu šioje serijoje?

– Šioje serijoje tai neefektyvu, nors atrodo, kad kai kuriose situacijose turime pranašumą. Norime atakuoti jų lyderius ar jų blogus gynėjus, bet iš po krepšio visos serijos metu gauname mažai rezultato. Negauname to, ko norime.

– Kokia yra Edgaro Ulanovo situacija? Ar gali būti, kad jis šeštadienį išbėgs į aikštę?

– Kažkokie nedideli šansai yra. Žiūrėsime.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Ką reikia padaryti iki šeštadienio rungtynių? Kas svarbiau – psichologija ar taktiniai dalykai?

– Psichologija. Manau, kad tos taktikos užtenka. Psichologija, fizinis parengtumas svarbiau, nes vieni kitus jau žinome. Paprasčiausiai turime parodyti kovą, charakterį. Turime nuvažiuoti ir laimėti – serija dar nesibaigė. Jeigu neparodysime charakterio, reiškia, nesame verti finalo.

– Joffrey Lauvergne'as turi daug mikrodvikovų su Kasparu Beržiniu. Ar Beržinis yra nepalankus varžovas, ar Lauvergne'o bloga realizacija?

– Norėčiau iš jo daugiau, tą jam ir pasakiau. Su juo viskas gerai, bet manau, kad turėtume susikurti didesnį pranašumą su juo aikštelėje.

– Ar nustebino Dovydo Giedraičio žaidimas šiandien?

– Nenustebino, jis gerai žaidžia. Ką mes nuo jo gavome, tai daug prasiveržimų, ir į kairę pusę, į kurią įprastai veržiasi dažniau. Padarėme daug taktinių ir psichologinių klaidų. Matėte, kokias dvi pražangas rungtynių pabaigoje padarėme, kai buvo minus du. Ar čia dėl nuovargio, ar dėl psichologinio krūvio, bet žaidėjai priima blogus sprendimus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Lukas Lekavičius yra labai svarbus „Žalgiriui“. Ar neramina jo fizinė būklė?

– Žiūrint atgal, kažkiek galbūt per daug akcentavome Luką. Kažkiek per daug akcentavome jo pikenrolines situacijas, kurios antroje rungtynių pusėje prastai pavyko.

– Komandą matote ne tik rungtynėse, bet ir treniruotėse. Ar įžvelgiate kažkokį progresą?

– Daug bangavimų. Kad ir šiandienos rungtynėse – jeigu pirmoje pusėje buvo progresas, tai antroje vaizdas visiškai kitoks. Aš turiu būti pirmas, kuris tiki savo komandą. Rezultatas dar yra 1-2. Tikėsiu iki galo ir bandysiu tą tikėjimą įkvėpti savo žaidėjams.

– Belgrade prasidėjo Eurolygos finalo ketvertas. Ką palaikysite?

– Palaikau lietuvius, aišku, palaikau „Barceloną“. Manau, kad jie yra verti. Bet aišku, viskas sprendžiasi iš dviejų rungtynių, daug rizikos faktorių. Palaikau ir linkėsiu jiems sėkmės.

Galimai paskutinės serijos iki trijų pergalių rungtynės bus žaidžiamos šeštadienį Panevėžyje 17.20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas