Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 11

Apie antrą techninę mąstęs Šaras pripažino: „Jei ne Kaunas, būčiau išėjęs“

„Barcelona“ treneris Šarūnas Jasikevičius po Kauno „Žalgiriui“ pralaimėtų rungtynių plakė savo komandą, juokavo apie Edgarą Ulanovą bei analizavo po laimėtos Karaliaus Mindaugo taurės pasikeitusį „Žalgirį“.
Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“ / Erikas Ovčarenko/BNS

Šarūnas Jasikevičius tebeturi Dievo statusą Kaune, bet vis dar lieka žmogus, nugalimas, kokiais lieka ir jo treniruojami Barselonos krepšininkai.

Šaras galėjo pajusti penktadienio vakarą, nors pradžia atrodė labai maloni, kai pakeitęs mėlyną sportinį rūbą į rungtynėms tradicinį kostiumą jis pasirodė Kauno „Žalgirio“ arenoje likus 13 minučių iki Eurolygos rungtynių.

2014-2020 metais „Žalgirį“ treniravęs kaunietis buvo apsuptas plojimų jūra arenoje, kurioje pats pasiekė tiek daug įspūdingų pergalių.

„Nervavausi. Norėjau, kad rungtynės greičiau prasidėtų, tada emocijos nueitų į šalį“, – jau po rungtynių spaudos konferencijoje pripažino Šaras.

Dabar jis antrą sezoną atvyko jau kaip „Barcelona“ treneris, bet darsyk turėjo progą įsitikinti, kad žvaigždynas ne visada laimi prieš kovingą ir darnų žalgiriuką, kaip gimtojo miesto komandą mėgsta vadinti pats.

Penktadienio vakarą susitiko dvi priešingose lentelės pusėse besirikiuojančios Eurolygos komandos, bet fantastiškų sirgalių palaikomas „Žalgiris“ 91:84 įveikė turnyro lyderius, pasiekęs skambiausią šio sezono pergalę.

Jei dar pridėtume neseniai pasiektą pergalę prieš Madrido „Real“, pastebėtume, kad žalgiriečiai per porą savaičių nukovė abi stipriausias Eurolygos komandas.

„Kai jie laimėjo taurę (Karaliaus Mindaugo), atsipalaidavo, – žalgiriečių sėkmę aiškino Š.Jasikevičius. – Sezono pradžioje buvo daug spaudimo, jautėsi trenerių pakeitimas, traumos. Jiems reikėjo tokio dalyko, kaip taurė. Jiems reikėjo titulo. Aišku, reikia LKL žiedų, bet dabar jie kabinosi, visa komanda kitaip elgiasi, geriau supranta, ko treneris nori.“

Kai po šilto sutikimo Š.Jasikevičius apsikabino su „Žalgirio“ treneriu Jure Zdovcu, buvusiu bendražygiu Liublianos „Olimpija“ prieš du dešimtmečius, reikalai dar atrodė ramūs „Barcelona“ komandai, kuri atvyko į Kauną kaip ryški rungtynių favoritė.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Šaras ramiai stebėjo, kaip jo komanda tarsi šveicariškas laikrodis pradėjo mačą, vien tritaškiais pelniusi 9 taškus, o elitine gynyba privertę žalgiriečius pramesti pirmuosius 10 metimų iš eilės.

Tačiau gera pradžia nebūtinai reiškia pusę darbo.

Pirmojo kėlinio pabaigoje jau matėme įprastą emocijomis spirgantį trenerį, kuris žėrė priekaištus savo žaidėjams, leidusiems žalgiriečiams sugrįžti į kovą.

„Kažkaip panašių tokių rungtynių ir tikėjausi. Po taurės Ispanijoje esame prastoje dinamikoje. Kažkiek stengiamės žaidėjus pažadinti, bet po laimėtos Karaliaus taurės jaučiasi didelis atsipalaidavimas, kai kada nekovojimas. Kažkiek tai ir logiška, nes tiesiog turime sugrįžti ir elgtis žymiai žmogiškiau, – kalbėjo Š.Jasikevičius. – Pirmiausia, veidai ant suolo daug ką pasako. Prieš tai savaitgalį pralaimėjome „Valencia“, man pasirodė, kad komandai nelabai dėl to skauda. Turime tai pakeisti, bet tvarkaraštis katastrofiškas. „Žalgiris“ buvo labai motyvuotas.

Nebo epizodai kirto per galvą. Matai, kad žaidėjas alkanas, o maniškiai – ne.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Pasigedau lyderystės. Daug apie ją kalbame, bet jos pasigedau. Mus truputį palupo, mes pradėjome skųstis – prasidėjo desperatiški dalykai. Taip, skauda dėl pralaimėjimo, bet labiau man nepatinka, kaip komanda elgiasi. Turime sugrįžti. Turime gerą žaidėjų rūbinę, bet jie kažkur atsipalaidavę ir išėję. Turime grįžti.“

„Barcelona“ yra pirma Eurolygoje pagal puolimo reitingą, bet Katalonijos krepšininkai užstrigo ir atakose.

Vis dėlto, atrodė, kad trečiajame kėlinyje Šaro vyrai įjungs aukštesnę pavarą. N.Mirotičius ir Rokas Jokubaitis ne juokais įsibėgėjo po pertraukos. Antras Eurolygoje pagal rezultatyvumą (lenkia tik V.Micičius) ir antras pagal naudingumą (lenkia tik W.Tavaresas) puolėjas per trečiojo kėlinio septynias minutes pelnė 10 taškų, o Rokas Jokubaitis – 8. Tai leido „Barcelona“ atsiplėšti (56:49).

Šaras stryktelėjo ir paprašė teisėjo dėmesio, kai R.Jokubaičiui pradėjo traukti blauzdą ir jis iššokavo iš aikštės trečiojo kėlinio pabaigoje.

„Rokas šiandien žaidė solidžiai, – apie 11 taškų pelniusį įžaidėją sakė Š.Jasikevičius. – Kartais pamesdavo galvą, bet sugrįždavo. Kažką paaiškindavau ir jis sugrįžta.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Tačiau tribūnose taip garsiai skambant „Slava Ukraini“, Ukrainos spalvų aprangas vilkinti komanda negalėjo lengvai pasiduoti.

„Žalgiris“ pakilo iš dar vienos duobės, vedamas fantastiškai kovojusio E.Ulanovo, kuris pelnė 16 taškų ir atkovojo 9 kamuolius, galiausiai surinkęs net 33 naudingumo balus – tai jo karjeros rekordas.

Regis, po sunkios sezono pradžios E.Ulanovas nusimetė nematomo žaidėjo skraistę ir antrajame rate rodo tikrus žygdarbius.

„Su Edgaru nėra amerikeitiškų kalnelių. Jis buvo iki sausio štilis, o tada – Everestas. Jis visada toks buvo. Gal „Žalgiriui“ reikia galvoti, gal mokėti tik pusę algos, nes žaidžia tik nuo sausio?, – juokavo Šaras apie E.Ulanovą. – Jis visada pradeda žaisti prieš taurės varžybas, susirenka visus MVP titulus ir eina ilsėtis iki sausio mėnesio.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Kai E.Ulanovas išprovokavo N.Mirotičiaus pražangą, Šaras buvo nubaustas technine pražanga už replikas teisėjams.

Jis teigė, kad buvo pasiryžęs ir dar vienai: „Žalgiris“ metė 23 baudas. Jei ne būtų Kaunas, turbūt būčiau gavęs antrą techninę ir būčiau išėjęs. Bet prie šeimos ir prie „Žalgirio“ sirgalių nenorėjau, kad dėmesys būtų nukrypęs ne ten, nuo „Žalgirio“ pergalės.

Jei ne Kaunas, būčiau anksčiau išėjęs.“

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Šios rungtynės vyko skaudaus karo Ukrainoje fone ir tai buvo juntama kiekviename arenos kampe.

Rekordinio žiūrovų skaičiaus (12686) šį sezoną sulaukusi „Žalgirio“ arena mirgėjo nuo Ukrainos vėliavų, o krepšininkai taip pat pabrėžė paramą šaliai, dvi savaites kovojančia su Kremliaus kariuomenės agresija.

„Žalgirio“ krepšininkai pirmą kartą per klubo istoriją žaidė geltona ir mėlyna spalvų apranga, o ant „Barcelona“ žaidėjų aprangų šįkart buvo užrašytos ne pavardės, o užrašas „Stop war“.

Prieš rungtynes komandos pagerbė Ukrainoje žuvusių šimtų žmonių gyvybes tylos minutę, o „Žalgirio“ sirgaliai skanduote „Putin – chuilo“ priminė, kam labiausiai dėl to krenta atsakomybė.

Net ir retai viešai kalbantis Arvydas Sabonis penktadienį interviu 15min ugninga kalba piktinosi Rusijos veiksmais, prisidėjęs prie anksčiau garsiai apie tai prabilusių kitų Lietuvos krepšinio legendų Š.Jasikevičiaus, taip pat ir Jono Kazlausko, kuris penktadienio rungtynes stebėjo „Žalgirio“ arenoje.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Š.Jasikevičius teigė, kad ne visus reikia raginti kalbėti viešai, prašęs palikti demokratinę teisę pasilaikyti tiesą sau.

Bet jis pats nori, kad Eurolyga labiau girdėtų trenerius, kurių balsų nebesigirdi, kai turnyre priimami svarbiausi sprendimai – ar skaičiuojant taškus be Rusijos klubų, ar kitose situacijose:

„Tikrai daug kas nekreipia dėmesio. Per pandemiją Eurolyga irgi mūsų negirdėjo, po to atsiprašė. Visada visi visko klausia pas trenerį, būni atsakingas ir už keliones ar mitybą. Tikrai mūsų neklausia tokių dalykų, buvo sugrįžta prie šnekėjimų, bet po atsiprašymų vėl niekas nieko.

Bet kai priima svarbius sprendimus, mūsų neklausia. Mes dėl to – nusivylę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas