Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 08

Apie naują „Žalgirio“ trenerį faktais – į Kauną atvyksta legenda

Kauno „Žalgiris“ penktadienį nugriaudėjo netikėta žinia – treneris Martinas Schilleris atleistas vos po antrųjų pralaimėtų Eurolygos sezono rungtynių. Antrą sezoną „Žalgiriui“ vadovavusį austrą keičia Slovėnijos krepšinio legenda Jure Zdovcas.

Į Kauną atkeliauja Slovėnijos krepšinio legenda.

Nors pastaruoju metu Slovėnija ir visas pasaulis įsimylėjo Luką Dončičių, prieš kelis dešimtmečius ryškiausia nedidelės šalies žvaigždė buvo dabar į Kauną atvykstantis 54 metų treneris.

Pradėjęs karjerą Liublianos „Olimpija“ klube, J.Zdovcas pateko į tuometinės Jugoslavijos rinktinę, kurioje žaidė ryškiausios tų laikų Serbijos ir Kroatijos krepšinio asmenybės, pavyzdžiui, Draženas Petrovičius, Vlade Divacas.

Nors 198 cm ūgio slovėnas nebuvo itin atletiškas ar greitas, jo taiklumas ir ypač aukštas krepšinio suvokimas padėjo įsiterpti į rinktinę, kuri tuo metu buvo viena stipriausių pasaulyje.

Su Jugoslavijos rinktine J.Zdovcas iškovojo 1988 metų Seulo olimpinių žaidynių sidabrą, o paskui triumfavo net trejus metus iš eilės: 1989 ir 1991 metais laimėjo Europos pirmenybių auksą, o 1990 metais pasaulio čempionų titulą.

Slovėnijai po trumpo karo pasiekus Nepriklausomybę, J.Zdovcas atstovavo slovėnų rinktinei dešimtmetį ir sužaidė keliuose Europos čempionatuose.

Klubiniame krepšinyje J.Zdovcas persikėlė į Bolonijos „Knorr“, o paskui į Limožo klubą – su Prancūzijos klubu 1993 metais laimėjo tuometinę Eurolygą.

Jis taip pat žaidė Turkijoje, Graikijoje, Kroatijoje, Prancūzijoje, kol baigė karjerą 2003 metais.

Trenerio karjerą pradėjęs 2003 metais nuo asistento pareigų Slovėnijos klube, J.Zdovcas įsibėgėjo Salonikų „Iraklis“, Sarajevo „Bosna“ ir Liublianos „Olimpija“ klubuose. Su „Olimpija“ pasirodė Eurolygoje ir 2010–2011 m. pateko į „Eurolygos Top 16“ turnyrą. Per tą karjeros etapą jis tapo Bosnijos ir Hercegovinos, Slovėnijos, paskui ir Kroatijos čempionu su Zagrebo „Cedevita“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jure Zdovcas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jure Zdovcas

2011–2012 metais jis buvo pripažintas geriausiu Europos taurės turnyro treneriu, kai vadovavo Sankt Peterburgo „Spartak“ komandai. Tais metais Rusijos klubas Europos taurės varžybose užėmė ketvirtą vietą, finalo ketverto turnyre Chimkuose pusfinalyje nusileidęs šeimininkams, o mažajame finale – Vilniaus „Rytui“.

Paskui jis dar vadovavo Gaziantepo „Royal Hali“ (Turkija), Atėnų AEK, Zagrebo „Cedevita“ klubams.

2019–2020 metais J.Zdovcas stovėjo prie Liublianos „Olimpija“ vairo, o praėjusį sezoną vadovavo Paryžiaus „Metropolitans 92“ klubui. Šis Prancūzijos lygoje užėmė šeštąją vietą, ketvirtfinalyje nusileidęs Strasbūro ekipai. Europos taurės turnyre Paryžiaus krepšininkai pasiekė ketvirtfinalį, kur krito nuo „Gran Canaria“ komandos. Praėjusią vasarą slovėno vietą Paryžiuje užėmė Prancūzijos rinktinės treneris Vincent'as Collet.

J.Zdovcas dukart vadovavo ir Slovėnijos rinktinei.

2009 metais su juo priešakyje slovėnai užėmė ketvirtą vietą Europos čempionate Lenkijoje – tuo metu tai buvo aukščiausias Slovėnijos rinktinės pasiekimas.

Jis grįžo prie rinktinės vairo 2014 metais ir su Slovėnijos rinktine pasirodė 2014 metų pasaulio čempionate (7 vieta) bei 2015 metų Europos pirmenybėse (12 vieta).

Už krepšinio nuopelnus J.Zdovcas yra 2015 metais išrinktas į Slovėnijos sporto šlovės muziejų, o 2020 metais – į FIBA Šlovės muziejų.

VIDEO: Jausmingos ovacijos: „Žalgirio“ arenoje išlydėtas Lietuvos krepšinio herojus
VIDEO: Eurolyga grįžo į Kauną: stebuklinga pirmoji ataka „Žalgirio“ arenoje
VIDEO: Riaumojantis žvėris: sirgalius iš proto vedę monstriški J.Nebo epizodai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas