Sportas gyvai

„Atkabinimus“ aiškinęs K.Maksvytis – apie D.Sabonio sugrįžimą ir eksperimentinį penketą

Trečioji Kazio Maksvyčio vasara su Lietuvos rinktine įgauna pagreitį. Darbėniškio treniruojami lietuviai Vilniaus „Twinsbet“ arenoje sužaidė pirmąsias kontrolines rungtynes su slovėnais, o po pergalingai pasibaigusio susitikimo K.Maksvytis paskelbė galutinį komandos dvyliktuką ir dalinosi mintimis apie pirmąjį rimtą šios vasaros testą.

5346 sirgaliai susirinko į galbūt vieninteles pagrindinės Lietuvos rinktinės rungtynes savo šalyje šią vasarą.

Mūsiškiai saviems aistruoliams dar gali pasirodyti liepos viduryje, bet tai nutiks tik tuo atveju, jei lietuviai laimės olimpinį atrankos turnyrą Puerto Rike ir įšoks į olimpinį traukinį, keliausiantį į Paryžių.

Joninių išvakarėse „Twinsbet“ arenoje apsilankę lietuviai neišvydo dviejų didžiausių šalies krepšinio žvaigždžių Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio. JV dėl dar nepasirašyto NBA kontrakto olimpinėje atrankoje apskritai nerungtyniaus, o Domas kelioms dienoms atsiskyrė nuo rinktinės dėl asmeninių priežasčių.

Nebuvo ryškiausio veido ir kitoje stovykloje – nors Lietuvos krepšinio federacija ilgą laiką ant reklaminio rungtynių plakato laikė Lukos Dončičiaus veidą, per NBA atkrintamąsias išvargusi ir tik vakar į gimtinę parskridusi slovėnų žvaigždė į Lietuvą neatvyko.

Netektis skaudesnė buvo Slovėnijos rinktinei, kurios žaidimas pastatytas ant „Dallas Mavericks“ lyderio individualių sugebėjimų.

Nors slovėnai pirmą kartą į aikštę metė tik prieš kelias dienas šalies pasą gavusį amerikietį Joshą Nebo, kuris keitėsi vietomis aikštėje su savo tautiečiu Mike'u Tobey, lietuviai jau nuo pirmų minučių išsiveržė į priekį ir kontroliavo situaciją visų rungtynių metu, nė karto neleisdami Slovėnijai įgyti pranašumo.

D.Sabonio neturėjęs K.Maksvytis rungtynėms neregistravo ir Roko Giedraičio, Vaido Kariniausko bei Motiejaus Krivo, o susitikimo metu išbandė įvairius variantus.

Įžaidėjo vaidmeniu dalinosi Rokas Jokubaitis, Lukas Lekavičius ir Tomas Dimša. Vidurio puolėju didžiąją dalį laiko žaidė Donatas Motiejūnas ar Ąžuolas Tubelis, bet kelias minutes K.Maksvytis išbandė ir penketą, kuriame nebuvo nė vieno iš šių žaidėjų – tuomet daugiausiai su J.Nebo stumdėsi Tadas Sedekerskis.

Pirmoje rungtynių pusėje lietuvius į priekį tempė šviežiai iškeptas Eurolygos čempionas Marius Grigonis, surinkęs 13 taškų per 12 minučių, bet maloniai džiugino ir LKL pirmenybėse šį sezoną suspindę jaunieji rinktinės nariai – Deividas Sirvydis ir Ąžuolas Tubelis.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Su Kauno „Žalgiriu“ šią savaitę dėl sutarties sutaręs D.Sirvydis demonstravo aštrumą, kurio rinktinei gali trūkti į ją neatvažiavus Ignui Brazdeikiui, ir pelnė 13 taškų bei atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Klaipėdos „Neptūne“ įspūdingą sezoną sužaidęs Ą.Tubelis solidžiai išnaudojo gautus šansus arenoje, kuri jam kitą sezoną gali būti namų – Ąžuolas turi galiojančią sutartį su Vilniaus „Rytu“. 22-ejų aukštaūgis užbaigė rungtynes su 12 taškų ir 6 sugriebtais kamuoliais.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jie buvo ant parketo bei svarbiausius metimus pataikė ir pabaigoje, kai slovėnai kabinosi į pergalę ir buvo priartėję iki minimumo.

Ą.Tubelis padvigubino Lietuvos persvarą iki 4 taškų likus maždaug keturioms minutėms, o po kelių atakų D.Sirvydis smeigė tritaškį.

Galiausiai, R.Jokubaitis pelnė dvitaškį su pražanga, T.Sedekerskis pridėjo tritaškį ir Vilniaus publika lengviau atsikvėpė – švieslentė rodė galutinį rezultatą 92:86 Lietuvos naudai.

„Pradėjome rungtynes gerai. Pirmą pusę geriau kontroliavome. Antroje pusėje pralaimėjome tiek trečią, tiek ketvirtą kėlinį. Reikėtų paminėti tą atkarpą, kai iššvaistėme 9 ar 10 taškų ketvirto kėlinio pradžioje. Kokybės kažkiek trūko, bet tai natūralu, nes pirmos rungtynės. Kas buvo gerai, tai gera energija, puolime atsikovojome net 20 kamuolių. Kaip pirmoms rungtynėms gerai, nes išbandėme visus, kuriuos norėjome, ir pasiekėme pergalę. Darysime išvadas ir žaisime toliau“, – sakė K.Maksvytis.

Po rungtynių jis pranešė, kad rinktinėje vietos nebelieka R.Giedraičiui, M.Krivui, V.Kariniauskui ir Eimantui Bendžiui, o taip pat įvertino pirmąjį testą šią vasarą su beveik pilna sudėtimi.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Mažiau klausimų kyla dėl M.Krivo, V.Kariniausko ir E.Bendžiaus „atkabinimų“. O kodėl atsisakote R.Giedraičio paslaugų?

– Šita pozicija gana perpildyta. Tiek Edgaras Ulanovas, tiek Arnas Butkevičius, tiek Sirvydis, net Grigonis gali žaisti trečioje pozicijoje. Neveši visų lengvų kraštų. Mes nusprendėme pasirinkti tuos žaidėjus. Gal buvo kažkiek neramu dėl Arno, kokios jis formos grįš. Pasirinkome tuos žaidėjus. Nebuvo lengvas sprendimas, bet mums reikėjo jį padaryti.

– Šiandien išbandėte penketą, kai penktoje pozicijoje žaidė T.Sedekerskis. Kaip jums atrodė to penketo žaidimas?

– Dirbtinai susidarė tokia situacija, kadangi nebuvo Domo. Ėjome į rungtynes su dviem nominaliais aukštaūgiais, kurie gali žaisti penktoje pozicijoje. Nusprendėme tą situaciją išnaudoti. Jis (T.Sedekerskis – aut. past.) yra žaidęs taip savo klube. Jam esant penktoje pozicijoje, dažniausiai keisdavomės ginamaisiais. Visai pavyko šitas eksperimentas. Turime tokią opciją – jeigu norėsime keistis ginamaisiais arba paspausti varžovus, tai turėsim šitą opciją su Tadu.

Visai pavyko šitas eksperimentas.

– Nei Italija, nei Puerto Rikas nepasižymi gerais aukštaūgiais. Ar gali būti, kad tokį penketą panaudosite perlaužti rungtynių eigą prieš šias komandas?

– Italija, Puerto Rikas taip, bet jeigu matėte Dramblio Kaulo Kranto sudėtį, tai įspūdingai atrodo priekinė linija. Visokio tipo komandų bus ir mes turime būti pasiruošę tiek su tipiniais aukštaūgiais, tiek su mobiliais.

– Marius Grigonis per pirmą išėjimą išmetė 8 metimus. Ar tikitės tokio lyderio savybes demonstruojančio Mariaus?

– Jis mėgaujasi, daugiau čiupinėja kamuolį, kažkiek, ypatingai antroje pusėje, gal net galėjo daugiau išsiskirti su kamuoliu. Bet mes visi norėsime, kad jis svarbiais momentais turėtų kamuolį rankose.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Varžovai naudojo du amerikiečius. Ar keičiasi federacijos pozicija dėl žaidėjų natūralizacijos?

– Kiek žinau, federacijos pozicija nesikeičia. Aš jau savo poziciją esu pasakęs. Manau, kad jeigu yra tokios taisyklės, tai galime prie jų prisitaikyti. Bet federacija kol kas nori išlaikyti lietuviškumą.

– Ar D.Sabonis vyks su komanda į Slovėniją?

– Taip, jis bus, jau nuo rytojaus prisijungs prie komandos.

– Esate minėjęs, kad rinktinėje nesant J.Valančiūnui, daugiau su kamuoliu turės žaisti D.Sabonis. Bet jis praleido vienerias iš dvejų draugiškų rungtynių. Kiek tai keičia jūsų planus ir kiek yra baimės, kad važiuosite į olimpinę atranką tik vieną kartą pasibandę su juo?

– Baimės nėra, toks jau gyvenimas. Gyvenimo tempas didėja, treniruočių ciklai rinktinėms ir komandoms mažėja. Baimės nėra. Kažkiek pakeitė, galvojome, kad jis spės sugrįžti iki šiandienos rungtynių, bet negrįžo. Išsibandėme kitus variantus, visi pilnai dalyvavo treniruotėse. Turėsime ir vienas kontrolines rungtynes, ir 3-4 dienų ciklą nuvažiavę į Puerto Riką. Manau, kad užteks laiko jam priprasti prie mūsų, o mums priprasti prie jo.

– Šiandien beveik žaidėjai žaidė apie 20 minučių. Ko pavyko išmokti per šias rungtynes?

– Kažkiek pasibandėme savo sistemas, pasibandėme keitimą ginamaisiais ir pasyvesnę gynybą, taip pat skirtingus penketus – ir sunkesnį su D-Mo ir Ąžuolu, ir lengvesnį penketą. Gavome informacijos. Tai tik pirmos rungtynės, didelių išvadų daryti nereikia. Reaguosime į situaciją ir bandysime gerinti savo žaidimą, o čia tik pradžia.

Manau, kad užteks laiko jam priprasti prie mūsų, o mums priprasti prie jo.

– Abi komandos metė po daugiau negu 30 baudų metimų. Ar nesinorėjo, kad teisėjai leistų kiečiau pasigrumti aikštėje?

– Nemanau, kad šiandien reikėtų kalbėti apie teisėjavimą. Žaisime rungtynes išvykoje, turbūt bus sudėtingiau. Nenorėčiau susikoncentruoti į teisėjavimą. Buvo smagios rungtynės, žaidė Lietuvos rinktinė prieš Slovėniją. Likime prie daugiau teigiamų emocijų.

– Ą.Tubelis pernai buvo paskutinis „atkabintas“ nuo dvyliktuko žaidėjas. Kur per metus jis patobulėjo, jog šiemet jau vyksta į turnyrą?

– Jis priprato prie europietiško krepšinio. Jo privalumas tas, kad gali žaisti per kelias pozicijas, ką ir šiandien pamatėme. Kai nebuvo Domo, jis didžiąją dalį laiko žaidė vidurio puolėjo pozicijoje. Nieko naujo – jis labai talentingas žaidėjas, turi daug opcijų puolime. Reikia stabilumo gynyboje, bet smagu Lietuvos rinktinėje turėti tokius talentus, iš kurių gali kažką lipdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius