Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 13 /21:38

Atomazga artėja: „Neptūno“ savininko laiškas dėl algų labiausiai kirstų „Žalgiriui“

Konkurencijos taryba (KT) baigė daugiau nei metus vykusį tyrimą dėl galimo Lietuvos krepšinio lygos klubų susitarimo dėl žaidėjų atlyginimų mokėjimo, kai 2020-ųjų metų kovą prasidėjus COVID-19 pandemijai LKL sezonas buvo nutrauktas anksčiau laiko. Jei klubams ir lygai nepavyks įrodyti savo tiesos, jog susitarimo nebuvo, teks kaip reikiant patuštinti kišenes, ypatingai – Kauno „Žalgiriui“.

Konkurencijos tarybos akiratyje Lietuvos krepšinio lyga ir klubai atsidūrė 2020-ųjų balandžio mėnesio pradžioje, kai į viešumą nutekėjo Klaipėdos „Neptūno“ savininko Sigito Ambrazevičiaus laiškas, nutaikytas į du LKL klubus.

Privačiame pokalbyje S.Ambrazevičius kaltino Utenos „Juventus“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vadovus „nesilaikant susitarimų“, kurie buvo pasiekti LKL valdybos posėdyje sprendžiant COVID-19 šešėlyje atsidūrusio sezono likimą.

Būtent Utenos ir Pasvalio klubai tuomet buvo pirmieji, kurie pasiekė taikos susitarimus su savo žaidėjais ir išmokėjo jiems simbolines kompensacijas.

Pateikiame neredaguotą „Neptūno“ savininko laiško tekstą:

„Sveiki Kolegos, ir ne kolegos,

man labai liūdna, kad mūsų tarpe yra gudresnių už gudrius. Mes visi buvome prie bendro stalo sutarę, kad laikysimės vieningos pozicijos dėl atlyginimų krepšininkams mokėjimo. Deja Pasvalys ir Utena nusprendė pabūti gudresniais.

Kreipiuosi į Jus Pasvaly, ir Utena. Kam reikėjo pasisakyti už bendrą pozicija prie posėdžių stalo? Jei Jūs netaupote rėmėjų, bei miesto paramos ( o tai yra miestiečių pinigų ) yra Jūsų reikalas, tai tik parodo, kad Jūs savo lėšų į krepšinį nededate…. o tik leidžiate svetimus finansus.

Jei aš būčiau laužęs susitarimus, ir bandęs su man reikalingais krepšininkais tartis, tai būčiau padaręs taip, kad kad nei agentai, nei visi Lietuvos krepšininkai nebūtų to sužinoję. Dabar Jūs mums visiem likusiem „pakišote kiaulę“.

Visus Jus krepšinio aikštelėje laikiau priešininkais, o už aikštelės ribų kolegomis, tai nuo šiol Jūs Utena bei Pasvaly nebesate kolegos, o tik priešininkai iš kažkur. Klaipėdoje tikrai nebesate laukiami.“

Kaip informuoja 15min šaltiniai, LKL klubai ir lyga dar prieš tris savaites sulaukė 80 lapų apimties siekiančių Konkurencijos tarybos tyrimo išvadų dokumentus, o atsakymus turi pateikti iki liepos 16-osios dienos.

Tyrimas baigtas, tačiau galutinis sprendimas nėra priimtas. Bet pozityvių ženklų Lietuvos krepšiniui horizonte nėra.

Šaltinių teigimu, KT preliminariai konstatavo, jog susitarimas 2020-ųjų kovo 13-ąją dieną įvyko, tad klubai pažeidė Konkurencijos įstatymą.

„Konkurencijos tarybos ekspertai baigė rinkti ir vertinti įrodymus minėtame tyrime ir preliminarias tyrimo išvadas išsiuntė klubams bei lygai, – į 15min užklausą atsakė Konkurencijos tarybos Draudžiamų susitarimų tyrimo grupės vadovė Irma Urmonaitė. – Konkurencijos įstatyme numatyta, kad už konkurenciją ribojantį susitarimą pažeidėjams gali grėsti baudos iki 10 proc. metinių pasaulinių pajamų 2020-aisiais ūkiniais metais. Kiekvienu konkrečiu atveju esant pagrindui skirti baudą, jos dydis nustatomas atsižvelgiant į individualias situacijos aplinkybes.“

Pasaulinės pajamos – ne tik Lietuvos teritorijoje surinktos lėšos. Ši teisinė sąvoka aktuali nebent Kauno „Žalgiriui“, kadangi mažesnieji šalies klubai disponuoja tik Lietuvoje gautais pinigais.

VIDEO: PIKENROLAS: E.Ulanovas „Žalgiryje“, Ž.Skučo demonai ir kylanti Lietuvos žvaigždė

Jei klubams ir lygai nepavyks įrodyti savo tiesos, jog susitarimo dėl žaidėjų algų mokėjimo nebuvo, baudos gali būti ir labai skausmingos, o labiausiai kentėtų „Žalgiris“.

Registrų centro duomenimis, Lietuvos čempionų pajamos per 2020-uosius metus buvo 8,7 milijono eurų, tad maksimali bauda siektų net 870 tūkst. eurų.

Gavęs didžiausią įmanomą baudą, Vilniaus „Rytas“ susimokėtų virš 300 tūkst. eurų, o mažieji LKL klubai, kurių biudžetai sukasi aplink 400 tūkst. eurų, netektų apie 40 tūkst. eurų.

15min šaltiniai informuoja, jog KT gali neapsiriboti pinigine bauda. Jei klubai ir lyga bus pripažinta kaltais, klubų ir lygos vadovams, kurie 2020-ųjų kovo 13-ąją dieną dalyvavo lemtingame valdybos posėdyje, gresia diskvalifikacijos nuo 6 mėnesių iki net 5 metų.

„Šiuo metu Konkurencijos taryba laukia klubų ir lygos paaiškinimų, kuriuos gavusi vertins, ar ir kaip jie keičia tyrimo išvadas. Konkurencijos tarybos sprendimas turėtų būti priimtas antroje metų pusėje“, – pridedama KT atsakyme į 15min užklausą.

Tiesa, 15min duomenimis, LKL klubai ir lyga kategoriškai nesutinka su tokiomis tyrimų išvadomis bei ketina šį sprendimą skųsti. Klubai nenorėtų pasiekti ir taikomis susitarimo bei susimokėti mažesnes baudas, kadangi, jų manymu, tai parodytų jų galimą susitarimą bei įstatymo pažeidimą.

Kaip skelbia 15min šaltiniai, jei KT tyrimo išvados po klubų ir lygos atsakymų nepasikeis, ginčas veikiausiai persikels į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas