Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 10

Atviras K.Maksvytis – apie pirmąjį titulą, užaugusią skūrą ir „Žalgirio“ dėlionę

Pirmąjį karjeroje „Betsafe-LKL“ titulą iškovojęs Kazys Maksvytis pagaliau atsipūtė. Pergalės cigarą surūkęs Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris spaudos konferencijoje dalijosi emociniais sezono metu patirtais išgyvenimais, kalbėjo apie kartais erzinančius žurnalistus ir kaip per vasarą pasikeis „Žalgiris“.

Kad stebėjome atkakliausią „Betsafe-LKL“ finalą nuo 2010-ųjų metų, įrodo ne tik penkerių rungtynių pareikalavusi Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ serija, bet ir pirmą kartą per dešimtmetį šalies čempionato rungtynėse sausakimšai užpildyta Nemuno sala.

Namuose šeštadienį triumfavęs „Žalgiris“ po metų pertraukos susigrąžino „Betsafe-LKL“ trofėjų, kuris klubui yra jau 24-asis istorijoje.

Tuo metu treneriui Kaziui Maksvyčiui tai yra pirmasis šalies čempionato titulas karjeroje. Medalius su auksine jaunimo karta rinkęs darbėniškis „Betsafe-LKL“ finale dar kovėsi 2014-aisiais su Klaipėdos „Neptūnu“ ir 2017-aisiais su Panevėžio „Lietkabeliui“, kol išsvajotą apdovanojimą pavyko pačiupti trečiuoju bandymu.

K.Maksvytis tapo 16-uoju istorijoje treneriu „Betsafe-LKL“ čempionu, nors dar prieš metus karštoje situacijoje „Žalgirio“ vairą pačiupęs treneris tenkinosi vos trečiąja vieta.

„Sveikinu visus „Žalgirio“ sirgalius, komandą ir administraciją su pergale. Ta pergalė dar saldesnė, nes buvo iškovota geroje kovoje. Reikia pagirti ir gerai kovojusius oponentus, ir G.Žibėną, trenerių štabą ir žaidėjus. Jie davė gerai kovojo. Mes buvome šiek tiek pasėdę, laikėmės ir kovojome iš paskutiniųjų, bet nebuvome tokie švieži ir geri, kokie buvome sezono viduryje. Valios, žiūrovų ir savo arenos pastangomis apgynėme Kauno tvirtovę ir iškovojome pergalę, – po mačo kalbėjo Kazys Maksvytis. – Būdavo sunku laukti, kai varžovai švenčia, o tu turi eiti į spaudos konferenciją. Dabar jausmas kitoks ir laukimas neprailgo. Aš link to ėjau. Pradėjau treniruoti nuo 2000-ųjų metų. Virš 20 metų sunkaus darbo. Pagaliau esu Lietuvoje pirmas.“

LKL čempionai treneriai
Treneris Titulai
Jonas Kazlauskas 6
Šarūnas Jasikevičius 5
Antanas Sireika 3
Rimtas Kurtinaitis, Rimantas Grigas, Gintaras Krapikas po 2
Jaakas Salumetsas, Algirdas Brazys, Nevenas Spahija, Iliasas Zourosas, Aleksandras Trifunovičius, Joanas Plaza, Martinas Schilleris, Giedrius Žibėnas, Kazys Maksvytis po 1

Spaudimo naštą lemiame mače nuo pečių greičiau nusimetė „Rytas“, rungtynes pradėjęs dviem greitais tritaškiais.

Slogų pataikymą iš toli „Jeep“ arenoje K.Maksvyčio vyrai perkėlė ir į paskutinį mačą namuose. Pirmieji penki tritaškiai skriejo pro šalį, kol kamštį pramušė sugrįžęs Rolandas Šmitas. Latvis šovė du trijų taškų vertės metimus, o po kelių akimirkų pridėjo ir trečią.

Pirmoje mačo pusėje – I.Tayloro ir M.Fosterio akistata. Iki ilgosios pertraukos „Žalgirio“ įžaidėjas surinko net 19 taškų, tuo metu „Ryto“ lyderio sąskaitoje – 13 taškų.

M.Fosteris spėjo įsivelti ir į konfliktą su „Žalgirio“ nariais, kai vėl įsiterpė į K.Maksvyčio ir Luko Lekavičiaus pokalbį.

Šeimininkams skaudi buvo trečiojo ketvirčio pradžia. Rolandas Šmitas buvo nubaustas ketvirtąja pražanga, o 9 iš eilės Elvaro Fridrikssono taškai stumtelėjo „Rytą“ į priekį 54:46.

Lyderio vaidmenį „Žalgiryje“ apsiėmęs Arnas Butkevičius per trečią kėlinį surinko 12 taškų, o tuomet estafetę sėkmingai perėmė iki ilgosios pertraukos nė taško nepelnęs Ignas Brazdeikis.

Antroje rungtynių dalyje prapuolęs M.Fosteris pirmąjį metimą iš žaidimo, kuris išlygino rezultatą 84:84, pataikė likus 3 minutėms iki dvikovos pabaigos.

Kaip ir rungtynių pradžia, taip ir pabaiga priklausė Isaiah Taylorui, kuris per paskutines 3 minutes surinko 11 taškų ir nukalė „Žalgiriui“ šalies čempionų titulą. Iš viso jis lemiamame finalo mače įmetė net 32 taškus.

„Vienu metu, kai jis išėjo, šiek tiek per daug perlaikė kamuolį. Mes be jo grįžome į rungtynes, tuomet jis sugrįžo ir uždėjo paskutinį akcentą. Mačiau, kad pelnė daug taškų. Jis parodė, kad turi charakterį ir gali žaisti lemiamas rungtynes“, – sakė K.Maksvytis.

Ar Isaiah Tayloras nusipelnė serijos MVP titulo?

„Pažiūrėsime, ką išrinks. Yra I.Tayloras, dar yra A.Butkevičius ir E.Ulanovas. Sulauksime“, – teigė „Žalgirio“ vairininkas.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – kam atiteks LKL karūna ir kas taps MVP?

– Ką jums davė šie pirmieji pilni metai „Žalgiryje“?

– Labai sunkūs metai. Visi klausia apie patiriamus krūvius rinktinėje ir „Žalgiryje“. Galiu sakyti, kad „Žalgiryje“ krūviai yra didesni, ypač sunku su emociniais krūviais. Kiekvienas rungtynes ir kiekvieną veiksmą analizuoja. Dėmesio daugiau ir paprastame gyvenime. Kartais savo veidą nusibosdavo matyti žiniose. Pažymius rašo žurnalistai, vertina. Kartais ir supykdavome, nes jie neturi krepšinio išsilavinimo ar net žurnalistinio universiteto baigimo, bet sėdi ir rašo pažymius treneriams ir dar kažkam. Turi tai praeiti ir turi užsiauginti skūrą. Kaip ir sakiau, komanda pasėdo, buvo netekčių. Situacija vis keitėsi. Šiandien nebuvo aišku, ar žais Arnas. Jeigu matėte, jis pajautė skausmą kojoje ir vėlavo. Nebuvo aišku ir dėl Rolando, bet jis grįžo ir davė gerą impulsą. Sunkus sezonas, su įtampa ir intriga iki pat pabaigos. Įgavau patirties, užsiauginau skūrą, bet nervų kainavo nemažai.

– Kokį sau pažymį įsirašytumėte už visą sezoną?

– Nedaug trūko, kad pažymys būtų blogas. Kiti gal labiau įvertins. Norėjosi geriau. Norėjosi labiau patriukšmauti Eurolygos atkrintamosiose. Tikrai nebuvome geriausios formos ir nesužaidėme geriausių rungtynių. Sunkios buvo ir LKL atkrintamosios. Mes išsisėmėme per visą sezoną. Antra sezono pusė buvo prastesnė už pirmą, bet įvertinimas geras.

– Ar I.Tayloras stipriai pasikėlė vertę dėl pasilikimo kitam sezonui?

– Diskusijų dėl žaidimo nebuvo. Diskusijų buvo dėl pasikartojančių traumų. Jis ACB buvo vienas rezultatyviausių žaidėjų. Jis turi tai.

– Ką „Žalgiris“ galėjo nuveikti, jei šį sezoną būtų sukritusios visos kortos?

– Žinoma, kad galėjome daugiau nuveikti Eurolygoje. Tiek KMT, tiek LKL pasiėmėme pergales. Išsikovojome jas sunkiu darbu. Žinoma, man norėjosi lengvesnės duonos. Visi norėjo laimėti 3-0 ir keliauti atostogų. „Rytas“ žaidė gerai. Jie rizikavo, atidavė mums tolimus metimus, išmušinėjo iš derinių. Rezultatas yra geras, bet norėjosi dar daugiau išspausti.

– Kurie žaidėjai sezono metu dėjo didžiausią žingsnį į priekį?

– Staiga sunku atsakyti į šį klausimą. Manau, kad visi paaugo – tiek Iggy, tiek Kevarriusas ir Isaiah. Jie žaidė vidutiniokų komandose, neturėjo tokios patirties ir neturėjo lyderio vaidmenų. Rolandas dėjo nemažą žingsnį. Arnas ir Edgaras darė tai, ko ir tikėjausi. Dar Laurynas, Tomas. Lukas – atkarpų žaidėjas, kuris gali nulemti rungtynes. Taip ir tikėjomės. Sunku ką nors išskirti.

– Pats Lukas minėjo, kad šis sezonas jam buvo sunkus ir prastas. Kaip pavyko jį įpaišyti į savo schemas ir kaip matote jo ateitį komandoje?

– Matome šviesią ateitį. Lukas blogai žaisdavo prie kai kurių gynyboje, o prie kai kurių gynybą atsiskleisdavo geriau. Manau, kad jis šiek tiek per daug savikritiškas. Galbūt jis neturėjo puikaus sezono, bet sezonas buvo geras. Svarbu, kad komanda laimėjo viską. Jis darė savo darbą.

VIDEO: „Ryto“ ir „Žalgirio“ sirgalių eisenos akimirkos

– Ar komanda vasaros metu stipriai keisis?

– Jeigu mums pavyks su pirmais variantais ir su branduolio išlaikymu, pasikeitimų gali būti nedaug. Priklausys, kaip pavyks likusios derybos.

– Ignas Brazdeikis turi kontrakte „pliusą“. Kaip manote, kur linksta jo širdis ir ar norėtumėte jį matyti komandoje ir kitame sezone?

– Manau, kad jo širdis linksta link NBA. Duok Dieve, kad jis ten patektų, o jei nepateks, tuomet dideli šansai, kad jis liks „Žalgiryje“. Jaunas žaidėjas, tad bangavimo buvo. Kita mokykla, kita koncepcija. Įgavo patirties ir kitąmet bus kitoks.

– Ar yra sričių komandoje ir žaidime, ką norėtumėte sustiprinti?

– Mes norime išlaikyti tą pačią gynybos koncepciją. Norime pridėti metančių ir išplečiančių aikštelę. Norime pridėti kuriančių žaidėjų. Jeigu imsime aukštaūgį, orientuosimės į tai, kad jis būtų metantis iš toli žaidėjas ir kartu kūrėjas. Dabar yra įprasta žaisti ir su trimis kūrėjais, kaip kad daro „Anadolu Efes“. Eisim link to. Gynyboje esame pakankamai tvirti. Dar reikia šiek tiek pridėti kūrybos ir kad galėtume išplėsti aikštelę su metikais.

– Kaip atrodys jūsų poilsis ir komplektavimo darbai vasarą?

– Vasara kaip niekada man bus ilga. Turėsiu penkias savaites poilsio. Žinoma, nebus vien poilsis, reikės spręsti „Žalgirio“ komplektacijos darbus, dar rinktinės sprendžiami klausimai. Penkios savaitės nėra mažai. Palyginimui, pernai buvo dvi.

Pirmadienį jau turėsime susirinkimą dėl „Žalgirio“ komplektacijos darbų užbaigimo. Spręsime ir paskutinius rinktinės klaustukus, o tuomet eisiu atostogų.

– Pasiruošimo planas keisis, ar viskas ir toliau bus patikėta spręsti Gintarui Krapikui?

– Toliau bus tas pats. Aš dirbsiu su rinktine, išskyrus langus, o pasiruošimui vadovaus Gintaras Krapikas ir Tautvydas Sabonis.

– Ar matydamas, kaip strigo komanda po Eurolygos atkrintamųjų, ar kitą kartą kažką keistumėte?

– Na, turbūt. Sezonas yra ilgas, tad nereikia dėti koncentracijos į sezono pradžią, gal net reiktų vėlinti pasiruošimą. Bijau suklysti, atrodo, sužaidėme 92 ar 93 rungtynes. Čia didesni nei NBA krūviai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ LKL čempionai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ LKL čempionai

– Sirgaliai susitelkė lemiamam mūšiui. Kokią žinutę turėtumėte jiems?

– Esu pirmą kartą situacijoje, kai toks didelis palaikymas ir dėmesys būna tiek namuose, tiek išvykose – tiek Eurolygoje, tiek LKL. Dėmesys įpareigoja nenuleisti rankų ir kovoti. Kartais net nesmagu pralaimėti. Jei šiandien būtume pralaimėję... Sirgaliai mus užkūrė ne vieną kartą. Mums gerai, kad jie mus palaikė morališkai ir emociškai. Klubui gerai, kad išpirko bilietus ir užpildė salę. Su tokiu sirgalių palaikymu ir baze... Žiūrėkite, kokios tendencijos Europoje – „Maccabi“ ir „Partizan“ su didelėmis sirgalių bazėmis toli ir sezone eina.

– Pilnos „Žalgirio“ arenos LKL nebuvo dešimt metų. Galbūt reikėtų pagalvoti apie seriją iki 4 pergalių, ar nuo tokios minties pykina?

– Dabar tai pykina nuo tokios minties. Dabar atrodo gerai, jums gal norėtųsi daugiau rungtynių.

Labai buvo gaila rungtynių Vilniuje. Žaidėme gerai, bet paleidome antrą pusę. Rungtynių pabaigoje turėjome persvarą, bet jos nesukontroliavome. Kartais pralaimėjus tokias rungtynes gali ir visas čempionatas nuplaukti. Bet sirgalių dėka grįžome į mylimą Kauną ir apgynėme savo tvirtovę.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – kam atiteks LKL karūna ir kas taps MVP?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas