Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 04

Baltarusijos klubas beldžiasi į Lietuvos krepšinį – atsakymas yra „ne“

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nesutiko, kad Minsko krepšinio komanda įsiterptų į mūsų šalies krepšinio varžybų sistemą.
Arvydas Sabonis
Arvydo Sabonio vadovaujama Lietuvos krepšinio federacija nepalaimino NKL noro pridėti į čempionatą Baltarusijos klubą, / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Minsko „Cmoki-2“ klubas tikėjosi patekti į Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionatą 2018-2019 m. sezoną.

Daugkartinių Baltarusijos čempionų dublerių komanda sutiko su starto mokesčiu, o pati NKL buvo pasiryžusi pridėti Minsko ekipą prie penkiolikos savo komandų.

„Savo šalyje jie neturi komandai patogaus varžybų tvarkaraščio, o mūsų varžybų modelis, kai jau devynerius metus rungtynės vyksta tik penktadieniais ir šeštadieniais tuo pačiu laiku yra labai patogus“, – sakė NKL vykdantysis direktorius Giedrius Grybauskas.

Giedrius Grybauskas
Giedrius Grybauskas

Jis pabrėžė, jog pasaulio krepšiniui vadovaujanti FIBA leidžia į nacionalines pirmenybes įtraukti ne daugiau dviejų užsienio komandų, tad NKL ketino uždegti žalią šviesą Minsko komandai.

„Tačiau neleido mūsų federacija“, – sakė G.Grybauskas.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas tvirtino, jog neigiamą atsakymą baltarusiams padiktavo dvi nuostatos.

Pirmoji – teisinė, nes pagal federacijos įstatus NKL komandos gali remtis ne daugiau nei trimis legionieriais.

"LKF vykdomojo komiteto nariai priimdami sprendimą vadovavosi LKF įstatais, kuriuose aiškiai apibrėžta legionierių skaičius komandose - 3. Vykdomasis komitetas negalėjo nusižengti oficialiems dokumentams. Šiuo atveju reikėtų keisti įstatus, o tai galima padaryti tik visuotinės konferencijos metu (balandžio mėn.)", - sakė M.Špokas.

Tačiau vargu, ar rankos kiltų už baltarusius ir konferencijos metu, nes M.Špokas priminė antrą nuostatą: užsienio komandos įtraukimas į varžybas kirstųsi su federacijos tikslu antroje pagal pajėgumą šalies lygoje: "Reikia nepamiršti tikslų, kurių siekia ši lyga - tai ugdyti jaunuosius Lietuvos krepšininkus ir suteikti jiems kuo daugiau žaidimo laiko, visas sąlygas tobulėti ir kuo lengviau adaptuotis vyrų krepšinyje."

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Minsko Cmoki klubas norėjo į NKL pirmenybes deleguoti savo dublerių komandą.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Minsko Cmoki klubas norėjo į NKL pirmenybes deleguoti savo dublerių komandą.

Neatvėrus durų Baltarusijos komandai, NKL ateinantį sezoną varžysis 15 klubų.

Lyga priėmė Regionų krepšinio lygos (RKL) čempione tapusią Gargždų SC komandą, o komerciniu būdu teisę žaisti lygoje įgijo Palangos „Kuršių“ ekipa, kurios savininku praėjusią vasarą tapo Lietuvos rinktinės krepšininkas Renaldas Seibutis.

Paskutinę vietą praėjusį sezoną užėmusi „Palangos“ ekipa iš NKL iškrito. Kitos 13 ekipų lieka iš ankstesniojo sezono, – tarp jų ir praėjusio sezono čempionai Klaipėdos „Neptūno-Akvaserviso“ krepšininkai bei trečią vietą užėmę ir į LKL nesėkmingai bandęs patekti Šakių „Vytis“.

Kita vertus, bendradarbiavimo galimybės su Minsko ekipa yra numatytos kitame turnyre. Jo modelis dar dėliojamas, bet veikiausiai tokiose varžybose dalyviai keistųsi pagal tai, jog dvi iš penkiolikos lygos komandų vieną savaitgalio dieną vis tiek būtų be NKL rungtynių.

Minties įsileisti užsienio komandą į bendrą čempionatą G.Grybauskas galutinai neatsisako. „Jei FIBA tai leidžia, ateityje galima būtų vėl apie tai pagalvoti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai