Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 10

Baracko Obamos sveikinimo sulaukęs amerikietis naujo pripažinimo sieks Vilniuje

Vilniuje laukiama nutūpsiant taškų medžiotojo. Prieš penkerius metus spaudęs ranką JAV prezidentui Barackui Obamai, NCAA čempionas atvyksta į Lietuvą sumedžioti savojo laimikio. Tai Eurolyga, į kurią norėtų prasimušti „Ryto“ naujokas Ryanas Boatrightas. Ar 27-erių 180 cm ūgio amerikiečio medžioklė sutaps su pagalbos ieškančių vilniečių tikslais? Tai reikšmingas „Ryto“ ėjimas su pagrįstu klausimu, į kurį atsakymo dar reikės palaukti.

Suprasti akimirksniu

  • „Ryto“ naujokas Ryanas Boatrightas 2014-aisiais tapo NCAA čempionu ir buvo antras pagal svarbą tos komandos narys. Baltuosiuose rūmuose su pergale jį ir kitus Konektikuto universiteto krepšininkus sveikino Barackas Obama.
  • Per 5 metus pakeitęs 10 komandų, R.Boatrightas atvyksta į Vilniaus „Rytą“.
  • Vilniečiai antradienį 19 val. Strasbūre žaidžia svarbų FIBA Čempionų lygos mačą su IG. R.Boatrightas „Rytui“ padėti dar negalės ir Lietuvoje yra laukiamas savaitės pabaigoje.

2014-ųjų liepa. Barackas Obama Baltuosiuose rūmuose sako kalbą. Už jo nugaros – dvi didžiulės pergalingos krepšinio komandos, kurias vienija du bendri dalykai – „Huskies“ ir NCAA čempionų titulas.

„Turiu prisipažinti – neprognozavau, kad Konektikuto vaikinų komanda laimės NCAA. Žinoma, niekas iš mūsų to nepadarė, išskyrus tuos, kurie studijuoja arba dirba Konektikuto universitete, – nusijuokė prezidentas. – Mes neįvertinome Shabazz Napiero, tapusio labiausiai dominavusiu turnyro žaidėju, su visais tais jo svarbiais metimais ir gera gynyba.

Prie „Huskies“ pergalių smarkiai padėjo tokie vyrukai kaip Ryanas Boatrightas, DeAndre Danielsas ar Nielsas Giffey. Po pergalių prieš Vilanovos, Ajovos valstijos, Mičigano valstijos, Floridos ir Kentukio universitetus, „UConn“ tapo pirmąja septinto krepšelio komanda, laimėjusia titulą.“

Baltųjų rūmų salėje pasigirdo plojimai. Ryanas Boatrightas, Vilniaus „Ryto“ naujokas, pasitempęs ir didžiuodamasis savo komandos pasiekimu, stovėjo Baracko Obamos užnugaryje. Tai buvo NCAA čempionų – Konektikuto vaikinų ir merginų komandų pagerbimo ceremonija.

R.Boatrightas 2014 m. tapo NCAA čempionu
R.Boatrightas 2014 m. tapo NCAA čempionu

Netrukus jis žengė žingsnį prezidento link ir pozavo bendrai nuotraukai su plačiomis šypsenomis, B.Obama ir garbingai iškeltais „Huskies“ marškinėliais.

R.Boatrighto gyvenimas tada atrodė rožėmis klotas.

Jis ką tik tapo NCAA čempionu, o agentas viliojo jį įžengti į NBA naujokų biržą, kurioje pranašavo šaukimą pirmajame rate.

Bet po penkerių metų R.Boatrightas kraunasi lagaminus ne į NBA klubo stovyklą, o Vilnių, palikdamas namuose savo dvejų metų anglų buldogą Bentley ir pasinerdamas į dar vieną kelionę.

Visos gražios NBA svajonės jau užmarštyje. 27-erių amerikietis į krepšinį žiūri kaip į darbą, į kurį jis eina atidirbti šimtu procentų, pasiimti algalapį ir siekti dar didesnio pripažinimo.

„Pasiimu iš to tai, kas verta. Tai maždaug kaip darbas. Tikrai būna sunku būti su savimi, bet tokia šito žaidimo dalia. Būna, sužaidi kokį didesnį mačą, bet niekas namuose apie tai nesužino, nebent ką nors įsidedi į instagramą. Tai visai kitaip nei žaidžiant namuose. Aš labai to pasiilgstu, – „Chicago Tribune“ dar pandemijos pradžioje pasakojo R.Boatrightas. – Aš jau sužaidžiau penkis profesionalo sezonus. Čia viskas apie perspektyvas. Žiūriu į tai kaip į darbą. Žaisiu kiek įmanoma geriau, užsidirbsiu kiek įmanoma daugiau, ir matysiu, kur mane tai nuves.“

VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas
VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas

„All Ball Chicago“ podkaste rugpjūtį R.Boatrightas iškėlė sau tikslą: „Turėjau gerų sezonų ir uždirbau neblogus pinigus. Bet dar nežaidžiau Eurolygoje – dabar to ir siekiu. Eurolyga yra geriausia lyga po NBA. Jie turi privačius skrydžius, moka milijonus. Bandau ten patekti. Bet ten visai kaip ir NBA – politika...“

Ko R.Boatrightui trūko iki NBA ir Eurolygos? Atsakymai į šiuos klausimus susiję su klaustukais, kuriuos su savimi amerikietis atsiveža registruotame bagaže į Vilnių.

VIDEO: „urBONUSas“: įdomi „Ryto“ logika, nusivylimas lyderiu ir ne paskutinės permainos Vilniuje

Darys tai, ko nedarė „Ryto“ lyderis

R.Boatrightas neturėjo užsivilkti „Ryto“ marškinėlių.

Sostinės klubo žaidimui ir toliau turėjo diriguoti į naudingiausio žaidėjo viršūnę įsiveržęs Demetrius Jacksonas, savo žvėrišku mentalitetu spėjęs pakerėti ir Vilniaus krepšinio publiką.

Tačiau amerikietis netikėtai paliko klubą dėl šeimyninių aplinkybių ir „Rytas“ kelionės per krepšinio sezoną pradžioje buvo priverstas keisti variklį.

15min šaltinių teigimu, į JAV išvykusio D.Jacksono agentas teiravosi „Ryto“, kaip būtų galima sugrįžti į Vilnių, jeigu tokia galimybė atsirastų. Tačiau tai nebuvo realus susidomėjimas vėl užsivilkti „Ryto“ marškinėlius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Demetrius Jackson
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Demetrius Jackson

Tuo tarpu R.Boatrightas buvo žmogus, kurio labai norėjo Donaldas Kairys. Šį nediduką amerikietį lietuvis jau pasitikrino prieš pat pandemiją, kai vasarį stojo prie Saratovo „Avtodor“ vairo.

D.Kairys iškart pastatė R.Boatrightą į starto penketą, o per trejas rungtynes suteikdamas jam po 30 minučių žaidimo laiko, iš gynėjo treneris gaudavo vid. 14,3 taško ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą.

VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas ir Donaldas Kairys
VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas ir Donaldas Kairys

Ieškodamas pamainos D.Jacksonui strategas norėjo, kad naujokas būtų dar aukštesnio meistriškumo vienas prieš vieną specialistas.

Savo sprogstamąja jėga situacijas pelnyti taškus neblogai susirinkdavo ir D.Jacksonas. Tačiau R.Boatrightas turi dar daugiau savybių būti samdomu „varžovų žudiku“. 15min šaltinių teigimu, prieš porą sezonų gynėjo įgūdžių paketas krepšinio rinkoje buvo įvertintas apie 300 tūkst. JAV dolerių už sezoną. 15min žiniomis, dabar „Rytas“ krepšinio prekių su nuolaida lentynoje galėjo nugriebti už maždaug 15 tūkst.

2011-aisiais paskutiniais metais vidurinėje R.Boatrightas per vienerias rungtynes rinko vid. 31,2 taško ir kartu su Chassonu Randle'u buvo išrinktas Ilinojaus „Misteriu krepšiniu“. Tai geriausiam valstijos vidurinių mokyklų žaidėjui skirtas prizas. Būtina paminėti, kad 2011 m. Ilinojaus „Misterio krepšinio“ rinkimuose Anthony Davisas – NBA čempionas ir šių dienų krepšinio žvaigždė, liko ketvirtas.

R.Boatrightas buvo programuojamas taškų medžioklei ir Konektikuto universitete, kuriame sudarė geriausią NCAA gynėjų liniją su Shabazzu Napieru, 2014-ųjų naujokų biržoje patekusiu į NBA 24-uoju šaukimu.

Tiesa, būtent Sh.Napierui buvo patikėtos įžaidėjo funkcijos, o R.Boatrightas liko atakuojančio gynėjo pozicijoje, iš kurios jam reikėjo daugiausiai mesti ir mažiau kurti kitiems.

Šias savybes R.Boatrightas vėliau atsivežė ir į Europą.

R.Boatrightas ir Sh.Napieras sudarė nesulaikomą gynėjų grandį NCAA
R.Boatrightas ir Sh.Napieras sudarė nesulaikomą gynėjų grandį NCAA

Tai išskirtinio greičio ir technikos žaidėjas, kuris geba driblinguoti taip žemai, lyg ridentų kamuolį palei žemę.

Miklios it fokusininko rankos ir reaktyvinis greitis leidžia R.Boatrightui susikurti erdvę atakuoti krepšį. Tai padeda jam įsiveržti į pavojingiausią aikštės tašką – baudos aikštelės zoną, iš kurios jis arba sutraukęs gynybos pagalbą pats gali atmesti kamuolį laisvam komandos draugui, arba atsimušęs į kliūtį pabandyti ją įveikti akrobatiniu metimu.

Kitaip nei D.Jacksonas, R.Boatrightas yra geriau ištreniravęs metimą iš distancijos ir turi minkštesnį riešą. Nestabiliai tritaškius mėtydavęs D.Jacksonas LKL čempionate iš toli atakuodavo vid. 2,8 karto per mačą (1,3 pataikyto tritaškio – 47 proc.), o R.Boatrightas per penkerius pastaruosius sezonus išmesdavo vid. ne mažiau kaip 3,5 tritaškio per susitikimą, nors dviem pirmaisiais sezonais Italijoje ir Kroatijoje mesdavo per 6 tolimus metimus.

Tiesa, dėl ne pačios geriausios metimų selekcijos, R.Boatrighto procentas neblizgėjo: geriausią savo sezoną Zagrebo „Cedevita“ klube ir Kinijoje, gynėjas pataikė vid. 45 proc. tritaškių, debiutiniais metais Italijoje – 44 proc., tačiau „Bešiktaš“, „Unicaja“ , „Avtodor“ bei „Olimpija Cedevita“ ekipose tikslumas smuktelėjo iki 35–37 proc.

R.Boatrightas yra itin drąsiai krepšį atakuojantis žaidėjas, kuris gali imtis metimo vos persivaręs kamuolį per aikštę ir pasiprašęs pirmos užtvaros.

Tai kartais sunkiai prognozuojamas, bet galintis krepšinio salę metimais padegti gynėjas. Geriausią savo sezoną (2016-2017 m.) Zagrebo „Cedevita“ klube Europos taurės turnyre rinko vid. 17,7 taško, Adrijos pirmenybėse – 16,2 taško. Savo žaidimo stiliumi kažkuo primena Panevėžio „Lietkabelio“ gynėją Kyle'ą Vinalesą.

R.Boatrightas į NBA neprasimušė dėl per žemo ūgio
R.Boatrightas į NBA neprasimušė dėl per žemo ūgio

Jis sunkiai pagaunamas greitajame puolime. Turi įsitaisęs elitines spyruokles savo sportbačiuose, tad meta į krepšį itin aukštai pašokęs, taip kompensuodamas centimetrų trūkumą ir apsunkindamas galimybę blokuoti metimą iš statinės padėties. 2015-aisiais pakviestas į ant NBA slenksčio esančių talentų stovyklą Čikagoje, R.Boatrightas buvo žemiausias, bet pagal šuolį iš vietos nusileido tik trims varžovams.

R.Boatrightas ne tik lenkia daugelį oponentų savo arklio galiomis, tačiau gali pasigirti geležiniu kūnu. Per keturis sezonus NCAA dėl traumos R.Boatrightas praleido tik vienintelį mačą – paskutinį savo karjeroje universitete.

Toks jo kūnas kartais padeda kompensuoti centimetrų trūkumus gynyboje. Savo greičiu ir staigumu jis gali užtverti varžovui prasiveržimo linijas, o kai įsitraukia į užduotis gynyboje, savo intensyvumu ir kibumu gali nukamuoti atakų organizatorių. Tokių greitų miklių rankų, kurios gali išlupti iš varžovo kamuolį, neturi net žymieji „La Ramblos“ kišenvagiai.

VIDEO: Ryan Boatright ★ Highlights Season 2019/20 ★ Cedevita Olimpija

Prieš NBA naujokų biržą R.Boatrightas dalyvavo 13 komandų peržiūrose, dukart sudalyvavo Las Vegaso vasaros lygoje ir G lygoje atstovavo antrinėms „Los Angeles Clippers“, „Dallas Mavericks“ bei „Detroit Pistons“ komandoms.

Ten jis pasižymėjo kaip savo vietoje esantis, tylus, bet darbštus ir jauną komandą galintis pastūmėti, nesunkiai treniruojamas žaidėjas. Tačiau būtent centimetrų trūkumas neleido jam įkelti kojos į išsvajotąją NBA.

Ar tai žaidėjas, kurio iš tiesų reikėjo „Rytui“?

R.Boatrightas suteiks papildomą pavarą „Ryto“ puolimo mašinai, tačiau klausimas, ar būtent to labiausiai reikėjo šiai Vilniaus komandai.

Per pralaimėjimų savaitę, padegusią „Ryto“ stovyklą Vilniuje, vilniečiai niekaip neužgesino atvira liepsna supleškėjusio savojo krepšio.

VIDEO: „urBONUSas“: gaisrelis „Ryte“ ir „Žalgirio“ ateities galvosūkiai

„Žalgiris“ per antrąją rungtynių pusę „Siemens“ arenoje suvertė 50 taškų, Atėnų „Peristeri“ po poros dienų paskrudino lankus 106 taškais, net „Nevėžis“ pačirškino vilniečius Kėdainiuose 100 taškų.

R.Boatrightas gynyboje gali sunervinti priešininką kaip kibusis L.Lekavičius, bet skirtingai nei lietuvis, amerikietis neturi to neišsikraunančio motoro, kaip žalgirietiškasis „Žaibas Makvynas“.

196 cm ūgio Mantas Kalnietis prie jo atrodo kaip Walteris Tavaresas prie vidutinio Eurolygos žaidėjo. Dėl smulkaus kūno Ryanas dažnai medžiojamas stipresnių gynėjų žaidimu nugara į krepšį, o dėl trumpų rankų jis neapsunkina varžovų įžaidėjo dispečeriavimo komandos puolimui.

Kad būtų maksimaliai efektyvus gynyboje ir kompensuotų savo fizinius trūkumus intensyvumu ir pastangomis, tai bus didelė „Ryto“ trenerių štabo užduotis įdarbinti legionierių gynyboje ir išreikalauti iš jo maksimalų atsidavimą. Antraip jis pakibs ant užtvarų, vėluos du prieš du ir komandinėje gynyboje, neskubės sugrįžti į savo aikštės pusę per priešininkų kontrataką ir taps dar viena rakštimi „Ryto“ gynyboje. Su 192 cm ūgio Andrew Goudelocku šalia, tai gali būti labai trapi gynybinė linija.

VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas ir Mantas Kalnietis
VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas ir Mantas Kalnietis

Tarp kitko, basketnews.lt žurnalistui Gustavui Kliknai pasiskundęs, kad prie Kobe Bryanto gaudavo daugiau metimų nei Vilniaus „Ryte“, A.Goudelockas neturėtų pernelyg džiaugtis naujuoju sostinės klubo pirkiniu.

R.Boatrightas nepasižymi kūrėjo savybėmis, daugiausiai asistuoja sutraukęs dvigubą gynybą, nei bandydamas sukurti situaciją komandos draugams savo aikštės matymu, yra linkęs išlaidauti žemo procento metimais ir kėsinsis į A.Goudelocko daugiausiai išmestų metimų (vid. 9,7 LKL) statistiką.

A.Goudelockas jau žaidė kai kuriuos įžaidėjo derinius Pasvalyje ir galbūt prie R.Boatrighto gaus daugiau atakų organizatoriaus atsakomybių. Tačiau didelis klausimas, kaip šie du taškų medžiotojai pasidalins kamuoliu ir kiek jėgų pasiliks žaidimui kitoje aikštės pusėje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock

Reikia paminėti, kad R.Boatrightas į Vilnių atvyksta išgyvendamas ne patį sėkmingiausią karjeros laikotarpį.

2017-aisiais tapęs Zagrebo „Cedevita“ lyderiu ir susižėrus svarbiausius nacionalinio čempionato prizus – lygos čempionų titulą, finalo serijos MVP ir Kroatijos taurę, jo sugrįžimas į Balkanus po dvejų metų nebuvo toks sėkmingas.

15min šaltinių teigimu, jo žaidimo lygis Liublianoje nebebuvo toks geras, koks prieš dvejus metus. Slovėnams tuomet įstrigo jo fizinės problemos, nors nepasitenkinimo neslėpė ir pats R.Boatrightas.

„Man labai nepatiko ta situacija. Dažnai komandos prižada vienokių dalykų, bet ne visada tai išsipildo. Man tai nepatiko ir aš bandžiau iš ten ištrūkti“, – apie antrąjį savo etapą „Cedevita“ klube „Chicago Tribune“ pasakojo R.Boatrightas.

Prieš ištrūkdamas į Saratovą, R.Boatrightas „Olimpija Cedevita“ gretose Europos taurėje rinko vid. 11,1 taško (38,2 proc. met.), 2,5 rezultatyvaus perdavimo ir 1,7 klaidos per susitikimą.

VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas
VTB-League.com nuotr./Ryanas Boatrightas

2018-2019 m. sezoną atvykęs iš G lygos, jis neįsitvirtino Malagos „Unicaja“ komandoje. 15min šaltinių teigimu, R.Boatrightas išsiskyrė pernelyg savanaudišku žaidimu, nerado kalbos su treneriu ir nebuvo labai naudingas – Ispanijoje per 14 minučių rinko 7,3 taško (45,5 proc. met.), Europos taurėje per tiek pat laiko – 6,7 taško (39,4 proc.).

R.Boatrighto profesionalo karjera (wikipedia.org)
2015–2016 Grand Rapids Drive (G lyga)
2016 Orlandina Basket (Italija)
2016 Guangzhou Long-Lions (Kinija)
2016–2017 Cedevita (Kroatija)
2017–2018 Beşiktaş (Turkija)
2018 Agua Caliente Clippers (G lyga)
2018–2019 Texas Legends (G lyga)
2019 Unicaja (Ispanija)
2019–2020 Cedevita Olimpija (Slovėnija)
2020 BC Avtodor (Rusija)
2020–present Rytas Vilnius (Lietuva)

Baimindamasis neaiškios situacijos Europos krepšinio rinkoje ir COVID-19 baubo, R.Boatrightas rugpjūtį vylėsi susirasti pelningą darbą Kinijoje, tačiau į šį krepšinio kontinentą nebesugrįžo.

Dabar R.Boatrightas savaitės pabaigoje laukiamas Vilniuje, kur iš naujo sieks pripažinimo, galinčio jį pastūmėti Eurolygos kryptimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas