Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 09

Bėk, mesk, šok ir rėk: naujas žaismingas generolas Vilniuje

Sostinės krepšinyje – naujas generolas. Jo žodis griežtas, bet braižas – žaismingas. Ar Vilniaus „Rytas“ su juo bus laimintis, parodys tik darbai ir laikas. Bet galima nuspėti viena – šio 43-ejų specialisto strateginius sumanymus aikštėje pamatysite plika akimi. Mat užkabinti ją patraukliu krepšiniu yra jo tikslas. 15min supažindina jus su naujuoju „Ryto“ treneriu Donaldu Kairiu.

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai prieš pirmąją Donaldo Kairio treniruočių stovyklą verčiau gerai prasibėgiotų parke. Prieš pamėtymą į krepšį, pirmiausia jiems reikės gerai užkrauti baterijas kojose.

Nuo pirmųjų treniruočių D.Kairys ragina savo auklėtinius bėgti lyg lenktyninius žirgus. Tie žirgai turi būti stipresni ir greitesni už savo konkurentus. Logika paprasta – lietuvis bando pasiūlyti varžovams tokį žaidimo tempą, paskui kurį jie arba nespėtų, arba ketvirtajame kėlinyje tiesiog nebepavilktų kojų.

Tai nėra aklas bėgimas į pergalę. Pasiūlęs aukščiausią spartą, D.Kairys ne tik bando ugdyti žaidėjų kondiciją, bet taip pat išlavinti jų mąstymą dideliame greityje.

Didesnis žaidimo tempas atneša daugiau metimų į krepšį. Daugiau metimų į krepšį dažniausiai pakelia bendrą komandos rezultatyvumą. Toks rezultatyvus yra D.Kairio krepšinis ir ši jo vizitinė kortelė lydi trenerį jau pastarąjį penkmetį.

VTB-League.com nuotr./Donaldas Kairys
VTB-League.com nuotr./Donaldas Kairys

Štai 2018-2019 m. VTB lygos sezonas, kai D.Kairys stovėjo prie Talino „Kalev“ vairo, Estijos klubui buvo rezultatyviausias per turnyro istoriją. D.Kairio užsukta „Kalev“ lenktyninė puolimo mašina rinko vid. 89,4 taško per susitikimą – rezultatyvesnį krepšinį tada demonstravo tik Maskvos CSKA ir Saratovo „Avtodor“.

2017-2018 m. sezoną D.Kairio treniruojamas „Kalev“ turėjo kiek mažesnį – 84,6 taško vidurkį. Bet šie dveji metai Talino klubui pateko į istoriją kaip du rezultatyviausi per 11 metų VTB lygoje. Per kitus devynerius metus „Kalev“ nepajėgė perlipti 80 taškų žymos.

Kai 2015-2016 m. sezoną treniravo Slupsko „Energa Czarni“, D.Kairio ekipa Lenkijoje buvo ketvirta pagal rezultatyvumą 17 komandų turnyre. 2019-ųjų Europos dvidešimtmečių čempionate Lietuvos rinktinė rinko vid. 90,9 taško per susitikimą – buvo rezultatyviausia visame turnyre.

„Pastaruosius 2-3 metus mano komandos žaidžia visai kitaip, nei žaidė 2-3 pirmuosius metus, – interviu 15min apie savo puolimo filosofiją prieš metus pasakojo D.Kairys. – Dabar aš stengiuosi žaisti daug greičiau, nes dažniausiai, būtent VTB, žaidžiame prieš aukštesnio kalibro komandas, kurios atletiškesnės ir gali keistis gynyboje. Mes neturime nei geresnių sprendikų, nei pranašumų puolime penkiese prieš penkis.

Bet greitajame puolime, kur yra labai daug neaiškumų, kur gynyba yra dar ant kulnų, ten susikuriame pakankamai pranašumų išsimesti ir kovoti dėl atšokusio kamuolio puolime.

Kartais mūsų žaidimas Taline buvo viesulingas: su labai daug atakų, labai daug metimų, kartojamų atakų. Tai gal labiau ispaniška krepšinio filosofija, pagal kurią žaidžiame daug smagiau, daug lengviau – pora perdavimų ir metimas. Manau, kad tai visiškai patrauklu sirgaliams, kuriuos irgi reikia pripratinti prie salės, kad jie ateitų ir palaikytų.

Norėjosi sukelti šiokį tokį ažiotažą savo žaidimu, pergalėmis, metimais, dėjimais bei taškais. Mums tai kažkaip pavyko.“

VTB-League.com nuotr./Donaldas Kairys
VTB-League.com nuotr./Donaldas Kairys

Tai nėra primityvus krepšinis „bėk ir mesk“. D.Kairys akcentuoja greitą, bet komandiniu žaidimu paremtą žaidimą, kuriame labai svarbus papildomas perdavimas.

D.Kairys puolime turi bazinį derinių komplektą, bet daug laisvės palieka žaidėjų improvizacijai. Greitajame žaidime didėja nenuspėjamumo faktorius, todėl sėkminga atakos pabaiga dažniausiai priklauso jau nuo krepšininko sprendimų efektyvumo ir įgūdžių.

Dėl D.Kairio atvykimo turėtų itin apsidžiaugti jaunesni žaidėjai. Pirmiausi – dėl žaidimo spartos, o taip pat ir dėl plačios komandos rotacijos.

Pats D.Kairys yra pasakęs, kad žaidžiant tokį krepšinį remtis trumpu suolu yra beprasmiška. Net Saratove lietuvis mesdavo į aikštę aktyvią 10 žaidėjų rotaciją. Į ją įtraukdavo anksčiau net nuo suolo nekeltus 19-20 metų vietinius Rusijos vaikinus, kuriems VTB lygos meistriškumas dar buvo per aukštas.

Jauniems žaidėjams patinka ir D.Kairio priėjimas prie jaunų krepšininkų. Buvę jo auklėtiniai 15min pasakojo, kad D.Kairys moka sutelkti kolektyvą ir į rutiną įnešti darbingą, bet tuo pačiu linksmą atmosferą.

Jaunimui įstrigo tai, kaip jis bando sužadinti krepšininkų emocijas. Pavyzdžiui, net treniruotėse po efektingų epizodų jis prašo žaidėjų netvardyti emocijų ir šaukti, rėkti, šokinėti iš pasitenkinimo. Taip treneris bando išspausti iš žaidėjų susikaupusias emocijas ir kartu sutelkti komandą, kad gera energija jungtų žaidėjus aikštėje ir ant atsarginių suolo. Galų gale, kad darbas jiems neštų paprasčiausią malonumą.

„Stengiuosi, kad komunikacija būtų mano komandų bruožas. Aš noriu, kad mano komandos kalbėtų daugiau už bet kurį varžovą. Kad būtų smagu ir naudinga tai daryti“, – yra sakęs D.Kairys.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Bet tuo pačiu D.Kairys yra reiklus treneris.

Galbūt jis duoda laisvę puolime, leisdamas savo žaidėjams linksmintis aikštėje. Bet su sąlyga, kad jie žais agresyviai, lips ant lentos ir atiduos viską gynyboje. D.Kairys treniruotėje nubaus žaidėją už pasikartojančias klaidas ir jeigu reiks, pastatys lakstyti nuo galinės linijos.

„Aišku, norisi disciplinos, bet aš taip pat duodu laisvės. Aš duodu to gero jausmo: leidžiu rengti trumpesnes atakas, žaisti greičiau, bet su sąlyga, kad tikrai lips ant lentos ir tikrai atiduos viską gynyboje. Tokios yra sąlygos. Linksminkitės puolime, bet atidirbkite gynyboje, lipkite ant lentos. Maždaug taip apibūdinčiau savo treniravimo stilių“, – pasakoja D.Kairys.

Bet krepšininkai teigiamai įvertina jo reiklumą. Rungtynių metu D.Kairys gali sureaguoti emocionaliai, bet pasisodinęs ant suolo vėliau jis aiškiai išdėstys padarytas klaidas ir situacijos sprendimo būdus.

Detalės yra svarbi D.Kairio darbo dalis. Tai įdiegta jo krepšinio operacinėje sistemoje – šis specialistas laikomas krepšinio video analizės pradininku.

Jo karjera trenerio darbe visai atsitiktinai prasidėjo 2005-aisiais, kai apmokydamas „Chimki“ trenerių štabo narį elgtis su krepšinio vaizdo karpymo ir montavimo įranga, pats gavo tą darbą ir jau po poros metų padėjo Ettorei Messinai Maskvos CSKA klube. Varžovų žaidimo skauto funkcijas D.Kairys atliko ir Lietuvos krepšinio rinktinėje, kuri 2007-aisiais iškovojo Europos čempionato bronzą ir 2010-aisiais pasaulio pirmenybių bronzą.

Varžovų žaidimo analizė ir derinių išgliaudymas visada buvo D.Kairio pasiruošimo rungtynėms atspirties taškas. Tam jis skiria labai didelį dėmesį.

„Gal net pasakyčiau, kad 80 proc. mano darbo yra išanalizuoti varžovą ir pasiruošti jį stabdyti. O likusį 20 proc. skiriu kitiems dalykams – puolimui ir t.t. – pernai interviu 15min sakė D.Kairys. – Į krepšinį atėjau per vaizdo analizę. Analizuodavau varžovų žaidimą, skirstydavau priešininkų derinius, išmokau juos atpažinti, atskirti vieną nuo kito, suprasti jų esmę, kuo varžovai siekia išgauti iš kiekvieno derinio.

O kai visa tai supranti, gali pradėti statyti savo gynybą ir žinoti, ką čia reikia atimti. Ir tada pasidaro aišku, kaip stabdyti vieną ar kitą derinį, vieną ar kitą žaidėją. Aš visada laikiau tai savo stiprybe, nes nuo to pradėjau, atėjau į krepšinį ir į vyr. trenerio postą.“

VTB-League.com nuotr./Donaldas Kairys
VTB-League.com nuotr./Donaldas Kairys

D.Kairio žaidimo stiliui reikia jį atitinkančių žaidėjų. O greitam krepšiniui lietuvis mėgsta remtis individualiai pajėgiais amerikiečiais, ypač gynėjų grandyje. Paprastai jo komandose dominuoja perimetro krepšininkai, jam taip pat reikia išreikštų specialistų – ar tai metiko, ar tai kamuolio skirstytojo. Aukštaūgiai dažniausiai gyvena iš savo mobilumo ir lipimo ant lentos.

15min šaltinių teigimu, su JAV žaidėjų paieškomis ir pristatymu į komandą jam padeda tėtis Stepas Kairys, jau tris dešimtmečius tiesiantis tiltus iš Europos į Ameriką. Pats D.Kairys randa bendrą kalbą su amerikiečiais ir susitvarko net su sudėtingiausio charakterio žaidėjais. Jo komandose dažnai žaisdavo aukštesnio meistriškumo legionieriai už gerą kainą – tokių dabar galima sulaukti ir Vilniuje.

D.Kairio karjera
2005–2006 Chimki (Rusija, asistentas)
2006 Lietuvos rytas (asistentas)
2006–2010 Lietuvos rinktinė (asistentas)
2007–2008 CSKA (Rusija, asistentas)
2008 Rygos ASK (Latvija, asistentas)
2008–2009 Rygos ASK (Latvija)
2011 Krasnodaro Lokomotiv (Rusija, asistentas)
2011–2012 Dnipro-Azot (Ukraina)
2012–2013 Dnipro-Azot (Ukraina, asistentas)
2013–2014 Minsko Cmoki-Minsk (Baltarusija)
2014–2016 Slupsko Czarni (Lenkija)
2017–2019 Talino Kalev/Cramo (Estija)
2019-2020 Pirėjo Olympiakos (Graikija, asistentas)
2020 Saratovo Avtodor (Rusija)

D.Kairio ir „Ryto“ keliai susikirto turbūt pačiu tinkamiausiu metu.

43-ejų specialistas dar niekada netreniravo Lietuvos klubo, kuriame galėtų palikti ryškų įspaudą mūsų šalies krepšinyje ir parodyti tikrąją savo vertę. Tuo tarpu Vilniaus klubui dabar reikėjo trenerio pagal kišenę, kuris taip pat būtų ambicingas ir augantis specialistas.

Vos 31-erių vyr. trenerio karjerą Rygoje pradėjęs D.Kairys per dešimtmetį nenuvertė kalnų. Didžiausi jo karjeros laimėjimai – Baltarusijos taurė su ryškia čempionato favorite Minsko „Cmoki“ ir dukart iškovotas Estijos čempionų titulas su ryškia favorite Talino „Kalev“.

Bet tai dar neatskleistą potencialą turintis strategas, kuris savo postūmiais vidutinio pajėgumo Rytų Europos komandose nusipelnė galimybės įrodyti savo vertę didžiojoje Lietuvos krepšinio scenoje.

Tai bus, be abejonės, atsakingiausias ir labiausiai nusvilinti galintis testas D.Kairio vyr. trenerio karjeroje. Bet viskas darbščiose ambicingo lietuvio rankose – scena paruošta naujam generolui Vilniuje.

VIDEO: „urBONUSas“: naujas treneris Vilniuje, „Ryto“ taikiniai ir „Žalgirio“ ėjimų reikšmė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas