Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bronza, keičianti gyvenimus ir požiūrį į 3x3: „Nesame aukščiausio kalibro žaidėjai“

Aukščiausio Lietuvos trijulių bokšto Aurelijaus Pukelio ranka nedrebėjo metant lemiamas baudas mažajame olimpinių žaidynių finale. Nedrebėjo ir balsas, ant kaklo pasikabinus bronzą, nors patikėti tuo, buvo sunku.

„Buvom ketvirtas brolis ir dar iš kaimo“, – juokais apie požiūrį į 3x3 krepšinį Lietuvoje kalbėjo 30-metis aukštaūgis, praėjusį sezoną žaidęs ir 5x5 krepšinyje, Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ klube antrajame šalies divizione.

Antroje šalies didžiojo krepšinio lygoje rungtyniavo ir Šarūnas Vingelis bei Evaldas Džiaugys, abu vilkėję Šakių „Vyčio-VDU“ aprangas, o Gintautas Matulis 5x5 krepšinyje jau prieš metus baigė karjerą ir tapo Utenos „Juventus“ klubo direktoriumi.

„Su visa pagarba, bet nesame to paties aukščiausio kalibro žaidėjai. Nė vienas nežaidėme Eurolygoje, LKL – Gintas vienintelis pas mus su patirtimi“, – atvirai kalbėjo bronzinės rinktinės kapitonas A.Pukelis.

Vytauto Dranginio nuotr./Šarūnas Vingelis, Evaldas Džiugys, Aurelijus Pukelis, Gintautas Matulis pasipuošė bronzos medaliais krepšinio 3x3 varžybose Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.
Vytauto Dranginio nuotr./Šarūnas Vingelis, Evaldas Džiugys, Aurelijus Pukelis, Gintautas Matulis pasipuošė bronzos medaliais krepšinio 3x3 varžybose Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Jų gyvenimai dabar pasikeis. Užplūs šlovė, solidžios premijos, rentos po karjeros pabaigos, o bronzinė pergalė Paryžiuje amžiams liks įrašyta į Lietuvos krepšinio metraščius.

A.Pukelis dabar tiki, kad pasikeis ir požiūris į krepšinį 3x3. Ne tik sirgalių, bet ir kolegų iš didžiojo krepšinio.

„Manau, kad ir kiti žaidėjai, kurie greičiau susivoks, koks gali būti jų maksimalus lygis didžiajame krepšinyje, ateis pas mus. Olimpinė sporto šaka, turnyrai. Kad ir kalba, kad tai – gatvės krepšinis, kad neįdomu žiūrėt, bet olimpinį bronzos medalį užsikabinti gali lygiai tokį patį, kaip ir 5x5 krepšinyje“, – pažymėjo A.Pukelis.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis ir Evaldas Džiaugys
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis ir Evaldas Džiaugys

– Bronza kabo ant kaklo. Ar galite tuo patikėti?

– Po tokio pusfinalio, kur mums taip išspardė užpakalius... Aišku, dabar galvoji, kad gal geriau pralaimėti tokį pusfinalį 9:20, į vieną kasą, nei 20:21. Tikrai tenka pripažinti, kad olandai šiandien yra už mus stipresni. Neradom žaidimo prieš juos, visada mus išstumdavo.

Mažasis finalas – su latviais, kaimynais, broliukais. Jie mus eliminavo atrankoje į Tokijo žaidynes ir vėliau tapo olimpiniais čempionais. Dabar mes kovoje su jais iškovojom bronzą. Tai yra fantastika. Iš tikrųjų, dar sunku patikėti, nes rungtynės buvo sunkios. Žiūriu į laiką ir, atrodo, kad jis nejuda, tik rezultatas didėja.

– Šaltakraujiškai metėte itin svarbius baudų metimus. Kas tuo metu sukosi galvoje?

– Pasakysiu atvirai – nebuvo jokių minčių. Mūsų toks tikslas. Mums reikia mesti į krepšį. Baudas nuolat mėtome treniruotėse. Ta psichologija per tiek rungtynių visą laiką tvirtėja ir tvirtėja. Po tų pralaimėjimų skūra tik dar didesnė užaugo. Tie baudų metimai nebuvo kažkas tokio, džiaugiausi, kad gavau teisę juos mesti.

Lietuva – Latvija dėl bronzos 21:18

  • Lietuva: Šarūnas Vingelis 9, Evaldas Džiaugys 6, Aurelijus Pukelis 5, Gintautas Matulis 1.
  • Latvija: Karlis Lasmanis 9, Francis Lacis 4, Nauris Miezis 3, Zigmaras Raimo 2.

– Daug kalnelių šioje olimpiadoje, jeigu reikėtų įvardinti vieną savybę, kuri padėjo galiausiai lipti ant prizininkų pakylos, kas tai būtų?

– Charakteris. Vienareikšmiškai. Mes turėjome tiek daug rungtynių, į kurias grįžome. Rungtynių, kurias pralaimėjome tik vienu tašku, prieš tai atsilikinėdami didesniu skirtumu. Šiame mažajame finale irgi kentėjom, kentėjom, kentėjom. Kiekviena ataka buvo mirk arba gyvenk.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis

– Latviai turbūt į rungtynes keliavo su mintimis, kad jie – favoritai (grupės varžybose jie laimėjo 14:21, – past.)?

– Aš manau, kad taip. Manau, jiems pakišo koją tas lengvas grupės etapas. Jie viską šlavė. Atsimenu Gintas (Gintautas Matulis, – past.) kalbėjosi su K.Lasmaniu ir klausė, ar dar ilgai jiems taip eisis? Kiek dar turit tų tritaškių įsikišę į tą kuprinę? Atsakė, kad kol kas eina. Kiek rungtynių jie ištraukė vienu tašku paskutiniais tolimais metimais?

Dabar, kai juos reikėjo tikrai įmesti, tada galbūt atsirado ir ta psichologija. Jiems, kaip favoritams, pateisinti tą etiketę. Su prancūzais pusfinalis jiems visiškai nepasisekė, nieko nepataikė, o su mumis, manau, nugalėtoją lėmė jau tiesiog charakteris.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos 3x3 vyrų krepšinio rinktinė debiutavo olimpinėse žaidynėse.
  • 3x3 krepšinis olimpinėse žaidynėse pradėtas žaisti nuo Tokijo olimpiados, kurioje pirmąjį auksą nuskynė mūsų kaimynai latviai.
  • Titulus gynė du tos rinktinės žaidėjai – Nauris Miezis ir Karlis Lasmanis. Prie jų Paryžiuje prisijungė Zigmaras Raimo ir Francis Lacis.
  • Lietuvos 3x3 rinktinę sudarė kapitonas Aurelijus Pukelis, Evaldas Džiaugys, Gintautas Matulis ir Šarūnas Vingelis. Treneris: Dainius Novickas.

– Po nesėkmių pabrėždavote, kad reikia kalbėtis. Esi šios bronzinės rinktinės kapitonas, apie ką kalbėdavote tarpusavyje tais momentais?

– Aš manau, kad mes vienas kitu pasitikime aikštelėje. Mes drąsiname vienas kitą, kad niekas nebaigta. Kovojam, net jei minus 5 ar 6 taškai, reikia žaisti, kol nuskambės teisėjo švilpukas. Po pralaimėjimų grįžtam, pasikalbam, peržiūrim vaizdo įrašus, analizuojam.

Tas bendravimas, neužsidarymas savyje ir pralaimėjimų nesugėrimas, išsikalbėjimas tarpusavyje, analizavimas, manau, ir buvo priežastis to, kur esame dabar.

– Iki šių olimpinių žaidynių 3x3 krepšinis Lietuvoje buvo turbūt toks trečias brolis, sutinkate? Kaip manote, ką ši jūsų pergalė pakeis?

– Buvom ketvirtas brolis ir iš kito kaimo (juokiasi). Nežinau, kaip keisis sistemos po šitos olimpiados. Kiek žaidėjų pasikeis, kaip bus su legionieriais. Tos 3x3 žvaigždės, vadinkim, jos išvažinės į kitus klubus, gal ir į kitas šalis, atstovauti joms. Sunku pasakyti, kaip viskas keisis su pačia FIBA.

O Lietuvoje, manau, labai sunku pakeisti dalykus. 5x5 krepšinis vis tiek yra pagrindinis. Su visa pagarba, bet nesame to paties aukščiausio kalibro žaidėjai. Nė vienas nežaidėme Eurolygoje, LKL – Gintas vienintelis pas mus su patirtimi. Manau, kad ir kiti žaidėjai, kurie greičiau susivoks, koks gali būti jų maksimalus lygis didžiajame krepšinyje, ateis pas mus. Olimpinė sporto šaka, turnyrai. Kad ir kalba, kad tai – gatvės krepšinis, kad neįdomu žiūrėt, bet olimpinį bronzos medalį užsikabinti gali lygiai tokį patį, kaip ir 5x5 krepšinyje.

Visi Lietuvos 3x3 rinktinės rezultatai Paryžiuje

  • Grupėje: 14:21 su Latvija, 20:21 su Prancūzija, 21:12 su Lenkija, 20:18 su JAV, 21:16 su Kinija, 18:19 su Nyderlandai ir 20:18 su Serbija.
  • Ketvirtfinalyje: 21:15 su Lenkija.
  • Pusfinalyje: 9:20 su Nyderlandais.
  • Dėl bronzos: 21:18 su Latvija.

„Nerealu. Manau, kad tik po kažkurio laiko suprasime, ką padarėme, – kapitonui pritarė ir G.Matulis. – Iš tikrųjų, įsirašėme į istoriją. Savo istoriją. Labai didžiuojuosi kiekvienu komandos nariu. Ką mes čia padarėme, tai yra tiesiog nerealu.“

„Scanpix“ nuotr./Pergalės akimirkos: Lietuvos 3x3 krepšininkai iškovojo olimpinę bronzą
„Scanpix“ nuotr./Pergalės akimirkos: Lietuvos 3x3 krepšininkai iškovojo olimpinę bronzą

Jis pabrėžė, kad iki bronzos juos vedė bei grūdino ir skaudūs pralaimėjimai: „Tikiu, kad gyvenime dalykai nevyksta veltui. Kažkur didesnėms pergalėms reikalingos nesėkmės. Ir pusfinalyje, ir kitur. Dabar mes esame čia. Sėkmė lydi stipriausius ir drąsiausius. Mes tikėjome iki galo, nieko nebijojome ir pasiėmėme bronzą.“

„Kai pradėjau žaisti krepšinį, realistiškai vertinau savo galimybes. Atstovauti 5x5 Lietuvos rinktinei buvo neįmanoma, bet čia yra visos karjeros viršūnė. Net nežinau, ką pasakyti daugiau, – tęsė G.Matulis, įsitikinęs, kad Lietuvos 3x3 rinktinė po šios sėkmės tik stiprės.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintautas Matulis
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintautas Matulis

– Jau sakiau Dainiui (Novickui, 3x3 rinktinės treneriui, – past.), kad kitose žaidynėse turėsime be galo stiprią sudėtį. Daug gerų kūnų, pavardžių, kurios norės kovoti už Lietuvą. Manau, kad ir žmonės Lietuvoje ims kitaip žiūrėti į šį krepšinį. Daug kas sako, kad čia gatvės krepšinis. Gerai, nepatinka, nežiūrėkite. Mes kovojame. Vieni šoka breiką, kiti važiuoja dviračiais – mes žaidžiame 3x3. Įsirašėme į istoriją ir tuo didžiuojamės. Neabejoju, kad dabar tikrai atsiras garsesnių krepšininkų, kurie irgi norės tai padaryti.“

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas